×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • 13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”
  • От днес превозвачите могат да тестват тол системата
  • До 2022 г. всички сгради трябва да имат технически паспорт
  • Честването на паметната годишнина от битката при Ахелой ще започне в 19.00 часа днес с празнично шествие
  • Сухи и проходими са пътните настилки в областта, съобщиха от Областно пътно управление
  • 2 пътнотранспортни произшествия и един пожар са регистрирани през изминалото денонощие в Бургас
НА ЖИВО

Не ГЕРБ разби институциите, а действията на определени хора


Не ГЕРБ разби институциите, а действията на определени хора
Партията ГЕРБ задуши сдружението ГЕРБ. Нещо повече - използва го в разрез с Конституцията за политически събития, казва Душана Здравкова
11 Април 2019, Четвъртък, 18:56 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Хората в правителствата на Борисов са безлични, Томислав Дончев е изключение, казва първият председател на сдружението "Граждани за европейско развитие на България"

Душана Здравкова е родена през 1953 г. в Оризаре. Завършила е право в Софийския университет. Тя е първият председател на сдружението „Граждани за европейско развитие на България”, учредено през март 2006 г. То е основата за създаването на партия ГЕРБ. Здравкова става евродепутат от формацията на Бойко Борисов в периода 2007 – 2009 г. Впоследствие обаче тя на практика излиза от политиката.

 

- Г-жо Здравкова, Вие сте сред основоположниците на ГЕРБ, но била ли сте член на партията или сте била само в сдружението?

- Аз никога не съм била член не само на политическа партия ГЕРБ, но и на която и друга партия. Участвала съм само и единствено в граждански сдружения, какъвто беше случаят и с „Граждани за европейско развитие на България”, каквото е цялото наименование. Да, на това сдружение съм от създателите, даже на самото наименование.

- Така или иначе това все пак беше предшественикът на партията…

- Не! Нека да уточним и това! Идеята беше да се търси една много широка гражданска подкрепа, да се използва в най-добрия смисъл гражданската енергия на хората. И неслучайно сдружението носи това име. То не е лозунг. Името е наистина плод на дълбоко осмисляне на това, какво искаме, защото тогава беше периодът преди приемането на България в Европейския съюз –  беше март 2006 г. Идеята беше гражданите да бъдат опора и създатели на идеи, как да се развива България в своята европейска битност. Партията да бъде, така да се каже, един механизъм за превръщане на политиките в реални законодателни решения.

- Сдружението все още съществува и доколкото се сещам председател е Йорданка Фандъкова, нали така?

- На едно, бих го нарекла, позорно Общо събрание бяха допуснати много незаконосъобразни действия. Беше намален срокът на мандата на Управителния съвет, след което се оказа, че всъщност само аз не фигурирам в новия Управителен съвет. А останаха други хора като Красимир Велчев и Цветанов. Аз обжалвах това решение на Общото събрание в съда и съдът много удобно прекрати производството по делото – един ден след като ГЕРБ спечелиха изборите, без всъщност да се произнесе има ли или не допуснати процедурни нарушения. Тогава бяха внесени документи в съда, за които твърдя, че би трябвало да носят моя подпис, но това не бе така. Представено е едно копие от протокол от Общо събрание, забележете, което носи инициали Ц.Ц. Кой точно е с тези инициали, не бих могла да кажа, защото най-малко двама човека в ГЕРБ са с тези инициали. По този начин започнаха да се изкривяват нещата.

- Вие тогава не усетихте ли с какви хора се обвързвате – Бойко Борисов, Цветан Цветанов? Защо имахте доверие на тези хора?

- Много пъти са ми задавали този въпрос, включително и сега, когато публикувах мнение във „Фейсбук” по повод 13 години от създаване на сдружението. Като председател на Окръжен съд-Варна имах обща работа с Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР. Започнахме с едни проекти за електронно правосъдие и за електронно правителство, за връзка между община, съд, РДВР.  Тогава еврокомисарят по присъединяването Гюнтер Ферхойген в специално интервю заяви, че това е успешният път на България към Европа. Т.е. нас ни събра работата. Аз познавах само Бойко Борисов при създаването на сдружението.

- Той е вече три мандата премиер. От дистанцията на времето какво мислите за него?

- Няма значение, какво аз или някой друг мисли за него. Важно е какви са видимите резултати – един израз, използван в ГЕРБ. Важно е какво е усещането на хората.

- Усещането е индивидуално.

- Не е индивидуално усещане, защото виждате какво става в обществото. Виждате липсата на усещане за държавност.

- ГЕРБ обаче продължава да е партията с най-голямо доверие.

- Аз не съм и социолог и не мога да кажа, но вижте, че има срив в самото управление, държавни органи например, не смеят да кажат, дали един строеж е законен или незаконен; полиция, институции, всичко е парализирано и работи със съобразяване със силните на деня. Вижте и какво става в Народното събрание – един народен представител си позволява вчера от трибуната да си служи с псувни и с цинизми. И, представете си, залата го аплодира. Това са важните неща, които се случват в държавата и които отвращават хората.

- Коя е тогава историческата вина на ГЕРБ в този вече почти 10-годишен период на управление? Това, че разбиха институциите ли? Това ли казвате?

- Това е много глобален въпрос, а аз съм човек, който мисли в по-конкретни измерения. Аз не мисля, че самата политическа партия е разбила институциите, а действията на определени хора, които не са достатъчни професионалисти в дадената област. Които нямат съответното образование,

- Защо Бойко Борисов предпочита за свои скрити партньори икономическите кръгове около ДПС, а не си взаимодейства с радетелите за съдебна реформа, примерно? Как си го обяснявате?

- Аз не мога да давам подобни обяснения. Ние сме говорили за съдебна реформа, още когато създавахме сдружението. Правили сме няколко кръгли маси на тази тема. След това, докато бях в Европейския парламент, когато бях заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси, ние бяхме отворили дебата даже за нов конституционен модел. Дискусии имаше и в Народното събрание, но след това тези неща се забравиха и някак си оттекоха във времето. Имам чувството, че има страх да се правят реформи в съдебната система!

- Срам ли Ви е, че сте била част от ГЕРБ, или сте изкупила тази вина?

- Не мисля, че имам вина. Нека да правим разлика – ГЕРБ е политическа партия, а „Граждани за европейско развитие на България” е името на сдружението и си остава там, където и доколкото имаше гражданско общество и граждански заряд. Нека хората преценят докъде е моята вина и отговорност. Аз съм готова да я нося за този период – от 2006 до 2009 г., но на практика от 2008 г. не съм взаимодействала с никого от партията. Колкото и грубо да звучи, но партията просто задуши сдружението. И нещо повече - използва го в разрез с Конституцията за политически събития. 

- Сега ще оцелее ли партията след кризата покрай „апартаментгейт”?

- Попитайте партийните функционери за това. Аз съм човек на гражданското общество и на гражданските идеи. Бих искала да се възроди зарядът на сдружението от 2006 г. Но виждате, че всеки ден излиза нов скандал и се оказва, че много хора са използвали властта за лично облагодeтелстване.

- Ако в България имаше истинска демокрация, какво би било мястото на Бойко Борисов в обществото?

- Аз не съм профайлър, не съм и политолог, нито социолог. Не бих могла да кажа. За мен тогава, в качеството му на главен секретар, ние започнахме добри неща. В това съм категорична.

- А като премиер как се справя, каква Ви е оценката? Три мандата е вече - не може да нямате мнение.

- Аз не бих дала оценка само на самия Борисов, защото Министерският съвет е един колективен орган. Той е пръв между равни.

- И какво Ви е мнението за правителствата му?

- Хората с тяхната безличност, с изключение на един или двама, направиха така, че Министерски съвет да звучи наистина като едноличен орган. Всички да чакат някаква последна дума от „бащицата“. Е, това няма много общо с демокрацията, нали?

- Кои един-двама имате предвид?

- Това е много субективно, но един Томислав Дончев например, когото познавам от години, преди да е бил в ГЕРБ. Но аз не съм вътре в нещата, не бих могла да кажа. Аз виждам резултатите. Всички ние ги виждаме.

- На изборите гласувате ли?

- Да, гласувам.

- А за ГЕРБ гласувате ли?

- Няма как да ви кажа, все пак по Конституция имам определени права.

- Ваше право е да споделите, или не. Просто е любопитно.

- Аз ще ви кажа за кого бих гласувала, защото тези избори са наистина много важни. Това го казвам не като клише, а с цялата си наистина вътрешна убеденост, с целия си опит, който имам в Европейския парламент. Европа сега е много, много по-различна и там трябва да отидат хора, които знаят за какво отиват. Не такива, които са посочени от партийни функционери. Няма място за такива! Има място за граждани с висок професионализъм, висок морал, с много ясна ориентация какво трябва да се случи в Европа. Бих гласувала за кандидат, който е издигнат от гражданите, не от политическите партии.

- Елена Йончева е гражданска квота.

- Не, не. Говоря за истински граждански… Елена Йончева е кандидат на политическа партия. Когато една политическа партия застане зад една личност, това вече я прави партийна кандидатура. Аз смятам, че гражданите имат място да посочат свой кандидат, без някой партиен функционер да им бъде ментор. Защото в случая ментор е Корнелия Нинова. Аз не искам партиен функционер да ми бъде ментор.

- Т.е. бихте гласували за независими кандидати – които не са излъчени от партии?

- Да, определено.
Камен Во си хвана гадже жена
Камен Во си хвана гадже жена 20/08/2019, Вторник 11:31 0
Гала пръсна 15 бона по почивки
Гала пръсна 15 бона по почивки 20/08/2019, Вторник 11:18 0
3
Коментара по темата
3.
*********
12.04.2019 16:29:43
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
мдаа
11.04.2019 23:14:01
0
6
Мдааа,заченати с узурпаторство и грях.
1.
*********
11.04.2019 20:44:59
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Издирват възрастна жена от Бургас, стана жертва на телефонна измама, ченгетата заловиха мулето, отмъкнало имането й Издирват възрастна жена от Бургас, стана жертва на телефонна измама, ченгетата заловиха мулето, отмъкнало имането й

Банкноти в различни валути и бижута са били взети от мулето от апашите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова с извънредна новина за състоянието на Ламбо Лидерът на БСП Корнелия Нинова с извънредна новина за състоянието на Ламбо

Предстои му операция, но е контактен, обясни червеният лидер

40-годишна украинка изчезна в Царево, 10-ти ден няма следа от нея 40-годишна украинка изчезна в Царево, 10-ти ден няма следа от нея

Синът на Марина Ворошчук я издирва, силно притеснен е за здравето й

Полицията издирва 22-годишната Виолета, от 2 дни няма и следа от нея Полицията издирва 22-годишната Виолета, от 2 дни няма и следа от нея

Момичето е със среден ръст, косата й е черна и къса, а очите – кафяви

Виртуални турове сменят ваканциите Виртуални турове сменят ваканциите

Според проучването развитието на новите технологии ще бъде алтернатива за посещение на труднодостъпни атракции

Камен Во си хвана гадже жена Камен Во си хвана гадже жена

Бившият ĸyĸyвeц Kaмeн Boдeничapoв пpeдизвиĸa иcтинcĸa cвeтcĸa ceнзaция

На косъм от трагедията! Тавана на блок в Бургас пламна като факла заради... На косъм от трагедията! Тавана на блок в Бургас пламна като факла заради...

Жители на бл. 53 в жк „Изгрев“ усетили миризма на дим около 2:50 ч., с полицаи и пожарникари загасили огъня

Гала пръсна 15 бона по почивки Гала пръсна 15 бона по почивки Само за екскурзията до Малдивите Гала се е бръкнала поне с 8 бона за двамата Най-сниманото дете в родното кино днес е успешен адвокат Най-сниманото дете в родното кино днес е успешен адвокат

През 1978 г. Димитър се явил на кастинг, на който търсели дечурлига. Лъчезарният малчуган веднага проявил артистичните си заложби и метнал екипа, че може да чете

Дара пак обижда феновете си, засипа ги с брутални ругатни и цинизми Дара пак обижда феновете си, засипа ги с брутални ругатни и цинизми

Причина Дарина да скочо вербално е обвинението, че е промотирала свое участие в столичен клуб, в чийто рекламен пост фигурират три лица - тя, поп-фолк певицата Алисия и Милко Калайджиев, които тя е пропуснала да спомене

Уфолог: Извънземни са ни оставили оръжия на Луната Уфолог: Извънземни са ни оставили оръжия на Луната

 Имало е градове там, но заради война са разрушени, твърди Скот Уоринг

Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята

Сара Нетаняху била в лошо настроение още при излизането

Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви.. Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви..

На този етап ''Варенски'' атакува предимно френски потребители

Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната

 Според експерти загубата на човешки капитал вече е национален проблем

Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo

Гepмaнcĸитe тypиcти, зa ĸoитo Гъpция e любимa дecтинaция, изглeждa тъpcят paзнooбpaзиe нa фoнa нa възcтaнoвeния интepec ĸъм Eгипeт и Typция

Уязвимост в Bluetooth засяга всички устройства Уязвимост в Bluetooth засяга всички устройства

"Дупката" позволява на хакерите да прихващат информацията, която се изпраща чрез безжичната технология

Паника в Южна Корея заради извънземни Паника в Южна Корея заради извънземни

Огромен НЛО надвисна над град Теагу, а корейците вярват, че целта на пришълците била да изпият енергията им

Ако щете вярвайте! Корейско ястие се справя с оплешивяването Ако щете вярвайте! Корейско ястие се справя с оплешивяването

Лютивото кимчи води до сгъстяване на скалпа

Срещу 2 бутилки уиски: Фотограф снимал трупа на Монро Срещу 2 бутилки уиски: Фотограф снимал трупа на Монро

Дал подкуп, за да влезе в моргата в Ел Ей

Пациент уби 4-ма души и рани 9 при нападение в психиатрия Пациент уби 4-ма души и рани 9 при нападение в психиатрия

Нападателят е 38-годишен безработен мъж, който бил приет доброволно в лечебното заведение в четвъртък с алкохолна абстиненция

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Преди да бъде изобретен интернетът, хората са вярвали, че тъпотата се дължи на липсата на информация. Виц на деня Виц на деня Мъж се любува на спящата си жена:
- Боже, каква си сладурана, когато мълчиш!
Виц на деня Виц на деня - Каква е разликата между затвора и брака?
– Можеш да разчиташ на с*кс в затвора.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Искате разнообразие в отношенията с любимата? Просто си разменете телефоните за един час, седейки заедно.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори