×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трябва да се засили патронажната грижа по време на бременността и след раждането на бебето


Трябва да се засили патронажната грижа по време на бременността и след раждането на бебето
Светлина Николова е сред новите имена в листата за общински съветници на ГЕРБ в Бургас. Тя е двукратен носител на националната награда „Акушерка на годината”, дала е безценни съвети на стотици бъдещи майки
14 Октомври 2019, Понеделник, 12:08 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Добрата комуникация между лечебните заведения и Община Бургас би могло да развие структура,  която на база подадени данни от Родилните отделения и Педиатричните кабинети да е с актуална информация за самотни майки

Светлина Николова е едно от новите имена в листата за общински съветници на ГЕРБ в Бургас. Тя е двукратен носител на националната награда „Акушерка на годината”, дала е безценни съвети на стотици бъдещи майки

-Г-жо Николова, вие имате голям опит в грижите за майчиното здраве и новородените дечица. Какво може да се надгради на ниво община за младите родители и техните деца?

-На първо място трябва да се засили работата в посока промоция на здравето в детски градини и училища, профилактика, патронажната грижа и подкрепа за бъдещи, настоящи родители и деца в нужда. Промоция на здравето в най-ранна детска възраст е да се работи върху  ангажираността  и  фокусирането на децата  върху  здравословния начин на живот.  Например в детските градини да бъдат заложени, с образователна цел, в програмите на преподавателите:

- изготвяне на игри с добър и лош пример – с видео информация, с презентации, музика и текст

- спортни програми и събития подходящи за възрастта  на децата

- в училищата  да бъдат заложени в програмите подготовка, създаване и участие на самите ученици в презентации касаещи здравето под интересно мото.

На второ място е профилактиката. В момента е изместена на заден план, а е много важна. Предвид активната употреба на електронни устройства, тежки раници и  не  дотам здравословно хранене на голяма  част от децата– да се провеждат в училищата профилактични очни прегледи на ученици от 1-ви до 3-ти клас, профилактичен  преглед от педиатър за физичиско, психо-моторно развитие на детето, за нарушения на опорно-двигателния апарат.

Като партньор за осъществяването на тези услуги могат да бъдат привлечени, в партньорство с Община Бургас, лечебните заведения на Бургас. А защо не и бъдещите лекари придобиващи образованието си в Медицинския факултет в Бургас, след като преминат обучението си в съответните  дисциплини.

По отношение на бъдещите родители мисля, че имат най-голяма нужда в това да бъдат информирани, като за начало за всичко което им предстои. Да се засили патронажната грижа по време на бременността и след раждането на бебето в домовете за  осъществяване  професионална помощ и подкрепа. Би могло да се създаде общинско звено от специалисти по здравни грижи покриващо тази липса. С добра координация на ниво „родилни отделения – община” много млади семейства биха могли да се възползват от тази услуга. Общуването с хората дава възможност да си актуален по отношение на нуждите и проблемите им.

-Вие сте част от десетки кампании в помощ и защита на млади хора в нужда, но никога не го афиширате. Могат ли лечебните заведения и институциите да работят в по-добър синхрон, за да не се стига до крайни ситуации?

-Да разбира се, ако има работна група с конкретна стратегия за различните казуси, която да получава навременна и точна информация за проблема, без значение дали е здравословен или финансов -  тя   своевременно може да  окаже подкрепа или помощ. 

Добрата комуникация между лечебните заведения и Община Бургас би могло да развие структура,  която на база подадени данни от Родилните отделения и Педиатричните кабинети да е с актуална информация за самотни майки, деца с увреждания, деца със специални нужди, да се създадат програми  спрямо нуждите. Например за самотните родители  посещения в дома, освен в първите дни,  и при заявено такова  от страна на родителя за оказване на здравна помощ. Провеждане на кампания за набавяне на необходимите консумативи - има достатъчно отработени  механизми,  които са гарант това да се случи, а в по-късен етап възможност за професионално развитие и работа.

В  тази посока в програмата на Димитър Николов част от заложените за изграждане обекти са: Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи, Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за деца и младежи с тежки и множествени увреждания.

Осигуряването на възможност за работа, макар и почасова, на техните родители е едно от нещата, върху които трябва да се работи. Това  би могло да се осъществи с помощта на бизнеса в града или Общината чрез  почасовите програми, в които предлагат временна заетост. Свидетели сме на много обяви за  Бургас, дори и за хора без конкретна квалификация, а  тези които желаят- да имат възможност за работа в самите центрове . Времето, в което за тяхното дете  ще се полагат професионални грижи, те ще имат възможност да изберат какво точно да работят и по колко часа на ден. Казвам това защото смятам, че финансовата помощ, която общината оказва не може да е безкрайна и е временно  решение.Трябва да се мисли в перспектива за тези семейства.

Благодарна  съм , че когато ми се е налагало да помогна на някой, не като професионалист, а като човек съм срещала подкрепа както от страна на хора от бизнеса, така и от Община Бургас.

- Димитър Николов вече афишира като основен акцент в програмата си здравеопазването. Как ще се променя предлаганата грижа за пациентите в общинските здравни заведения?

-Преди всичко трябва да се продължи започнатото и нещата ще се случат –инвестиции в апаратура, бази, отлично подготвени млади специалисти и надграждане в обученията. Не искам да отварям темата за заплащането, защото тя е болезнена за професионалистите по здравни грижи! Искрено вярвам, че и по този въпрос ще има решение. Това до голяма степен зависи от директорите  на лечебните заведения.

-Миналата година беше белязана със спад на новородените деца в България. Каква е тенденцията за тази година?

-Не съм поглеждала общата статистика. В Лечебното заведение, в което  работя, процента раждания е по-висок спрямо миналата година.

-Два пъти сте носител на националната награда „Акушерка на годината”. Уви, знаем, че вече няма много желаещи да практикуват тази хуманна професия. Как бихте насърчили младите хора да погледнат към специалностите свързани със здравните грижи? Само заплащането ли е причина за този отлив?

-Преди всичко е добре младите хора да осъзнаят отговорността, която ще носят при избора си! Пациентът не се интересува, гладен ли си, ядосан ли си, уморен ли си! Той очаква да получи най-доброто.  Младите хора трябва да носят в сърцето си любовта към хората, хъс за работа и жажда за знания! Няма по-велико нещо от това да подариш усмивка на някой, да бъдеш причина за сълзи от щастие, да видиш благодарност в очите  и да знаеш, че оставаш завинаги някъде там в сърцето му! Финансовата част може да демотивира, но не оправдава лошото отношение!  Който обича живота, хората и професията си ще бъде отговорен към пациентите и това няма да му попречи да търси правата си! За моя огромна радост младите специалисти, с които се срещам притежават тези качества, така че аз не съм изгубила надежда, напротив опитвам се да ги мотивирам и предам най-доброто!

Благодарна съм на съдбата, че  работя с щастливи  млади семейства,  че имам шанса да бъда част от  огромната им радост, да съм  полезна и да споделям много от техните вълнения! Зареждащо и мотивиращо за да продължавам напред! 


В категории: Местни избори


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори