×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще отбележи първите 100 дни от управлението си с митинг в Детройт
  • Ето какво ще е времето днес
  • Тръмп ще намали въздействието на автомобилните мита
  • След великденската ваканция, депутатите се събират за две заседания, започвайки с извънреден парламентарен контрол днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да сготвим вкусно и бюджетно за празника


Как да сготвим вкусно и бюджетно за празника
Вижте как да спазите традицията без да изпразните портфейла си
28 Април 2019, Неделя, 10:40 ч.

Лесни рецепти, с които да спазите традицията без да изпразните портфейла си

Шоколадови яйца и зайчета, претрупани маси и дузини боядисани яйца, които след неделя вече никой не иска да погледне. За да си спестите цялото това разхищение на храна и време, ви предлагаме няколко лесни рецепти, с които да спазите традицията без да изпразните портфейла си, пише vesti.bg

Всичко, което ви трябва за вкусна великденска салата е:

1 маруля

пресен лук 

2-3 сварени яйца

винегтет (олио, оцет, сол)

Следва основното, преди да купите цяло агънце помислете колко души трябва да нахраните и дали всички обичат агнешко месо. 

Агнешко бутче с ориз

1 агнешки бут (около 2 кг)
100 г кисело мляко
30 г пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1 с. л. олио
1 ч. л. кимион на зърна
1/2 ч. л. куркума
1/4 ч. л. канела
сол и черен пипер на вкус
за ориза:
400 г ориз „Басмати“
30 г краве масло
20 г стафиди
600 мл пилешки бульон
1 глава лук
2 дафинови листа
1 ч. л. куркума
сол на вкус


Джинджифилът се обелва и се настъргва, чесънът се наситнява. Кимионът се запържва в олиото за кратко и се прехвърля в купа. Прибавят се киселото мляко, джинджифилът, чесънът, куркумата, канелата, сол и черен пипер на вкус. 

Месото се намазва с получената паста и се оставя да се маринова за една нощ. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 2 часа върху скара, в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. След това фолиото се отстранява и месото се допича за още 20–30 минути на 200 градуса с вентилатор. Изважда се от фурната и се оставя да почине 30 минути. 

Оризът се измива много добре няколко пъти. Оставя се да побелее. Лукът се наситнява и се запържва в маслото. Добавят се стафидите, куркумата, дафиновите листа и оризът и се запържват.

Налива се бульонът и се посолява. Щом кипне, се готви 10 минути, под капак, на слаб огън. Дърпа се от огъня и се оставя още 5–10 минути. Месото се сервира с ориза.

И за десерт класически козунак, зайче.

 

Как да си направим козуначени зайчета:


Необходими продукти: 1 доза тесто за козунак яйце и краве масло за намазване захар за поръсване Тестото се разделя на 4 части. Всяка част се разделя на три топки – голяма, средна и малка, и на два еднакви по размер, не много дълги фитила.  От трите топки се оформя тялото на заека, а от фитилите – ушите. 

500 г брашно за козунаци

150 г захар (+ за поръсване)

100 г краве масло (+ за намазване)

30 г прясна мая

10 г ванилия

250 мл прясно мляко

3 яйца

1 с. л. тъмен ром

1/2 ч. л. сол

кората от 1 лимон

Във видеото вижте как да оформите козунака като агънце.

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. Налива се ромът и се разбива. 

Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар. Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото. 

Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.

Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

Декорирайте със свежи цветя и се насладете на празника със семейството си! 


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона 29/04/2025, Вторник 22:00 0
Флагман.БГ На десния си крак носи бижута за... На десния си крак носи бижута за... 29/04/2025, Вторник 21:03 1
Големи проблеми с водата в...
Големи проблеми с водата в... 29/04/2025, Вторник 20:40 0
Млада жена нападна полицаи
Млада жена нападна полицаи 29/04/2025, Вторник 20:00 1
Флагман.БГ Спечели чисто нова кола Спечели чисто нова кола 29/04/2025, Вторник 19:40 0
Флагман.БГ Каза за българския футбол Каза за българския футбол 29/04/2025, Вторник 19:24 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Отстраненият от шоуто готвач се появи на вечерната резервация с цветя и любовно послание Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Вече са договорени първите групи и стартираха резервациите за организираните пътувания Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона Добрин не завоюва колата от Турнирите, но получи награда за атрактивност Световен шампион пристига в Бургас Световен шампион пристига в Бургас Нафтата със силен трансфер Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици 60% дял на ВЕИ в мощностния баланс е критичен, поясни енергийният експерт Иван Хиновски Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Той сподели, че се съмнява кибератака да е причината за аварията на Иберийския полуостров, заради която няколко държави останаха без ток Големи проблеми с водата в... Големи проблеми с водата в... Хората във врачанско село бедстват Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Европол казва, че влиза от двете пристанища, поясни бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов Промяна в движението по "Тракия" утре Промяна в движението по "Тракия" утре Движението при 251-ви км, в посока Бургас, ще е в активната лента за няколко часа Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Гражданите настояват за реализацията й от години
Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Терористът е избягал със скутер Медведев отсече: Русия и САЩ са... Медведев отсече: Русия и САЩ са... Политикът счита, че няма да има крайно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон Драмата с тока не спря Григор Димитров Драмата с тока не спря Григор Димитров Българинът победи чисто великобританец Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака В Мадрид обаче не бързат с констатациите
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори