×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Не ГЕРБ разби институциите, а действията на определени хора


Не ГЕРБ разби институциите, а действията на определени хора
Партията ГЕРБ задуши сдружението ГЕРБ. Нещо повече - използва го в разрез с Конституцията за политически събития, казва Душана Здравкова
11 Април 2019, Четвъртък, 18:56 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Хората в правителствата на Борисов са безлични, Томислав Дончев е изключение, казва първият председател на сдружението "Граждани за европейско развитие на България"

Душана Здравкова е родена през 1953 г. в Оризаре. Завършила е право в Софийския университет. Тя е първият председател на сдружението „Граждани за европейско развитие на България”, учредено през март 2006 г. То е основата за създаването на партия ГЕРБ. Здравкова става евродепутат от формацията на Бойко Борисов в периода 2007 – 2009 г. Впоследствие обаче тя на практика излиза от политиката.

 

- Г-жо Здравкова, Вие сте сред основоположниците на ГЕРБ, но била ли сте член на партията или сте била само в сдружението?

- Аз никога не съм била член не само на политическа партия ГЕРБ, но и на която и друга партия. Участвала съм само и единствено в граждански сдружения, какъвто беше случаят и с „Граждани за европейско развитие на България”, каквото е цялото наименование. Да, на това сдружение съм от създателите, даже на самото наименование.

- Така или иначе това все пак беше предшественикът на партията…

- Не! Нека да уточним и това! Идеята беше да се търси една много широка гражданска подкрепа, да се използва в най-добрия смисъл гражданската енергия на хората. И неслучайно сдружението носи това име. То не е лозунг. Името е наистина плод на дълбоко осмисляне на това, какво искаме, защото тогава беше периодът преди приемането на България в Европейския съюз –  беше март 2006 г. Идеята беше гражданите да бъдат опора и създатели на идеи, как да се развива България в своята европейска битност. Партията да бъде, така да се каже, един механизъм за превръщане на политиките в реални законодателни решения.

- Сдружението все още съществува и доколкото се сещам председател е Йорданка Фандъкова, нали така?

- На едно, бих го нарекла, позорно Общо събрание бяха допуснати много незаконосъобразни действия. Беше намален срокът на мандата на Управителния съвет, след което се оказа, че всъщност само аз не фигурирам в новия Управителен съвет. А останаха други хора като Красимир Велчев и Цветанов. Аз обжалвах това решение на Общото събрание в съда и съдът много удобно прекрати производството по делото – един ден след като ГЕРБ спечелиха изборите, без всъщност да се произнесе има ли или не допуснати процедурни нарушения. Тогава бяха внесени документи в съда, за които твърдя, че би трябвало да носят моя подпис, но това не бе така. Представено е едно копие от протокол от Общо събрание, забележете, което носи инициали Ц.Ц. Кой точно е с тези инициали, не бих могла да кажа, защото най-малко двама човека в ГЕРБ са с тези инициали. По този начин започнаха да се изкривяват нещата.

- Вие тогава не усетихте ли с какви хора се обвързвате – Бойко Борисов, Цветан Цветанов? Защо имахте доверие на тези хора?

- Много пъти са ми задавали този въпрос, включително и сега, когато публикувах мнение във „Фейсбук” по повод 13 години от създаване на сдружението. Като председател на Окръжен съд-Варна имах обща работа с Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР. Започнахме с едни проекти за електронно правосъдие и за електронно правителство, за връзка между община, съд, РДВР.  Тогава еврокомисарят по присъединяването Гюнтер Ферхойген в специално интервю заяви, че това е успешният път на България към Европа. Т.е. нас ни събра работата. Аз познавах само Бойко Борисов при създаването на сдружението.

- Той е вече три мандата премиер. От дистанцията на времето какво мислите за него?

- Няма значение, какво аз или някой друг мисли за него. Важно е какви са видимите резултати – един израз, използван в ГЕРБ. Важно е какво е усещането на хората.

- Усещането е индивидуално.

- Не е индивидуално усещане, защото виждате какво става в обществото. Виждате липсата на усещане за държавност.

- ГЕРБ обаче продължава да е партията с най-голямо доверие.

- Аз не съм и социолог и не мога да кажа, но вижте, че има срив в самото управление, държавни органи например, не смеят да кажат, дали един строеж е законен или незаконен; полиция, институции, всичко е парализирано и работи със съобразяване със силните на деня. Вижте и какво става в Народното събрание – един народен представител си позволява вчера от трибуната да си служи с псувни и с цинизми. И, представете си, залата го аплодира. Това са важните неща, които се случват в държавата и които отвращават хората.

- Коя е тогава историческата вина на ГЕРБ в този вече почти 10-годишен период на управление? Това, че разбиха институциите ли? Това ли казвате?

- Това е много глобален въпрос, а аз съм човек, който мисли в по-конкретни измерения. Аз не мисля, че самата политическа партия е разбила институциите, а действията на определени хора, които не са достатъчни професионалисти в дадената област. Които нямат съответното образование,

- Защо Бойко Борисов предпочита за свои скрити партньори икономическите кръгове около ДПС, а не си взаимодейства с радетелите за съдебна реформа, примерно? Как си го обяснявате?

- Аз не мога да давам подобни обяснения. Ние сме говорили за съдебна реформа, още когато създавахме сдружението. Правили сме няколко кръгли маси на тази тема. След това, докато бях в Европейския парламент, когато бях заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси, ние бяхме отворили дебата даже за нов конституционен модел. Дискусии имаше и в Народното събрание, но след това тези неща се забравиха и някак си оттекоха във времето. Имам чувството, че има страх да се правят реформи в съдебната система!

- Срам ли Ви е, че сте била част от ГЕРБ, или сте изкупила тази вина?

- Не мисля, че имам вина. Нека да правим разлика – ГЕРБ е политическа партия, а „Граждани за европейско развитие на България” е името на сдружението и си остава там, където и доколкото имаше гражданско общество и граждански заряд. Нека хората преценят докъде е моята вина и отговорност. Аз съм готова да я нося за този период – от 2006 до 2009 г., но на практика от 2008 г. не съм взаимодействала с никого от партията. Колкото и грубо да звучи, но партията просто задуши сдружението. И нещо повече - използва го в разрез с Конституцията за политически събития. 

- Сега ще оцелее ли партията след кризата покрай „апартаментгейт”?

- Попитайте партийните функционери за това. Аз съм човек на гражданското общество и на гражданските идеи. Бих искала да се възроди зарядът на сдружението от 2006 г. Но виждате, че всеки ден излиза нов скандал и се оказва, че много хора са използвали властта за лично облагодeтелстване.

- Ако в България имаше истинска демокрация, какво би било мястото на Бойко Борисов в обществото?

- Аз не съм профайлър, не съм и политолог, нито социолог. Не бих могла да кажа. За мен тогава, в качеството му на главен секретар, ние започнахме добри неща. В това съм категорична.

- А като премиер как се справя, каква Ви е оценката? Три мандата е вече - не може да нямате мнение.

- Аз не бих дала оценка само на самия Борисов, защото Министерският съвет е един колективен орган. Той е пръв между равни.

- И какво Ви е мнението за правителствата му?

- Хората с тяхната безличност, с изключение на един или двама, направиха така, че Министерски съвет да звучи наистина като едноличен орган. Всички да чакат някаква последна дума от „бащицата“. Е, това няма много общо с демокрацията, нали?

- Кои един-двама имате предвид?

- Това е много субективно, но един Томислав Дончев например, когото познавам от години, преди да е бил в ГЕРБ. Но аз не съм вътре в нещата, не бих могла да кажа. Аз виждам резултатите. Всички ние ги виждаме.

- На изборите гласувате ли?

- Да, гласувам.

- А за ГЕРБ гласувате ли?

- Няма как да ви кажа, все пак по Конституция имам определени права.

- Ваше право е да споделите, или не. Просто е любопитно.

- Аз ще ви кажа за кого бих гласувала, защото тези избори са наистина много важни. Това го казвам не като клише, а с цялата си наистина вътрешна убеденост, с целия си опит, който имам в Европейския парламент. Европа сега е много, много по-различна и там трябва да отидат хора, които знаят за какво отиват. Не такива, които са посочени от партийни функционери. Няма място за такива! Има място за граждани с висок професионализъм, висок морал, с много ясна ориентация какво трябва да се случи в Европа. Бих гласувала за кандидат, който е издигнат от гражданите, не от политическите партии.

- Елена Йончева е гражданска квота.

- Не, не. Говоря за истински граждански… Елена Йончева е кандидат на политическа партия. Когато една политическа партия застане зад една личност, това вече я прави партийна кандидатура. Аз смятам, че гражданите имат място да посочат свой кандидат, без някой партиен функционер да им бъде ментор. Защото в случая ментор е Корнелия Нинова. Аз не искам партиен функционер да ми бъде ментор.

- Т.е. бихте гласували за независими кандидати – които не са излъчени от партии?

- Да, определено.
3
Коментара по темата
3.
*********
12.04.2019 16:29:43
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
мдаа
11.04.2019 23:14:01
0
6
Мдааа,заченати с узурпаторство и грях.
1.
*********
11.04.2019 20:44:59
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
С грандиозен фолклорен концерт Бургас посреща Цветница С грандиозен фолклорен концерт Бургас посреща Цветница

В 12 часа на сцената на пл. Св. Св. „Кирил и Методий” излязоха фолклорните ансамбли „Странджа” и „Сливен”

Прецакаха Гери-Никол за поредна година! Певицата се размина с номинации за музикалните награди Прецакаха Гери-Никол за поредна година! Певицата се размина с номинации за музикалните награди

Гери била обидена, но вече е приключила темата

Чудо невиждано! Цветница се превърна в общоградско поклонение за Бургас (ОБНОВЕНА) Чудо невиждано! Цветница се превърна в общоградско поклонение за Бургас (ОБНОВЕНА)

Пред малкия храм Св. „Йоан Рилски” опашката се извива още от тротоара покрай БСУ

Днес е финалът на мъжкото първенство по водна топка в плувен комплекс "Парк Арена ОЗК" в Бургас Днес е финалът на мъжкото първенство по водна топка в плувен комплекс "Парк Арена ОЗК" в Бургас

В събота и неделя (20-21 април) в басейн "Парк Арeна ОЗК" са двубоите от финалната четворка в шампионата.

Британски разузнавателен кораб навлезе в Черно море Британски разузнавателен кораб навлезе в Черно море

Плавателният съд се е отправил на север, сочи информацията

Ужас! Погребват 6-месечната Еджрин, загинала в зверското меле с Лютви Местан Ужас! Погребват 6-месечната Еджрин, загинала в зверското меле с Лютви Местан

Заради състоянието на майка ѝ се забави и взимането на последно сбогом с детето

Кой му тури знака STOP на Лютви Местан Кой му тури знака STOP на Лютви Местан

Следствието ще определи кой точно е виновен за катастрофата край село Загорско, при която почина 6-месечно бебе

Атанас Божилов взе световната титла на WAKO Атанас Божилов взе световната титла на WAKO

Второто издание на SENSHI бе в зала "Арена Армеец" в София

Кметът на Оризари: Труповете след авиокатастрофата можеше да са повече Кметът на Оризари: Труповете след авиокатастрофата можеше да са повече

Ако самолет се беше забил в някоя от къщите или на стадиона, можеше да стане още по-голяма беля 

13 фенове на футбола в ареста след срещата между ЦСКА и Левски 13 фенове на футбола в ареста след срещата между ЦСКА и Левски

Да гледат мача пък не били допуснати 12 употребили алкохол 

Ето откъде е тръгнал пожарът в „Нотр Дам“ Ето откъде е тръгнал пожарът в „Нотр Дам“

Работи се по версията, че някои от датчиците не са били в изправност

В Северна Македония днес гласуват за президент В Северна Македония днес гласуват за президент

Това са шестите президентски избори от обявяването на независимостта през 1991 г.

Бебе се роди с 4 промила алкохол в кръвта Бебе се роди с 4 промила алкохол в кръвта

При раждането майката била пияна

Назоваха основния признак за ранна смърт Назоваха основния признак за ранна смърт

Проучването, в което са участвали около 800 души на възраст 50 години, започнало през 1993 година

Цял свят говори за чудото с тези близнаци Цял свят говори за чудото с тези близнаци

 Удивителният случай на тези бебета се оказа едновременно медицинско чудо и сериозен административен проблем

Завод за шоколад за €50 милиона се появява в Сърбия Завод за шоколад за €50 милиона се появява в Сърбия

Oчaĸвa ce зaвoдът дa зapaбoти дo 2021 г.

Сняг през април шокира Турция Сняг през април шокира Турция

Местни жители споделиха, че за първи път виждат да вали сняг през този месец

Ужасът в "Нотр Дам" продължава, нови срутвания разтърсиха катедралата Ужасът в "Нотр Дам" продължава, нови срутвания разтърсиха катедралата
Разследващите полицаи все още не могат да влязат в катедралата

Прочети повече в Blitz.bg:
https://blitz.bg/intsidenti/uzhast-v-notr-dam-ne-e-svrshil-srutikha-se_news669595.html
Разследващите полицаи все още не могат да влязат в катедралата

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/intsidenti/uzhast-v-notr-dam-ne-e-svrshil-srutikha-se_news669595.html
Разследващите полицаи все още не могат да влязат в катедралата

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/intsidenti/uzhast-v-notr-dam-ne-e-svrshil-srutikha-se_news669595.html
Разследващите полицаи все още не могат да влязат в катедралата

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/intsidenti/uzhast-v-notr-dam-ne-e-svrshil-srutikha-se_news669595.html
Разследващите полицаи все още не могат да влязат в катедралата

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/intsidenti/uzhast-v-notr-dam-ne-e-svrshil-srutikha-se_news669595.html
Разследващите полицаи все още не могат да влязат в катедралата

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/intsidenti/uzhast-v-notr-dam-ne-e-svrshil-srutikha-se_news669595.html

Разследващите полицаи все още не могат да влязат в катедралата

Христо Проданов покори Еверест преди 35 години със снимка на Васил Левски и остана на върха Христо Проданов покори Еверест преди 35 години със снимка на Васил Левски и остана на върха

Сам, без помощта на шерп и без кислородна бутилка и по „жестокия западен път” първият българин, стъпил на „покрива на света“, се нарежда всред световноизвестните алпинисти

Кълбовиден НЛО летя над Тексас Кълбовиден НЛО летя над Тексас

Според уфолога Педро Рамирес няма никакво съмнение, че мистериозният обект е на извънземните

Мартин Карбовски, тв водещ Мартин Карбовски, тв водещ Пожарникаря е отрицание на всичко, което някога бе СДС Виц на деня Виц на деня Нека този годежен пръстен символизира факта, че още не искам да се женя за теб, но се налага да оставя капаро. Виц на деня Виц на деня Когато шефът е в настроение, можеш да го объркаш с човек. Огромна грешка е на другия ден да общуваш с него, изхождайки от тази илюзия.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Прочетох "Кама сутра". Разплаках се... те така и не се ожениха!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter