×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Започва официално разследване за импийчмънт на Доналд Тръмп


Започва официално разследване за импийчмънт на Доналд Тръмп
Причина за това са твърденията, че Тръмп е оказал натиск върху украинския президент Владимир Зеленски
Ключови думи: доналд тръмп, импийчмънт
25 Септември 2019, Сряда, 09:44 ч.

Разследването за импийчмънт, започнато от демократите в конгреса, е "лов на вещици" и "боклук" написа в профила си в "Туитър" американският президент

Говорителката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси заяви, че Конгресът започва процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. "Днес обявявам, че Камарата на представителите започва официално разследване (в рамките на) импийчмънта", заявила е Пелоси в специално обръщение. Причина за това са твърденията, че Тръмп е оказал натиск върху украинския президент Владимир Зеленски, за да разследва сина на евентуалния му конкурент на изборите за президент през 2020 година Джо Байдън.

 Според нейните думи, действията на Тръмп показват, че той е "предал длъжността на президент, националната сигурност и целостта на нашите избори“. Завършвайки речта, Пелоси е отказала да отговаря на въпроси от журналисти. Разследването за импийчмънт, започнато от конгреса, е "лов на вещици" и "боклук". Това написа в профила си в "Туитър" Доналд Тръмп. Той не пропусна да подчертае, че демократите са започнали процедурата по импийчмънт в момент, когато той се среща със световни лидери в централата на ООН в Ню Йорк, пише Блиц.

Президентът Доналд Тръмп заяви във вторник, че ще пусне "нередактиран запис" на телефонния си разговор с украинския президент Владимир Зеленски, съобщи Си Ен Ен. "В момента съм в Организацията на обединените нации, където представлявам нашата страна, но упълномощих да се разпространи утре на пълния, напълно разсекретен и нередактиран запис от моя телефонен на разговора ми с президента на Украйна Зеленски". Това написа в профила си в "Труитър" Тръмп, докато присъстваше на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Президентът на САЩ разкри, че държавният секретар Майк Помпео е получил съгласието на украинското правителство за разпространението на записа.  Тръмп призна във вторник, че ще забави помощта за Украйна. В същото време той посочи, че не е оказал натиск на Зеленски да разследва фаворита на демократите за кандидат-президент Джо Байдън, както и че не е имало предложение за военна помощ от САЩ в замяна на разследване. ДОСИЕ: Украинският кошмар на Джо Байдън Бившият вицепрезидент на САЩ е използвал позицията си, за да спре разследване срещу украинската газова фирма, за която работи синът му. Подновеното разследване по случая може да хвърли сянка върху амбициите му да влезе отново в Белия дом.  

Две години след като сдаде позицията си в Белия дом, Джо Байдън не се сдържа да се похвали пред конференция на външнополитически експерти, че докато е бил вицепрезидент, е принудил Украйна да уволни главния си прокурор, пише в свое разследване Джон Соломон от The Hill По време на събитие на Комитета по външнополитически отношения миналата година Байдън описа как през март 2016 г. е заплашил украинския президент Петро Порошенко, че Вашингтон ще изтегли кредитни гаранции за един милиард долара и ще изправи страната пред банкрут, ако главният прокурор Виктор Шокин не бъде незабавно уволнен. “Аз казах: няма да получите милиарда. Погледнах го и казах: заминавам след шест часа. Ако прокурорът не е уволнен, няма да получите парите”, пресъздава разговора Байдън. “Е, кучият му син беше уволнен. И те сложиха на мястото му някакъв, който беше солиден по онова време”.

Байдън също така заявява, че президентът Обама е подкрепял тази заплаха. Интервюта с шестима висши държавни служители са потвърдили казаното от Байдън, но според тях натискът е бил осъществяван в продължение на няколко месеца в края на 2015-а и началото на 2016 г., а не само за шест часа в един драматичен ден. При всички случаи Порошенко и украинският парламент се подчиниха и прекъснаха мандата на Шокин като главен прокурор. Той бе остро критикуван в Украйна, както и от представители на САЩ, задето не е произвел достатъчно разследвания за корупция. Украинските официални лица обаче са заявили пред The Hill, че Байдън е пропуснал да спомене нещо от съществена важност: уволненият по негово настояване прокурор по това време е наредил мащабна проверка в компанията за природен газ Burisma Holdings, в чийто управителен съвет е бил назначен по-младият син на тогавашния американски вицепрезидент – Хънтър.

Според банковите данни в САЩ, фирмата на Хънтър Rosemont Seneca Partners е получавала редовни трансфери от Burisma – обикновено по над 166 хил. долара месечно – между пролетта на 2014-а и есента на 2015 г. В този период вицепрезидентът Байдън бе назначен за основен представител на САЩ в отношенията между Вашингтон и Киев. Официалните документи за прокурорската проверка на Burisma, които са били предоставени на журналистите от The Hill, показват че Хънтър Байдън и неговият бизнес партньор Девън Арчър са потенциалните получатели на парите. Шокин е заявил пред The Hill, че преди да бъде уволнен е подготвял “специфични планове” за разследване, които са включвали “разпити и други процедури за криминално разследване за всички членове на борда на компанията, включително Хънтър Байдън”. Той допълва, че “в Украйна се спазва принципът на презумпцията за невинност” и не може да опише по-подробно доказателствата по случая.

Говорителят на Джо и Хънтър Байдън – Уилям Русо, не е отговорил на въпросите на медията. Интересният момент, в който Хънтър Байдън и Арчър са назначени в борда на Burisma, вече е бил подчертаван в САЩ, например от New York Times през декември 2015 г., както и в книга на консервативния автор Питър Швайзер от 2016 г. Макар че Байдън не споменава нищо за своя син в речта си през 2018 г., представители на щатските и украински власти са потвърдили пред The Hill, че бившият вицепрезидент и екипът му са били наясно с наредената от украинския главен прокурор проверка на Burisma и ролята на Хънтър. Източниците на изданието подчертават няколко неща: Назначаването на Хънтър Байдън е било широко отразено в щатските медии; Посолството на САЩ в Киев, което е координирало работата на Байдън в страната, многократно и публично е обсъждало прокурорската проверка на газовата компания;

Великобритания е предприела открити действия срещу Burisma по времето, по което Байдън работи с Лондон по украинските въпроси; Офисът на Джо Байдън е коментирал ролята на Хънтър в Burisma в статия в New York Times, посветена на прокурорското разследване, която е излязла четири месеца преди вицепрезидентът на САЩ да принуди Киев да уволни Шокин. Тогава от екипа на Байдън са коментирали, че Хънтър е адвокат, който е свободен да сключва собствени бизнес сделки. Президентът Обама назначи Байдън да отговаря за Украйна през февруари 2014 г., веднага след свалянето на Виктор Янукович.

Според книгата на Швайзер, вицепрезидентът се е срещнал с Арчър през април 2014 г., веднага след като той е влязъл в борда на украинската газова компания. Месец по-късно Хънтър Байдън също влиза в борда като ръководител на правния екип на Burisma. Украинското разследване и усилията на Байдън да уволни отговорния прокурор обаче не са привлекли особено внимание в САЩ. Разследването на Burisma е било фокусирано върху три отделни казуса, но е прекратено веднага след уволняването на Шокин. Най-същественият казус около газовата компания е прехвърлен към друга украинска служба – Националното антикорупционно бюро, която е тясно свързана с щатското посолство в Киев. Бюрото затваря случая, а друго разследване – засягащо неправомерни парични трансфери в Лондон, отпада след като украинските власти не успяват да внесат необходимите документи в срок.

Пред The Hill сегашният главен прокурор Юрий Луценко заявява, че е подсигурил многомилионна присъда по свързан случай на укриване на данъци, но не коментира кой е бил ответникът по това дело. В резултат на всичко това семейство Байдън изглежда е избегнало опасността от неудобно разследване в последните месеци на администрацията на Обама, както и по време на предизборната кампания на Хилъри Клинтън през 2016 г. Но на фона на подготовката на Джо Байдън за участие в президентските избори през 2020 г., Луценко – прокурорът, който Байдън някога бе определил като “солиден”, започва да проверява какво се е случило с разследването на Burisma. Прокурорът е заявил пред изданието, че докато преглежда документите по случая е открил, че “членове на борда на компанията, както и на базираната в САЩ Rosemont Seneca Partners, са получавали пари за консултантски услуги”.

Луценко казва, че някои от доказателствата по случая с Burisma може да заинтересуват властите в САЩ и той би желал да представи информацията на новия щатски главен прокурор Уилям Бар, особено относно намесата на вицепрезидента през 2016 г. “За съжаление господин Байдън е наложил зависимост между американската помощта и някои проблеми и промени в кадровия състав на прокуратурата”, заявява Луценко. Назар Холодницкий, водещият антикорупционен прокурор в екипа на Луценко, е потвърдил пред The Hill, че част от разследването на Burisma е било подновено през 2018 г. след изказването на Байдън по време на конференцията. По думите му обаче отделната антикорупционна агенция не се престарава в събирането на доказателства. “Не виждаме никакви резултати една година след повторното отваряне на случая заради външно влияние”, заявява той, но отказва да бъде по-конкретен.

На фона на ожесточените президентски избори, тлеещия военен конфликт и беснеещата корупция в страната би било оправдано заявленията на прокурора да се приемат с известна доза съмнение. Но твърденията на Луценко стават по-убедителни предвид това, че докато работят по различен случай, властите в САЩ са публикували финансови документи, показващи колко пари е получила компанията на Хънтър Байдън и Арчър, докато Джо Байдън е отговарял за отношенията на Белия дом с Украйна. Между април 2014 г. и октомври 2015 г. Burisma е пратила над 3 млн. долара по сметки, свързани с Rosemont Seneca, показват съдебните документи по отделно дело, свързано с Арчър. Според банковите извлечения, през повечето месеци е имало по два трансфера от по 83 333, 33 долара в рамките на един и същи ден. След това от същата сметка, свързана с Rosemont Seneca, на Хънтър Байдън са пращани суми, вариращи от 5000 до 25 000 долара.

Според информация на The Hill, разследващите са проверявали вътрешнофирмената документация и са поискали да разпитат Хънтър Байдън и съдружника му относно тези плащания. Луценко заявява, че членовете на бордове в украински компании могат законно да плащат на себе си, ако работата им спомага за финансовите резултати, но прокуратурата не е успяла да определи доколко са основатели плащанията към Rosemont поради начина, по който е било прекъснато разследването. Относно ролята на Джо Байдън за уволняването на предшественика му, Луценко заявява, че “ще се радва да обсъди този въпрос” с щатския главен прокурор Бар. Както ни показа наскоро приключилото разследване за “тайно съглашателство” на Тръмп с Русия, всеки гражданин заслужава да бъде считан за невинен до доказване на противното, особено по въпроси, включващи чужденци. Презумпцията за невинност трябва да е гарантирана и за семейство Байдън и бизнес партньорите им.

Въпреки това Джо Байдън ще трябва да отговори на някои трудни въпроси, особено ако възнамерява да участва в следващите избори за президент. Допустимо ли е било синът му да печели от бизнес в Украйна, докато той е отговарял за украинската политика на Вашингтон? Каква работа е била извършена в замяна на получените от Байдън и фирмата му пари? Знаел ли е Джо Байдън за разследването срещу Burisma? И след като синът му е работил за Burisma не е ли било редно да се въздържа от използване на щатската външна политика за натиск срещу прокурора, който е разследвал тази фирма?


В категории: Политика


1
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
1
Коментара по темата
1.
Оооооо...
25.09.2019 10:19:30
0
7
Колко лични и финансови интереси се преплитат с политиката на "демократична" Америка !!!!!!!!!!!!!
ВСИЧКО Е ПАРИ !!!!!!!!
Колкото повече нестабилност по света, толкова по-добре! "Добрите" американци се намесват навсякъде, продават оръжия, печелят милиарди и раздават "справедливост"- американска....!!! ИЗВРАТЕН СВЯТ !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори