×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Директорът на ОУ „Никола Вапцаров“: Учениците във Факия се интегрират безпроблемно, няма отпадащи


Директорът на ОУ „Никола Вапцаров“: Учениците във Факия се интегрират безпроблемно, няма отпадащи
Някога в училището са се обучавали близо 400 възпитаници, в момента 48 деца
11 Март 2019, Понеделник, 15:06 ч.

Школото е включено през 2008 година в списъка на защитените училища

„Учениците в село Факия се интегрират успешно. Всички деца от района се обучават при нас. Няма такива, които са отпаднали от образователния процес. По отношение на дисциплината липсват сериозни нарушения, както и прояви на агресия, дано и занапред да е така“. Това заяви Събина Господинова, директор на ОУ „Никола Вапцаров“ в странджанското село, информира faragency.bg.

Събина Господинова, директор на ОУ "Никола Й. Вапцаров" в село Факия

Някога там са се обучавали близо 400 възпитаници. В момента в училището учат 48 деца, предимно от ромски произход. Поради малкия им брой ОУ „Никола Вапцаров“ е включено през 2008 година в списъка на защитените училища. Освен деца от Факия, в него учат и такива от съседните села като Момина църква, Голямо Буково, Горно и Долно Ябълково, Кирово, Сливово и дори от общинския център Средец. Поради тази причина има несамостоятелно общежитие, за да има къде те да нощуват.

Приоритет на училищната колегия е прибирането и задържането на учениците от Факия и околните села. Тази нелека задача я постигаме не само чрез обучението по различни предмети, но и като осмисляме свободното им време. Привличаме ги в извънкласни прояви. Затова допринасят и нашите партньори от сдружение „Верният настойник“, които много ни помагат финансово и никога не ни оставят“, каза още Господинова.

Сдружението финансира извънкласни занимания по религия и готварство. Освен това е помогнало и за изграждането и ремонта на няколко стаи. Сред тях се открояват две такива: за приложна математика и дигитална креативност. „Никола Вапцаров“ е част и от националната кампания „За всяка шестица – жълтица“, в която ученици, които имат оценка от Отличен 6 получават за награда 1 лев. Парите са осигурени от „Верния настойник“.

Трудностите, които педагогическият персонал среща в работата децата са, че повечето от учениците не са посещавали детска градина и нямат изградени навици.

Мога да кажа категорично, че тук вече ги придобиват. С родителите се разбираме добре. Голяма част от тях имат сериозни финансови затрудения, но ги подпомагаме с каквото можем, като осигуряваме най-различни пособия за децата“, допълни директорката на училището.

Поради малкия брой на учениците бюджетът на училището е по-оскъден.

Оцеляването става с дофинансиране от Община Средец, както и пари, които идват от програми на Министерството на образованието.

Самото училище е основано през 1936 година. Изградено е с доброволен труд от местните жители. Първоначално се е казвало „Христо Ботев“, а сегашното си име получава през 1951 година. От 1984 година Събина Господинова е учител в училището. 17 години по-късно тя застава на директорския пост, който заема и до днес. Бургазлийката идва в средецкото село по постановление „Странджа-Сакар“.

Подписахме договор за 10 години. Тогава се колебаех дали ще издържа толкова време, а накрая се оказа, че вече близо 40 години съм тук. До болка ми е познат битът на хората в селото, тяхната психика и всяко едно местенце във Факия“, казва Господинова.

Тя се надява, че училището няма да бъде закрито, защото по този начин децата от района ще бъдат откъснати от образователния процес и тяхната интеграция ще е неуспешна.


В категории: Средец


6
Коментара
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
6
Коментара по темата
6.
до 5
30.03.2019 23:06:52
0
2
Събинке,виж снимката във в-к Средец ,с теб са 16 ученика.Много добре знаеш колко са учениците !!!!!!!!!!!!!
5.
до истината
14.03.2019 10:14:47
3
3
Лъжа в бройките няма - в противен случай щяха да са 148.От вашия коментар лъха злоба и неинформираност.Всяко училище си е специфично със своите проблеми и условия на обучение - слети класове и целоседмичен режим.Какво е виновно училището ,че районът обезлюдява,но всички деца са обхванати от селото и от околните села.
4.
123
11.03.2019 20:02:28
1
4
Общината дофинансира с парите взети от СУ " Св.св. К. и Методий" Средец.Винаги при тоя кмет ни се спират 20% в началото на годината от бюджета и после не се дават в края,както си е реда.
3.
истината е
11.03.2019 19:56:21
2
4
Лъжа има и в бройката тоест ,че са 48 ученика.По документи може и да са толкова,но ако се направи внезапна проверка ,ще видите,че има по 2-3 ученика в час,нищо че са смесени паралелки.
2.
Въй
11.03.2019 15:56:39
0
6
ми как да има отпадащи/изгонени като от това ви зависят заплатите и работата.
1.
Мангъри
11.03.2019 15:48:04
0
1
Браво! Натискайте да учат децата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов
Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори