×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Родители от Айтос се жалват, че децата им са дискриминирани в училищен стол


Родители от Айтос се жалват, че децата им са дискриминирани в училищен стол
В стола на айтоското училище „Никола Вапцаров“ цените са различни за децата от Айтос и за съучениците им от селата. Това е дискриминация, жалват се родители
12 Февруари 2019, Вторник, 08:10 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Учениците с адресна регистрация в града плащат по 2,04 лв. за купон, а съучениците им от селата се хранят безплатно

Деца от 1-ви до 4-ти клас в айтоското училище „Никола Вапцаров“ плащат различна цена за обяда в училищния стол. Това е дискриминация, жалват се родители в рубриката ни „Моята новина” по Нова телевизия.  

Според сигналите, от тази седмица децата с адресна регистрация град Айтос трябва да плащат за купон за храна, а за учениците от селата - храната е безплатна, каза водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев.

Баща на ученик в училището каза пред камерата на Нова телевизия, че не е справедливо децата от Айтос да плащат за купон, а съучениците им да се хранят безплатно. 

Наематели на столовете в бургаски училища скочиха на новата наредба, била абсурдна

„Като този купон детето реши, че в сряда ще се храни, но не го използва в сряда - изгаря. А за децата, които пътуват от  село, за които нямам нищо против, те се хранят всеки ден безплатно в стола“, заяви мъжът. Той скри лицето си пред камерата.  

„До вчера всички деца се хранеха срещу 1 лев на ден. Не е въпросът дали ще е 1 или 2 лева. Просто ме притеснява защо едното дете ще плаща 2,04 лева, а другото ще се храни безплатно” , добави бащата.

„Повечето хора са против това. Ние от града получаваме същите заплати, които и родителите на другите деца”, каза пък Мария Костадинова.

От ръководството на учебното заведение обаче твърдят, че няма нищо нередно. Оказва се, че от 1 февруари училището им нов директор, след като предшественикът му е бил наказан от образователния инспекторат в Бургас заради нарушения свързани с храната на най-малките ученици.

Директорът на СУ „Никола Вапцаров“ Ирина Вътева обясни, че в чл. 53 от Закона за предучилищното и училищното образование е записано, че за средищните училища, за пътуващите ученици осигуряват целодневно организация на учебния ден, обедно хранене и транспорт.

От Образователния инспекторат в Бургас разясниха пред репортера на Нова телевизия Цеца Алексова, че с постановление на Министерски съвет всяка година за децата от селата се отпускат по 629 лв. на година на пътуващ ученик за безплатен транспорт, храна и възпитател. Оказва се, че предишното ръководство е направило нарушение, защото и децата от града, и тези от околностите са плащали за купоните една и съща цена -  1 лев. 

Констатирано е пренасочване на средства от тези за издръжката на пътуващите деца към тези с адресна регистрация в Айтос и затова цената на обяда е била 1 лев за всички, вместо сегашните 2,04 лв.

Сега след реакцията на родителите, ръководството на училището се ангажира да търси вариант за по-евтин обяд за всички децата, обеща директорката.

„Аз съм убедена, че ще намерим решение за поевтиняване на обедното хранене и на учениците от Айтос, които са на целодневна организация. Ако не и то да бъде безплатно поне за тази учебна година”, каза още Ирина Вътева.

 


В категории: Айтос


18
Коментара по темата
18.
арт
13.02.2019 07:39:00
0
0
вашта мама чаташка
17.
000000
12.02.2019 18:47:21
0
7
Пак турците ви виновни -на калпавата мома мястото тясно-ха ха ха
16.
Смешник
12.02.2019 14:42:46
0
6
Този наистина защо си крие лицето. Ха ха ха. Да не би да се страхува от ученици или учителите. Имам чувството че гледам свидетелски показания на Кравата срещу Митьо Окото. Излагат се от Нова Тв
15.
до 6
12.02.2019 14:35:22
2
5
Това е коментар, публикуван в Айтос нюз. Май пак там бяха публикувани писма от неграмотни директорки от Р
Руенска община.
14.
14.
12.02.2019 14:18:27
4
10
В Айтос не е за българи .Никаква подкрепа няма от страна на Община ,СЪД ,ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА ИЗГУБЕНА КЛАУЗА СМЕ.
13.
Родител до 10
12.02.2019 14:07:05
5
13
Много мога да споря с вас по тази тема и ще ви оборя с доказателства ,когато искате.Моето дете учи в Айтос то е българче и винаги му се пишеха по възможност 5 ,а на туркинчетата знаят не знаят 6 ,бяха любимки на учителките .Накрая стана така ,че моето дете на матурите ,които се проверяват от незаВисими учители изкара най-много точки в Айтос.След като напусна Айтос такива проблеми не е имало.Оценя се според знанията му.Ако беше останало тук щяха да го смачкат и нямаше да е това ,което е днес.
12.
до 11
12.02.2019 13:56:31
0
9
Доктор Чирков се съмнявам ,че е ром ,но не можете да го стигнете по акъл.
11.
Ученик до 10
12.02.2019 13:54:01
3
6
Как да н ги мразят уж са умни а в университетите имат човек от ДПС и ги оправя на изпитите.Значи българите можем да учим и да вадим 4,а турчина уж работливия без да учи задължително му се пише 5.В елитните гимнази българчетата мързеливите ги изпитват върху всичко ,а турчетата нещо като от детската градина барем отговои ,че да му пишат 6.А междудругото циганина има по голям шанс за успех от турчина ,ако учи.Те също мразят и вас.Борете се честно ,защото всички виждаме колко сте умни.
10.
До 7
12.02.2019 13:45:01
9
5
В Айтос , като кажеш турчетата, са умни и на всяка област са пробили не само в Айтос но и в цяла България! Господине само циганите ще ви оправят вас, турците са умни, работливи, тази омраза ви е проблем.....
9.
9.
12.02.2019 13:39:59
1
9
Само с писане на коментари не става уважаеми родители ,поставете въпросите пред общинския съвет и пред кмета искайте да ви се даде писмен отговор.Ако не се обедините и защитите никой няма да го направи вместо вас.Аз също съм плащала за курсове над 1000лв ,а деца от село без кой знае каква подготовка влизат в Елитни гимназии в Бургас без курсове,но ние бедните българи ще изнемогваме и ще плащаме ,ако искаме децата ни да имат по-добро бъдеще.А те горките деца само те си знаят с какви усилия и труд успяват.Господ гледа господа управници .
8.
До Steli
12.02.2019 13:34:14
1
7
Моето дете (голямото) ме попита защо ние не вземаме детски, а приятелката и, на която родителите работят в туризма и получват много повече $$$ от нас, вземат. Малкото, пък ме попита защо таксата за курса по математика се нарича "дарение"? Та така с НЕдискриминацията.
7.
7.
12.02.2019 13:14:33
3
7
В Айтос турчетата и помачета са прилегировани пишат им по високи оценки ,мнението на родителите им е над мнението на българските родители такава е политиката на кмета.Същото е и в детските градини ,където дарения се дават от български родители ,а на тържества ролите се дават на турчета и помаци.Българите са безправни във всяко едно отношение тежко е да гледаш как тъпчат собственото ти дете и да си безсилен да у помогнеш.
6.
Steli Dragomanova
12.02.2019 13:08:05
0
4
Mnogo mi haresa edno mnenie v facebook po statiqta.
За мъжленцето/родителя който си крие лицето и гласа в репортажа ...тук ще се въздържа.....жалко и много смешно. Редно е щом сте отговорен родител търсещ правата на детето си да застанете пред камерата с цялото си лице и отговорност, не да се крие като ...... Все пак, вие не пускате сигнал към някакво криминално деяние за да ви е застрашен живота. Жената/Майката застана с лице и глас и си каза доводите.
Ето къде търсите Телето под Вола. Не съм запознат много добре с казуса във вашия град но се подразбира че до сега селските ученици са доплащали 1 лев за обедна храна. Тоест те са били дискриминирани за сметка на Градските ученици с това плащане. Макар по закон цитирам * член 53 селските ученици имат право на безплатен транспорт + обедна храна. Разберете, няма закон/указ издаден от парламента/министерството за да могат всички деца да се възползват от тези облаги. Ще попитате това не е ли дискриминация спрямо градските деца. И да и не...зависи от гледната точка или въпрос на вкус казало кучето. Значи досега държавата е отпускала полагащите им се парични средства на селските деца а доскорошната директорка е пренасочвала от тези пари към всички...тоест е ощетявала една група деца от полагаемото им се. Дали под формата на по-некачествена храна или по-лошо транспортно обслужване не смея да гадая. Излиза че ако досега селските деца са доплащали за храна, родителите им имат пълно право да им се възстанови платените средства. Позволете да цитирам по-рано писано мнение защо селските деца са с приоритет:

*******Държавата поради реч причини емиграционни/миграционни сметна че не е икономически изгодно да се поддържат селски училища + персонал обучаващ децата. Разбира се родителите от селата се възроптаха на закриването на училищата, но нямаше как. С цел туширане на напрежението или да ги склонят им предложиха безплатен транспорт от населеното място до новото им училище. Също така взимайки на предвид че им причиняват доста неудобства предполагам им предлагат безплатна храна, все пак детето цял ден е в училището. Явно тези от МОН са си направили сметката щом предлагат безпл. храна.++

Извода е не да роптаете срещу безплатната храна и транспорт на селските ученици. А да се борите всички деца и градски и селски да имат такива облаги.....тоест Кауза Пердута. И моето дете си плаща в стола за разлика от други но не съм го сметнал за дискриминация.
5.
:-)
12.02.2019 11:47:28
0
5
Ха! Втора статия по темата! Вижте другата: "Скандално! Разделиха децата в училище на бедни и богати - за едните каша, за другите карначета!"
4.
07
12.02.2019 10:58:22
2
6
В Бургас ще плащате повече.....щото е най-добрия и най-скъпия град за живеене...!
3.
00000
12.02.2019 10:27:36
2
6
Законите да не са измислени от турците и циганите. Такъв е закона -да променят закона. Да не са закрили училища по селата
2.
Ми те са електорат бе
12.02.2019 10:03:18
2
9
Как няма да е безплатно, като родитешите имса електорат ма ДПС. Вий като се българеете, ми ще си плащате бре. Турчин и циганин да си в.Айтос. Българите кучета ги яли
1.
Родител
12.02.2019 09:15:07
0
10
Детето ми е втори клас в училище в Бургас,обяда му всеки ден е между 3,40-4,10 лв
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Наглец отмъкна телефона на възрастна жена в Бургас, издаде го криминалното му минало Наглец отмъкна телефона на възрастна жена в Бургас, издаде го криминалното му минало

35-годишният Радослав Цветанов е разкрит за минути след визуално описание от 73-годишната пострадала, оказал се стар познайник на полицията

Ето кое кара мъжете и жените да загубят желание за секс Ето кое кара мъжете и жените да загубят желание за секс

Жените най-бързо губят желание за секс, ако мъжът заговори за свое сексуално преживяване с предишна приятелка

Да се знае! Защо мъжете обичат свирките Да се знае! Защо мъжете обичат свирките

За оралната любов граници няма, мъжете могат да получават свирка навсякъде, включително в кола, асансьор и тоалетна

След недоспиване избираме по-вредна храна След недоспиване избираме по-вредна храна

Малкото количество сън изисква повече калории, убедени са експертите

Несебърската красавица Ивелина Прунова в есенна фотосесия като Мерилин Монро Несебърската красавица Ивелина Прунова в есенна фотосесия като Мерилин Монро

Стиховете й за свърршека на лятото конкурират световни класици в любовната лирика

Кое е щастливото ви число според зодията? Кое е щастливото ви число според зодията?

Ето как да го изчислите

Трима умряха от заразено месо Трима умряха от заразено месо

Въпреки, че властите знаели за наличието на листерия, производството било спряно едва след две седмици

Хитовият изпълнител Атанас Колев и плувецът шампион Цанко Цанков - гости на Burgas Swimming Open 2019 Хитовият изпълнител Атанас Колев и плувецът шампион Цанко Цанков - гости на Burgas Swimming Open 2019

Над 600 участника от 40 клуба ще се състезават в престижното  плувно състезание

Турнир за купата на БМФ Порт Бургас 2019: 12 отбора по мини футбол в оспорвана надпревара Турнир за купата на БМФ Порт Бургас 2019: 12 отбора по мини футбол в оспорвана надпревара

Голямата награда е билети за мача от Лига Европа „Лудогорец –Ференцвалош”

Късат договора на „Вергиев холидей“ за култовата кръчма „Бургаски вечери“ Късат договора на „Вергиев холидей“ за култовата кръчма „Бургаски вечери“

„Благоустройствени строежи“ ЕООД е прекратило контракта едностранно заради неплатени наеми

300 млрд. кубика газ не достигат на Европа 300 млрд. кубика газ не достигат на Европа

Това дава зелена светлина пред проекти като „Северен поток 2“ и продължението на „Турски поток“ през България

Русия и Турция - брак по любов или брак по сметка? Русия и Турция - брак по любов или брак по сметка?

Могат ли Анкара и Москва да станат "стратегически партньори"?

Необичайна гледка в Япония, небето стана наситено лилаво Необичайна гледка в Япония, небето стана наситено лилаво

Красива гледка, но предвещаваща сериозни разрушения

Красавица отиде на среща, за да продаде "Ауди"-то си, но никога не се върна Красавица отиде на среща, за да продаде "Ауди"-то си, но никога не се върна

Това е историята на младата Ксения Каторгина от Екатеринбург

Заклаха като прасе на Коледа педофил, изнасилил над 200 деца Заклаха като прасе на Коледа педофил, изнасилил над 200 деца

Фoтoгрaфът Ричaрд Хъкъл, пoлучил 22 дoживoтни приcъди, e бил намушкан в затвора

Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС? Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС?

Париж е против каквато и да е дата за започване на официални преговори между ЕС и Албания и Македония

Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори Опозицията спечели вота и 10 големи града, между които Печ, Миклош, Сегед и Егер CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC

Вашингтон настоява субсидиите за Аіrbuѕ да бъдат прекратени

Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия

Жертвите на 67-годишен поляк са вече пет. Убил ги със саморъчно направен пистолет

Извънземни кораби край Бермудския триъгълник Извънземни кораби край Бермудския триъгълник

Уфолози твърдят, че там имало порталът към други светове

Пламен Илиев, вратар на националния отбор Пламен Илиев, вратар на националния отбор Всеки може да победи всеки, но ние не можем да победим никой. Виц на деня Виц на деня - Миличка! Да се видим тая седмица?
- Не мога... Неразположена съм. Другата?
- Питах я вече. И тя е неразположена.
Виц на деня Виц на деня Обява:
Месечна заплата 200 лева, по 12 часа на ден, търсят се идиоти.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За момичетата детството свършва тогава, когато ги викнат в кухнята не да ядат, а да готвят.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори