×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министър открехна депутати за единствения начин да догоним по-бързо заплатите в ЕС


Министър открехна депутати за единствения начин да догоним по-бързо заплатите в ЕС
Караниколов бе изслушан в икономическата комисия в парламента, Димитър Бойчев (вляво) поиска облекчаване на административната тежест за малкия бизнес
09 Май 2019, Четвъртък, 14:12 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Да обърнем много сериозно внимание на българските граждани и най-вече на децата, че това е образованието, призова Емил Караниколов

Единственият начин да догоним по-бързо доходите в Европейския съюз е образованието. Това смята икономическият министър Емил Караниколов, който отговаря на актуални въпроси пред ресорната парламентарна комисия тази седмица.

Караниколов обеща мерки за облекчаване на малкия бизнес след питане на бургаския депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев.

„Много сериозно трябва да обърнем внимание на българските граждани и най-вече на децата, че да достигнем по-бързо тези доходи, които са средноевропейските, единственият начин е образованието. Висококвалифицираните хора ще получават по-високи заплати и те по-бързо ще изравнят тези в Европейския съюз. Затова започваме и една кампания за дуалното обучение и за преквалификацията… Но това е единственият начин”, коментира министърът на икономиката.

Той добави: „Ако чакаме само икономически темп и идване на инвеститори  - не! Инвестиция в образование – затова, знаете, правителството, т.е. държавата осигури и за миналата, и за тази година повече пари за образование, включително и заплати, и се надявам, че в следващите години – да, няма как да стане за една или две години – това ще даде своя резултат. Но по-бързото изпреварване на темповете за доходите за българските граждани минава през тяхното образование.”

Емил Караниколов изтъкна, че безработицата у нас е рекордно ниска и липсва работна ръка, което може  да доведе до прегряване на икономиката. Той изнесе данни, опровергаващи твърденията за намаляващи инвестиции.

Депутатът Димитър Бойчев се обърна към министъра: „Поздравления за работата, на първо място, защото падна един от митовете, тиражирани от нашите опоненти – че нямаме инвестиции. Виждаме, че не е така.”

Бойчев обясни, че 90% от фирмите в България са малки – с персонал между 2 до 10 човека, и попита: „Докъде стигнахме с административната тежест, защото според мен има какво да направим в тази посока и мисля, че това ще облекчи до голяма степен тези малки фирми. И реално има ли отпаднали вече в тази посока административни тежести към фирмите?”

Емил Караниколов каза, че в Министерството на икономиката успели да актуализират 114 административни услуги, които били преразгледани.

След промяна на законодателството за около 80% от тях облекченията  вече работели.

Според Караниколов малкият и средният бизнес няма единна структура, която да защитава интересите му, за разлика от големия бизнес.

Сега например един малък магазин трябвало да отговаря на същите изисквания като големите вериги. Засегнато било и строителството.

Мерки се готвели от Агенцията на малките и средните предприятия, която събирала предложения за облекчаване на дребния бизнес.

До две седмици се очаквал анализ с график за предприемане на действия.

По думите на Емил Караниколов трябва да се направи жест към малкия и средния бизнес.

Според него обаче много от проблемите засягат местното самоуправление.

Той даде пример с документи, които общините изисквали от фирмите, при положение че администрацията разполагала с тях.

Емил Караниколов обаче посочи, че това е само едната гледна точка, затова ведомството му щяло да проведе разговори и с Националното сдружение на общините в Република България, преди да предприеме мерки, които ще засегнат и местните власти.

 


В категории: Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 0
2
Коментара по темата
2.
тюркхалвакарадениз
10.05.2019 01:10:43
0
1
Емил Караниколов известен като детето-чудо взел ВИШУ за РЕКОРДНИТЕ 1,5 ГОД ВМЕСТО за СТАНДАРТНИТЕ 5 ГОДИНИ
Класическа ''калинка'' с фалшива диплома седнал да дава акъл на децата за Образование
1.
Тоз измисли топлата вода
09.05.2019 19:03:34
0
1
Бравоз! Ся ако измисли как работодатеетата да.почнат да плащат европейски заплати, ще е измислил направо парата. Бе вие се оправете с.кожодерите, пък за заплатите не мислете.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори