×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да оцелееш заради вратовръзка, очила... Късметът на 11 септември


11 Септември 2019, Сряда, 11:02 ч.
Автор: Флагман.БГ

Много хора оцеляват по случайност в трагичния ден

Още в началото на 90-те Джоузеф Лот развива странна обсесия с арт вратовръзките. Всяка сутрин той избира един от многото си аксесоари с известни картини и пита трите си дъщери, на кого е произведението.

„Казват ми Ван Гог, Моне или който е и след това провеждаме малък разговор за художника“, обяснява Лот. В онази сутрин, на 11-ти септември 2001 година, вратовръзките му спасяват живота. Той носи зелена риза и се среща с колегите си в малка закусвалня между Кулите близнаци. Една от колежките му тъкмо се е върнала от почивка в Масачузетс от където му е взела подарък – вратовръзка с картина на Моне.

Червено и синьо са основните цветове. Лот и колегите му били в командировка в Ню Йорк. Малко по-късно този ден трябвало да участват в пресконференция в ресторанта „Прозорци към света“, намираш се на 104-я етаж в северната кула. Докато всички се качват към него, Лот се връща в хотела, за да смени ризата си. Той бил толкова трогнат от жеста, че искал да носи вратовръзката по време на пресконференцията, но това по никакъв начин не можело да стане с зелената риза, която носел.

В багажа си той имал перфектната бяла риза, изгладил я, облякъл се и излязъл от стаята си. Докато чакал асансьора на седмия етаж да дойде, усетил как сградата се разтресла. Така Джоузеф Лот избягва смъртта. Елайн Грийнберг, жената, подарила му вратовръзката на Моне, не успява.

Всеки ден хората правят избори – кой полет да изберат, по кой път да поемат, коя книга да прочетат, дали да тичат до работа или да се отбият за кафе. Никой обаче не осъзнава, че понякога едно просто решение може да значи толкова много.

18 години след 11-ти септември всеки един човек на Земята е направил приблизително 1 милион такива решения.

Нощта преди трагедията мачът в Денвър продължил до късно, което накарало много американци да се успят на следващата сутрин. Някои оцеляват, защото са приковани към телевизорите, защото Роджър Клеменс трябваше да спечели 20-тата си титла с "Янките" у дома.

Рой Бел, който работи на 102-я етаж на Северната Кула премества срещата си от 8:00 в 8:45 часа. Майкъл Ломонако, управителят на „Прозорци към света“, всеки ден отива на работа в 8:30 часа, ала точно този ден закъснява, защото отива да си вземе нови очила. Той оцелява. 72-ма от колегите му умират.

Джаред Котз, един от участниците в конференцията на Лот, се спасява, защото една от публикациите липсва в папката на колегата му. Той предлага да се върне до офиса и да я вземе.

„Казахме си чао. Мислех, че ще ги видя след час или дори по-малко. Качих се на асансьора, обадих се на колегите ни в Лондон, за да ги уведомя, че всичко, без една кутия, е пристигнало. Видях часа – 8:46 и си помислих: „Имам достатъчно време да отида до офиса и да се върне горе.“

"Говорих още с колегата си в Лондон, когато чух как самолета се разбива“, разказва Котз пред Гарет Граф, автор на книгата The Only Plane in the Sky: An Oral History of 9/11. Дейвид Кравет се спасява от смъртта, защото клиентът, който очаква, си забравя личните документи, а трябва да се регистрира при охраната. Обикновено брокерът би пратил своята асистентка, но тя била бременна почти в деветия месец. Кравет си помислил, че й прави услуга, като не я праща долу. Всъщност бременната Моника била освободена от фирмата по-малко от 24 часа преди атаката.

След трагедията тя отново се връща на работа в брокерската фирма, защото всички служители от човешки ресурси, които трябвало да обработят уволнението й, загиват.

Николас Рейнър трябвало да бъде на борда на самолета от Бостън до Лос Анджелис, но изпуснал полета си, тъй като си изкълчил глезена. Комедиантът Сет Макфарлън също имал билет за самолета, но неговият мениджър му написал времето за излитане грешно и той се появил на летището минути след като фаталният полет излетял. По-късно, третият отвлечен самолет удря Пентагона, но уцелва най-подсилената му част. Сградата е почти непокътната, а според военните, това е чудо.

„Ако беше ударил навсякъде другаде, щеше да мине директно през сградата и да убие близо 5000 души“, обясняват те. Подполковникът Роб Груневалд стои с колегите си в конферентната зала, когато Полет 77 минава само един етаж под тях. Всички са в паника и трябва да направят най-важното решение в живота си – на къде да тръгнат, за да се спасят. Половината му колеги тръгват в една посока. И не оцеляват. Груневалд тръгва с другата група, но спира да помогне на своя пострадала приятелка. И след това вместо надясно с останалите, тръгват наляво – и това спасява живота им.

Пожарникарите от Екип 6 също оцеляват благодарение на решението да спасят човешки живот. Докато евакуират сградите, те решават да спрат и да помогнат на една жена – Жоезефин Харис. Когато кулата се срутва, те все още се намират на безопасно място. Поредицата от случайни решения спасява много животи на 11 септември 2001 г. А няколко часа преди това, артистката Моника Браво се намира на последния етаж на южната кула и снима приближаващата гръмотевична буря. Това е последният запис на последната нощ, в която Кулите близнаци се издигат над Ню Йорк.

Браво отнася видеото в дома си и започва да го обработва. По-късно го превръща в произведение на изкуството, носещо името September 10, 2001, Uno Nunca Muere la Víspera - „Невъзможно е да умреш в навечерието на своята смърт.“

Както Браво казва: "Умираш само, когато трябва да умреш. Никога не си близо до смъртта".


В категории: Животът


2
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
2
Коментара по темата
2.
Хр.
11.09.2019 23:34:22
0
1
До 1
А знаете ли, че има българин, който няколко години преди 11.09.01, пътува до Щатите, да предупреди за предстоящите удари по кулите и пентагона! Името му е Иван Бобулев.
1.
Ротшилд
11.09.2019 14:03:55
0
11
И малките деца вече знаят, че правителството в сянка на Америка само инициира този зловещ терористичен акт. Целта беше нахлуване в Ирак, за да свалят Садаам Хюсейн и да контролират нефтените кладенци. Нахлуване също и в Афганистан, където година след това пройзводството на опиум се увеличи 100 кратно..Сринаха със земята две държави, после пуснаха свой фирми да ги изградят наново. Магистрали, училища, болници и т. н всичко това беше построено от западни фирми с разбира се заеми от 2-3 големи банки. Назначиха си правителства марионетки и с тяхно съдействие и контрол създадоха и развиха мрежа от лагери за обучение на терористи. Направете си труда да погледнете на картата коя държава се намира между Ирак и Афганистан и ще ви стане ясно коя държава е следващата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори