×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Вижте къде щурееха нощно време учениците в Бургас през 80-те


Спомени от соца: Вижте къде щурееха нощно време учениците в Бургас през 80-те
Mястото, където беше разположен „Балатума“
21 Юли 2019, Неделя, 08:30 ч.

Тогава нямаше социални мрежи или мобилни телефони

Смятам, че моментално трябва да ви предупредя, че това е несръчен, плах, непоследователен и дори направо глупав опит за инвентаризация на нощните заведения от през 80-те години на миналия век.

Но ако ти, читателю, се интересуваш къде са вилнели твоите родители, баби и дядовци дори, хвърли един поглед на следващите редове, пише burgas-reporter.com.

Тогава нямаше социални мрежи или мобилни телефони. И за да видиш някое момче или момиче, което те интересува или да се срещнеш с хора, които са важни за тебе, просто трябваше да отидеш на едно, две или три места и много вероятно беше твоят човек да бъде там. Защото местата за забавление не бяха чак толкова много колкото днес, но пък купонясването беше гарантирано. И така…къде ходеха учениците и изобщо младите бургазлии на възраст 18+ и от 20+ нататък?

Ще започна с „Плочата“.

Плочата е …

Не, изобщо не става въпрос за грамофонна плоча.

Какво е грамофонна плоча ли? Хм, това едно време беше музикален носител, който се поставяше внимателно в грамофон, за предпочитане стерео грамофон, и се слушаше музика от страна А и страна Б …

Какво е грамофон ли…

Ъъъ, грамофон е…

Виж, така няма да се разберем. Търси из Гугъл или из Уикипедия.

Аз, исках само да ти разкажа къде се забавлявахме ние, учениците в Бургас през 80 –те години на миналия век.

Защо през 80-те ли?

Защото тогава бяхме ученици, а защото във времето преди това, демек в края на 70-те и началото на 80- те години извън летния сезон бургаските гъзари, моряци и международни шофьори, ходеха да купонясват в дискотеката на хотел „Приморец“ или в бара на хотел „България“, а след 23 часа с таксита или с автомобили се изнасяха към Слънчев бряг и по-точно към тамошната дискотека „Мелодия“, ама за тези неща други хора трябва да ти разказват, а не самозванци като мен.

Ние тогава сме нямали достъп до тези места ,защото бяхме ученици, както вече казах.

Та, „Плочата“ беше едно нелепо заведение върху покрива на някакви съблекални на Централния плаж  в Бургас.  Работеше от ранното лято до късната есен. През деня директно от плажната ивица хората си купуваха оттам бира и картофки, но вечер…

Вечер друже мой беше супер. Поне за нас беше така.

Е, пак имаше бира и картофки, по-късно и някакви клисави пици, но едва ли някой ходеше там, за да яде.

Първо се купуваха билети от някакво павилионче отвън…разположено пред тогавашния нощен бар. После се качвахме горе на самата „Плоча“, където …

Така и никога не разбрах как се събираха толкова много хора на възраст от 14-15 години до 30-35 години. Имаше нещо като сцена точно пред самия вход, а тълпата се разделяше в двете крила на заведението, представляващо нещо като прав ъгъл. Тук там из двете крила имаше някакви очукани железни маси и столове, но бройката им беше много по-малка от броя на посетителите.

Някъде на сцената имаше и нещо като предвестник на видео стена и там понякога можехме да гледаме видеоклипове на рок и поп групи.

Веднъж видях как на сцената там пя и свири бургаският рокаджия Георги Мархолев . Беше величествен, защото…ами защото пееше на английски, а не като Данчо Караджов да вика най-много по едно „Оуууиииийееее“. Кой е Данчо Караджов ли? Ти за група „Сигнал“ чувал ли си? Не??? Ами, има информация из интернет. Търси си я.

Хм, не знам защо, но в спомените ми изплува кой знае защо и мини концерт на Нели Рангелова…да, бе …на „Плочата“, точно тя…Нели Рангелова.

Какво??? Не знаеш коя е тя ли? Добре де, виж и снимките из Гугъл. В Уикипедия все ще има сведения за нея. Ами, тогава беше естрадна певица и хубава жена и …не, не. Аз не слушах такава музика, но тогава през онази вечер слушах Нели Рангелова, защото когато пя от сцената, аз бях пред сцената.

Стига си се хилил тъй подигравателно, де.

Музиката за нас беше най-важното, разбираш ли. Стояхме прави с часове на „Плочата“ и слушахме любимата си музика, обличахме се с нещо различно от омразните ученически униформи и.

Да, бе…в училище носехме униформи. Какво е униформа ли? Ами, войниците имаха униформи. Учениците също. Е, не ни харесваше, но никой не ни питаше. Бяха в отвратителен тъмносин цвят. И гадни кройки.

Важно е да кажа, че „Плочата“ беше лятно заведение и затова там нямаше как да има униформи. Собствениците на дънкови панталони и дънкови якета / незнайно защо и тогава и днес, наричани „сафари“ –та /предизвикваха вълни от завист сред останалите.

Беше ученическа дискотека, един вид. Но със сигурност в нея ходеха и по-големи батковци и каки от нас.

Тук поставям едно яко парче на ню ейв групата Алфавил от онова време. Ама кой ли тогава от нас е мислил върху желанието да бъдеш „Вечно млад“

Да, речем, че на това място в Бургас се събираха относително по-възпитани и кротки ученици, подрастващи и по-големи.

Но докато широките народни маси от ученици се събираха на „Плочата“ неспокойните духове и истински бунтари посещаваха „Капута“…онова пространство между Северния плаж и Летния театър. Там нямаше вход, естествено имаше бира в пластмасови чаши и картофи, някои по-жадни набори си носеха бутилки водка или коняк и атмосферата си беше направо наелектризирана и някак революционна. Общо взето беше сигурно, че почти никой от присъстващите не е отличник в училище. Затова и милиционерите често налитаха, за да проверяват кой е с паспорт и и кой без.

Да, през 80-те години нямаше полиция, а милиция.

Нямам ясен спомен от какъв източник се осигуряваше музикалното оформление на „Капута“, но едва ли е била някаква супер музикална уредба. Във всеки случай посетителите на този малък бургаски Содом и Гомор си стояха на купчини и си пийваха и се смееха и се уговаряха къде да продължат нощта.

В онези прастари времена през зимата нещата се случваха в Младежкия дом. Там имаше дискотеки или концерти на български групи. Ами, да…ти какво. Тогава не сме и мечтали да дойдат RAINBOW. Или КISS, или AC DC. Или който и да е.

Но пък можеше да дойде Росица Кирилова…/момент да се прекръстя/

Но лично аз съм гледал ФСБ в Младежкия дом. Прибрах се прегракнал. Е, гледал съм и Щурците и Сигнал в спортна зала „Бойчо Брънзов“, макар че тогава тя се казваше …забравил съм.

Сега се сетих за нещо странно. Дори направо налудничаво.

Около средата на 80-те години имаше някаква необичайна ученическа дискотека в помещение под подлеза срещу Операта. В нея се събираха ученици от 8 до 12 клас. Безвъзвратно съм забравил как се казваше.

Странното беше това, че в 18 часа спираше музиката и дисководещият, демек човекът, който пускаше музиката, четеше едва две минути със строг глас новини. Новини бе!!! Какво бил казал другарят Тодор Живков или къде бил отишъл другарят Жишев и и прочие такива идиотщини и тъпизми. И всички се хилеха, ама слушаха. Повярвай ми…това с новините беше тъпо, тъпо, тъпо решение на комунистическата партия.

После в края на 80-те години местата за забавления в Бургас рязко се увеличиха.

Едно от най-странните заведения в онези времена беше „Навеса“, разположено близо до северната част на тогавашния и днешен хотел „Приморец“.

Представляваше лека метална конструкция тип – парник, покрита с найлон. Предполагам, че по документи там е можело да бъдат приютени петдесетина души, но винаги бяха в пъти повече, изгубени из мъглата от цигарен дим. Толкова кибичеха и отвън.

Имам неясни спомени, че там човек освен алкохол можеше да си поръча айс кола, демек чаша кока кола с топка сладолед и да добави към нея малка водка…или да не добавя нищо.

В Бургас и културата на пиене преживя развитие, затова бяха открити два коктейл бара. И там, както сам можеш да се досетиш млади ми читателю, се сервираха коктейли. Никой не подозираше до този момент, че съществуват „водка фис“ и джин фис“

Това си беше една малка културна революция за общество, свикнало да жули предимно домашна ракия, водка и коняк. И бадемов аперитив. Това последното питие си беше бургаско откритие.

Та, какво за коктейл баровете.

Единият беше до днешната сграда на ВиК Бургас в бившия хотел „Бриз“…ееее, там беше супер снобарско. В интерес на истината там ученици ходеха рядко, но имаше и изключения. По скоро посетителите бяха от 18+ нагоре.

Влизаш и те посреща музика от пиано и флейта, но преди това чинно се редяхме редяхме на опашка, за да се освободи място и да влезем за един джин фис или японско утро или прочие.

А другият подобен коктейл бар отваряше врати зад гърба на Операта. Там, през зимата на 1987 год. доста време се висеше отвън, после във фоайето, докато се освободи маса, за да влезеш вътре в самото заведение.

Всъщност появи се и трето заведение от този род…наричаше се „Дружба“ и беше в к-с „Зорница“. В момента там е разположен офисът на бургаска телевизия.

Учениците имаха и някакъв относително спокоен достъп до отделни ресторанти. Да знаеш, че бащите и майките ви ходеха в тогавашния ресторант „Рибарска среща“, който се намираше …хм срещу днешната „Ротонда“ . Не негово място сега има някакви магазини за дрехи. Та, в „Рибарска среща“ хапвахме пържени калмари и пиехме бира. Спомням си, че веднъж в десети клас отидохме там с моя кум, е тогава той ми беше само съученик, и си поръчахме вино в залата за непушачи. Сервитьорът презрително ни каза, че сме малки и ни препоръча бира. Е ,поне бирата там беше хубава. И калмарите.

Всъщност по-големите ученици можеха да влизат в повечето ресторанти, но винаги с едно наум.

А и честно казано за тогавашните тийнейджъри не беше особено приятно усещане да купонясват в компанията на наборите на майките си и бащите си, че дори и на дядовците и на бабите си.

Представете си лятна вечер в тогавашния ресторант „Пиргос“. По масите стоят семейства или изобщо възрастни хора, бодат си салата и посръбват ракия, хапват мешана скара, ресторантският оркестър пее някаква естрадна боза и изведнъж на дансинга се втурва тълпа ученици, за да танцува на някакво парче на Сиси Кеч или Саманта Фокс , което е пуснал диджеят. Напрегнат момент отвсякъде.

Долу горе същата картинка беше и в тогавашния ресторант „Дружба“ , помещаващ се в Казиното, днес превърнато в културен център „Морско казино“. И на ред други такива места, в които имаше тежък културен сблъсък между ресторантската и едва зараждащата се клубна култура.

Нали разбирате, че трудно се получаваше мирно съвместно съществуване между ученици и възрастни. Че то можеше някоя вечер да те види леля ти или чичо ти как се кълчиш по дансинга или недай Боже как пушиш!!! Отврат.

Но в навечерието на 90-те години откриха първия ресторант за спагети…Е, това беше вече истинска сензация.

Е, как можах…забравих още едно прочуто място. Дискотеката в ЦУРК-а в Морската градина. Помещението беше малко, затова повечето хора висяха на маси отвън, но пък забавлението вътре беше гарантирано. Там се събираха ученици и студенти. Страхотно местенце.

Между другото едни от най-прочутите бургаски радиоводещи в момента ,Петър Генчев, беше там новобранец DJ…

В края на 80-те години се появи нов хит на нощния живот за ученици и луди млади в Бургас.

„Балатума“…дискотека на открито върху един от тенис – кортовете срещу хотел „Приморец“. Общо взето инвестициите в този …хм…проект бяха нищожни. Някой беше застлал тенис корта с покритие, тип линолеум или балатум и така се появи името на това сборище.

Бира, картофи и …добре, де…Нали се разбрахме. Никой не ходеше по такива места ,за да яде.

Ако щеш вярвай, но имаше вечери, когато програмата там я водеха много яки диджеи от онези времена. Самият Тома Спространов или Данчо Стълбицата. Нещо като днешните Armin Van Buuren или Tiesto, да ме прощаваш за сравнението.

Общо взето влизахме, стояхме по пейките за зрителите на тенис мачовете, а когато пуснеха музиката, правехме цялата група нещо като кръг и си танцувахме или стояхме прави пак часове наред.

Докато пуснеха…един Господ знае защо му казвахме така…докато пуснеха „блус“…демек бавна песен, балада или нещо такова. И тогава по-смелите момчета канеха по-хубавите момичета на танц, а останалите скърцаха със зъби и гледаха мрачно. Първата крачка към някои от днешните бургаски семейства беше направена там, да го знаеш читателю.

Мисля си, че това беше първата огромна бургаска дискотека на открито. Дали в някои вечери вътре в нея е имало 1000 души? Може би.

Но и най-горещото лято свършва и когато сняг забръска, къде да ходиш ти зимъска?

Дискотеката в хотел „България“. За да си купим куверт на стойност 5 лв, се редяхме на опашка от 17 часа следобед. Отваряше в 18 часа. После към 22 часа музиката спираше, светваха лампите и ни гонеха, защото някъде там започваше да работи нощният бар, а в него ходеха …ами, ходеха тежкарите, а не ученици, току що завършили училище или прясно уволнени войници сополанковци като нас. Всъщност на това място можеха да проникнат само представители на 11 и 12 клас. За по-малките ситото беше жестоко.

Е, на мястото на днешния басейн в този хотел майка ти, баща ти, дядо ти и баба ти са танцували върху дансинга или са хвърляли по едни поглед към видео стената, за да видят някой клип на Принс, Кайли Миноуг или Мили Ванили, да речем.

Пак в края на 80-те години и съвсем в началото на 90-те се появи някаква каравана в двора на Етнографския музей…ей, колко народ висеше там.

Колкото и в „Арт клуб“-а в двора на днешния партиен щаб на СДС на ул. „Богориди“. Ако ме питаш, защо висяхме там, ами нямаше никаква логика да го правим, но висяхме с часове. За да видим този или онзи или в моя случай тази или онази. И да тръгнем нанякъде.

През 1988 год. се случи още едно малко чудо…появи се нещо като…нещо като денонощно заведение…силно казано, защото ставаше дума да съвсем мизерно кафене в Търговската къща. Нахаканите пичове с автомобили и мотори ходеха там или пък в друго подобно …хм…кафене на входа до Гробищата, близо до днешната бензиностанция на Петрол. Никой не знае как се е казвало по документи, но всички го наричаха „Кокала“

Просто там се събираше много народ, за да побъбри, да се повесели и да тръгне нанякъде. Веселба на входа на гробищата??? Ами, така се получи.

През лятото на 1990 год . отвори дискотеката в Профсъюзния дом и е абсолютно сигурно , че в пространството пред нея ходеха много повече хора, отколкото в нея, но всички бяха там. Първо кибичеха в двора на Етнографския музей, а после се изнасяха на тълпи към …това ново място..

Пак тогава на мястото в някакво покъртително заводско хале до КАТ, съвсем в края на Бургас се появи дискотеката „Ла Пиаца“…и народът се юрна в тази посока.

Естествено най-големите приключенци и нощни аристократи избираха през лятото да ходят в Слънчев бряг, но …знаеш ли…и в Бургас имаше доста възможности човек да си отвърти главата от забавления.

90-те години донесоха още повече възможности за нощен живот за бащите и майките, както и за бабите и дядовците на днешните ученици в Бургас.

След дискотеката в Профсъюзния дом за по-големите ,отвори дискотека „Арфа“ във фоайето на Операта за по-малките. Малки малки, ама играеха на зарове край гардеробите.

Новозараждащата се частна инициатива преобразува бившия ресторант „Пиргос“ в дискотека и това място доста време беше тотален хит. През лятото жегата вътре беше убийствена, но въпреки всичко всички се натискаха да влязат.

После в бившия партиен дом, приютил Бургаския свободен университет отвориха дискотека, изникна и друг конкурент в сферата на нощното веселие зад Пожарната, където днес се помещава евангелска църква, по-късно се появиха Караоке бар в Операта, невероятният рок клуб „Сатан“ близо до стадион „Черноморец“, на чието откриване и освещаване въпреки дяволската символика по стените беше поканен православен свещеник, дискотека „Зорница“, в която можеше да се чуе както Металика, така и сръбска музика, клуб „Трокадеро“ до автогара „Запад“ и тоталния хит от лятото 1996 год , плажната дискотека „Палм бийч“, която буквално уби конкуренцията с безплатен вход и евтин алкохол, изникнаха таверни, цингаверни …но…

но…за заведенията от началото на 90-те години пък и средата им и края им ще говорим друг път, ако изобщо ти се слушат такива нафталинени спомени, млади читателю.

Ах, да…вечерният час за ученици беше до 22 часа. И затова в автобусите по това време беше пълно с тийнейджъри, които се прибираха с нежелание. А днес същите те, ама в доста по-възрастен вариант настояват пред своите деца и внуци да се прибират рано. И това ако не е ирония на съдбата.

Е, сега можеш да питаш баща си, майка си, баба си и дядо си в кое от всички заведения из Бургас са вилнели нощно време към края на 80-те и началото на 90-те години. Току виж се окаже, че са били не само в тях, а и в много други. А ако стените им можеха да говорят?

Беше ми приятно да сме заедно в това пътуване из далечното минало.


В категории: Бургас


43
Коментара
43
Коментара по темата
43.
Пффф
03.11.2019 09:08:36
5
1
Адски се радвам, че не живеем в такива гнусне времена! Да го духате комунисти!
42.
До 20
23.07.2019 10:46:31
1
5
По принцип си прав!Единственият проблем е че не искам ти да ми казваш как са преминали младините ми и как е трябвало да се чувствам тогава!И то позовавайки се на простотии написани в нета.
41.
Инфо
23.07.2019 10:34:32
0
6
Спортна за "Бойчо Брънзов" се казваше "Изгрев". А защо спортна зала "Изгрев" като се намира в ж.к. "Зорница" ? Защото ж.к. "Зорница" за кратко се е казвал ж.к. "Изгрев-Юг" и когато залата е строена е именувана така
40.
Георги
23.07.2019 09:14:34
0
9
"Флагман",ето това е хубава статия. Учете се как се пише, не търсете само сензация в глупавите ви заглавия.
39.
Пламен Михов
23.07.2019 00:28:58
0
11
Уникална статия от истински Бургазлия. Адмираций за автора . Имам чувството че сме били съученици или приятели.
38.
Бургас
22.07.2019 19:25:13
0
14
Много хубава статия върнах те ме в младите ми години. Безгрижно и уникално детство и тинейджърство преживях е. Всички се познавах ме бяхме задружни и купона течеше с пълна сила. Прекрасни години.
37.
дядо недялко
22.07.2019 15:35:05
0
9
ДА НО БЯХМЕ НАЙ ВЕЧЕ МЛАДИИИИИ И ВРЕМЕТО БЕШЕ С НАС,всичко останало е вече САМО СПОМЕН ,и сме само все още ЖИВИ !!!!!!
36.
Минчев
22.07.2019 14:45:59
0
6
Забравихте за плейбой бара в Комлука,открит през 1991 година
35.
do 34
22.07.2019 13:00:10
3
3
Грешката на онова време е, че не отвориха пазара за стари коли от Европа. Що чупантии щяхме да караме не е истина. Хем нямаше да се чака 15 години за нова кола, хем щяхме да освободим така блянувания Запад от трошките, с които гастарбайтерите от Турция дефилираха с тях по нашите пътища. Бай Ганя щеше да е доволен, както днес и щеше да шътка с 160 по друмите български. Що се касае за чакането на нова кола...Ам'чи да ти кажа, то сега ред за нова кола няма, ама чакащи пак има. Сега се чака да вържеш поне един тридесетак за да го ашламисаш за някоя нова Дачийки, Ренце или ФИАТ-че. Ако не щеш да чакаш, биеш в челото на някой същите пари и му купуваш старото "тузарско" Ауди, БМВ или Мерцедес на по 200-300К километра и започваш да им търсиш сянка, къдЯт да умрЪт.
Аз да ти кажувам днес сякаш по-сакам да имам пари и да чакам за кола, отколкото да неем пари и пак да чакам за кола.
34.
BB
22.07.2019 11:05:15
0
14
А имаше и време,да носиш дънки Levi's, '"Rifle" все едно караш S класа..
За "Лада" се чакаше 15 години..Хубавото беше,че винаги намираш място да паркираш-)
33.
Цанко
22.07.2019 09:46:46
0
10
Забрави САТАН. Е , той се появи малко по - късно , някъде към 1994 а , ама си беше култов рокклуб! Бат Боби Траша беше хвърлил бая труд и средства за да го направи най - якия рокклуб в цяла България!
32.
do 28
22.07.2019 09:11:22
0
8
Напомни ми някои неща. Наистина бях забравил марката на касетите. Уокмените в началото бяха някакво чудо. Рядко се виждаха в града ни "гъзета" със слушалки на учшите. Когато след 3 години излязох от казармата почти всеки имаше такава "базикня". Това да вървиш из града и на ушите ти да има слушалки, а на колана да е препасан уокменът си беше нещо от друго измерение. Моят го закупих към 1988 година. Не помня марка, но беше железен. Не помня и да съм имал проблем с батериите АА. Може в началото да е имало такъв проблем, но аз го нямах. Първите ми касети бяха ТДК, но после един мой близък ми купи от вън няколко стека Коника ( ако се не лъжа бяха обвити по 4 в стека). По-късно вече нямаше проблем да си ги закупуваме отвсякъде. Нямам добри спомени, но все си мисля, че батериите изкарваха достатъчно време. Не изкарваха дълго на двукасетъчните касетофони.
31.
Поздрав за Хората от едно по-хубаво време
22.07.2019 02:07:03
0
4
https://www.youtube.com/watch?v=P9Hbm1gp1ns

и

https://www.youtube.com/watch?v=ww8chvLyzHY
30.
Набора
22.07.2019 00:06:39
2
7
Ей, чиче, чиче! Величествения рокаджия Георги Мархолев... Ще повърна!
29.
Waffen SS
21.07.2019 23:45:24
0
6
az f do 1-е казал всичко!Но ще допълня-през 82-83год имаше увлечение по комар! В морската до х-л "Приморец"-ставаха сбирките. Имаше и рекет спокойствие Андро Лъвът с няколко авера събираха по 2-3лв от играещите ,а те не бяха малко .Докато в началото на курортния сезон НМ направи хайка и разтури сборището. А относно Плочата-там през1979год прожектираха за пръв път и единствен по -това време фимите на Брус Лий ! Много още може да се пише за онзи Бургас-Истинския!
28.
ХХ
21.07.2019 23:05:31
1
4
@7
Проблеми с батерийките никога не съм имал... касети имаше и basf и тдк и по късно и коника колкото искаш... верно, че тайп 4 не се намираше.
27.
Море
21.07.2019 21:02:15
2
47
За по-младите,чийто родители са от Бургас...
Така си беше..не бяха много заведенията,които работеха след 22.30ч. В краят на 70-те и началото на 80-те,работеха до по-късно: " Берьозка"-държеше го Венгито след него дойде Стайко от Люлаково..вече покойноци:-((
"Панорамата" на България работеше до 23.30ч.Ние стояхме до 24.00ч.за да слезем в бара..Матю беше на кувертите..По едно време Марин Паляка беше барман..
Нощната в Приморец също работеше..Яко:-)) И там врътката беше,При Иван Аладжата в барчето,после ресторанта и файнъли в бара...Точето беше дисджей...
Също,актуално беше,и барчето на мотела в Крайморие работеше до 02.00ч...сега е жива скръб:-((..Още го държи Димо Черния..Х-Т"Астория" на К§Методий е негов..
По-късно и в барчето на х-л"Космос" При Иван бармана..и там до 02.00ч.
Имаше в паспорта един печат..за трудова заетост се наричаше..Както си работи дискотеката в България,влизат ченгета,светват лампи и започват проверка на паспортите..а нямаш печат..береш ядове.Ако трябва ти намират и работа..не на компютър..тогава ги нямаше още.:-))... А и до Малко Търново се ходеше с открит лист,който след известни въпроси ти издаваха от гише номер 1 от МВР на "Кирков"
Пропуснах да спомена,че ние тогава пътувахме в "Океански Риболов"...и си беше опция:-))!!!
26.
ник
21.07.2019 17:20:49
0
18
А помните ли кафе Космос ?? На ляво пушачи....коняк с кола , надясно - непушачи. ..паста , дънер"с швепс !! А сладкарница "Черно море "...още си пазя 5-6 шоли за мелба от там !!
25.
минало незабравимо
21.07.2019 15:57:08
0
18
От едната страна на подлеза до Операта беше бирария Балкан а от другата ресторант Златното пиле. Преди да отидем на дискотека хапнахме в бирарията вкусотийки и беше много евтино.
24.
Дървобрад
21.07.2019 15:25:11
1
23
Ааа за времето когато по улиците на Бургас имаше повеяе дървета отколкото коли ли пишете. Не като сега дето само нови кооперациики и бетон и като се пуснеш по Богориди ако не получиш топлиен удар може да черпиш....

Да приятни времена бяха
23.
76 Набор
21.07.2019 14:53:32
1
13
Балатума и Плочата бяха най Яките дискотеки.Ееехх Спомени спомени!
22.
do 21
21.07.2019 14:41:24
8
47
Само дребната, семпла и бедна душичка може да се пълни с банани и мандарини...И какво общо има дребното материално съществуване със сакралните ни спомени за ония години ?
Да. днес има всичко с изключение на това, което е описано. Ценностите и манталитетът ни днес са такива, че за материалното някои и майките си ще продадат. Как да им обясниш, каква е разликата между тогава и сега. И да, разликата със сигурност идва и от младостта ни тогава, но нали такава е темата. Престанете с вашите сравнения с политическия живот тогава и сега, защото днешната посредстеност на всяко едно ниво не е стъпка напред, дори напротив.
21.
Носталгия
21.07.2019 14:04:55
55
17
Към носталгичните които помнят само колко хубаво и светло е било няколко въпроса:

1 Помните ли режима на тока - че нямаше ток по сума време?

2 Помните ли празните магазини където банани и мандарини имаше само по коледа?

3 Помнихте ли как за кола се чакаше с години?

4 В по-ново време помните ли как всеки ден долара скачаше? И как беше по 3-4000лв?

5 А първа частна банка и другите дето фалираха и колко хора изгърмяха през 90-те помните ли?

Айде стига сте изкарвали всичко розово при бай-тошо. И сега си имаме бай тошо по изказ и акъл е същия като него.
20.
Носталгия
21.07.2019 13:58:59
4
25
Всеки си спомня с носталгия за времето когато е бил млад освен ако не е бил малтретиран. Та в тоя ред на мисли и бабите така говореха за царско време - колко е било хубаво при царя (този преди комунистите не Монито) как всичко било уредено колко хубаво си живеели.

Аз израснах в блока на братя Тончеви а от съседния блок бях Рижите. И те ако ви разкажат за младините си ще кажат колко е яко - мутреели са навсякъде целия град е бил техен и т.н.

А сегашните деца след 30 години ще говорят и те колко е било яко сега.

Така че както казах - всичко е въпрос на гледна точка и най-често чиста носталгия
19.
Булевард "Толбухин"
21.07.2019 13:42:17
3
36
Сега Бургас се напълни със селяни. Затова е мъртъв град. Преди дурета нямаше. Имаше бохеми.
18.
do 16
21.07.2019 13:22:18
3
51
Какви мутри ве ?
Хулигани имаше, винаги ги е имало, ние си ги знаехме. А е станало нещо в града и за 2-3 часа всички хулигани се събираха в една УАЗ-ка, после в Първо районно и до там с хулиганите. Побои имаше между тях, уговаряхме за битки с тарторите на комплексите в подлеза ( сега е гараж) до операта се спретваха всички битки. Нямаше ножове, нямаше нищо. Юмруци и млатене. След 2-3 дена и ставахме авери. И избий си от главата соцносталгията, тук не иде реч за политическа пропаганда, иде реч за един по-обикновен, по-семпъл, но пък ИСТИНСКИ живот. Живян не в НЕТ-а, а наистина. Що се касае за розовото. Не е било розово, беше дори много, много сиво, но пък това сиво си беше толкова, цветно, че и твоя Ултра 4К ТВ няма толкова цвят за да го усетиш.
17.
az f do 1
21.07.2019 13:13:49
2
54
Прав си за всичко, само че за ония времена имаш лека неточност. Аз карах стаж в Спартак и Червено знаме, след като завърших и мина балът ми. Карах стаж 2 месеца - от средата на май до средата на юли. Плащаха ни, а заплатата ни беше 160 лв. или 1/3 от заплатата на работещите в съответния цех. Или работниците тогава получаваха около 480 - 500 лв. но към тях имаше и премии на тримесечие, за преизпълнена норма и каквото се сети човек. Ние, като младежи, на които им се искаше да спечелят някой лев имахме възможност да бъдем на цял работен ден. Най-добре платени бяхме в Спартак, където в монтажен цех за вентилатори ВНСН 11 си вадехме и по 400 лв.
И да, със сигурност тези пари се равняваха на днешни, но с една нула отзад. Невероятните лета, за които писах под номер 8, бяха още по-невероятни със спечелените пари в джоба. Милиционерите ни проверяваха и когато виждаха в зелените ни паспорти годината на раждане разбираха, че сме донаборници и ни пожелаваха да се веселим, че не оставало време до службата. За това и живеехме на ларж и на макс. Никакъв проблем да си викнем и качим на такси до Сънито. 19 лв. беше до там, а на 4 човека им се падаше по 5 лв. Прибирахме се на сутринта с междуградския транспорт за 45 стотинки билета. Ходихме на Мелодия, в сладкарницата на Кубан, а ако имахме късмет да "хванем" някой виетнамец или чужденец не беше проблем за 20 кинта да се снабдим с модерно дънки в Корекома на Сънито. Бяхме безгрижни и твърдя, че с 15 лв. в джоба на ден си стигаха за да живееш "баровски" без ограничения.
Когато писах в пост номер 8 за ресторантите, които посещавахме, съм пропуснал и този на ТОХ-а, в който учащите там практикуваха готварство и сервитьорство. За 4.60 ядяхме порция мешана скара с пържени картофи натъпкани в големи чинии с връх като този на Мусала. шопска салата и голяма водка. На нас като донаборници, ни сервираха алкохол, докато предни години ни ограничаваха с бира...
В Бургас имаше вход за плажа, ако помните. Нямаше концесионери, а зелена метална ограда делеше плажа от алеята. Входът беше 20 стотинки, а плажът винаги беше чист. Имахме и водна пързалка в района на Нептун-а. Там разнообразявахме, на всеки 50 метра имаше параван служещ за съблекалня и душ до него. Чак сега си давам сметка, колко на място са си били тези 20 стотинки вход, срещу които много роптаехме и от келешлък прескачахме оградите за да си ги "спестим". Помня кантите сладолед и разносвачите по плажа с тях. Една фунийка с една топка струваше 10 стотинки. Но майната му на парите, не това беше най-важното. Най-важното беше, отношенията между нас младите, търпимостта и толерантността, която демонстрирахме помежду си. Макар и в задръжки, любовта се случваше лесно и беше свята и чиста. Сексът също е бил в главите, но към него подхождахме с уважение и любов. Да, и тогава имаше лесни и дашни момичета, но някак си се вмъквахме в природата им и гладахме на тях, като на по "ехали" в живота. Натискахме се по кина, морска градина, сваляхме се на плаж, в училище, но в крайна сметка бургазлии бяхме широко-скроени и със сигурност доста по-напред в развитието и свободата си от нашите набори във вътрешността на страната. Някой писа за касетите. Ами да, бургазлии бяха хора - параходчии, тираджии, льотчици ( така викахме на пилоти и стюардеси ). Тези хора ни носеха новите музики от странство, те ни отваряха към света и ние в Бургас имахме най-новите дискотечни музики и албуми. Имаше рокерски тумби, слушащи т.н. хард музика, но всички се приемахме в различията си и предпочитанията си. Попадал съм в корено шротивоположни компании, където сме си изкарвали страхотно. Помня, как на един кандидат студенстски изпит във В. Търново, половин ваго бяхме само бургазлии. Познавахме се и се занехме. На тумба се придвижвахме из града им, на тумба се явявахме на изпита и пак на тумба се прибирахме. Бяхме от разнородни компании, но когато в друг град се съберем бургазлия до бургазлия, останалите не съществуваха за нас. Познаваха ни, носехме се по-различно от другите, а и от физиономиите ни лъхаше на свобода и...благородност. Пиша това не от пристрастие мили деца, ако ме четете, пиша самата истина, защото там където ходехме ни разпознаваха, а когато иностранци идавха в града ни не гледаха шадрафани и лъскави площади и постройки, а гледаха нас хората на града, начинът ни на живот, общуване и държание. Всички признаваха, че сме по-различни и по-по. Е, днес пак сме по-различни, но за съжаление се различаваме с мутренското, отчуждението, навъсените и наперени младежи с два лева в джоба и никави способности в себе си. Днес имаме тотално разделение и нетърпимост, караме се, дърлим се и се бием за футболна принадлежност, обиждаме се на квартали и комплекси, не се вълнуваме за обществото, в което живеем, дори вече смело мога да заявя, че не обичаме града си и се мразим помежду си. Болно ми е и за това се връщаме в спомените си. Иска ми се младите да се осъзнаят и да се опитат да заживеят като нас. Днес понтието местен шовинизъм е пошло за повечето, но уверявам ви, ние живеехме в такава среда и макар градът ни да не беше толкова лъскав, като днес, ние обичахме градът си повече от всичко, а хората в него бяхме нещо, като близки. Дано ме разберете младежи.
16.
ДД
21.07.2019 12:58:48
21
20
Малко ви е къса паметта. И мутри имаше, и хулигани имаше, и редовно и побои имаше. Точно тези години изгряха чейнчаджиите, беше пълно и с комарджии. Хубаво нещо е соцносталгията, особено като си бил и млад. Но ако си припомним добре детайлите ще видим, че не всичко беше толкова розово.
15.
Комара
21.07.2019 12:56:16
2
8
Веднъж Митко бомбата тръгна да влиза на Плочата през прозореца на кинефа и се заклещи до половината и неможахте да минем заради него
14.
Аз
21.07.2019 11:40:32
1
9
Пьк бях редовен в дупката. Под казиното.
13.
Бял магьосник
21.07.2019 10:51:07
2
17
Браво номер 8 страхотен коментар. Лично по-ми хареса от самата статия.

А сега защо не е така? Тия политици нали ние си ги избираме да не ни ги избира друг? Защо сега всеки мрази всеки и всичко и само се дели? Злоба завист 5 човека с еднакви мнения без да се изпокарат неможе да намериш.

Или просто който можа се махна от България за да живее нормално?

Наесен мислете повече и ходете да гласувате иначе пак ще слушаме за "магьосници" и че ЦРУ и КГБ са си хвърлили комютрите и ползват пишещи машини за по-сигурно.
12.
Дрон
21.07.2019 10:32:46
0
21
Браво Краси, браво Калудов, добра памет имаш за чорбарче. Едно малко допълнение за профсъюзния дом - там до към 22.30 вреше от народ, а след това хората се изнасяха освен към Сънито, но и към Дюни. Там на Дюни купона при Хитлерката беше до зори. Поздравления за готиния материал.
11.
Ник
21.07.2019 10:23:02
0
23
Забравихте Нептуна,на Приморец нощната и Москва Бяха велики времена,без мутри,без надувки, всички се познавахме.Сега е наистина друго време.....Сетих се и за дискотека Пагане,спомняте ли си????МС Пламен бачкаше там и то доста добре,ами Фънки таун,до Транспортна болница с Диджей Виктор???Времена,времена....
10.
Old times...
21.07.2019 10:12:59
7
42
Да преди тук имаше хора. Сега Бургас е един призрачен град. Зомбираните младежи колкото са останали са по чалга заведенията или са заети да чупят общинско имущество в морската. Тук са останали само далавераджии. Отворете сайт за работа - за Бургас има 5 обяви - за същата длъжност във Варна има 5 страници. От там нататък коментара е излишен. Айде сега флагман триите коментара, че не ви изнася...
9.
Иван
21.07.2019 10:11:44
0
14
Аполото къде го забравихте,беше си хубава дискотечка.
8.
Още един някой си.
21.07.2019 10:06:37
0
90
Помня тези времена, все едно аз съм писал статията. Влязах в казармата през есента на 1987 година. 86-та и 87 - ма ми бяха най- льохманските лета. Модърн токинг, Сиси Кеч, Саманта, Сабрина, Бед бойс блу, Алфавил...Списъкът е дълъг, но ако някой млад иска да види тези поостарели певци, може да ги види в Тубата. Ходехме на балатума и плочата, висяхме на етнографския, пълнихме пейките на тъмната Морска градина и любихме момичетата си там. Да ви кажа макар и ограничени бяхме много, много по-свободни. Из градът се разкарвахме млади, стройни момичета и момчета. Нямаше дебелаци и изкуствено напомпени момчета. По ония години нямаше мания по мускулите, но всеки се стремеше да изглежда добре., защото общо взето всички си приличахме, а само стегнатото и добре оформено телце ни даваше някакви предимства в битката за момичета/момчета. Познавахме се почти всички, ако не по имена, със сигурност по физиономии. По време на тези години, които описваме, потвърждавам, че вече като по-големи влизахме в заведенията - ресторанти и консумирахме алкохол. Авторът на статията е пропуснал култувият ресторант "Фрегатата", в който чакахме на опашка за да се вредим. Същия беше страхотна атракция за налазилите ни през 90-те сръбски туристи, които освен него пълниха плажовете и заведенията в града ни. Невероятни лета имахме. Сутрин от 8 до 14-15 часа на плаж, обядвахме с пици от ония на лентата, разположени на бул Ленин ( сега Богориди ) и пак на плажа. Купувахме си и пирожки, гевреци, царевица и си продължавахме безкрайни купон на плажа, където се събирахме на тумби. Там се забавлявахме, сваляхме чужденки, басирахме се дали ще ни вържат. Успявахме, когато "обектите" ни се усмихнат, или ни позволят да седнем на хавлиите им. Тогава вече сме спечелили баса. Някой път се стигаше и до по-далеч, но всичко беше мимолетно и за малко. Свобода и купони. На плажа си уговаряхме срещите, по-скоро часът им, защото всички се чакахме на "дупките" ( районът на днешен Малибу) или за разнообразие пред Базара, до кино Септември, или кино Родина или на мястото на стария часовник, който точно тогава вече го нямаше. Вечер излизахме към 19 часа, дискотеките тогава започваха да отварят, но преди да отидем на тях задължително правим няколко "тигела" по главните улици за да срещнем някой или някоя си, за да обединм компаниите си, или просто така за да убием време. По това време имаше много капани от сорта яж прав, в които се пържеше и печеше всякаква риба. Една тарелка скумрия ( половина или цяла) с варени или пържени картофи с една малка бира струваха точно 1.20 ( за половината скумрия) и 1.50 за цялата такава. Наяждаш се, като прасенце и продължавахме по улиците, Имаше го и Златното пиле. Там беше ресторант, а порцията включваше цяло или половин пиле гарнтано с пържени картофи и задължителното наливно пиво за 3.60 лв. Някои обичаха да "бомбят" в това заведение, но го правиха от келешлък, Пиеха, ядяха и си тръгваха, за това по-късно, когато ние младежите сядахме там първо ни искаха сметката и чак тогава ни караха огромните порции с пиле. Вечеряхме и на пицариите, които бяха в градинката до подлеза на театъра и под блока на ул. Христо Ботев. Имаше пици от типа: мейд ин Булгария, ядяхме и шкембе - чоеба, но беше някак си неуместно да отиваш на дискотека и да се натъпчеш с чесън. След дискотеките, отивахме на тумби на плажа и седяхме там до зори. Случваше се да минават милиционери за да ни контролират с въпрос и пожелания : Проблеми има ли ? И умната. От там излязоха и лафовете от сорта:"Ако не с умната, с русата". Купони, безкрайни купони с дълги и безгрижни лета. Уж бяхме ограничени, а сега като се замисля, колко свободни и безгрижни бяхме чак се натъжавам. Нямаше наркотици, нямаше различия във възпитание и морал, уважвахме се, обичахме се чисто и неподправено, нямахме материални цели, важно за нас беше да си изкараме готино. Случваше се през лятото да се организираме големи компании и да отидем на къмпинг. Ходихме с палатки, а някой родител ни закарваше с колата си до там, друг ни навестяваше, като ни носеше "провизии" от Бургас, но изкарвахме със седмици там. На всеки къмпинг имаше забавления, нещо като дискотеки, пиене, ядене, море. Но имаше и много, много плажове, нямаше бариери, нямаше бетон, живеехме под небето, ние с цялата природа около нас, море, слънце, сянка...Когато се прибирахме в Бургас и излизахме по улиците се виждахме с всички, с целия град, знаехме, кой къде учи, в коя компания е. Бяхме единн и задружни. Тогава и само в такива условия се случваше безрезервната обич към града, за това и бургазлии бяхме шовинисти, обичахме града си, обичахме хората си, футболните си отбори. Дори и по мачовете бяхме обединени и нямахме разделения на отбори. Абе Бургас, макар и сив не беше скучен, беше интересен и забавен, хората има пари и спокойствие, бяхме само местни, дори циганите си знаеха територията и къде може и какво не може. Имахме респект към по-големите и възрастните, но и те не ни пречеха. Абе хувави години, на които сигурно най-хубавото е било младостта ни, но със сигурност днес децата и внуците ни не умеят да се забваляват като нас. Отдадени са на телефоните си и убиват социалните си контакти. Не съм срещал деца на тумби, както се движехме ние. Ние се движехме по 20-на човека, бяхме навсякъде заедно. Дори тимбите в града си имаха прякори и имена. Питахме се вечерта, къде са ония, къде са тия ? осъмвахме и се прибирахме към малките часове, Играехме на кибрит на пластмасовите столове под х-л България докато не се разведели, или докато не тръгнат първите автобуси в 4.30 сутринта за да изпратим компанията си. Прибирахме се у дома за 3-4 часа, толкова ни трябваше за да се наспим и пак на плажа и те така нататък.
7.
И още нещо :
21.07.2019 09:50:59
1
38
В златните години на социализма ( втората половина на 80-те ) , всеки тинейджър задължително трябваше да има касетофон. Защото , освен на касетка с пиратски запис , практически НЯМАШЕ откъде да се снабдиш смодерната тогава диско , хард рок и хеви метъл музика. Аудиокасетката беше нашият прозорец към света , и затова всички я боготворяхме. Хубавите , естествено можеха да се купят само от Кореком , а с много късмет в нашите магазини можеше да си купиш нискокачествено "Орво" , което за нищо не ставаше !!! После се появи и Уокменът ... Лелееее ... каква гъзария само си беше , да се разхождаш със стереослушалките , а на кръста ти да се полюшва мечтаният от всички тогава портативен касетъчен плеър !!! А тия , които имаха заветното щастие мама и тати да им го купят , се сблъскваха с един практически непреодолим , чисто социалистически проблем - дефицита на АА батерийки ! А тогава акумулаторни все още нямаше ...
Славни времена бяха !
6.
Рач
21.07.2019 09:50:22
0
34
Много приятно и и пълно с точните факти четиво. Поздравявам автора.Добре се е справил. Мога да добавя и "Космос". Някъде до Кукления театър.сега магазини. Имаще и заден двор.Сервираха страхотен бадемов крем .Вървеше с коняка.
5.
бургазлия
21.07.2019 09:44:58
5
27
до 1: Точно така беше. Тогава по Конституция и по законите, човек имаше не само правото, но и задължението да работи. Невъзможно беше да си мутра, а да се водиш безработен. Ако останеш 1-2 месеца без работа, започваха да се интересуват първо комшиите, после домоуправителя, районния ОФ-отговорник, районния милиционер защо така не работиш, какъв е проблема, търсиш ли работа и ако не си намериш, ти намират. Ако пак не става работата, по-тежките случай отиваха на съд по закона за тунеядството и ги интернираха според присъдата на половин, една, 2 или 3 години работа в някое ТКЗС. Примерно ако си от Бургас отиваш в някое село във Видинско, където имат нужда от работна ръка. Отиваш там дават ти къща. Сутрин като станеш, първо отиваш да се разпишеш в кметството и оттам на полето или в краварника, където са ти намерили работа. И така до края на присъдата. Затова нямаше и помен от мутри тогава.
А вечер, ако някой на няколко питиета, започнеше да се прави на интересен, много бързо го прибираха в подземието на Първо районно и след една нощ там му се изпаряваше мерака да се прави друг път.
4.
Калчо
21.07.2019 09:33:04
2
21
През 80те имаше и дискотека в младежкия дом . През 90те бяха хубави времена...... култови бяха : фара,арфата,лапиаца и особено фантазия. В Пиргос ставаха редовно търкали.
3.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
21.07.2019 09:21:27
19
50
Автора на статията е забравилнай-важното :
ПО време на иначе кофтия социализъм , можеше БЕЗ никакъв проблем да се прибереш вечер ПЕШ , та ако ще и да минеш през най-тъмната доба ! Щото тогава престъпници на свобода НЯМАЩЕ ! Още си спомням как изпращахме посред нощите съученичките си , БЕЗ на никой даже и да му дойде наум да се страхува от нещо !
Днес обаче , по време на разкошната ни демокрация , подобно упражнение е равнозначно на харакири !
"Ирония на съдбата" ли прочетох някъде ???
2.
бургазлия
21.07.2019 09:14:33
0
42
Браво на автора. Постарал сее да направи доста пълна картина на тийнейджърските заведения от 80-те. Те хич не бяха малко. Но безспорния култ тогава бяха Капута и Плочата, разбира се.
Ученическата дискотека в подлеза под Операта се казваше "Кристал". Първо беше кафе-сладкарница, после за 2-3 години дискотека, после пак кафе. Към тийн заведенията е пропусната една малка дискотека на долния етаж на Казиното. Казвахме й "Дупката". Най-вероятно защото нямаше прозорци отникъде. А към по-гъзарските и снобарски заведения непременно трябва да се споменат и коктейл-баровете "Берьозката" и "Куба" и мецанина на хотел "България"
1.
Някой си
21.07.2019 09:01:17
15
15
През комунизма имаше работа за всеки не само имаше а беше задължително да работиш
Обаче имаше хора,които ме работеха на държавно
Например работи пасни на някой строеж вземе 200 лв за 3 дена и после 5 дена купон,защото на Александровска 100 гр коняк беше 70 стинки
Какво се случваше с тези хоро
Родната милиция минаваше на проверка, проверяваше в космос кристал хораъа,който през делнични дни пиеха,взимаха им паспортите и гледаха дали работи,ако не работиш ти намираха работа,например ако си електроженист оксиженист кранист,и тема подобни професии те задължаваха да работиш,примерно в червено знаме на 850 лв заплата която сега се равнява на 8500
Какви лошо милиционери,но хората поработят месец два да отбият номера,и пак час маг и пак по кръчмите до следващата проверка
Никва демокрация,не те оставят на мира тъпите комунисти да си живееш както си искаш
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори