×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • МВнР предупреди българите в Трир да не ходят в широкия център на града заради атентата
  • Дарители събраха над 55 000 лв. за лабораторията за кръвна плазма в Плевен
  • Ограничено е движението по пътя Велико Търново-Търговище, изтеглят ТИР
  • Пернишка болница спира да работи за две седмици заради лекари с COVID-19
НА ЖИВО

Не ГЕРБ разби институциите, а действията на определени хора


Не ГЕРБ разби институциите, а действията на определени хора
Партията ГЕРБ задуши сдружението ГЕРБ. Нещо повече - използва го в разрез с Конституцията за политически събития, казва Душана Здравкова
11 Април 2019, Четвъртък, 18:56 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Хората в правителствата на Борисов са безлични, Томислав Дончев е изключение, казва първият председател на сдружението "Граждани за европейско развитие на България"

Душана Здравкова е родена през 1953 г. в Оризаре. Завършила е право в Софийския университет. Тя е първият председател на сдружението „Граждани за европейско развитие на България”, учредено през март 2006 г. То е основата за създаването на партия ГЕРБ. Здравкова става евродепутат от формацията на Бойко Борисов в периода 2007 – 2009 г. Впоследствие обаче тя на практика излиза от политиката.

 

- Г-жо Здравкова, Вие сте сред основоположниците на ГЕРБ, но била ли сте член на партията или сте била само в сдружението?

- Аз никога не съм била член не само на политическа партия ГЕРБ, но и на която и друга партия. Участвала съм само и единствено в граждански сдружения, какъвто беше случаят и с „Граждани за европейско развитие на България”, каквото е цялото наименование. Да, на това сдружение съм от създателите, даже на самото наименование.

- Така или иначе това все пак беше предшественикът на партията…

- Не! Нека да уточним и това! Идеята беше да се търси една много широка гражданска подкрепа, да се използва в най-добрия смисъл гражданската енергия на хората. И неслучайно сдружението носи това име. То не е лозунг. Името е наистина плод на дълбоко осмисляне на това, какво искаме, защото тогава беше периодът преди приемането на България в Европейския съюз –  беше март 2006 г. Идеята беше гражданите да бъдат опора и създатели на идеи, как да се развива България в своята европейска битност. Партията да бъде, така да се каже, един механизъм за превръщане на политиките в реални законодателни решения.

- Сдружението все още съществува и доколкото се сещам председател е Йорданка Фандъкова, нали така?

- На едно, бих го нарекла, позорно Общо събрание бяха допуснати много незаконосъобразни действия. Беше намален срокът на мандата на Управителния съвет, след което се оказа, че всъщност само аз не фигурирам в новия Управителен съвет. А останаха други хора като Красимир Велчев и Цветанов. Аз обжалвах това решение на Общото събрание в съда и съдът много удобно прекрати производството по делото – един ден след като ГЕРБ спечелиха изборите, без всъщност да се произнесе има ли или не допуснати процедурни нарушения. Тогава бяха внесени документи в съда, за които твърдя, че би трябвало да носят моя подпис, но това не бе така. Представено е едно копие от протокол от Общо събрание, забележете, което носи инициали Ц.Ц. Кой точно е с тези инициали, не бих могла да кажа, защото най-малко двама човека в ГЕРБ са с тези инициали. По този начин започнаха да се изкривяват нещата.

- Вие тогава не усетихте ли с какви хора се обвързвате – Бойко Борисов, Цветан Цветанов? Защо имахте доверие на тези хора?

- Много пъти са ми задавали този въпрос, включително и сега, когато публикувах мнение във „Фейсбук” по повод 13 години от създаване на сдружението. Като председател на Окръжен съд-Варна имах обща работа с Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР. Започнахме с едни проекти за електронно правосъдие и за електронно правителство, за връзка между община, съд, РДВР.  Тогава еврокомисарят по присъединяването Гюнтер Ферхойген в специално интервю заяви, че това е успешният път на България към Европа. Т.е. нас ни събра работата. Аз познавах само Бойко Борисов при създаването на сдружението.

- Той е вече три мандата премиер. От дистанцията на времето какво мислите за него?

- Няма значение, какво аз или някой друг мисли за него. Важно е какви са видимите резултати – един израз, използван в ГЕРБ. Важно е какво е усещането на хората.

- Усещането е индивидуално.

- Не е индивидуално усещане, защото виждате какво става в обществото. Виждате липсата на усещане за държавност.

- ГЕРБ обаче продължава да е партията с най-голямо доверие.

- Аз не съм и социолог и не мога да кажа, но вижте, че има срив в самото управление, държавни органи например, не смеят да кажат, дали един строеж е законен или незаконен; полиция, институции, всичко е парализирано и работи със съобразяване със силните на деня. Вижте и какво става в Народното събрание – един народен представител си позволява вчера от трибуната да си служи с псувни и с цинизми. И, представете си, залата го аплодира. Това са важните неща, които се случват в държавата и които отвращават хората.

- Коя е тогава историческата вина на ГЕРБ в този вече почти 10-годишен период на управление? Това, че разбиха институциите ли? Това ли казвате?

- Това е много глобален въпрос, а аз съм човек, който мисли в по-конкретни измерения. Аз не мисля, че самата политическа партия е разбила институциите, а действията на определени хора, които не са достатъчни професионалисти в дадената област. Които нямат съответното образование,

- Защо Бойко Борисов предпочита за свои скрити партньори икономическите кръгове около ДПС, а не си взаимодейства с радетелите за съдебна реформа, примерно? Как си го обяснявате?

- Аз не мога да давам подобни обяснения. Ние сме говорили за съдебна реформа, още когато създавахме сдружението. Правили сме няколко кръгли маси на тази тема. След това, докато бях в Европейския парламент, когато бях заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси, ние бяхме отворили дебата даже за нов конституционен модел. Дискусии имаше и в Народното събрание, но след това тези неща се забравиха и някак си оттекоха във времето. Имам чувството, че има страх да се правят реформи в съдебната система!

- Срам ли Ви е, че сте била част от ГЕРБ, или сте изкупила тази вина?

- Не мисля, че имам вина. Нека да правим разлика – ГЕРБ е политическа партия, а „Граждани за европейско развитие на България” е името на сдружението и си остава там, където и доколкото имаше гражданско общество и граждански заряд. Нека хората преценят докъде е моята вина и отговорност. Аз съм готова да я нося за този период – от 2006 до 2009 г., но на практика от 2008 г. не съм взаимодействала с никого от партията. Колкото и грубо да звучи, но партията просто задуши сдружението. И нещо повече - използва го в разрез с Конституцията за политически събития. 

- Сега ще оцелее ли партията след кризата покрай „апартаментгейт”?

- Попитайте партийните функционери за това. Аз съм човек на гражданското общество и на гражданските идеи. Бих искала да се възроди зарядът на сдружението от 2006 г. Но виждате, че всеки ден излиза нов скандал и се оказва, че много хора са използвали властта за лично облагодeтелстване.

- Ако в България имаше истинска демокрация, какво би било мястото на Бойко Борисов в обществото?

- Аз не съм профайлър, не съм и политолог, нито социолог. Не бих могла да кажа. За мен тогава, в качеството му на главен секретар, ние започнахме добри неща. В това съм категорична.

- А като премиер как се справя, каква Ви е оценката? Три мандата е вече - не може да нямате мнение.

- Аз не бих дала оценка само на самия Борисов, защото Министерският съвет е един колективен орган. Той е пръв между равни.

- И какво Ви е мнението за правителствата му?

- Хората с тяхната безличност, с изключение на един или двама, направиха така, че Министерски съвет да звучи наистина като едноличен орган. Всички да чакат някаква последна дума от „бащицата“. Е, това няма много общо с демокрацията, нали?

- Кои един-двама имате предвид?

- Това е много субективно, но един Томислав Дончев например, когото познавам от години, преди да е бил в ГЕРБ. Но аз не съм вътре в нещата, не бих могла да кажа. Аз виждам резултатите. Всички ние ги виждаме.

- На изборите гласувате ли?

- Да, гласувам.

- А за ГЕРБ гласувате ли?

- Няма как да ви кажа, все пак по Конституция имам определени права.

- Ваше право е да споделите, или не. Просто е любопитно.

- Аз ще ви кажа за кого бих гласувала, защото тези избори са наистина много важни. Това го казвам не като клише, а с цялата си наистина вътрешна убеденост, с целия си опит, който имам в Европейския парламент. Европа сега е много, много по-различна и там трябва да отидат хора, които знаят за какво отиват. Не такива, които са посочени от партийни функционери. Няма място за такива! Има място за граждани с висок професионализъм, висок морал, с много ясна ориентация какво трябва да се случи в Европа. Бих гласувала за кандидат, който е издигнат от гражданите, не от политическите партии.

- Елена Йончева е гражданска квота.

- Не, не. Говоря за истински граждански… Елена Йончева е кандидат на политическа партия. Когато една политическа партия застане зад една личност, това вече я прави партийна кандидатура. Аз смятам, че гражданите имат място да посочат свой кандидат, без някой партиен функционер да им бъде ментор. Защото в случая ментор е Корнелия Нинова. Аз не искам партиен функционер да ми бъде ментор.

- Т.е. бихте гласували за независими кандидати – които не са излъчени от партии?

- Да, определено.
6
Коментара по темата
6.
*********
23.06.2020 09:22:52
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
АСЕН ИЛИЕВ
21.06.2020 21:01:42
0
0
А 2009Г. И ПАРТИЯТА МИ ОТКРАДНАХА ЕДНИ ЛАЙ НАРИ :) СЛЕДЯХА МЕ В КАНАДА И ПОНЕЖЕ ЕСЕНТА ПЛАНИРАХ ДА СЕ ВЪРНА И ДА СИ ИНВЕСТИРАМ ИЗКАРАНИТЕ ПАРИ В ПАРТИЯТА КЮСТЕНДИЛСКОТО ГОВ НО РЕГИСТРИРАЛО ИМЕТО, РАЗБИРА СЕ ПО ПОРЪЧКА НА КОЛХОЗНАТА СВИНЯ, ДА НЕ ИМ МЪТИМ ВОДАТА. ПОСЛЕ НЕЩО С НЕКАКВИ НАЦИСТИ Я ОМЕСИХА ТА ДА СЕ ДИСКРЕДИТИРА НАПЪЛНО. КОЛХОЗНИ КУ РВИ.
4.
АСЕН ИЛИЕВ
21.06.2020 20:52:24
0
0
2004Г. ДОЙДЕ ЕДИН ЛАЙ НАР В ХЕПИТО НА СВЕТА НЕДЕЛЯ ДА МЕ УБЕЖДАВА ДА ОТВОРЯ ПАРТИЯТА - "НОВА СИЛА", ДА СЛОЖЕЛИ ТЕХНИ ХОРА ДА Я ВОДЯТ :) ОБЕЩА И ПАРИ ОТ МАНДЖУКОВ, КОЛКОТО ПОИСКАМ :) ПОСЛЕ И ЖЕНА МИ ПРЕДЛОЖИ ДА МИ НАМЕРИ И НАКРАЯ ЩО АЗ ДА ЯМ БОЙ АКО НЕ КАНДИСАМ С ДОБРО. :) РАЗКАРАХ ГО ЕСТЕСТВЕНО. СЪЖАЛЯВАМ,ЧЕ НЕ ХВАНАХ НЯКОЙ ДА ГО СНИМА И ДА ГО ЗАПИША НА ФЛАШКА :) А ПОСЛЕ ГЕРБ(КГБ) ПОНЕЖЕ БЯХ В КАНАДА МИ ОТКРАДНАХА ПРОГРАМАТА И УСТАВА :) 2012 МУ ИЗРЕВАХ НА БОКО И СКОРОПОСТИЖНО СВАЛИХА МОЯТА ПРОГРАМА И СКАЛЪПИХА НЕКАКВИ ТЪПОТИИ ОТ 60 СТРАНИЦИ :) И В МОСКОВИЯТА БЕХА СФОРМИРАЛИ "НОВА СИЛА" И БЕХА ПРЕПИСВАЛИ ОТ МЕН.
3.
*********
12.04.2019 16:29:43
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
мдаа
11.04.2019 23:14:01
0
6
Мдааа,заченати с узурпаторство и грях.
1.
*********
11.04.2019 20:44:59
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автоджамбазинът Милко Киров с поредна изцепка, открадна агрегат за ток от изоставен микробус Автоджамбазинът Милко Киров с поредна изцепка, открадна агрегат за ток от изоставен микробус

Возилото било паркирано в двора на новострояща се сграда край бл. 91 в бургаския жк „Меден рудник”

Шаш! СРЗИ пак е в ръцете на д-р Данчо Пенчев, Илонка Маева напуска Шаш! СРЗИ пак е в ръцете на д-р Данчо Пенчев, Илонка Маева напуска Цяла България говори за гигантското бебе, родено на Андреевден Цяла България говори за гигантското бебе, родено на Андреевден

Момченцето е с внушителното тегло от 5 кг. 110 грама и дължина 53 сантиметра

Индустрията в Бургас пилее много енергия – готвят й "справедлив преход" с пари от Европа Индустрията в Бургас пилее много енергия – готвят й "справедлив преход" с пари от Европа

За още 10 области у нас се чакат идеи за трансформация заради "Зелената сделка"

КЕВР с важна новина за цената на тока, парното и топлата вода КЕВР с важна новина за цената на тока, парното и топлата вода

Няма да има промяна в цената

Ген. Мутафчийски разчувства всички с тези силни думи за К-19, лекарите и ВМА Ген. Мутафчийски разчувства всички с тези силни думи за К-19, лекарите и ВМА

Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани, посочи шефът на ВМА

От АПИ с важни новини за цената на винетките за 2021-а От АПИ с важни новини за цената на винетките за 2021-а

Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка на сайта www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ

Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир

Атанас Скатов получи приза „Почетен факлоносец на мира“ от организаторите на световно известната международна щафета „Пробег на мира"

Борисов настоява да не се забавя одобряването на Многогодишна финансова рамка Борисов настоява да не се забавя одобряването на Многогодишна финансова рамка

Достъпът на всички пациенти, както и на уязвимите групи до адекватно лечение, трябва да продължи да е във фокуса на продължаващите действия и съвместните усилия на страните членки, подчерта премиерът.

Майка и син загинаха при пожар в Севлиево Майка и син загинаха при пожар в Севлиево

Инцидентът е станал в апартамент на ул. "Росица"

Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и... Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и...

Политикът бил задържан от полицаите, но се изрепчил, че има депутатски имунитет

Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си

Хората ще си стоят затворени вкъщи от петък вечерта до неделя сутринта, новите мерки влизат в сила от днес, 1 декември

101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19 101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19

Лекарите са напълно зашеметени

Емир Кустурица: Да направя филм за Кристиано Роналдо? Има мускули, пари, но къде е личността Емир Кустурица: Да направя филм за Кристиано Роналдо? Има мускули, пари, но къде е личността

C Мaрaдoнa cтaнaхмe близки. И двaмaтa cмe изрacнaли нa улицaтa, в прeдгрaдиятa, категоричен е режисьорът

 

Слуховете не спират: Тежко болен ли е Путин? Слуховете не спират: Тежко болен ли е Путин?

През януари Владимир Путин ще оповести своите планове за предаване на властта, твърди историкът Соловей

Здравето на Берлускони се влоши след COVID-19 Здравето на Берлускони се влоши след COVID-19

За това информира единият от адвокатите му

 

Brexit хвърли Лондонското сити на вълците Brexit хвърли Лондонското сити на вълците

Може да се окаже, че ако няма споразумение между Лондон и Брюксел, съдбата на финансовия център ще зависи от американските мениджъри

 

Забраниха 5G антените на Huawei във Великобритания Забраниха 5G антените на Huawei във Великобритания

Антените са определени за високорискови

 

Децата на Рики Мартин питат защо имат двама бащи, а нямат майка! Децата на Рики Мартин питат защо имат двама бащи, а нямат майка!

Мнозина обвиняват Мартин и Джван, че отглеждат децата си по грешен начин

 

Лекарска небрежност ли уби Диего Марадона? Лекарска небрежност ли уби Диего Марадона?

Великият № 10  почина на 60-годишна възраст в дома си в Буенос Айрес

 

Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Ние сме като пони на конно състезание. Виц на деня Виц на деня - Вие с компютрите на "ти" ли сте, или на "вие"?
- На "твойта мама" съм!
Виц на деня Виц на деня - Тате, един в училище ме нарече гей.
- И преби ли го?
- Не можах, толкова е сладък...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не знам вас какви аромати ви възбуждат, ама мен кисело зеле със свинско направо ме побърква!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори