×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

„Изключително противоречива“ практика на ВАС удря административни съдии в Бургас


„Изключително противоречива“ практика на ВАС удря административни съдии в Бургас
Внезапното запечатване на търговски обекти от НАП доведе до тежки противоречия в съда
06 Ноември 2019, Сряда, 21:04 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Нормативната уредба, свързана с предварителното изпълнение при запечатване на търговски обекти от данъчните, се оказа объркваща за магистратите

Акциите на данъчните от последните 2-3 години, свързани с незабавно запечатване на търговски обекти, доведоха до неочакван ефект за магистрати в Бургас.

Оказа се, че законът не е съвсем ясен и при жалби се тълкува по различен начин от различните съдебни състави. Това води до отмяна на определения, което пък от своя страна влошава атестационните оценки на магистратите, чиито актове са отхвърлени от горната инстанция.

Проблемът бе обсъден във вторник във Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с жалба на съдия Станимир Христов от Административен съд-Бургас.

Той протестира пред Съдийската колегия на ВСС срещу изготвената му комплексна атестационна оценка. На съдия Христов са му отнети три точки и вместо максимумът от 100 той получил 97 пункта, което според него е несправедливо.

На изслушването във ВСС магистратът посочи, че не е съгласен с част от мотивите на атестационната комисия. По отношение занижената му оценка той каза: „Като повод за това са послужили 14 броя постановени от мен определения, които са били отменени в хода на осъществен инстанционен контрол от Върховния административен съд (ВАС). Основното ми възражение се гради именно върху тези 14 определения, като считам, че неправилно се отнемат точки въз основа на тях.“

Съдия Христов обясни: „Въпросните определения са постановени в т. нар. бързи, незабавни производства по оспорване на допуснато предварително изпълнение на административен акт, а именно заповед за прилагане на принудителни административни мерки по чл. 186 от Закона за данък добавена стойност за запечатване на търговски обекти.

Несъгласието ми основно се състои в това, че атестационната комисия се позовава на тези 14 отменени определения. За мен същественото и на което желая да обърна вашето внимание е, че тези определения са били постановени в периода на една седмица – лятото на 2017 г., когато съм бил дежурен. Въпросната седмица всъщност аз съм постановил не 14, а 25 идентични определения по идентични казуси. Всичките 25 мои постановени съдебни акта са били оспорени от данъчната администрация пред Върховен административен съд и всичките 25 определения са се върнали от ВАС, като 14 от тях са били отменени, а 11 са оставени в сила.“

Станимир Христов бе дипломатичен и обясни, че ще се въздържи да коментира дали става въпрос за противоречива съдебна практика на ВАС или просто за различни становища на отделните съдебни състави в този съд.

„Но е факт, че почти 50% от оспорените ми актове, които са върнати, са оставени в сила, а половината са отменени. Абсолютно аналогично е положението в целия Административен съд-Бургас. За яснота съм изготвил справка, изготвена от деловодител в Административния съд. Справката касае единствено и само 2017 г., но абсолютно аналогично е положението и през 2018 г., и през 2019 г.“, добави Станимир Христов.

Това означава, че по подобен начин може да бъдат ощетени и други магистрати от бургаския съд.

„Личното ми мнение е, че заради това противоречие в становищата не следва да се трупат някакви негативи върху съдиите от първоинстанционните съдилища“, обобщи Христов пред Колегията.

Той имаше претенции, че неправилно му е отнета точка и по критерия, свързан с уменията за анализ на правно-релевантните факти.

Председателят на Съдийската колегия и на Върховния касационен съд Лозан Панов отбеляза, че определенията на ВАС по спорните дела били с отразени в тях особени мнения. Това трябва да означава, че и магистратите от самите съдебни състави не са били единодушни как да реагират по отношение запечатването на търговските обекти.

От своя страна членовете на Съдийската колегия Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева оспориха претенциите на бургаския съдия. Според тях оценка от 97 точки е много добра и в нея е била отчетена обективно и противоречивата съдебна практика.

Думата в един момент обаче взе самият председател на Върховния административен съд Георги Чолаков, който също е член на ВСС по право.

Той предложи „там, където е отнета 1 точка, да бъде върната“.

В дълго изложение Чолаков призна, че във ВАС има проблем с „изключително противоречива“ практика по въпросните дела.

„Аз съм длъжен да кажа, че действително се натъкнах на тази противоречива практика, когато бях дежурен миналата година. И тъй като тези определения са постановени в период на дежурства на колегата, съответно тези дела се гледат и при дежурни състави от Върховния административен съд. Това са състави, които не са от двете данъчни отделения и съответно, когато започнахме да се произнасяме като дежурни състави, ние се обърнахме към практиката на тези две данъчни отделения – да видим как те прилагат тази норма. За нашо съжаление – това не ми прави чест да го кажа – практиката на ВАС е изключително противоречива по тези произнасяния. Тя идва не от нещо друго, а от не добре написаната норма на чл. 188 от Закона за ДДС, където е казано, че ПАМ-овете (ПАМ - принудителна административна мярка – б.а.) подлежат на предварително изпълнение при условията на АПК. Но в АПК има два вида предварително изпълнение. Едното - което е по силата на закон, другото - което е допуснато с разпореждане на самия орган, издал административния акт. Така написано не е ясно коя от двете процедури в случая се прилага – съответно дали трябва нарочни мотиви от органа, който е издал този административен акт, ако е по разпореждане; или по силата на закона, където не е необходимо мотивиране. Оттам идва всъщност и противоречивата практика и съответно се премества доказателствената тежест. Определени състави на ВАС приемат, че трябва да бъде по един ред, други състави – трябва да бъде по другия ред“, обясни Георги Чолаков.

Според него следва да се намери решение на проблема.

Започнах процедура съответно за образуване на тълкувателно дело за изтълкуване на тази норма, но в момента върви процедура за промяна на Закона за ДДС в тази част и съответно тези производства няма да подлежат на обжалване пред ВАС. Което не ни освобождава, разбира се, от задължението като върховни магистрати да направим тълкувателно, ако законът не се промени и да е ясно точно по коя процедура следва... Оттам идва и противоречивата практика. Но, колеги, аз не смятам, че заради нашата противоречива практика следва да намаляме точка на колегата“, добави Чолаков.

Драгомир Кояджиков от своя страна изцяло защити жалбата на бургаския съдия и призова да му се присъдят 100 точки.

Атанаска Дишева оспори аргументите на Кояджиков, като изкоментира, че той е имал възможност да ги изложи в Комисията по атестиране и конкурси, но не го е направил.

Дишева изнесе и по-цялостна статистика за делата на Станимир Христов, за да докаже, че с него все пак има известни проблеми и той следва да остане с 97 точки.

Спорът по казуса продължи около 35 минути. На моменти тонът между Атанаска Дишева и Драгомир Кояджиков се изостряше.

В крайна сметка последваха няколко гласувания, с които бе одобрено по два от критериите на атестацията точките на Станимир Христов да бъдат завишени с по един пункт. Така жалбата му бе частично удовлетворена и съдията си отиде с нова оценка от 99 точки.


В категории: Темида


Потушиха пожара край Трявна
Потушиха пожара край Трявна 14/11/2019, Четвъртък 07:20 0
6 идеи за бърз секс
6 идеи за бърз секс 13/11/2019, Сряда 22:00 0
16
Коментара по темата
16.
до 15
07.11.2019 09:11:52
0
10
Не знам за брат му, но преди време водех дело което се падна точно при съдия Станимир Христов. Подходи изключително професионално, постанови решение в разумен срок, което впоследствие се потвърди и от по-горната инстанцияя.
15.
*********
07.11.2019 08:21:17
3
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
до 12.
06.11.2019 23:15:13
0
13
Знаем кого контролират административните съдилища ,също и АПК с внесените промени ,влезли в сила от 01.01.2019 год . , но нали се сещаш че държавната касичка трябва да се пълни .И от къде ще я напълнят , естествено че от частника .Докато не му писне и не хване терминал 2.
13.
до .12
06.11.2019 23:08:29
1
7
Затова говереше Панов ,да си извоюват независимостта.Ей това е съдия ,вярно че е най -високо в йерархията ,но това се дължи на морала и нравствените качества.
12.
Мхм
06.11.2019 22:57:16
1
12
Административните съдилища са създадени, за да контролират държавните и общинските органи и да не допускат произвол и мачкане на гражданите и бизнеса от властта. Вместо да бъдат стожер на законността и правовият ред, обаче, много често съдиите са дотолкова притиснати, че се превръщат в придатък на администрацията, който официализира нейната неприкосновеност. Така съда само изпълнява ролята на мокър печат на властимащите и много скоро ще стане излишна структура.
11.
do 9.
06.11.2019 22:48:11
1
9
Един четящ студент по право направо би се отказал да става съдия или прокурор като чете за какво иде реч.Особено ако притежава високи морални и нравствени качества , аджеба как ще го накараш да влезе в кереча.
10.
студент по право до 9
06.11.2019 22:43:32
2
5
Доколкото знам Тълкувателната рактика е задължителна за всички съдии , професора ми го каза.
9.
Даа
06.11.2019 22:22:29
1
20
Съдиите от Бургаския административен съд са наплашени от проверки на НАП. Сега решават всички дела в полза на държавните органи,които са издали атакувания пред съда административен акт. И това се случва независимо, че други административни съдилища имат различна практика. С необмислени законодателни промени,ВАС се разтовари от въззивния контрол и това дойде като "дюшеш" за Бургаските административни съдии. Другия начин за държане в страх на съдиите са т.н. атестации (както е в случая). Това обаче не е правосъдие. На практика става безмислено да се обжалват административни актове пред Бургаския административен съд. До там я докараха ситуацията административните магистрати,че просто станаха излишни! Административните органи си постановяват актове,преследвайки ведомствени интереси,които актове по правило се потвърждават с мотиви, от които би се засрамил всеки средно подготвен студент по право. Новия председател на съда трябва да се замисли сериозно. Например по практиката касаеща електронните фишове. Защото Бургаските магистрати четат закона и тълкувателната практика,както Дявола чете Евангелието. Нека да четат решения на Административните съдилища в София,Пловдив,Варна,Плевен...Това е задължително при положение,че ВАС се "разтовариха" от контрола по тези и много други групи дела.
8.
do 4.
06.11.2019 21:53:28
0
5
Пази Боже от такава реалност , няма да влизаме във филма , поне засега е ни е наложащо.
7.
до 2.
06.11.2019 21:49:52
1
4
Това направо не е истина ,но все пак сме в България .Тази не е жива.
6.
do 2
06.11.2019 21:33:53
2
3
ти и за измисления съд няма да си чувал ,къдетосъмнявам се са се взели за констутуционни съдии
5.
Kosmos do 4
06.11.2019 21:29:38
1
1
братчедите да идват.
4.
bgman
06.11.2019 21:27:05
3
4
Тия са си в някакъв техен паралелен свят....
Нямат нищо общо с реалността в държавата...
3.
до 2.
06.11.2019 21:16:10
3
3
От кога дяловата съсобственост е неподеляема в съда? Не знаех , сефте чувам.
2.
Галилео Галилей
06.11.2019 21:12:20
4
4
Например съдия Джавкова има ршение с противоречива съдебна практика ,би трябвало ВКС да се произнесе с тълкувателно решение наистена ли е невъзможно наследник да дели имотите на наследодателя си. Мисля че това е в протворечие само при нея ,нека се обърне към ВКС , за да няма съмнения и подозрения.
1.
1.
06.11.2019 21:07:55
4
7
Съмнявам се че в повечето съдилища в Бургаска област има противоречива съдебна практика ,а в някои се съмнявам ,че има и нови непознати за нас членове от закона по които се вземат решения.Жалка Бг картина.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мечка стръвница обикаля села в Балкана, хапе ловци, но законът я пази от куршуми Мечка стръвница обикаля села в Балкана, хапе ловци, но законът я пази от куршуми

Нямаме право да я убием, казаха колеги, на нахапания ловец от Казанлък

Уволниха шофьор на училищен автобус, карал с 1.99 промила алкохол Уволниха шофьор на училищен автобус, карал с 1.99 промила алкохол

Късмет е, че не се е стигнало до инцидент

Потушиха пожара край Трявна Потушиха пожара край Трявна

Засегната е площ от около 500 декара

Гласуват пак кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Гласуват пак кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

 Ако получи 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, президентът ще е длъжен да подпише указа за назначаването му

Бургаският съд отказа да пусне предсрочно международен аферист Бургаският съд отказа да пусне предсрочно международен аферист

Мурат Имамоглу поиска да излезе от затвора, но магистратите счетоха, че освобождаването му няма да е справедливо

Колко лакоми са общинските съветници на Бургас и ще си докарат ли хонорар от 2235 лв. месечно Колко лакоми са общинските съветници на Бургас и ще си докарат ли хонорар от 2235 лв. месечно

Правилникът им позволява да си вдигнат сериозно възнагражденията. Остава да видим кой пръв ще внесе предложението

 

Бургазлията Стоян Коруджиев се сби с полицаи от Пето РУП, осъдиха го Бургазлията Стоян Коруджиев се сби с полицаи от Пето РУП, осъдиха го

Той се призна за виновен пред Окръжния съд в Бургас и сключи споразумение

Вдигат заплатите на младите учители с 18% Вдигат заплатите на младите учители с 18%

В момента учителито до 40 г. са едва 13 % от преподавателите

Ватманката е виновна за зрелищния инцидент с дерайлирал трамвай в центъра на София, ще бъде глобена! Ватманката е виновна за зрелищния инцидент с дерайлирал трамвай в центъра на София, ще бъде глобена!

Жената, управлявала трамвая, е с 13-годишен опит

Защо Летище Бургас има само два целогодишни полета, а във Варна са 20 Защо Летище Бургас има само два целогодишни полета, а във Варна са 20

19 664 полета през 2019 година, отчита концесионерът на терминала

Три деца и две жени убити при въздушни удари в Газа Три деца и две жени убити при въздушни удари в Газа

Шестчленно семейство загина, 12 души са ранени при атаката

Парламентът на Нова Зеландия узакони евтаназията Парламентът на Нова Зеландия узакони евтаназията

Предстои законът да бъде гласуван и на референдум

10-годишна откри, че е бременна, след като брат ѝ я изнасилил 10-годишна откри, че е бременна, след като брат ѝ я изнасилил

Тя разбрала, че носи дете след преглед в болница заради стомашни и гръбначни болки

Ад: Брат и сестра убиха двете си деца, за да прикрият връзката си Ад: Брат и сестра убиха двете си деца, за да прикрият връзката си

Първа жертва на кръвосмешението паднал 13-годишният Тристан, а после и 14-годишният Блейк

7 убити и 10 ранени в атентат 7 убити и 10 ранени в атентат

Никой не е поел отговорност за нападението

Изловиха Facebook в голяма шашма, потърпевши са хора с iPhone-и Изловиха Facebook в голяма шашма, потърпевши са хора с iPhone-и

Оказва се, че при използване на социалната мрежа има ситуации, в които приложението започва да използва камерата на телефона без потребителят да знае и да е давал съгласие

Извънредно положение във Венеция заради проливните дъждове, градът е под водата Извънредно положение във Венеция заради проливните дъждове, градът е под водата

 Властите препоръчват на хората да не напускат домовете си

Биг Бен в Лондон става Eлизабет Тауър Биг Бен в Лондон става Eлизабет Тауър

Часовниковата кула-емблема става строително скеле до 2021 г.

Насилие и смърт в лагерите на "Ислямска държава" Насилие и смърт в лагерите на "Ислямска държава"

Жените и децата на джихадистите създадоха мини халифат

Руският историк, убил любовницата си, крещял: Аз съм Наполеон! Руският историк, убил любовницата си, крещял: Аз съм Наполеон!

В залата на съда доцентът изглеждаше повече от зле, коментират руските медии

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Аз съм недоверчив и уикенда се качвам на колата, и си обикалям по строежите Виц на деня Виц на деня Мъж и жена гледат любовен филм. Тя му казва:
- Виждаш ли... Виждаш ли главния герой как я обича?
- А ти знаеш ли колко му плащат за това?
Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Струва ми се, че баскетболистите са лоши любовници.
- Защо?
- Ми, с тоя ръст как да го скриеш в шкафа или под леглото?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не знаеш как да приспиш децата? Бутилка вино! След бутилка вино ти е все това спят ли или не.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори