×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С новия корпус и апаратура ще подобрим значително лечението на онкозаболяванията в Бургас


С новия корпус и апаратура ще подобрим значително лечението на онкозаболяванията в Бургас
Строителството започва до дни, на 3 юни правим първата копка на новата сграда към КОЦ-Бургас, каза управителят на Онкоцентъра проф. Христо Бозов
Тема в развитие
виж още
скрий
01 Юли 2019, Понеделник, 14:11 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Следващата ни цел е изграждането на 6-етажна сграда към КОЦ-Бургас, където ще бъдат прехвърляни всички дейности, извършващи се на територията на УМБАЛ-Бургас

Проф. д-р Христо Бозов е управител на Комплексния онкологичен център в Бургас (КОЦ Бургас), неговата основна задача е да изведе бургаската онкология, която е една от най-добрите, на световно ниво. Още следващата седмица ще бъде направена една от основните стъпки това да се случи. Предстои първа копка на строителните дейности на новата сграда на КОЦ-Бургас. За целта лечебното заведение подписа, Регионален фонд за градско развитие АД и Експресбанк АД сключиха договор за финансиране по инициатива JESSICA за изграждане на нов корпус, в който ще се помещават отделение по нуклеарна медицина и брахитерапия, и закупуване на модерно медицинско оборудване. Инвестицията в размер на 7 334 000 лева се предоставят по равно от Регионален фонд за градско развитие АД и Експресбанк АД.

-Проф. Бозов, преди няколко дни научихме, че предстои изграждане на новия корпус към КОЦ-Бургас. Кога се очаква да започне строителството?

- Вече завършиха всички процедури. В момента се разчиства теренът, на 3 юли, от 11 ч. ще направим първата копка.

- Колко време ще продължи строителството, кога се очаква новият корпус на КОЦ-Бургас да приема пациенти?

- Това е вече по-различна процедура, защото тя не е свързана само със строежа на сградата, но и с досттавката на апаратурата, чиято обществена поръчка също приключи. След това трябва да получим разрешение от Агенция за ядрено регулиране, защото в апаратурата, която ще се използва там, има такива субстанции, които подлежат на разрешителен режим. 

- На каква стойност е целият проект и всички средства ли са осигурени?

- Вече са осигурени средствата, в петък подписах договора. Има финансиране в размер на 7 334 000, като те са поделени по равно между програма JESSICA и една от банките, с които работи програмата. Половината средства са по програма JESSICA, половината от банката и стойността на кредита, който ние ще връщаме в период на 12 години 7 334 000 лв. Освен това в целия проект имаме и собствено участие на КОЦ-Бургас в рамките на 1 800 034 лв. Така общата стойност става 9 168 000 лв.

- След изграждането на новия корпус да очакваме ли КОЦ-Бургас да има една от най-съвременните апаратури за диагностика и лечение на онкозаболяванията?

- Това е един много сериозен проект, който завърши цикъла диагностика и лечение на нашите пациенти. Искам да подчертая, че на мен не ми е известно в близките години да е строено някъде публична болница с публични средства. Макар че ние ползваме кредит, тези пари ще ги връщаме в период от 12 години с нашата дейност, с нашата работа. Основната цел е да се подобри изключително много добра за пациентите посока – диагностиката и лечението на онкологичните заболявания. Ще бъде цялата диагноза и лечение позиционирана в две посоки – първата ще бъде по отношение на диагностиката и лечението на туморите на меките тъкани, като с тази задача ще се заемат специалисти, които ще работят на т.нар. позитронно-емосионна томография, който включва и скенер. Те ще могат да правят диагностика на даже и на най-малките тумори, или метастази, които са в меките тъкани. А пък т.нар. SPECT-CT ще дава възможност да се диагностицират тумори и метастази в костите. Тоест в цялото тяло ние ще имаме възможност за една екзактна диагностика. Ние и в момента имаме SPECT-CT или по-известна като гама камера, която дава метастази в костите основно, но освен това може да използва и за диагностициране на белодробна емболия и някои от меките тъкани, но тази гама камера няма скенер, новата ще дава по-точна и прецизна диагностика. Ще бъде изградена и отделение по брахитерапия, която представлява един много съвременен метод за лечение на един от най-злокачествените тумори – рака на простатата, на матката, на шийката на матката. Лечението включва в турмор да се имплантира вещество, което го унищожава. Така се запазват околните тъкани и този метод на лечение в България не се практикува на много места. В Бургас ще направим цялостен завършек на лечението на онкоболните.

- Какви ще са ползите от новото оборудване?

- Не само по отношение подобряване на качеството на лечението, но ще бъде и съществено улеснение за пациентите от Югоизточния регион, където такава апаратура няма в момента. Не ми е известно и някоя болница да планира закупуването й, тъй като е голяма инвестиция. Средствата, които ние ще вложим само в апаратура, са на стойност над 6 млн. лв. Те са в рамките на целия проект за 9 млн. лв. Ще направим една много сериозна инвестиция, което ще е голямо изпитание за нас. Но ще осигурим качествено лечение на областите Бургас, Ямбол и Сливен. Пациентите вече няма да ходя в чужбина да се лекуват, а всичко ще се извършва тук, при нас. 

- Статистиката с регистрираните пациенти през миналата година в КОЦ-Бургас е много стряскаща – близо 32 хил. След модернизацията на сградата и апаратурата възможно ли е намаляване на тази бройка?

- Това вече не зависи от тази апаратура, по-скоро от други фактори, които ние няма как да предвидим – при кой пациент ще се развие туморно заболяване, в каква степен и т.нат. Бургас по отношение на онкозаболеваемостта е едно от водещите в страната, не знам с какво е свързано, но за жалост има такава статистика. Единственото, което можем да направим, е да помагаме на тези хора с една по-бърза диагностика, по-качествено лечение. Но този процес е двустранен, те трябва да ни търсят. Тук е мястото и да ви благодаря като медия, че сте постоянно на пулса на събитията и вземате активно отношение. Хората трябва да бъдат информирани, че в техния град се случват хубави неща за подобряване на качеството на живот, на здравеопазването.

- С построяването на третия корпус обаче не приключват амбициозните цели на КОЦ-Бургас. Кажете ни какво още предстои.

- Да, имаме още един по-амбициозен проект. Това е за изграждане на нова, четвърта 6-етажна сграда към КОЦ-Бургас на бул. „Демокрация“ 86, където ще бъдат прехвърляни всички дейности, извършващи се на територията на УМБАЛ-Бургас. Строителните дейности ще стартират, след като приключим с третия корпус. Надяваме се този проект да стартира в рамките на следващите години, вече имаме идеен проект, имаме яснота какво ще се прави и ще вълзложим на проектантите да започнат препроектиране досегашния проект.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори