×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10 мита от филмите, които могат да ви убият в реалността


22 Юли 2019, Понеделник, 21:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Ето някои сериозни заблуди, които биха могли да ви костват живота в действителност

Филмите обичат да разказват за супергерои, които спасяват света или оцеляват в най-екстремните ситуации. Само че не забравяйте, че това е филм – животът на големия екран рядко се припокрива с този в реалността, пише Обекти.бг. Ето някои сериозни заблуди, които биха могли да ви костват живота в действителност.

Мит 1: Пещерата е идеалното място, за да запалите огън.

Една от най-популярните сцени по филмите. Толкова често се вижда, че изглежда съвсем естествено да съберете съчки и грижливо да започнете да кладите огън. В действителност топлината може да накара камъните да започнат да се чупят, което си е доста опасно. Препоръчваме ви да палите огън в открито пространство.

Мит 2: Можете да ядете сурова риба, която току-що сте уловили (все пак хората ядат суши постоянно).

Това, което филмите ви спестяват, е сериозните стомашни проблеми, до които ще доведе това начинание. Всякакво сурово месо може да причини стомашни проблеми заради бактериите и микроорганизмите, които живеят в него. Със сигурност е по-добре да сготвите рибата, която сте уловили.

Мит 3: Можете да хвърлите граната, без да издаде никакъв звук.

В реалния живот веднага след като активирате граната, тя започва да издава силен звук. Много е важно да хвърлите гранатата веднага след като сте я активирали. В противен случай съществува реална опасност да се нараните сериозно.

Мит 4: Ако ви ранят в ръката, направете стегната превръзка (турникет).

Да, ама не. Всъщност това може да е опасно, защото стегнатият възел може дори да причини инфаркт или да повреди тъканите под турникета, защото до тях не достига кръв. В някои случаи дори се стига до ампутация на крайник, който е можел иначе да бъде спасен. Ако сте ранени, най-добре е да превържете раната и да я притискате, за да не изтече много кръв. Турникет се прави само ако кървенето е наистина много силно и това е единственият начин да се спаси животът на човека (с всички рискове, следващи от това решение обаче).

Мит 5: Телевизионните предавания за оцеляване в екстремни ситуации могат да ви подготвят за реалността.
Звучи примамливо, обаче не е вярно. Все пак не забравяйте, че това е телевизионно шоу, в което участват десетки или дори стотици души екип, които никога не виждате на екрана. Всеки гаф може да бъде изрязан, а и наблизо винаги има лекар, готов да се притече на помощ.

Мит 6: Преварената вода е безопасна за пиене.

Съжаляваме, но и тук ще ви разочароваме. По филмите актьорите просто кипват вода и тя автоматично става годна за пиене. В реалния живот нещата не стоят точно така. Например няма значение колко дълго ще варите калната вода – никога няма да стане годна за пиене. Преди да пиете вода в дивото, трябва да я филтрирате през ситен плат (кърпа или риза например) и да оставите водата да престои малко, за да се утаи останалата мръсотия.

Мит 7: Ако сте се изгубили, тръгнете по поречието на близката река и рано или късно ще намерите хора.

Тук ключовото е „рано или КЪСНО“ – тоест може би ще стигнете до хора в някакъв момент, но може да е твърде късно. Представете си, че ви отнеме седмици, за да стигнете до някакво населено място. Не е ли по-важно да сте на топло и сигурно място, вместо да вървите в неясна посока по поречието на река? Първото и основно правило, когато се загубите, е: стойте на едно място, за да може спасителният екип да ви намери.

Мит 8: По-добре мокри дрехи, отколкото без дрехи.

Не е задължително. Ако например температурата е под нула градуса и вие сте облечени с мокри дрехи, ще замръзнете от студ. Или ако паднете в ледена вода, по-добре свалете дрехите и ги изсушете на огън. В противен случай тялото ви ще изразходва всичката си енергия да изсуши дрехите на гърба ви, вместо да ги вложи в съхранение на органите ви.

Мит 9: Първото нещо, което трябва да направите в пустинята, е да намерите източник на вода.

Не, първото, което трябва да направите, е да откриете сянка и да изчакате слънцето да залезе, защото горещината много бързо ще ви изтощи и по този начин ще изхабите запасите на вода в тялото си. Когато стане по-хладно, можете да потърсите вода и хора.

Мит 10: Трябва да си пестите водата и да си я пазите за по-късно.

Ако сте жадни, трябва да седнете на сянка, да пиете и да изчакате тялото ви да се охлади. Ако сте изложени на горещото слънце и потискате желанието си да пиете вода, можете да загубите съзнание или да получите топлинен удар.А по ирония на съдбата, докато лежите в безсъзнание, в манерката до вас все още ще има вода.


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори