×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Китайският път към слънцето


Китайският път към слънцето
Всяка година замърсяването на въздуха убива стотици хиляди китайски граждани
25 Септември 2019, Сряда, 20:20 ч.

През 2018 г. Китай става първата страна, която надхвърля 100 GW инсталирани соларни мощности – еквивалент на произведената енергия от 75 атомни електроцентрали

Китай е водещата страна в световен мащаб по отношение на производство на чиста енергия – особено, когато става въпрос за вятърна и слънчева енергия. В началото на 2019 г. азиатската страна вече притежава шест от 10-те най-големи компании за производство на слънчеви модули.

През 2018 г. на нейна територия вече са инсталирани половината от всички нови световни мощности за слънчева енергия, посочват от Международната агенция за енергия, цитирани от Nikkei Asia Review.

През същата година Китай става първата страна, която преминава границата от 100 гигавата инсталирани соларни мощности, което е еквивалентно на произведената електроенергия от около 75 атомни електроцентрали, пише investor.bg

Китайското правителство постави приоритет на инвестициите в слънчева енергия, тъй като тя дава възможност на страната да се справи с проблемите около замърсяването на въздуха, изменението на климата и енергийната сигурност, а свързаните с това ползи - финансови и екологични - са ясни. 

През 2005 г. Общокитайското събрание на народите, законодателната власт в Китай, съобщава, че производството на енергия от изкопаеми горива е причина за 90% от емисиите на серен диоксид в страната.

Според китайското Министерство на здравеопазването замърсяването със сяра е довело до нов бум на ракови заболявания в страната. Всяка година замърсяването на въздуха убива стотици хиляди китайски граждани.

Освен това, изпълнението на ангажиментите, свързани с Парижкото споразумение за изменението на климата изисква от Китай да увеличи дела на соларната енергия от общия микс до 20% до 2030 г., от 3,2% през 2015 г.

Програмата „Яркост“, стартирана през 1996 г., е първата китайска национална политика за осигуряване на достъп до електричество до извънсистемни зони, използващи слънчева енергия и вятър, но в началото на XXI век Китай промени фокуса си върху производството за износ, отчасти привлечена от европейските субсидии за инсталиране на фотоволтаици.

Правителството предлага износни кредити, увеличава инвестициите в изследвания и разработки и създава ключови национални лаборатории в няколко водещи компании. Трансферът на технологии става главно чрез закупуване на производствено оборудване от индустриализираните страни и движението на предприемачи и квалифицирана работна ръка. Между 2000 г. и 2006 г. около 95% от слънчевите фотоволтаични модули, произведени в Китай, са изнесени.

След световната финансова криза китайското правителство създава голям вътрешен пазар за слънчеви панели чрез собствени субсидии.

Програмата „Златно слънце“, започната през 2009 г., плаща на разработчиците процент от парите, които са инвестирали в слънчеви проекти, независимо от електроенергията, която произвеждат. Втората субсидия за инсталиране на соларни мощности стартира през 2011 г.

Освен че насърчава растежа, правителството насърчава и иновациите. През 2015 г. Националната енергийна администрация даде начало на инициативата си „Първенец“, която насърчава новите соларни съоръжения да използват модерни продукти с по-висока ефективност, демонстрирайки технологичен напредък, като в същото време са свиват разходите.

За целта Администрацията предлага няколко мащабни, висококачествени терени за соларни проекти. Ожесточената конкуренция довежда до намаляване на цената до 0,45 юана (0,06 долара) за киловатчас - близо до основната тарифа за енергия, произвеждана от електроцентрали, работещи на въглища.

Тези планове се оказват успешни: системата не може да побере цялата произведена мощност, което довежда до принудително намаляване на производството. За да избегне тази неефективност, през 2018 г. Китай въвежда интелигентна програма за абонамент като намаля тарифите за подаване с 20%.


В категории: Бизнес


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори