×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Трябва да се засили патронажната грижа по време на бременността и след раждането на бебето


Трябва да се засили патронажната грижа по време на бременността и след раждането на бебето
Светлина Николова е сред новите имена в листата за общински съветници на ГЕРБ в Бургас. Тя е двукратен носител на националната награда „Акушерка на годината”, дала е безценни съвети на стотици бъдещи майки
14 Октомври 2019, Понеделник, 12:08 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Добрата комуникация между лечебните заведения и Община Бургас би могло да развие структура,  която на база подадени данни от Родилните отделения и Педиатричните кабинети да е с актуална информация за самотни майки

Светлина Николова е едно от новите имена в листата за общински съветници на ГЕРБ в Бургас. Тя е двукратен носител на националната награда „Акушерка на годината”, дала е безценни съвети на стотици бъдещи майки

-Г-жо Николова, вие имате голям опит в грижите за майчиното здраве и новородените дечица. Какво може да се надгради на ниво община за младите родители и техните деца?

-На първо място трябва да се засили работата в посока промоция на здравето в детски градини и училища, профилактика, патронажната грижа и подкрепа за бъдещи, настоящи родители и деца в нужда. Промоция на здравето в най-ранна детска възраст е да се работи върху  ангажираността  и  фокусирането на децата  върху  здравословния начин на живот.  Например в детските градини да бъдат заложени, с образователна цел, в програмите на преподавателите:

- изготвяне на игри с добър и лош пример – с видео информация, с презентации, музика и текст

- спортни програми и събития подходящи за възрастта  на децата

- в училищата  да бъдат заложени в програмите подготовка, създаване и участие на самите ученици в презентации касаещи здравето под интересно мото.

На второ място е профилактиката. В момента е изместена на заден план, а е много важна. Предвид активната употреба на електронни устройства, тежки раници и  не  дотам здравословно хранене на голяма  част от децата– да се провеждат в училищата профилактични очни прегледи на ученици от 1-ви до 3-ти клас, профилактичен  преглед от педиатър за физичиско, психо-моторно развитие на детето, за нарушения на опорно-двигателния апарат.

Като партньор за осъществяването на тези услуги могат да бъдат привлечени, в партньорство с Община Бургас, лечебните заведения на Бургас. А защо не и бъдещите лекари придобиващи образованието си в Медицинския факултет в Бургас, след като преминат обучението си в съответните  дисциплини.

По отношение на бъдещите родители мисля, че имат най-голяма нужда в това да бъдат информирани, като за начало за всичко което им предстои. Да се засили патронажната грижа по време на бременността и след раждането на бебето в домовете за  осъществяване  професионална помощ и подкрепа. Би могло да се създаде общинско звено от специалисти по здравни грижи покриващо тази липса. С добра координация на ниво „родилни отделения – община” много млади семейства биха могли да се възползват от тази услуга. Общуването с хората дава възможност да си актуален по отношение на нуждите и проблемите им.

-Вие сте част от десетки кампании в помощ и защита на млади хора в нужда, но никога не го афиширате. Могат ли лечебните заведения и институциите да работят в по-добър синхрон, за да не се стига до крайни ситуации?

-Да разбира се, ако има работна група с конкретна стратегия за различните казуси, която да получава навременна и точна информация за проблема, без значение дали е здравословен или финансов -  тя   своевременно може да  окаже подкрепа или помощ. 

Добрата комуникация между лечебните заведения и Община Бургас би могло да развие структура,  която на база подадени данни от Родилните отделения и Педиатричните кабинети да е с актуална информация за самотни майки, деца с увреждания, деца със специални нужди, да се създадат програми  спрямо нуждите. Например за самотните родители  посещения в дома, освен в първите дни,  и при заявено такова  от страна на родителя за оказване на здравна помощ. Провеждане на кампания за набавяне на необходимите консумативи - има достатъчно отработени  механизми,  които са гарант това да се случи, а в по-късен етап възможност за професионално развитие и работа.

В  тази посока в програмата на Димитър Николов част от заложените за изграждане обекти са: Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи, Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за деца и младежи с тежки и множествени увреждания.

Осигуряването на възможност за работа, макар и почасова, на техните родители е едно от нещата, върху които трябва да се работи. Това  би могло да се осъществи с помощта на бизнеса в града или Общината чрез  почасовите програми, в които предлагат временна заетост. Свидетели сме на много обяви за  Бургас, дори и за хора без конкретна квалификация, а  тези които желаят- да имат възможност за работа в самите центрове . Времето, в което за тяхното дете  ще се полагат професионални грижи, те ще имат възможност да изберат какво точно да работят и по колко часа на ден. Казвам това защото смятам, че финансовата помощ, която общината оказва не може да е безкрайна и е временно  решение.Трябва да се мисли в перспектива за тези семейства.

Благодарна  съм , че когато ми се е налагало да помогна на някой, не като професионалист, а като човек съм срещала подкрепа както от страна на хора от бизнеса, така и от Община Бургас.

- Димитър Николов вече афишира като основен акцент в програмата си здравеопазването. Как ще се променя предлаганата грижа за пациентите в общинските здравни заведения?

-Преди всичко трябва да се продължи започнатото и нещата ще се случат –инвестиции в апаратура, бази, отлично подготвени млади специалисти и надграждане в обученията. Не искам да отварям темата за заплащането, защото тя е болезнена за професионалистите по здравни грижи! Искрено вярвам, че и по този въпрос ще има решение. Това до голяма степен зависи от директорите  на лечебните заведения.

-Миналата година беше белязана със спад на новородените деца в България. Каква е тенденцията за тази година?

-Не съм поглеждала общата статистика. В Лечебното заведение, в което  работя, процента раждания е по-висок спрямо миналата година.

-Два пъти сте носител на националната награда „Акушерка на годината”. Уви, знаем, че вече няма много желаещи да практикуват тази хуманна професия. Как бихте насърчили младите хора да погледнат към специалностите свързани със здравните грижи? Само заплащането ли е причина за този отлив?

-Преди всичко е добре младите хора да осъзнаят отговорността, която ще носят при избора си! Пациентът не се интересува, гладен ли си, ядосан ли си, уморен ли си! Той очаква да получи най-доброто.  Младите хора трябва да носят в сърцето си любовта към хората, хъс за работа и жажда за знания! Няма по-велико нещо от това да подариш усмивка на някой, да бъдеш причина за сълзи от щастие, да видиш благодарност в очите  и да знаеш, че оставаш завинаги някъде там в сърцето му! Финансовата част може да демотивира, но не оправдава лошото отношение!  Който обича живота, хората и професията си ще бъде отговорен към пациентите и това няма да му попречи да търси правата си! За моя огромна радост младите специалисти, с които се срещам притежават тези качества, така че аз не съм изгубила надежда, напротив опитвам се да ги мотивирам и предам най-доброто!

Благодарна съм на съдбата, че  работя с щастливи  млади семейства,  че имам шанса да бъда част от  огромната им радост, да съм  полезна и да споделям много от техните вълнения! Зареждащо и мотивиращо за да продължавам напред! 


В категории: Местни избори


България Всички новини
Убиха възрастен мъж край Бараково, има задържани Убиха възрастен мъж край Бараково, има задържани

Жертвата е била захвърлена край селото

Божинов отчаяно опитва да си върне Биляна, моли я за последен шанс Божинов отчаяно опитва да си върне Биляна, моли я за последен шанс

Божинов още има чувства към красавицата

Внимание! Мамят момичета да се снимат по бельо, обещават им 2500 лв. Внимание! Мамят момичета да се снимат по бельо, обещават им 2500 лв.

В нета обикаля нова измама

Кметът на Приморско Димитър Германов: Заради отдадеността на лекарите знаем, че ще победим трудностите Кметът на Приморско Димитър Германов: Заради отдадеността на лекарите знаем, че ще победим трудностите

Благодарение на вашия професионализъм ние не губим вяра и сме сигурни, че заедно ще преминем успешно през всичко, каза градоначалникът

Извънредно! Коктейл "Молотов" за Маздата на бургазлия в ж.к."Братя Миладинови" Извънредно! Коктейл "Молотов" за Маздата на бургазлия в ж.к."Братя Миладинови"

Частично е обгорял и бургаски "Фолксваген"

Пращат в гръцкия затвор за 9,3 г. белгиеца, осъден за каналджийство на мигранти Пращат в гръцкия затвор за 9,3 г. белгиеца, осъден за каналджийство на мигранти

Тони Н. е предаден на съдебните власти на Република Гърция

Томислав Дончев за Борисов и Радев: Когато двама се карат, виновен е по-умният Томислав Дончев за Борисов и Радев: Когато двама се карат, виновен е по-умният

Вицепремиерът и шефът на НОЩ ген. Мутафчийски не можаха да се ангажират със срок за по-облекчени мерки

Депутатът Севим Али: Скъпи медици, прекланяме се пред милосърдието Ви! Депутатът Севим Али: Скъпи медици, прекланяме се пред милосърдието Ви!

Благодаря Ви за това, че днес многократно доказвате своя професионализъм!, казва в поздравителния си адрес народният представител

Пишман гангстери се опитаха да оберат бензиностанция край Равда Пишман гангстери се опитаха да оберат бензиностанция край Равда

Две момчета с маски, на около 17-18 години, нахлули в търговския обект, искали оборота, но…

Херо Мустафа към Борисов: България и САЩ са по-силни заедно Херо Мустафа към Борисов: България и САЩ са по-силни заедно

В хода на разговора бяха обсъдени усилията, които двете страни полагат в борбата с коронавируса

Япония дава безплатно на България противогрипно средство за COVID-19 Япония дава безплатно на България противогрипно средство за COVID-19

Безвъзмедната помощ ще бъде дадена на още 19 страни

От кабинета на Борис Джонсън с първи добри новини за състоянието му От кабинета на Борис Джонсън с първи добри новини за състоянието му

Британският премиер е получил кислород през нощта, но не е бил интубиран

Четири пъти повече молби за развод в Турция заради COVID-19 Четири пъти повече молби за развод в Турция заради COVID-19

Такава тенденция имаше и в Китай заради изолацията

Заради пандемията: Фейсбук вече следи абонатите си Заради пандемията: Фейсбук вече следи абонатите си

Социалната мрежа записва информация за местоположението на потребителите в САЩ

Семейство българи - жестоки сводници в Италия Семейство българи - жестоки сводници в Италия

Принудили една от техните проститутки да абортира поне седем пъти

Официално: Великденските служби в Гърция - при закрити врата Официално: Великденските служби в Гърция - при закрити врата

Вижте какво предвиждат новите разпоредби

Филмът „Заразяване“ се качи на високите места в класациите, актьорите с послание (ВИДЕО) Филмът „Заразяване“ се качи на високите места в класациите, актьорите с послание (ВИДЕО)

Макар и виртуално, те се събраха, за да разяснят някои неща, които може би са полезни днес

Почина едно от момичетата на Джеймс Бонд Почина едно от момичетата на Джеймс Бонд

Онър Блакман е починала от естествени причини в дома си в Съсекс в Южна Англия

Вълна от солидарност за Борис Джонсън, след като състоянието му се влоши Вълна от солидарност за Борис Джонсън, след като състоянието му се влоши

Британският премиер все още е на интензивно лечение

Български лекар в Аликанте, който създаде предпазна маска от шнорхел за гмуркане, се превърна в герой Български лекар в Аликанте, който създаде предпазна маска от шнорхел за гмуркане, се превърна в герой

Д-р Петков няма да забогатее от откритието си, защото в извънредното положение в Испания всички открития в борбата с болестта не се заплащат

Бойко Борисов Бойко Борисов Няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга Виц на деня Виц на деня След с*кс, тя се обръща нежно към него:
– Скъпи, за бъдещето ли мислиш?
– Дааа, чудя се дали вече да не сложа летните гуми?!

Виц на деня Виц на деня Катантинно:
- Мило, нали знаеш, че при нагряване телата се разширяват?
- Да, и?
- Ми ето, не съм дебела, а дяволски гореща!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако се изтърпите по време на карантината, после спокойно може да се ожените.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори