×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Маринела Димова: Имаме първи регистриран случай на Йерсиния ентероколитика в Бургас


Д-р Маринела Димова: Имаме първи регистриран случай на Йерсиния ентероколитика в Бургас
Болестта е най-често срещана при деца под 3-годишна възраст и при възрастни хора, обясни д-р Маринела Димова, началник Микробиологичната лаборатория
10 Юли 2019, Сряда, 19:59 ч.
Автор: Флагман.Бг

Първият за тази година докладван случай на изолирана Йерсиния ентероколитика в Бургас е от Микробиологичната лаборатория към ДКЦ „Бургасмед“

За летните бактерии и неразположенията, свързани с тях, попитахме д-р Маринела Димова, началник Микробиологичната лаборатория към МБАЛ "Бургасмед"

- Д-р Димова, какви оплаквания предизвиква този бактерий?

- Болестта е най-често срещана при деца под 3-годишна възраст и при възрастни хора. Йерсиния ентероколитика е инфекциозен причинител като най-честите симптоми са диария и коремна болка. Част от пациентите съобщават за кръв в изпражненията. По-рядко се появява гадене и повръщане. Псевдоапендицитът е по-често срещан сред по-големите деца и младите хора, в сравнение с по-класическите симптоми на гастроентерит при малки деца. Този клиничен синдром се характеризира с треска, тежка коремна болка, чувствителност на десния долния квадрант на корема и левкоцитоза. Две трети от тези пациенти съобщават за лека диария един или два дни.

- Как можем да са заразим, предава ли се от човек на човек и как да се предпазим?

- Микроорганизмът попада в човешкия организъм главно от храната. Той е широко разпространен в околната среда и често колонизира / заразява диви и домашни животни. При недобре термично обработено месо и не добре измити зеленчуци чрез храната попада в човешкия организъм.

Y. enterocolitica расте добре при ниски температури, затова се запазва в храни поставени в хладилника. Съобщават се за случаи при деца, които са били в контакт с животни, като се предполага, че това е свързано с храненето със сурово месо на домашни любимци. В Европейския съюз това е третият най-често срещан причинител на диария от храни, след Campylobacter и Salmonella. Въпреки, той се предава основно с храната, спазването на добра лична хигиена е задължително.

- Как да разберем дали сме се заразили и с какво да се лекуваме?

- При съмнение потърсете лекарска помощ. Доказването на този причинител става с микробиологично изследване, като е необходимо да се донесе изпражнение в лабораторията. Ако се установи наличие на този бактерий, се изработва антибиограма, чрез която се установява с кой антибиотик е подходящо да се проведе лечението.

- Трудно ли се доказва този причинител?

- Разбира се, изолирането му изисква добро оборудване на микробиологичната лаборатория, наличието на необходимите консумативи , но най- вече да се мисли за него и да се търси активно не само от насочващият лекар, но и от микробиолога. За точната диагностика има голямо значение и как е взета пробата. Неспазването на тези правила може да провали изследването. Препоръчвам при назначаване на микробиологично изследване предварително да се обадите в лабораторията и ще получите най-точни указания.

От особена важност е при оставяне на пробата да съобщите дали в момента имате оплаквания и какви, или сте след лечение, изолиран ли е причинител при друго изследване и какъв, приемали ли сте антибиотици. Тази информация не е с цел манипулиране на резултата. Тя е необходима на микробиолога за правилната преценка на състоянието.Така ще се определи по-лесно дали е успешно лечението, дали се касае за инфекция или за носителство на някои бактерии, което има значение за лечението.

Ролята на лекаря микробиолог е да прецени кои причинители могат да доведат до вашите оплаквания, да ги търси целенасочено, да изготви заключение и да даде препоръка за лечение към лекуващия лекар. Именно затова в микробиологията е важна добрата подготовка и опита на клиничния микробиолог.

- От какво друго се причиняват „летните диарии“ ?

- С настъпването на летния сезон зачестяват случаите на диария. Това се дължи на увеличената консумация на плодове и зеленчуци, струпването на повече хора в курортните места по време на отпуските. За диария се приемат течно-воднисти изпражнения повече от 3 пъти дневно. Множество микроорганизми, преди всичко бактерии и вируси и по- рядко паразити, могат да причинят чревни инфекции. Едни от най-честите са: колибактерии, салмонела, кампилобактер, шигела, Рота- и Аденовируси, инфекция в резултат токсини, образувани от бактерии.

Такива са стафилококова инфекция, инфекция с B.cereus и др. Освен чрез поглъщане на бактериите и техните токсини подобни оплаквания могат да се причинят и от дисбактериоза (нарушение на нормалната чревна флора), в резултат на антибиотично лечение, стрес, строги диети и други причини. Най-честите причинители, които се изолират в тези случаи са C.difficile и особено Candida.

- Какво да предприемем, когато сме с разстройство? 

- Ако имате диарични изхождания няколко дни или откриете в изпражненията следи от кръв, слуз, гной, трябва да потърсите лекар и да ви бъде назначено микробиологично изследване за установяване на причинителя на чревната инфекция. Трябва да се посочи обаче, че в някои случаи не може да се докаже причинител в изследваният материал, дори и той да се подозира, поради много ниската инфекциозна доза на някои от тях. За целта е необходимо да бъдат изследвани няколко проби взети по различно време и от различни места на изпражненията. Дори след лечение, болните могат да отделят причинителите още няколко месеца. Затова трябва да бъде извършено контролно микробиологично изследване. При хора, които работят в хранителната промишленост и деца, посещаващи детски заведения, този контрол е задължителен, тъй като има трайни носители, които нямат оплаквания.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд 18/04/2024, Четвъртък 10:57 0
България Всички новини
Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време 
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори