×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шанс за хиляди тежко болни! Окръжният съд глоби парализирания Васил Тончовски за лечението с масло от марихуана


22 Август 2019, Четвъртък, 20:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако той можеше да си закупи законно такова лекарство от аптеката, нямаше да му се налага да го произвежда сам нелегално, заяви адвокатът на Тончовски

Бургаският окръжен съд измени решението на първата инстанция, според което парализираният Васил Тончовски трябваше да влезе за 3 месеца в затвора, защото е хванат с близо 57 гр марихуана, въпреки че използва леката дрога за лечебни цели – да облекчава непоносимите болки. Тончовски прави масло от канабис, което е разрешено и напълно легално в много европейски държави.

44-годишният мъж, който остава 100% инвалид след тежка автомобилна катастрофа преди 10 години, твърди, че не може да живее без чудотворното лекарство. То го карало да се чувства добре и да приема тежката действителност, за разлика от конвенционалната медицина, която го „зомбирала“ и имала обратен ефект. След тежкия инцидент с двама загинали Тончовски успява до някаква степен да води пълноценен живот, намира си и работа.

Трябва ли да се легализира марихуаната за медицински цели или е по-лесно да вкараме в затвора хиляди тежко болни

По неговите думи всичко това се дължи на чудотворния лек. Той споделя, че не може да живее без маслото от марихуана и ще продължи да го използва, дори и да знае, че ще влезе в затвора, което би било фатално за човек в неговото състояние.

„Тончовски е инвалид и принудителното му въвеждане в затвор би изправило пред нови предизвикателства както него, така и хората свързани с това наказание. Районният съд е приел наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства, но не е отчел всички тях и необосновано е извел по-голяма значимост на количеството, вида и стойността наркотично вещество. В този смисъл има многобройни решения на съдилищата, които при сходно количество, качество и стойност на наркотичното вещество, в съчетание с внимателен прочит на фактическите обстоятелства на деянието и лични характеристики на дееца, е прието наличието на маловажен случай“, посочва съдът.

Окръжните магистрати в Бургас създават истински прецедент „Тончовски“, след като приемат доводите на защитата и определят случая за маловажен заради ниската обществена опасност на деянието и на дееца. За пръв път български съд приема подобно количество за маловажно.

Случаят Васил Тончовски: 44-годишният инвалид влиза в затвора, защото се лекувал с марихуана

Магистратите обаче отчитат физическото състояние на Тончовски, който трудно може да се обслужва сам. Затова състав на Окръжния съд изменя решението на колегите си от 3-месеца затвор на 1 000 лв. глоба.

„Преценката дали едно деяние представлява маловажен случай следва да се извършва след комплексна оценка на обстоятелствата, свързани с обективната страна на стореното, на личността на дееца, начина на извършване на деянието, които са от значение за степента на обществената опасност и моралната укоримост на извършеното. Няма спор по делото, че намереното количество наркотик, близо 57 гр марихуана, само по себе си не може да обоснове маловажен случай. Но и обратното не следва да се надценява от съда. Тончовски е на средна възраст, претърпял тежка злополука, довела до инвалидзирането му. Последиците от злополуката се отразили и на психическото му състояние. Личното му решение и действия да употребява марихуана под предлога, че му помага в общото състояние, не могат да бъдат адмирирани, точно обратното, следва да носи отговорност за тези си действия. Но от друга страна, по този начин укрепил психиката си и тя му действа като заместител на психотропни лекарства, които приемал преди това. Той не е осъждан за деяния свързани с наркотични вещества“, мотивират решението си магистратите.

Вижте разтърсващата изповед на парализирания Васко, марихуаната изцели болките му, но сега искат да го вкарат в затвора (ВИДЕО)

Адвокатът на Тончовски – Радослав Николов изрази надежда, че това ще бъде крачка към промяна в закона, която да даде шанс на хиляди тежко болни да облекчават болките си с медицинска марихуана.

„Решението на съда е абсолютно справедливо! То е изключително важно не толкова за мен и за Тончовски, колкото за хилядите онкоболни и инвалиди в България, които използват това лекарство за нуждите си. Въпросът трябва да бъде решен кардинално от законодателя, както във всички нормални държави, а не с прецеденти. Или трябва да се разреши употребата общо, за всички, или да се измисли някакъв разрешителен режим за хора с проблемите на Тончовски. Тук не говоря за трева в чистия й вид, а за разрешително за масло от марихуана, например. Ако той можеше да си закупи законно такова лекарство от аптеката, нямаше да му се налага да го произвежда сам нелегално“, заяви за Флагман.бг адвокат Радослав Николов.

Решението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.


В категории: Темида


11
Коментара
Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
11
Коментара по темата
11.
Пеокуратура и полиция Бургас
23.08.2019 12:14:44
1
4
Г-да "съвестни прокурори и полицаи" във вашият район се разви и отгледа един наркобос чиято група стои зад 10ина убийства, включително на жена и дете в Обзор. Пак ваши служители са ибрикчиите на наркобоса полицейски началници Неподкупен Водкаджиев и Тъпчо Владимирчев, както и легендарния" следовател на Очите" Камбоджанеца. На този инвалид ли останахте да си доказвате честа и професионализма?
Къде бяхта когато изрода убиваше и взривяваше, а вие ни убеждавахте колко "велик и неуловим бил"? Или така беше финансово по-изгодно на някои ваши служители?
Този ваш любим наркобос се оказа жена в панталони и жалко подобие на бос и страшилище. Но явно сега трябва пак да ви повярваме, че този инвалид Тончовски е страшилище и наркобос и мястото му е в затвора!
Моля ви, ние ли сме прости, или вие май нагли и луди?
10.
До 6
23.08.2019 12:11:33
0
0
От това масло се забогатява яко за това е забранено ,затъпява се друг път,имаше до скоро бг фирма гледаше медицински канабис у румъния българия и македония след като я разработиха я продадоха на едни"канадци" за скромната сума от 15 милиарда и половина евро,повтарям милиарда, директор и беше заслужил доносник на дс бивш посланник на бг то у ООН. Лекува си маслото и това е .Колкото до флагман те шефовете им сигурно знаят кой е Тоя кадър на СДС ма мълчат кво ли в устата държат или водещите офицери не дават да се говори18f
9.
До 6
23.08.2019 12:11:27
0
2
От това масло се забогатява яко за това е забранено ,затъпява се друг път,имаше до скоро бг фирма гледаше медицински канабис у румъния българия и македония след като я разработиха я продадоха на едни"канадци" за скромната сума от 15 милиарда и половина евро,повтарям милиарда, директор и беше заслужил доносник на дс бивш посланник на бг то у ООН. Лекува си маслото и това е .Колкото до флагман те шефовете им сигурно знаят кой е Тоя кадър на СДС ма мълчат кво ли в устата държат или водещите офицери не дават да се говори18f
8.
*********
23.08.2019 08:52:33
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
Браво на Събчо!
23.08.2019 06:23:23
0
13
За пореден път доказа, че не се потдава на натиск. Един съдия е не само сатрап, но и човек, който с решенията си може да помогне на грешника да поеме правия път(когато това е възможно) , както и на невиновния да избегне ада на изгубените грешници.
Събчо винаги е бил истински съдия, защото истината за едно дело е в материялите в папката, а не по сайтове, статийки и хорските клюки и интриги.
6.
Mitko Georgiev
23.08.2019 02:19:18
23
2
От това масло се затъпява научно доказано е ...
Има и други методи за обезболяване и то с билки
Не трябва да се легализира !
5.
Зара
22.08.2019 23:55:28
0
18
Ето за това съдиите трябва да се поздравят.Ако има и дори само един човек на когото маслото помага,то трябва да се легализира.Ако имате болен,който се измъчва от болки денонощно,няма ли да му дадете шанс?
4.
МАС(ълц)Е
22.08.2019 23:52:04
0
6
Свобода за Мартин Душев !!!!!
3.
Тревомир
22.08.2019 23:05:29
0
24
Само да уточня за тези които искат легализация.Човека е със 100% инвалидност , не се е събрал с аверчета да си пафнат на пейките да са омажат малко !!!
2.
Bravo
22.08.2019 21:41:02
2
25
Zatova subcho e spravedliv sadiq i edin ot malkoto koito ne se potdava na chengidjiinicite ! Horata koito iskaha da vkarat choveka v zatvora piite edna voda i lqgaite
1.
Тольо
22.08.2019 21:31:08
1
32
Браво на Окръжния съд. Адмирации.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Пуделът с парите няма никакво значение за разследването, коментира Бойко Найденов Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето
Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на US войските време да се подготвят за ирански ответен удар Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, коментира той Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Нападението засили опасенията от голям конфликт в Близкия изток Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси  критикувайки неотдавнашните атаки срещу Запорожката АЕЦ Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори