×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Родители от Айтос се жалват, че децата им са дискриминирани в училищен стол


Родители от Айтос се жалват, че децата им са дискриминирани в училищен стол
В стола на айтоското училище „Никола Вапцаров“ цените са различни за децата от Айтос и за съучениците им от селата. Това е дискриминация, жалват се родители
12 Февруари 2019, Вторник, 08:10 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Учениците с адресна регистрация в града плащат по 2,04 лв. за купон, а съучениците им от селата се хранят безплатно

Деца от 1-ви до 4-ти клас в айтоското училище „Никола Вапцаров“ плащат различна цена за обяда в училищния стол. Това е дискриминация, жалват се родители в рубриката ни „Моята новина” по Нова телевизия.  

Според сигналите, от тази седмица децата с адресна регистрация град Айтос трябва да плащат за купон за храна, а за учениците от селата - храната е безплатна, каза водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев.

Баща на ученик в училището каза пред камерата на Нова телевизия, че не е справедливо децата от Айтос да плащат за купон, а съучениците им да се хранят безплатно. 

Наематели на столовете в бургаски училища скочиха на новата наредба, била абсурдна

„Като този купон детето реши, че в сряда ще се храни, но не го използва в сряда - изгаря. А за децата, които пътуват от  село, за които нямам нищо против, те се хранят всеки ден безплатно в стола“, заяви мъжът. Той скри лицето си пред камерата.  

„До вчера всички деца се хранеха срещу 1 лев на ден. Не е въпросът дали ще е 1 или 2 лева. Просто ме притеснява защо едното дете ще плаща 2,04 лева, а другото ще се храни безплатно” , добави бащата.

„Повечето хора са против това. Ние от града получаваме същите заплати, които и родителите на другите деца”, каза пък Мария Костадинова.

От ръководството на учебното заведение обаче твърдят, че няма нищо нередно. Оказва се, че от 1 февруари училището им нов директор, след като предшественикът му е бил наказан от образователния инспекторат в Бургас заради нарушения свързани с храната на най-малките ученици.

Директорът на СУ „Никола Вапцаров“ Ирина Вътева обясни, че в чл. 53 от Закона за предучилищното и училищното образование е записано, че за средищните училища, за пътуващите ученици осигуряват целодневно организация на учебния ден, обедно хранене и транспорт.

От Образователния инспекторат в Бургас разясниха пред репортера на Нова телевизия Цеца Алексова, че с постановление на Министерски съвет всяка година за децата от селата се отпускат по 629 лв. на година на пътуващ ученик за безплатен транспорт, храна и възпитател. Оказва се, че предишното ръководство е направило нарушение, защото и децата от града, и тези от околностите са плащали за купоните една и съща цена -  1 лев. 

Констатирано е пренасочване на средства от тези за издръжката на пътуващите деца към тези с адресна регистрация в Айтос и затова цената на обяда е била 1 лев за всички, вместо сегашните 2,04 лв.

Сега след реакцията на родителите, ръководството на училището се ангажира да търси вариант за по-евтин обяд за всички децата, обеща директорката.

„Аз съм убедена, че ще намерим решение за поевтиняване на обедното хранене и на учениците от Айтос, които са на целодневна организация. Ако не и то да бъде безплатно поне за тази учебна година”, каза още Ирина Вътева.

 


В категории: Айтос


18
Коментара по темата
18.
арт
13.02.2019 07:39:00
0
0
вашта мама чаташка
17.
000000
12.02.2019 18:47:21
0
7
Пак турците ви виновни -на калпавата мома мястото тясно-ха ха ха
16.
Смешник
12.02.2019 14:42:46
0
6
Този наистина защо си крие лицето. Ха ха ха. Да не би да се страхува от ученици или учителите. Имам чувството че гледам свидетелски показания на Кравата срещу Митьо Окото. Излагат се от Нова Тв
15.
до 6
12.02.2019 14:35:22
2
5
Това е коментар, публикуван в Айтос нюз. Май пак там бяха публикувани писма от неграмотни директорки от Р
Руенска община.
14.
14.
12.02.2019 14:18:27
4
10
В Айтос не е за българи .Никаква подкрепа няма от страна на Община ,СЪД ,ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА ИЗГУБЕНА КЛАУЗА СМЕ.
13.
Родител до 10
12.02.2019 14:07:05
5
13
Много мога да споря с вас по тази тема и ще ви оборя с доказателства ,когато искате.Моето дете учи в Айтос то е българче и винаги му се пишеха по възможност 5 ,а на туркинчетата знаят не знаят 6 ,бяха любимки на учителките .Накрая стана така ,че моето дете на матурите ,които се проверяват от незаВисими учители изкара най-много точки в Айтос.След като напусна Айтос такива проблеми не е имало.Оценя се според знанията му.Ако беше останало тук щяха да го смачкат и нямаше да е това ,което е днес.
12.
до 11
12.02.2019 13:56:31
0
9
Доктор Чирков се съмнявам ,че е ром ,но не можете да го стигнете по акъл.
11.
Ученик до 10
12.02.2019 13:54:01
3
6
Как да н ги мразят уж са умни а в университетите имат човек от ДПС и ги оправя на изпитите.Значи българите можем да учим и да вадим 4,а турчина уж работливия без да учи задължително му се пише 5.В елитните гимнази българчетата мързеливите ги изпитват върху всичко ,а турчетата нещо като от детската градина барем отговои ,че да му пишат 6.А междудругото циганина има по голям шанс за успех от турчина ,ако учи.Те също мразят и вас.Борете се честно ,защото всички виждаме колко сте умни.
10.
До 7
12.02.2019 13:45:01
9
5
В Айтос , като кажеш турчетата, са умни и на всяка област са пробили не само в Айтос но и в цяла България! Господине само циганите ще ви оправят вас, турците са умни, работливи, тази омраза ви е проблем.....
9.
9.
12.02.2019 13:39:59
1
9
Само с писане на коментари не става уважаеми родители ,поставете въпросите пред общинския съвет и пред кмета искайте да ви се даде писмен отговор.Ако не се обедините и защитите никой няма да го направи вместо вас.Аз също съм плащала за курсове над 1000лв ,а деца от село без кой знае каква подготовка влизат в Елитни гимназии в Бургас без курсове,но ние бедните българи ще изнемогваме и ще плащаме ,ако искаме децата ни да имат по-добро бъдеще.А те горките деца само те си знаят с какви усилия и труд успяват.Господ гледа господа управници .
8.
До Steli
12.02.2019 13:34:14
1
7
Моето дете (голямото) ме попита защо ние не вземаме детски, а приятелката и, на която родителите работят в туризма и получват много повече $$$ от нас, вземат. Малкото, пък ме попита защо таксата за курса по математика се нарича "дарение"? Та така с НЕдискриминацията.
7.
7.
12.02.2019 13:14:33
3
7
В Айтос турчетата и помачета са прилегировани пишат им по високи оценки ,мнението на родителите им е над мнението на българските родители такава е политиката на кмета.Същото е и в детските градини ,където дарения се дават от български родители ,а на тържества ролите се дават на турчета и помаци.Българите са безправни във всяко едно отношение тежко е да гледаш как тъпчат собственото ти дете и да си безсилен да у помогнеш.
6.
Steli Dragomanova
12.02.2019 13:08:05
0
4
Mnogo mi haresa edno mnenie v facebook po statiqta.
За мъжленцето/родителя който си крие лицето и гласа в репортажа ...тук ще се въздържа.....жалко и много смешно. Редно е щом сте отговорен родител търсещ правата на детето си да застанете пред камерата с цялото си лице и отговорност, не да се крие като ...... Все пак, вие не пускате сигнал към някакво криминално деяние за да ви е застрашен живота. Жената/Майката застана с лице и глас и си каза доводите.
Ето къде търсите Телето под Вола. Не съм запознат много добре с казуса във вашия град но се подразбира че до сега селските ученици са доплащали 1 лев за обедна храна. Тоест те са били дискриминирани за сметка на Градските ученици с това плащане. Макар по закон цитирам * член 53 селските ученици имат право на безплатен транспорт + обедна храна. Разберете, няма закон/указ издаден от парламента/министерството за да могат всички деца да се възползват от тези облаги. Ще попитате това не е ли дискриминация спрямо градските деца. И да и не...зависи от гледната точка или въпрос на вкус казало кучето. Значи досега държавата е отпускала полагащите им се парични средства на селските деца а доскорошната директорка е пренасочвала от тези пари към всички...тоест е ощетявала една група деца от полагаемото им се. Дали под формата на по-некачествена храна или по-лошо транспортно обслужване не смея да гадая. Излиза че ако досега селските деца са доплащали за храна, родителите им имат пълно право да им се възстанови платените средства. Позволете да цитирам по-рано писано мнение защо селските деца са с приоритет:

*******Държавата поради реч причини емиграционни/миграционни сметна че не е икономически изгодно да се поддържат селски училища + персонал обучаващ децата. Разбира се родителите от селата се възроптаха на закриването на училищата, но нямаше как. С цел туширане на напрежението или да ги склонят им предложиха безплатен транспорт от населеното място до новото им училище. Също така взимайки на предвид че им причиняват доста неудобства предполагам им предлагат безплатна храна, все пак детето цял ден е в училището. Явно тези от МОН са си направили сметката щом предлагат безпл. храна.++

Извода е не да роптаете срещу безплатната храна и транспорт на селските ученици. А да се борите всички деца и градски и селски да имат такива облаги.....тоест Кауза Пердута. И моето дете си плаща в стола за разлика от други но не съм го сметнал за дискриминация.
5.
:-)
12.02.2019 11:47:28
0
5
Ха! Втора статия по темата! Вижте другата: "Скандално! Разделиха децата в училище на бедни и богати - за едните каша, за другите карначета!"
4.
07
12.02.2019 10:58:22
2
6
В Бургас ще плащате повече.....щото е най-добрия и най-скъпия град за живеене...!
3.
00000
12.02.2019 10:27:36
2
6
Законите да не са измислени от турците и циганите. Такъв е закона -да променят закона. Да не са закрили училища по селата
2.
Ми те са електорат бе
12.02.2019 10:03:18
2
9
Как няма да е безплатно, като родитешите имса електорат ма ДПС. Вий като се българеете, ми ще си плащате бре. Турчин и циганин да си в.Айтос. Българите кучета ги яли
1.
Родител
12.02.2019 09:15:07
0
10
Детето ми е втори клас в училище в Бургас,обяда му всеки ден е между 3,40-4,10 лв
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори