×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изкуственият интелект вече не е фантастика – вижте как ще се промени светът в близкото бъдеще


Изкуственият интелект вече не е фантастика – вижте как ще се промени светът в близкото бъдеще
Засега можем просто да гадаем дали бъдещето ни е утопично или дистопично
02 Март 2019, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Съвсем скоро машини ще заменят работната сила в много сектори за добро или за лошо

В последното десетилетие изкуственият интелект се възвиши от мечта на фантастите до важна част от ежедневието ни. Използваме системи от ИИ, за да ползваме телефоните си чрез Siri или Alexa. Автомобили като „Тесла” интерпретират и анализират обкръжаващата ги среда, за да се управляват сами. Amazon и други големи корпорации следят навиците ни за пазаруване и умно ни препращат към нови продукти, които биха ни харесали. Дори Гугъл преценява сам какви резултати от търсенето да ни представи, базирано на това какво той (или то) мисли за нас, предава Digital Trends.

Алгоритмите с изкуствен интелект вече са факт. Но това е само началото. Защото в бъдеще, те ще променят всичко. Но искаме ли това?

Какво точно е изкуственият интелект? Може би по-добрият въпрос би бил какво точно е интелектът? Най-простото описание е „събирането на данни за света и използването им, за да се направят предсказания в кратък и дълъг период”. Това се отнася както за хората, така и за машините. Така че когато говорим за изкуствен интелект в живота ни, всъщност говорим за всичко – от това, че компютрите вече могат да четат ръкопис, до робот, който може да извърши сложна операция на пациент самостоятелно. Дори до огромна база от данни, която категоризира вас самия, базирано на това какво сте търсили или написали онлайн. 

Точно защото светът на изкуствения интелект е толкова огромен, е нужно да разгледаме някои от последните впечатляващи развития в тази сфера, които очакваме да видим в близкото бъдеще.

На първо място за системите от изкуствен интелект вече се говори, че ще отнемат работата на хиляди, ако не и милиони хора. Всяка работа, която се състои в това човек да взима информация от друг човек и да я въвежда в система, ще е първата, която ще стане безсмислена. В това число – касиери, банкови служители, кол центрове. Тази тенденция постепенно ще достигне и до други нива – шофьори, пощальони, куриери. Дори журналистите са заплашени от алгоритми, които събират информация по-бързо и я предоставят по-точно от тях.

Но докато обществото се опитва да се промени в тази насока, то ще започне да се отваря и към професии от ново поколение – разработка на софтуер, поправка и поддръжка на роботи, развитие на съществуващите алгоритми и т.н. 

Машините са напът да заменят човека и в най-опасните професии, което съвсем не е нещо лошо. Огнеборци, миньори, строителни работници – почти всички професии, които имат висок риск от нараняване или смърт ще бъадт заменени от машини, които не се разболяват и не се нараняват.  
Все още не знаем какво точно ще представлява икономика, в която всички работници всъщност са машини. Но много специалисти в сферата смятат, че така светът може би ще се превърне в едно по-добро място. 

И докато хората развиват все по-добри и по-добри системи от изкуствен интелект, става ясно, че той може не само да замени човешкия труд, но и даа мисли по начини, по които хората не могат. Дори днес алгоритми, които могат да следят и да обработват огромен обем от информация и да правят заключения от тях, вече са напът да променят обществото. Започвайки от малките неща, като оптимизацията на трафика в градовете, до сериозните неща – като следенето на различни болести и спирането им още преди да са се разпространили епидемично. Самообучаващите машини са способни дори да анализират човешкото мислене и да разпознават различни предупредителни знаци – например специфичен жаргон, който използват педофили или насилници, или терористи. 

Същата тази технология може да се използва и от обратната страна на монетата – да следи политически дисиденти или да предоставя фалшиви новини на по-лесно манипулируемите хора. 

Само няколко технологични корпорации контролират всички последни развития в сферата на изкуствения интелект. И докато се надяваме, че ИИ може да развие обществото ни, всъщност е много вероятно той просто да започне да работи само в ползна на определени избрани.

Засега обаче можем просто да гадаем дали бъдещето ни е утопично или дистопично. Времето ще покаже.

Превод: Георги РУСЧЕВ


В категории: Политика


5
Коментара по темата
5.
5
03.03.2019 00:07:29
0
3
- Фенил-амин, ацетил-амин - чете дядото лекарствата...
- Какво си недоволен? - пита аптекарката
- А бе все на "амин" завършват...
4.
и пак Айшето
03.03.2019 00:03:02
0
3
-Дядо какво четеш?
-Исторически роман.
-Абе ,дядо това е порнографско списание.
-Да, за теб........за мен е история.....
3.
Пак Мюмюнчо
02.03.2019 23:52:04
0
4
Срещат се двама бивши състуденти.
- Спомняш ли си Дaнчето от нашия курс? - пита единия.
- Кое Данче, бе?
- Абе онова със зелените очи и тъмната коса!
- ???
- Дето имаше крака до сливиците, страходни цици и дупенце като прасковка!
- А-а-а! - сеща се другият... и какво?
- Ами вчера ебах брат й!
2.
Айшето
02.03.2019 23:39:15
0
6
Надпис на вратата на габровска сладкарница:
"Търсим продавач - диабетик".
1.
Мюмюн ве
02.03.2019 23:08:31
1
4
Де да знам, малко съмнителна работа. Пенис.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори