×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо единственият военен паразитолог в страната предпочете живот до морето и работа в лаборатория „ЛИНА”


Защо единственият военен паразитолог в страната предпочете живот до морето и работа в  лаборатория „ЛИНА”
Д-р Иван Макавеев е първият и засега единствен военен лекар – паразитолог в историята на българската армия
06 Август 2019, Вторник, 15:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Най-честите паразитози, които откриваме в лаборатория „ЛИНА” при изследване на малчуганите за детска градина и здравните книжки за започване на работа, са бластоцистоза, ламбиоза и ентеробиоза

Д-р Иван Макавеев е първият и засега единствен военен лекар – паразитолог в историята на българската армия. Започва професионалния си път в МУ Плевен и УМБАЛ „Георги Странски”, а след това 9 години работи във Военна болница – Плевен, като стига до чин капитан.

През лятото на тази година взима важното решение да остави пагоните и да се премести близо до морето - в Бургас, където става част от екипа на една от най-големите и надеждни лаборатории в страната – „ЛИНА”. Мотивация за това е възможността за научна работа, допълнителна специализация и още по-голямо развитие в професията.

- Д-р Макавеев, как се превърнахте в първия военен лекар – паразитолог? Ще ни разкажете ли за тази част от кариерата Ви?

- През 2005г. завърших Медицинския университет в Плевен и няколко месеца по-късно започнах да специализирам „Медицинска паразитология” в МУ Плевен и в университетската многопрофилна болница за активно лечение „Георги Странски ”. След като придобих специалност се преместих във Военна болница – Плевен, която е към ВМА – София. Отделението, в което работех преди да дойда в „ЛИНА”, се нарича Отделение по „Превантивна медицина”, част от структурата на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ), ВМА -София. След като спечелих конкурс и издържах физическия изпит за кадрови военнослужещ, станах военен лекар – паразитолог, единственият в българската армия до този момент, стигнах до чин капитан. Последните 9 години натрупах ценен опит и имах честта да работя с прекрасни колеги, с които сме и много добри приятели. Бях част и от екипа по Превантивна медицина на ВМА София. Пазя прекрасни спомени от този период.

- Какво Ви подтикна да изоставите работата като военен лекар и възможността за ранно пенсиониране и да преминете в цивилния сектор? Освен от Бургас имали ли сте предложения и от други лечебни заведения в страната и как се спряхте на лаборатория „ЛИНА”?

- Имал съм предложения от София, които винаги съм отклонявал. София не е моят град за живеене. Когато обаче чух, че ме търсят от Бургас, мигновено проявих интерес. Бургас е любимият ми град още от дете, защото с родителите ми винаги почивахме по Южното Черноморие. От друга страна жена ми е от Балчик и харесва морето. Разбира се най-много натежа това, че „ЛИНА” е сериозна медицинска лаборатория, а условията на работа са чудесни. Най-много ме мотивира отношението на управителите д-р Васил Костадинов и Татяна Костадинова и възможността да продължа с научните изяви и още една специализация. Те двамата толерират и насърчават лекарите да надграждат своята квалификация, а това е много важно. Ако бяха получил покана отдругаде, нямаше да я приема. В „ЛИНА” видях възможността да надградя опита си. Мисля, че Бургас е точният град за мен и моето семейство предвид хубавите детски градини, училища, възможността за спорт и посещаване на различни културни прояви.

- Не са много болниците и лабораториите, в които се държи да има паразитолог. Знаете ли колко общо са колегите Ви в страната?

- Макар да е необходима специалност, в последните десетилетия се превърна в рядка, защото не е така привлекателна за младите колеги както гинекологията, хирургията и др. Специалистите паразитолози в България са може би не повече от 50-60 , като една част от тях са в напреднала възраст, което от гледна точка на опита е безценно, но според мен е необходимо да има и повече млади специалисти. Тук е моментът да кажа, че добро впечатление в медицинска лаборатория „ЛИНА” ми направи и това, че е сертифицирана от Министерството на здравеопазването като база за специализация на лекари по това направление. Имаме и един специализант – млада колега, и това е похвално. В България паразитните заболявания не са много като цяло, но светът стана малък и хората пътуват, включително и до екзотични дестинации, затова трябва да сме подготвени.

- Кои са най-честите „вносни” паразитни заболявания и как трябва да се подготвим при пътуване в чужбина и до екзотични дестинации?

- Маларията и лайшманиозата никак не са за подценяване, има и други тропически заболявания като шистозоматози и филариатози, които също биха могли да се внесат в страната. В миналото се е пътувало доста по-малко до екзотични държави, а и контролът на завръщащите се от предишното ХЕИ е бил доста сериозен, от това което знам от разказите на колеги, работещи тогава. В съвременния свят е необходимо човек да има лични познания и здравна култура, за да потърси лекар и лаборатория, ако забележи симптоми. Затова и специалността „Медицинска паразитология” е повече от необходима. Маларията в България е ликвидирана като местно заболяване през 1961г., но от тогава до сега са регистрирани няколко хиляди случая на малария, внесени от чужбина, и няколко местни взрива, което показва че климатичните условия са предпоставка за възстановяване на маларията, което ще има сериозни последствия, ако се случи. Моят съвет е всеки, който е предприел пътуване, да провери какви са местните болести в съответната дестинация. За някои от тях, като жълта треска и различни видове хепатит, има ваксини. Те са задължителни за хора, които пребивават в такива държави. Аз съм бил в армията, където има контигенти, които пътуват на мисии до Афганистан и Мали и те са преминавали през нас за поставяне на необходимите ваксини. При пътуване в държави, в които има малария, е задължително да се направи химиопрофилактика, която започва преди заминаване и продължава и след завръщане на туристите от тези държави. Информация за заболяванията в екзотичните страни може да се намери в сайтовете на НЦЗПБ както и на СЗО (Световна здравна организация). Така, ако се вземат всички необходими мерки, шансът за заразяване е минимален. Много важно е да се пие бутилирана вода, а не от местните водоизточници, защото често там са източниците на зараза.

- В България също има паразитни заболявания. Бихте ли ни споделили кои са те и как можем да предпазим себе си и децата си от тях?

- Най-честите паразитози, които откриваме в лаборатория „ЛИНА” при изследване на малчуганите за детска градина и здравните книжки за започване на работа, са бластоцистоза, ламбиоза и ентеробиоза. Ако човек спазва добра хигиена, шансът да се зарази е по-малък. Ентеробиозата е контактна паразитоза, като човек се заразява от попаднали в организма му яйца. След завършване на биологичния си цикъл паразитите отделят яйца, които се снасят от женската в перианалните гънки, което е съпроводено със сърбеж. При разчесване на тази област яйцата попадат под ноктите и от там човек може да се самозарази, от друга страна яйцата на паразите се отделят и в околната среда, където могат да издържат повече от 100 дни. Ламблиоза и бластоцистозата са протозоози – едноклетъчни паразити, заразяването с които се осъществява по фекално-орален път. Могат да предизвикат симптоми на стамашно-чревен дискомфорт, болка в стомаха, алергии. В Бургас добро впечатление ми направи, че на плажа и като цяло в града няма бездомни кучета, които да са източник на ехинококоза или токсокароза. Други паразитни заболявания, които се срещат сравнително често в България и трябва да имаме предвид, са токсоплазмозата и трихинелозата. Първото заболяване е опасно най- вече за плода при бременните жени, както и при някои имунодефицитни състояния. Тук е мястото да кажа, че в лаборатория „ЛИНА” се провеждат серологични изследвания за токсоплазмоза и според мен всички жени след 14-годишна възраст трябва да се изследват профилактично, за да нямат проблем като бъдещи майки. Повечето хора знаят, че с трихинелоза могат да се заразят предимно от заразено дивечово месо ( не изследвано за трихинели). Доколкото съм запознат в Бургас почти всяка година се наблюдават случаи на трихинелоза.

- Макар да няма безмодни кучета в Бургас, кучешката тения е сериозен проблем в останалите части на страната. В кои органи се развива най-често?

- Ехинококозата или т.нар. кучешка тения наистина е сериозен проблем в България. Източник на заразата са основно овчарски или бездомни кучета, които се хранят безконтролно с вътрешностите на заразени животни и отделят с фекалиите си яйца, с които човек може да се зарази. Попаднали в човек, от яйцата се образуват зародиши, които от своя страна могат да попаднат във всеки един орган на човека, в който се развиват кисти с различна големина. При спукване на такава киста може да последва анафилактичен шок и за съжаление и фатален край. Самата киста наподобява туморно образувание. В моята практика съм виждал такива кисти на абсолютно всички вътрешни органи – черен дроб, бял дроб, мозък, бъбреци, кости, мускули и др. Те изискват оперативни намеси, дълготрайно лечение, намалена трудоспособност за дълъг период време. В Европа сме начело по заболеваемост от ехиникокоза. Кучето може да дефекира в пясъчници, детски плошадки, навсякъде и дори да обясняваш на едно дете, че не трябва да си лапа ръцете или да го почистваш през минута, то отново си остава дете - любопитно към околния свят и не разбира напълно. Затова най-доброто решение е да няма източник на зараза и бездомните кучета да ги няма. Децата трябва да са щастливи и да играят спокойно по паркове, детски площадки и на плажа, а ние възрастните трябва да направим тези места безопасни. В това отношение Бургас е много добър пример, от който могат да се учат и останалите градове.


В категории: Здраве


България Всички новини
Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори