×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

На едно място в КОЦ-Бургас ще съчетаем диагностика, брахитерапия и анализ на онкологични заболявания, уникално е за България


На едно място в КОЦ-Бургас ще съчетаем диагностика, брахитерапия и анализ на онкологични заболявания, уникално е за България
Брахитерапията ще е нещо ново за Бургас, таргетира тумори с много висока мощност на дозата, но щади околните тъкани, разкрива д-р Петко Дочев – началникът на отделението по лъчетерапия към КОЦ-Бургас
Тема в развитие
виж още
скрий
08 Юли 2019, Понеделник, 13:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

За морския град е важно да имаме апаратура, с която да можем успешно да лекуваме рак на простата и редица други типове карцином, отварянето на корпус №3 към Комплексния онкологичен център ще направи точно това, смята д-ри Петко Дочев

Д-р Петко Дочев е началник на Отделението по лъчелечение към Комплексния онкологичен център в Бургас. Срещаме се с него по повод внедряването на новата апаратура за лъчелечение в отделението с изграждането на новия корпус №3 към КОЦ.

-Д-р Дочев, какво представлява брахитерапията?

-Брахитерапията е метод в лъчелечението, който се основава на облъчването на вътрекухинни, вътреорганни тумори. Те се облъчват с много висока мощност на дозата, като същевременно здравите тъкани се щадят максимално. Дозата, която получава пациентът извън самия тумор е много малка – реално количеството облъчване спада рязко с увеличаването на източника на лъчелечение, в случая апаратът за брахитерапия. Съвременните апарати са напълно автоматизирани и роботизирани.

-Какво значи роботизирани? Как работят те?

-Апаратите за брахитерапия сами въвеждат източника на облъчване там, където се налага – в тумора или метастазата. С него се избягва всякакво облъчване на персонала, който работи, и в това се изразява съвременността на модерната брахитерапевтична апаратура. Обикновено обаче брахитерапията се комбинира с перкутанното лъчелечние (външно), което се провежда на съвременните линейни ускорители. Тя е метод, който всъщност допълва целия цикъл на лъчелечението в онкологията.

-Кога влиза брахитерапията в действие?

-Когато трябва да се облъчат конкретни тумори, които са близко до лъчечувствителни органи или тъкани. То таргетира с огромна доза само туморите, а щади останалите тъкани. Комбинирано с перкутанното лъчелчение се постига много по-висок мощност на дозата, но същевременно тя е минимална към здравите тъкани. И това всъщност е предимството на този комбиниран метод за лъчелечение.

-Къде има най-голяма приложение брахитерапията?

-На първо място при простатния карцином. Там обаче трябва много внимателно да се анализира всичко – в кой дял на простатната жлеза е туморът, в кой стадий е заболяването и т.н. Например брахитерапия не може да се прилага в трети или четвърти стадий, когато например туморът излиза извън капсулата на простатата .Тогава се прилага само перкутанно лъчелечение.

Използва се и при гинекологичните тумори – при карцином на шийката на матката, на тялото на матката. Там вече се увеличава сферата на лечението, защото заболяването може да бъде третирано с брахитерапия в първи, втори и трети стадий. При този метод се въвежда един водач, който е автоматизиран, в кухината и всъщност робота сам въвежда вътре източника на лъчелечение.

Друга област са кожните карциноми. Бургас е ендемичен район заради местоположението си. Кожните карциноми обикновено са по лицето – 80-90%. Това са такива места, които трудно могат да се оперират. Три са типовете лечение – оперативно, лъчелечние на дълбока рентгенова терапия и брахитерапия. Разликата е следната: Оперативното лечение изисква най-малко един сантиметър дълбочина и широчина около засегнатата тъкна. Обикновено обаче карциномите са на такива места, че това е на практика невъзможно. Тук се намесва брахитерапията, която при тези случаи е изключително ефективна.

Може да се ползва и при рак на млечната жлеза. Например ако е направена операция преди това и туморът е отстранен, брахитерапията може да се ползва за изграждането на зона с радиус от 1 до 2 сантиметра, която допълнително да се облъчи.

-Какъв е процентът на успеваемост при брахитерапията?

-Когато говорим за рак на млечните жлези, при който е възможно приложение на брахитерапия, успеваемостта е между 10 и 15% по-голяма, което е значително. Хубавото е, че при този метод не се облъчва здравата част на млечните жлези, защото трябва все пак да се има предвид, че лъчелечението в този случай може да предизвика и индуцирането на други карциноми.

-От колко години брахитерапията се практикува в медицината?

-По принцип от много, но преди тя не е била толкова автоматизирана и всичко се е правело на ръка. Така обслужващият персонал – лекари, медицински сестри – също се облъчва. Тук е и разликата с преди и сега – днес, с новите машини, които предстои да получим в КОЦ-Бургас, това е изключено, защото всичко е роботизирано. Разбира се и точността е увеличена значително.

-В България има ли места, където се провежда брахитерапия?

-Има, но са малко. В Аджибадем Сити Клиник в София, където д-р Камен Недев се превърна в пионер на брахитерапията в България. Методът се провежда и в Националния онкологичен център, на малко по-ограничено ниво. Има и във Велико Търнове, където обаче се използва само при гинекологични заболявания.

-Защо е важна апаратурата за брахитерапия за Бургас?

-Защото ще затвори цикъла на лъчелечение. Бургаска област е на едно от първите места по заболеваемост от рак на простатата и рак на белия дроб. Отделението по лъчелечние в Бургас е оборудвано с най-съвременна техника. Това, което ни липсваше досега, е апаратурата за брахитерапия. Когато се сдобием с нея, ще придобием най-високо ниво на компетентност  – 3Б. Такива отделения има само още две в страната. Това несъмнено е повод за гордост за Бургас, но най-вече е важно за пациентите, защото ще могат да бъдат лекувани много по-адекватно. Паралелно с брахитерапията ще развиваме и диагностиката, защото трябва много добре да е ясно туморът в кой стадий е. Новата сграда, която се строи в момента към КОЦ-Бургас, е уникална за България, защото на едно място ще се съчетава диагностика, представяне пред онкологичен комитет и брахитерапия.

-Съвременната медицина по отношение на онкологичните заболявания изглежда е напреднала значително. Да направим един поглед в бъдещето. Виждате ли до 10, може би 20 години, край на този бич за човечеството?

-В медицината все повече навлизат новите технологии. Нещата в тази сфера се подобряват с всеки изминал ден. Но никой не може да даде сигурен отговор на този въпрос. Всичко е относително. Например ако един пациент бъде диагностициран в първи или втори стадий, възможността да се излекува е близка до 100%. От друга страна тези, които са диагностицирани в трети или четвърти стадий... нещата са по-различни. Развитието на заболяването може да се забави, но обикновено е фатално. Диагностиката е най-важната в случая. Засега нямаме метод на лечение, който във всички стадии да е успешен. Важно е пациентите да имат здравна култура – да се провеждат скрининги, да се правят контролни прегледи. Стойността на лечението на пациент, диагностициран в първи стадий, е десетократно по-малка от тази, при един пациент, който е в четвърти стадий.


В категории: Здраве


България Всички новини
Бургас ще има високотехнологична Университетска детска болница с 24-часов Спешен център Бургас ще има високотехнологична Университетска детска болница с 24-часов Спешен център

Предстои и ремонт на всички педиатрични кабинети и чакални в бургаските поликлиники.

Тризначките – осиновени! Търсят родната си майка в Лондон Тризначките – осиновени! Търсят родната си майка в Лондон

Вижте цялата им одисея

Племенникът на Слави Трифонов се избухна: Проваляте живота ми, никой не може да ми каже с коя да бъда! Племенникът на Слави Трифонов се избухна: Проваляте живота ми, никой не може да ми каже с коя да бъда!

Чашата на търпението му преля след поредната новина, че ще вдига сватба, а именитият му вуйчо застанал на пътя на младите

Как да се храните за повече здраве и красота Как да се храните за повече здраве и красота

Внимавайте със солта и добавената захар

Спомени от соца: Луканка се купуваше само за гости, ладата беше символ на престиж Спомени от соца: Луканка се купуваше само за гости, ладата беше символ на престиж

Продукти на месокомбинат “Родопа” – Бургас рядко присъстваха на масата

Половината българчета страдат от старчески болести Половината българчета страдат от старчески болести

Децата и младежите ходят прегърбени и не спортуват

Лаборантката, забравила пациент в скенера:"Какво толкова!" Лаборантката, забравила пациент в скенера:"Какво толкова!"

Ще има ли наказание за стореното...

БАБХ изтегля от пазара румънска риба, заразена с листерия БАБХ изтегля от пазара румънска риба, заразена с листерия

Пушената скумрия е във вакуумна опаковка на "Ocean Fish" - Румъния

Бюлетините за изборите тръгват към областните градове, МВР ги ескортира Бюлетините за изборите тръгват към областните градове, МВР ги ескортира

Изборните книжа вече са доставени в редица области в страната

Започва Писта Бургас 2019, не пропускайте зрелищното автомобилно състезание Започва Писта Бургас 2019, не пропускайте зрелищното автомобилно състезание

Днес в 13 часа започват квалификациите за място в стартовата решетка

Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване

Aлгopитъмът на криптовалутата e зaдaдeн eдинcтвeнo дo 21 млн. битĸoйнa

Безредиците в Барселона продължават – водни оръдия и сблъсъци в поредния ден на протест Безредиците в Барселона продължават – водни оръдия и сблъсъци в поредния ден на протест

За да разпръсне протестиращите, полицията употреби и гумени куршуми и палки

Япония вече ще внася наше птиче месо Япония вече ще внася наше птиче месо

Забраната за внос от България беше от 2017 г.

Заради Google Maps – туристи се губят, коли затъват в Сардиния Заради Google Maps – туристи се губят, коли затъват в Сардиния

Властите се принудиха да сложат знаци

Браво!  Полша предвижда 3 години затвор за гей-пропаганда в училищата Браво! Полша предвижда 3 години затвор за гей-пропаганда в училищата

Авторите на закона смятат, че т.нар. "сексуално образование" всъщност насърчава хомосексуалните наклонности

Трафик: Българчета продават цигари, дрога и секс в Солун Трафик: Българчета продават цигари, дрога и секс в Солун

Децата се страхували да разкрият имената на мъчителите си

Български студент изнасилен от двама в Санкт Петербург Български студент изнасилен от двама в Санкт Петербург

Момчето е било нападнато в района на метростанция

Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит

Франция е една от трите държави, които блокират започването им

Екшън в Бразилия: Полицията уби трима крадци на летище Екшън в Бразилия: Полицията уби трима крадци на летище

Поне една от използваните при обира коли е била маскирана като превозно средство на ВВС

Лидерите от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън има само днешния ден, за да убеди депутатите утре да подкрепят постигнатото с Европа споразумение

Борислав Михайлов: Борислав Михайлов: Знам, че не съм толкова обичан в България, а трябва да е обратното Виц на деня Виц на деня - Бабо, бабо, можеш ли да ми родиш братче?
- Не, миличък. Питай мама и тате.
- Питах ги, казаха, че от теб зависи!
Виц на деня Виц на деня Катаджия спира за проверка кола.
- Голям карък си старши!
- Защо?
- Веднъж да съм трезвен и ти точно сега да ме спреш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Българска седмица:
- Вторник, Сряда, Четвъртък - всяко чудо за 3 дни. Петък - ден на майстора. Събота и Неделя - 2 дни уикенд. Понеделник - Подготовка за ново чудо.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори