×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Защо единственият военен паразитолог в страната предпочете живот до морето и работа в лаборатория „ЛИНА”


Защо единственият военен паразитолог в страната предпочете живот до морето и работа в  лаборатория „ЛИНА”
Д-р Иван Макавеев е първият и засега единствен военен лекар – паразитолог в историята на българската армия
06 Август 2019, Вторник, 15:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Най-честите паразитози, които откриваме в лаборатория „ЛИНА” при изследване на малчуганите за детска градина и здравните книжки за започване на работа, са бластоцистоза, ламбиоза и ентеробиоза

Д-р Иван Макавеев е първият и засега единствен военен лекар – паразитолог в историята на българската армия. Започва професионалния си път в МУ Плевен и УМБАЛ „Георги Странски”, а след това 9 години работи във Военна болница – Плевен, като стига до чин капитан.

През лятото на тази година взима важното решение да остави пагоните и да се премести близо до морето - в Бургас, където става част от екипа на една от най-големите и надеждни лаборатории в страната – „ЛИНА”. Мотивация за това е възможността за научна работа, допълнителна специализация и още по-голямо развитие в професията.

- Д-р Макавеев, как се превърнахте в първия военен лекар – паразитолог? Ще ни разкажете ли за тази част от кариерата Ви?

- През 2005г. завърших Медицинския университет в Плевен и няколко месеца по-късно започнах да специализирам „Медицинска паразитология” в МУ Плевен и в университетската многопрофилна болница за активно лечение „Георги Странски ”. След като придобих специалност се преместих във Военна болница – Плевен, която е към ВМА – София. Отделението, в което работех преди да дойда в „ЛИНА”, се нарича Отделение по „Превантивна медицина”, част от структурата на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ), ВМА -София. След като спечелих конкурс и издържах физическия изпит за кадрови военнослужещ, станах военен лекар – паразитолог, единственият в българската армия до този момент, стигнах до чин капитан. Последните 9 години натрупах ценен опит и имах честта да работя с прекрасни колеги, с които сме и много добри приятели. Бях част и от екипа по Превантивна медицина на ВМА София. Пазя прекрасни спомени от този период.

- Какво Ви подтикна да изоставите работата като военен лекар и възможността за ранно пенсиониране и да преминете в цивилния сектор? Освен от Бургас имали ли сте предложения и от други лечебни заведения в страната и как се спряхте на лаборатория „ЛИНА”?

- Имал съм предложения от София, които винаги съм отклонявал. София не е моят град за живеене. Когато обаче чух, че ме търсят от Бургас, мигновено проявих интерес. Бургас е любимият ми град още от дете, защото с родителите ми винаги почивахме по Южното Черноморие. От друга страна жена ми е от Балчик и харесва морето. Разбира се най-много натежа това, че „ЛИНА” е сериозна медицинска лаборатория, а условията на работа са чудесни. Най-много ме мотивира отношението на управителите д-р Васил Костадинов и Татяна Костадинова и възможността да продължа с научните изяви и още една специализация. Те двамата толерират и насърчават лекарите да надграждат своята квалификация, а това е много важно. Ако бяха получил покана отдругаде, нямаше да я приема. В „ЛИНА” видях възможността да надградя опита си. Мисля, че Бургас е точният град за мен и моето семейство предвид хубавите детски градини, училища, възможността за спорт и посещаване на различни културни прояви.

- Не са много болниците и лабораториите, в които се държи да има паразитолог. Знаете ли колко общо са колегите Ви в страната?

- Макар да е необходима специалност, в последните десетилетия се превърна в рядка, защото не е така привлекателна за младите колеги както гинекологията, хирургията и др. Специалистите паразитолози в България са може би не повече от 50-60 , като една част от тях са в напреднала възраст, което от гледна точка на опита е безценно, но според мен е необходимо да има и повече млади специалисти. Тук е моментът да кажа, че добро впечатление в медицинска лаборатория „ЛИНА” ми направи и това, че е сертифицирана от Министерството на здравеопазването като база за специализация на лекари по това направление. Имаме и един специализант – млада колега, и това е похвално. В България паразитните заболявания не са много като цяло, но светът стана малък и хората пътуват, включително и до екзотични дестинации, затова трябва да сме подготвени.

- Кои са най-честите „вносни” паразитни заболявания и как трябва да се подготвим при пътуване в чужбина и до екзотични дестинации?

- Маларията и лайшманиозата никак не са за подценяване, има и други тропически заболявания като шистозоматози и филариатози, които също биха могли да се внесат в страната. В миналото се е пътувало доста по-малко до екзотични държави, а и контролът на завръщащите се от предишното ХЕИ е бил доста сериозен, от това което знам от разказите на колеги, работещи тогава. В съвременния свят е необходимо човек да има лични познания и здравна култура, за да потърси лекар и лаборатория, ако забележи симптоми. Затова и специалността „Медицинска паразитология” е повече от необходима. Маларията в България е ликвидирана като местно заболяване през 1961г., но от тогава до сега са регистрирани няколко хиляди случая на малария, внесени от чужбина, и няколко местни взрива, което показва че климатичните условия са предпоставка за възстановяване на маларията, което ще има сериозни последствия, ако се случи. Моят съвет е всеки, който е предприел пътуване, да провери какви са местните болести в съответната дестинация. За някои от тях, като жълта треска и различни видове хепатит, има ваксини. Те са задължителни за хора, които пребивават в такива държави. Аз съм бил в армията, където има контигенти, които пътуват на мисии до Афганистан и Мали и те са преминавали през нас за поставяне на необходимите ваксини. При пътуване в държави, в които има малария, е задължително да се направи химиопрофилактика, която започва преди заминаване и продължава и след завръщане на туристите от тези държави. Информация за заболяванията в екзотичните страни може да се намери в сайтовете на НЦЗПБ както и на СЗО (Световна здравна организация). Така, ако се вземат всички необходими мерки, шансът за заразяване е минимален. Много важно е да се пие бутилирана вода, а не от местните водоизточници, защото често там са източниците на зараза.

- В България също има паразитни заболявания. Бихте ли ни споделили кои са те и как можем да предпазим себе си и децата си от тях?

- Най-честите паразитози, които откриваме в лаборатория „ЛИНА” при изследване на малчуганите за детска градина и здравните книжки за започване на работа, са бластоцистоза, ламбиоза и ентеробиоза. Ако човек спазва добра хигиена, шансът да се зарази е по-малък. Ентеробиозата е контактна паразитоза, като човек се заразява от попаднали в организма му яйца. След завършване на биологичния си цикъл паразитите отделят яйца, които се снасят от женската в перианалните гънки, което е съпроводено със сърбеж. При разчесване на тази област яйцата попадат под ноктите и от там човек може да се самозарази, от друга страна яйцата на паразите се отделят и в околната среда, където могат да издържат повече от 100 дни. Ламблиоза и бластоцистозата са протозоози – едноклетъчни паразити, заразяването с които се осъществява по фекално-орален път. Могат да предизвикат симптоми на стамашно-чревен дискомфорт, болка в стомаха, алергии. В Бургас добро впечатление ми направи, че на плажа и като цяло в града няма бездомни кучета, които да са източник на ехинококоза или токсокароза. Други паразитни заболявания, които се срещат сравнително често в България и трябва да имаме предвид, са токсоплазмозата и трихинелозата. Първото заболяване е опасно най- вече за плода при бременните жени, както и при някои имунодефицитни състояния. Тук е мястото да кажа, че в лаборатория „ЛИНА” се провеждат серологични изследвания за токсоплазмоза и според мен всички жени след 14-годишна възраст трябва да се изследват профилактично, за да нямат проблем като бъдещи майки. Повечето хора знаят, че с трихинелоза могат да се заразят предимно от заразено дивечово месо ( не изследвано за трихинели). Доколкото съм запознат в Бургас почти всяка година се наблюдават случаи на трихинелоза.

- Макар да няма безмодни кучета в Бургас, кучешката тения е сериозен проблем в останалите части на страната. В кои органи се развива най-често?

- Ехинококозата или т.нар. кучешка тения наистина е сериозен проблем в България. Източник на заразата са основно овчарски или бездомни кучета, които се хранят безконтролно с вътрешностите на заразени животни и отделят с фекалиите си яйца, с които човек може да се зарази. Попаднали в човек, от яйцата се образуват зародиши, които от своя страна могат да попаднат във всеки един орган на човека, в който се развиват кисти с различна големина. При спукване на такава киста може да последва анафилактичен шок и за съжаление и фатален край. Самата киста наподобява туморно образувание. В моята практика съм виждал такива кисти на абсолютно всички вътрешни органи – черен дроб, бял дроб, мозък, бъбреци, кости, мускули и др. Те изискват оперативни намеси, дълготрайно лечение, намалена трудоспособност за дълъг период време. В Европа сме начело по заболеваемост от ехиникокоза. Кучето може да дефекира в пясъчници, детски плошадки, навсякъде и дори да обясняваш на едно дете, че не трябва да си лапа ръцете или да го почистваш през минута, то отново си остава дете - любопитно към околния свят и не разбира напълно. Затова най-доброто решение е да няма източник на зараза и бездомните кучета да ги няма. Децата трябва да са щастливи и да играят спокойно по паркове, детски площадки и на плажа, а ние възрастните трябва да направим тези места безопасни. В това отношение Бургас е много добър пример, от който могат да се учат и останалите градове.


В категории: Здраве


България Всички новини
3 бона плати Азис, за да си отреже ушите 3 бона плати Азис, за да си отреже ушите

Певецът не крие, че ушите винаги са му били комплекс

10 обвинени за престъпна схема за преработка на вносен боклук 10 обвинени за престъпна схема за преработка на вносен боклук

За едно от лицата е определена парична гаранция от 1 000 000 лева

Koи ceĸтopи в Бългapия ocвoбoдиxa нaй-мнoгo cлyжитeли зapaди ĸpизaтa? Koи ceĸтopи в Бългapия ocвoбoдиxa нaй-мнoгo cлyжитeли зapaди ĸpизaтa?

Cпopeд дaнни oт Aгeнциятa пo зaeтocттa мeждy 13 мapт и 22 мaй oбщият бpoй нa нoвopeгиcтpиpaнитe бeзpaбoтни e 137 xиляди дyши

Каква вода е добре да пием – топла или студена Каква вода е добре да пием – топла или студена

Вижте някои плюсове и минуси

Матурата приключва, ако зрелостникът вдигне температура Матурата приключва, ако зрелостникът вдигне температура

Всички ученици ще бъдат с маски или шлемове преди влизането си в залата

Регламентират реда за провеждане на конгреси, семинари и изложения Регламентират реда за провеждане на конгреси, семинари и изложения

Мерките бяха обсъдени на важна среща в МС

Мая Манолова била голямата любов на Васил Илиев! „Ех, да ми беше станала снаха”, ядосвала се майката на боса на ВИС Мая Манолова била голямата любов на Васил Илиев! „Ех, да ми беше станала снаха”, ядосвала се майката на боса на ВИС

Мая и Васил са се познавали по кюстендилска линия - и двамата са от Града на черешите

Факелът на мира влезе в Община Созопол, кметът Тихомир Янакиев прие международната щафета Факелът на мира влезе в Община Созопол, кметът Тихомир Янакиев прие международната щафета

Вчера бе поставената паметната плоча за Дърво на мира

Туроператори ще връщат пари за провалени почивки най-рано наесен Туроператори ще връщат пари за провалени почивки най-рано наесен

Пандемията блокира пътувания на 200 000 българи, предплатили на агенции 250 млн. лева

Кола горя на бензиностанция в Ихтиман, жена е в "Пирогов" Кола горя на бензиностанция в Ихтиман, жена е в "Пирогов"

Пожарната е спасила друг автомобил

В Полша вече ще може да се излиза на улицата без маска В Полша вече ще може да се излиза на улицата без маска

В страната започва четвърти етап от премахване на ограниченията

19-годишен загина при стрелба срещу демонстранти в Детройт 19-годишен загина при стрелба срещу демонстранти в Детройт

Неизвестно лице е открило огън от автомобил

Брюксел и Берлин се разбраха за спасяването на Lufthansа Брюксел и Берлин се разбраха за спасяването на Lufthansа

Компанията ще бъде подпомогната със спасителен пакет

Роджър Федерер е спечелил най-много в света на спорта за година Роджър Федерер е спечелил най-много в света на спорта за година

Носителят на рекордните 20 титли от Големия шлем е добавил към банковата си сметка общо $106,3 млн. за последните 12 месеца

Трима ранени при престрелка между авиопревозвачи в Украйна Трима ранени при престрелка между авиопревозвачи в Украйна

Стрелбата възникнала в резултат на разногласия между конкуриращите се компании

Протестите в Минеаполис ескалират Протестите в Минеаполис ескалират

Журналистът от CNN Омар Хименес e бил арестуван по време на пряко включване от мястото на протестите в Минеаполис

Вижте как започва адът в Минеаполис - ченге удуши чернокож на улицата (+18 ВИДЕО) Вижте как започва адът в Минеаполис - ченге удуши чернокож на улицата (+18 ВИДЕО)

Убийството на Джордж Флойд от бял полицай доведе до масови безредици и извънредно положение

Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож

Президентът Доналд Тръмп заплаши да изпрати Националната гвардия

Коя е зодията на милиардерите Коя е зодията на милиардерите

Най-много милиардери има сред везните

Как GDPR се превърна и в инструмент за репресия над журналисти Как GDPR се превърна и в инструмент за репресия над журналисти

В някои страни от Източна Европа правилата на ЕС за защита на данните са средство за заглушаване на медии

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Пускам дъжд, но невинаги се случва Виц на деня Виц на деня - Ако пътя ви пресече черна мишка, след нея черна котка, след нея черно куче, а след него черно внуче, значи дядото е издърпал не ряпа, а кабел с високо напрежение.

Виц на деня Виц на деня - Извинете, имате ли дезоксиаденозилхидроксокобаламин?
- Да, имаме, това е витамин B12.
- Да де, все му забравям тъпото име!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Справка от полицията: обири - 0, грабежи - 0, катастрофи - 0, семейни скандали - 1645790.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори