×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Четири примера за отложени реформи заради изборите през октомври


Четири примера за отложени реформи заради изборите през октомври
Въвеждането на тол системата е една от провалените реформи
15 Юли 2019, Понеделник, 12:15 ч.
Автор: Флагман.Бг

Само политиците печелят след като правителствата не изпълнят обещанията си, посочва в коментара си Институтът за пазарна икономика

Докато реформите се правят стихийно – когато са удобни за политиците, а не са резултат от стремеж към предоставяне на по-добри публични услуги и създаване на по-добра бизнес и социална среда, причина за отлагането им винаги ще се намери. Един път ще са избори, друг път – икономическа криза, трети – измислени заплахи за националната сигурност и т.н. Единственият печеливш от тази ситуация са политиците, пише Инвестор.

Правителствата в България вечно говорят за реформи, но като наближат изборите всякакъв ентусиазъм изчезва и всичко си остава постарому. За добро или за лошо от 2013 г., включително, избори има през всяка година, освен 2016 г., а тази година има два – за Европейски парламент и местни избори. Дори да не се изказва публично, отношението на политиците е повече от ясно – без резки движения в изборни години, за да не се разлюти електоратът. Така например през 2017 г. един уж независим регулатор задържа ръста на цените на природния газ и водата в София до седмицата след изборите, а друг се оправда, че на пазара на горива няма картел. Тази година примерите са още повече, пише в анализа на Института за пазарна икономика.

Административна реформа

След като в края на миналата година „първият“ зам. министър-председател призовава министерствата сами да предложат мерки за съкращаване на администрацията, а преди месец им даде ултиматум да подобрят обслужването на гражданите и фирмите, до момента не изглежда това да е дало резултат.

По данни на НСИ наетите в сектор „Държавно управление“ през декември 2018 г. са 113 397, а по последни данни от март 2019 г. са 113 400 (през март 2018 г. са 113 204). Това не е изненада, тъй като още в началото на годината се оказва, че плановете за съкращения се отлагат, а част от причината е в непрекъснато възлагане на нови функции на администрацията. Т.е. хем правителството говори за съкращения и оптимизация, хем с действията си  ги прави невъзможни.

Тол система

След като в началото на годината стартира изграждането на системата за таксуване на превозни средства над 3,5 тона на база изминатото разстояние, вместо заплащаната досега винетна такса, в средата на тази година стана ясно, че въвеждането на системата се отлага. Основната цел на тази система е постигане на по-справедливо разпределение на приходите за използване на републиканската пътна мрежа извън населените места, като в момента основната част от приходите се дължат на леките автомобили. Притесненията около повишаването на разходите за транспортни услуги създават достатъчно напрежение, което бързо се трансформира в политически отстъпки и стартът на системата се отлага от 16 август 2019 г. до 1 март 2020 г.

Здравна реформа

Още с назначаването на настоящия министър на здравеопазването в началото на ноември 2017 г. той обещава провеждане на цялостна здравна реформа. Около година след това министерството му представя две хрумвания (трудно могат да се нарекат аргументирани предложения) за реформиране на системата, които са посрещнати с множество критики.

Министерството на здравеопазването обаче проявява решителност и организира пет работни групи, които да обсъдят възможностите за реформи, така че до края на годината да се постигне съгласие, през 2019 г. да се изготвят необходимите нормативни документи и промените да започнат от началото на 2020 г. Това не само не се случи, но на министерството му отнема около шест месеца само да обобщи, а следващата седмица на 15 юли ще предложи ново хрумване за реформа на системата.

От сега е ясно, че обсъждането на конкретни параметри на модела ще бъде отложено за края на годината. С тези темпове на работа е ясно, че промени не само не могат да се очакват до края на годината, но изглежда най-реалистично да се очакват в края на следващата година – точно преди парламентарните избори, което означава, че и тогава ще останат на трупчета.

Съдебна реформа

И докато в останалите сектори се констатира отказ от реформи, то в правосъдието кипи летен реформистки метеж. Прави се много, но не това, което трябва. Всичко се извършва бавно, последователно и неправилно за назидание на хората в системата и за разколебаване на международните ни партньори.

На първо място, министърът на правосъдието Данаил Кирилов вместо да изработи модел за независимо разследване и отстраняване на главния прокурор, каквато препоръка се отправя към страната над 10 години,


В категории: Политика


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
гражданин
15.07.2019 17:52:33
0
0
Бай Ганьо прави избори .
пАРИ НЯМА ИЗСТРЕБИТЕЛИ КУПУВА ПО НАРЕЖДАНЕ ОТ бРЮКСЕЛ .
4.
пенсионер
15.07.2019 17:49:26
1
0
Над 1100 АПЗ отдавна имат изпратени отНОИ уведомителни писма заварени на държавна служба -ДС .с един месец предизвестие .
Отлагането продължава
3.
МОРСКИ
15.07.2019 17:12:10
0
1
Всички навършилипенсионна въздрастбез значение коя категорияработещи в държавна фирма да се освобождават .
2.
гражданин
15.07.2019 16:33:17
0
1
Правителството в лицето на премиера прилича времето ако до обяд се предвиди слънчево ислед час два се заоблачи исе окажем неподготвени за противодействие .На заседание НА мс ВЗЕМЕ решение и до вечерта го отменя .От година имаше решение всички пенсионери АПЗ държавни служители да бъдат освободени .Не само че не са ги освободили но продължават да се назначават .
1.
ХХ
15.07.2019 12:45:09
0
0
е и?
демокрация е - в демократична холандия, премиерът възпрепятства публикуването на доклади от тяхната статистика, засягащи милиарди еврос за бщджета.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори