×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Трябва да се засили патронажната грижа по време на бременността и след раждането на бебето


Трябва да се засили патронажната грижа по време на бременността и след раждането на бебето
Светлина Николова е сред новите имена в листата за общински съветници на ГЕРБ в Бургас. Тя е двукратен носител на националната награда „Акушерка на годината”, дала е безценни съвети на стотици бъдещи майки
14 Октомври 2019, Понеделник, 12:08 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Добрата комуникация между лечебните заведения и Община Бургас би могло да развие структура,  която на база подадени данни от Родилните отделения и Педиатричните кабинети да е с актуална информация за самотни майки

Светлина Николова е едно от новите имена в листата за общински съветници на ГЕРБ в Бургас. Тя е двукратен носител на националната награда „Акушерка на годината”, дала е безценни съвети на стотици бъдещи майки

-Г-жо Николова, вие имате голям опит в грижите за майчиното здраве и новородените дечица. Какво може да се надгради на ниво община за младите родители и техните деца?

-На първо място трябва да се засили работата в посока промоция на здравето в детски градини и училища, профилактика, патронажната грижа и подкрепа за бъдещи, настоящи родители и деца в нужда. Промоция на здравето в най-ранна детска възраст е да се работи върху  ангажираността  и  фокусирането на децата  върху  здравословния начин на живот.  Например в детските градини да бъдат заложени, с образователна цел, в програмите на преподавателите:

- изготвяне на игри с добър и лош пример – с видео информация, с презентации, музика и текст

- спортни програми и събития подходящи за възрастта  на децата

- в училищата  да бъдат заложени в програмите подготовка, създаване и участие на самите ученици в презентации касаещи здравето под интересно мото.

На второ място е профилактиката. В момента е изместена на заден план, а е много важна. Предвид активната употреба на електронни устройства, тежки раници и  не  дотам здравословно хранене на голяма  част от децата– да се провеждат в училищата профилактични очни прегледи на ученици от 1-ви до 3-ти клас, профилактичен  преглед от педиатър за физичиско, психо-моторно развитие на детето, за нарушения на опорно-двигателния апарат.

Като партньор за осъществяването на тези услуги могат да бъдат привлечени, в партньорство с Община Бургас, лечебните заведения на Бургас. А защо не и бъдещите лекари придобиващи образованието си в Медицинския факултет в Бургас, след като преминат обучението си в съответните  дисциплини.

По отношение на бъдещите родители мисля, че имат най-голяма нужда в това да бъдат информирани, като за начало за всичко което им предстои. Да се засили патронажната грижа по време на бременността и след раждането на бебето в домовете за  осъществяване  професионална помощ и подкрепа. Би могло да се създаде общинско звено от специалисти по здравни грижи покриващо тази липса. С добра координация на ниво „родилни отделения – община” много млади семейства биха могли да се възползват от тази услуга. Общуването с хората дава възможност да си актуален по отношение на нуждите и проблемите им.

-Вие сте част от десетки кампании в помощ и защита на млади хора в нужда, но никога не го афиширате. Могат ли лечебните заведения и институциите да работят в по-добър синхрон, за да не се стига до крайни ситуации?

-Да разбира се, ако има работна група с конкретна стратегия за различните казуси, която да получава навременна и точна информация за проблема, без значение дали е здравословен или финансов -  тя   своевременно може да  окаже подкрепа или помощ. 

Добрата комуникация между лечебните заведения и Община Бургас би могло да развие структура,  която на база подадени данни от Родилните отделения и Педиатричните кабинети да е с актуална информация за самотни майки, деца с увреждания, деца със специални нужди, да се създадат програми  спрямо нуждите. Например за самотните родители  посещения в дома, освен в първите дни,  и при заявено такова  от страна на родителя за оказване на здравна помощ. Провеждане на кампания за набавяне на необходимите консумативи - има достатъчно отработени  механизми,  които са гарант това да се случи, а в по-късен етап възможност за професионално развитие и работа.

В  тази посока в програмата на Димитър Николов част от заложените за изграждане обекти са: Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи, Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за деца и младежи с тежки и множествени увреждания.

Осигуряването на възможност за работа, макар и почасова, на техните родители е едно от нещата, върху които трябва да се работи. Това  би могло да се осъществи с помощта на бизнеса в града или Общината чрез  почасовите програми, в които предлагат временна заетост. Свидетели сме на много обяви за  Бургас, дори и за хора без конкретна квалификация, а  тези които желаят- да имат възможност за работа в самите центрове . Времето, в което за тяхното дете  ще се полагат професионални грижи, те ще имат възможност да изберат какво точно да работят и по колко часа на ден. Казвам това защото смятам, че финансовата помощ, която общината оказва не може да е безкрайна и е временно  решение.Трябва да се мисли в перспектива за тези семейства.

Благодарна  съм , че когато ми се е налагало да помогна на някой, не като професионалист, а като човек съм срещала подкрепа както от страна на хора от бизнеса, така и от Община Бургас.

- Димитър Николов вече афишира като основен акцент в програмата си здравеопазването. Как ще се променя предлаганата грижа за пациентите в общинските здравни заведения?

-Преди всичко трябва да се продължи започнатото и нещата ще се случат –инвестиции в апаратура, бази, отлично подготвени млади специалисти и надграждане в обученията. Не искам да отварям темата за заплащането, защото тя е болезнена за професионалистите по здравни грижи! Искрено вярвам, че и по този въпрос ще има решение. Това до голяма степен зависи от директорите  на лечебните заведения.

-Миналата година беше белязана със спад на новородените деца в България. Каква е тенденцията за тази година?

-Не съм поглеждала общата статистика. В Лечебното заведение, в което  работя, процента раждания е по-висок спрямо миналата година.

-Два пъти сте носител на националната награда „Акушерка на годината”. Уви, знаем, че вече няма много желаещи да практикуват тази хуманна професия. Как бихте насърчили младите хора да погледнат към специалностите свързани със здравните грижи? Само заплащането ли е причина за този отлив?

-Преди всичко е добре младите хора да осъзнаят отговорността, която ще носят при избора си! Пациентът не се интересува, гладен ли си, ядосан ли си, уморен ли си! Той очаква да получи най-доброто.  Младите хора трябва да носят в сърцето си любовта към хората, хъс за работа и жажда за знания! Няма по-велико нещо от това да подариш усмивка на някой, да бъдеш причина за сълзи от щастие, да видиш благодарност в очите  и да знаеш, че оставаш завинаги някъде там в сърцето му! Финансовата част може да демотивира, но не оправдава лошото отношение!  Който обича живота, хората и професията си ще бъде отговорен към пациентите и това няма да му попречи да търси правата си! За моя огромна радост младите специалисти, с които се срещам притежават тези качества, така че аз не съм изгубила надежда, напротив опитвам се да ги мотивирам и предам най-доброто!

Благодарна съм на съдбата, че  работя с щастливи  млади семейства,  че имам шанса да бъда част от  огромната им радост, да съм  полезна и да споделям много от техните вълнения! Зареждащо и мотивиращо за да продължавам напред! 


В категории: Местни избори


Николета избяга в Дубай
Николета избяга в Дубай 18/11/2019, Понеделник 21:40 1
Как да флиртувате през 30-те
Как да флиртувате през 30-те 18/11/2019, Понеделник 21:20 0
Как да поискате пространство?
Как да поискате пространство? 18/11/2019, Понеделник 21:00 0
Трите най-похотливи зодии
Трите най-похотливи зодии 18/11/2019, Понеделник 20:00 0
България Всички новини
Внимание! От какво се страхуват жените в секса Внимание! От какво се страхуват жените в секса

Страхът представлява огромен стрес за организма

Пратиха зад решетките Живко Вилицата, държал в дома на баща си 22 хил. дози за наркопазара в Бургас Пратиха зад решетките Живко Вилицата, държал в дома на баща си 22 хил. дози за наркопазара в Бургас

Живко използвал семейната къща в айтоското село Чукарка за наркосклад

Герман и Любен отиват на топло заради побоя над 12-годишно момиче в бургаския кв. Победа Герман и Любен отиват на топло заради побоя над 12-годишно момиче в бургаския кв. Победа

Двамата хапали, ритали и извивали пръстите на детето

Бургас в очакване на Никулден! Мастършефовете Севда и Станислав разкриват свои любими рецепти с риба Бургас в очакване на Никулден! Мастършефовете Севда и Станислав разкриват свои любими рецепти с риба

Най-търсеното кулинарно издание с морски рецепти вече е в печатницата. Бургазлии и гости на града ще го получат безплатно на Никулден

Сузанира подкара една от най-бързите коли в света Сузанира подкара една от най-бързите коли в света

Нисан GT-R е новият автомобил на гаджето й 

Наливат 70 млн. лв. в училищна инфраструктура, откриват нови школа във Варна, Бургас и Пловдив Наливат 70 млн. лв. в училищна инфраструктура, откриват нови школа във Варна, Бургас и Пловдив

За да се подобрят условията за провеждане на учебния процес е нужно да се мине към едносменен режим, смята министърът на образованието Красимир Вълчев

Много е вероятно да се въздържим за филиал на СУ в Бургас, ако предложението бъде внесено в МОН Много е вероятно да се въздържим за филиал на СУ в Бургас, ако предложението бъде внесено в МОН

Мрежата на висшето образование достига предела си, вече е внесен законопроект за временен мораториум, категоричен е просветният министър

23-годишен с БМВ уби пенсионер до пешеходна пътека 23-годишен с БМВ уби пенсионер до пешеходна пътека

79-годишният мъж от Горна Оряховица издъхнал на място

Лекарката, приела починалото 3-годишно дете: Беше в увредено общо състояние Лекарката, приела починалото 3-годишно дете: Беше в увредено общо състояние

Състоянието на момченцето позволявало да бъде преместено

БСУ привлича ученици, запознава ги отблизо със студентските програми БСУ привлича ученици, запознава ги отблизо със студентските програми

20 ноември ще бъде Ден на отворените врати в Бургаския свободен университет

Българските Бони и Клайд подлудиха гръцките ченгета Българските Бони и Клайд подлудиха гръцките ченгета

За една година ограбили 13 коли, задигнали над 18 хиляди евро и ценни предмети, жената е задържана, мъжът се издирва

Учени разкриха какво изпитват хората, малко преди да умрат Учени разкриха какво изпитват хората, малко преди да умрат

Специалистите са проучили медицинските профили на 3274 души

Американец спаси 1920 живота, дарил 303 л кръв за 34 години Американец спаси 1920 живота, дарил 303 л кръв за 34 години

Според него дарител може да бъде и 80-годишен човек

Никол Шерцингер топли чаршафите на бивш ръгбист Никол Шерцингер топли чаршафите на бивш ръгбист

Певицата видимо е преживяла Гришо

Един милиард евро ще струва наводнението на Венеция Един милиард евро ще струва наводнението на Венеция

Площад Сан Марко е затворен за обществено ползване

Баща продаде дъщеря си на непознати и похарчи парите за момичета в интернет Баща продаде дъщеря си на непознати и похарчи парите за момичета в интернет

Оганите на реда разбрали за сделката

11 ранени след стрелба в кафене в Одрин 11 ранени след стрелба в кафене в Одрин

Пострадалите са седели пред заведението

Сняг затрупа Франция и Австрия, хиляди семейства останаха без ток Сняг затрупа Франция и Австрия, хиляди семейства останаха без ток

Кални свлачища разрушиха сгради в провинция Щирия, евакуират жителите на над 50 къщи

Екстрасенсът Джулия Уан си сменя пола, баща й бил неземно същество Екстрасенсът Джулия Уан си сменя пола, баща й бил неземно същество

 Финалистката от „Битката на екстрасенсите“ вярва, че той дошъл от друг свят и приел формата на мъж

Лекарите спасиха живота на президента на Сърбия Вучич Лекарите спасиха живота на президента на Сърбия Вучич

Вучич бе приет в петък във ВМА заради сърдечно-съдови проблеми

Йордан Лечков Йордан Лечков БФС е международна организация Виц на деня Виц на деня В КАТ:
- Тоя, като го блъснах пиеше водка и говореше по мобилния си телефон!
- Той може да прави каквото си поиска в собствения си хол, госпожо!
Виц на деня Виц на деня Разговор след първата брачна нощ:
- Скъпа, къде отиваш?
- Отивам да си намеря истински мъж.
- А би ли потърсила и за мен един?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Твърдо реших да забравя миналото, така че ако ви дължа пари...съжалявам!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори