×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас в челната тройка по смъртни случаи след насилие над жени


10 Февруари 2019, Неделя, 08:15 ч.
Автор: Флагман.бг

В 95 % от случаите жертвите са познавали убиеца

Бургас е в черната челна тройка на градовете в България със смъртни случаи след насилие на жени. Това показва показват данни от новата платформа ubita.org, която се базира на информации, събирани в продължение на 3 години.

Според изнесените в нея показатели, от 2012 г. до 2017 г. в България има над 140 случая на насилие над жени, довели до присъди за убийство или опит за убийство. Най-малко 102 са осъдителните присъди за умишлени убийства на жени от мъже.

За посочения период в Бургас случаите на насилие над жени с фатален край са 12. В София жертвите са малко повече – 18, а в Пловдив 11.

Официалната статистика в България не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики.

Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване. БХК споделя разбирането, че е невъзможно да се борим срещу "невидими" проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо.

В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите си, а 44 на сто от извършителите са бивши или настоящи партньори. Всяка трета убита жена е била обект на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията.

На интерактивна карта са показани областите на страната с данни за всяко дело – възраст на извършител и жертва, отношенията помежду им, начин на извършване на деянието и т.н. Има и препратки към конкретните съдебни решения, както и информация за медийно известните случаи.

"Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване. Авторите на проекта споделят разбирането, че е невъзможно да се борим срещу “невидими” проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо", пишат още ubita.org.


В категории: Бургас


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Анастейша
11.02.2019 12:28:42
0
1
Зобят от пикото на шапката от Лазур като озверяли....Побърка целия град този измекяр със своите химични познания...И продава яко...А МВР Спи....Арест и затвор за Шапката от Лазур.....Пандиз за всички наркомани и дилъри....Без съд и присъда..
13.
1312
10.02.2019 19:23:32
1
0
jena ugodiq nqma
12.
А агресията на жените?
10.02.2019 18:58:06
4
10
Няма по-страшна от женската агресия. Не знам какво им става, но омъжат ли се и стават други. Злобни кучки. Е, какво очакват тогава? Опитваш с доброто, насреща ти кучката зяе та се не трае. И накрая не ти остава нищо друго, освен да и треснеш един в зъбите. И какво реват за още права. То и сега закона защитава само тях. Мъж ли си, виновен си до доказване на противното. Мнохо хуманно нали? А мой познат, женка му потроши 18000 долара за две седмици. Хвана я на калъп и съда изгони него от собственото му жилище, придобито преди брака и остави кучката да живее там, до навършване на пълнолетие на детето му. На другия ден детето я изхвърли и прибра баща си.
11.
4i4o kype
10.02.2019 14:30:46
3
10
насилието над българските жени е заради самите жени. Всичко започва от ранна възраст, още от малки им се говори "принцеса", "красавица" и т.н. още от малки деца от майките им и бабите им се създава едно убеждение че са центъра на вселената и всичко се върти около тях. В юношеска възрасти поради природата на мъжкия пол те получават още един по силен заряд от още по голямо внимание от една многобройна "публика" допълнително постоянното облъчване от медиите че жените "могат всичко което правят мъжете но на токчета" и това затвърдява убеждението им че са богини , от там нататък всяко тяхно действие в собствените им глави се оценява като правилно, и под влиянието на тяхните хормони и емоции в зряла възраст те започват да правят много глупости и да не се смятат за виновни за нищо и точно тогава се сблъскват с природата на някой мъже, а тя е че понякога мъжа не се подчинява на законите а определя свой кодекс и когато някой го наруши бива наказван по кодекса на съответния мъж.
Промяната на законите няма да оправи тази тенденция , просто ще направи жените още по самоуверени но пък по еманципирани което пък е целта на търговците, една еманципирана жена е недоволна, а недоволната жена пазарува за да се противопостави на своето чуство на непълноценност от които страда самооценката и , и започва да "лекува " това състояни с пазаруване - автомобили, почивки в чужбина, скъпи дрехи и т.н.
10.
Потърпевша
10.02.2019 14:23:46
5
4
Мъжете да се замислят ,
пчелата бяга ли от меда???????
Ако осигуриш всичко и уважаваш жената до теб,тя няма да бяга при друг,но ако си олигофрен с 2лв в джоба и не работиш ,сори,много ясно ,че ще си търси щастието другаде!!!
9.
Бургазлия
10.02.2019 12:30:27
3
12
Напълно нормално. Бургазлии ходят на бокс, на ММА, вземат стероиди, татуси, стойки, чупки. В Бургас е модерно да си криминален и лошо момче. Жените такива ги харесват.
8.
6 Не беше по темата
10.02.2019 12:08:51
1
12
Беше и още как, ама толкова можете да четете с разбиране. Нали на вожда ви и коалиционен партньор законите са велики, а полицията безстрашни, медиите пък безкомпромисно си мълчалив и не отразявали. Още по-малко пък не попитали ни веднъж, защо не се прилагат законите по НПК? Така, че далюхани флагмани не само, че сте в партер ами и квичите в съгласие за да подкрепите ИК и закона за детето. Ама от къде толкоз акъл у журнаГлистите изначално. Що не пуснете статистика за насилието над баби и дядовци по селата бе? Тях ИК не ги покрива, нито пък мъжете... Пак трийте, те хората четат!
7.
;-[
10.02.2019 12:08:41
1
16
КРИМИОГЕНАТА обстановка вьрви рька за рька с ЛОШОТО ИКОНОМИЧЕСКО сьстояние и безработицата в дадения град
Сьвсем закономерно се УВЕЛИЧАВА домашното насилие вслесвие БЕЗпаричие безработица безизходица високи местни даньци ,такси сини зони ,високи цени хранителни стоки високи сметки ток вода ,задльжняли кьм банки
Бургас е много ЗЛЕ от кьм НОВИ работни места ,липсват заводи фабрики цехове и чужди инвестици а това рефлектира в/у младите тласкаики кьм употреба и ПРОДАЖБА на наркотици ,хазартни зависимости изблици на насилие нещата са взаимно свьрзани едното води до другото като вклчючите теливизорите от там ежедневно се ЛЕЕ на ТАЛАЗИ индиски -турски сапунки изпьлнени с насилие и омраза
6.
*********
10.02.2019 11:19:24
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Насилието идва от ВЛАСТТА !
10.02.2019 10:41:06
1
13
Сори пичове , ама Бургас няма нищо общо с насилието на жени ! Щото Бургас все пал НЕ Е столица на БГ и НЕ Е седалище на властта ! А какво общо има властта с насилието над жени ли ? Амииии ... ъъъ ... попитайтеИванчева и заместничката и ! А също така тия които им сложиха вериги по краката ! А също така и казионните медии които се нас**ха да ги показват ! Освен , че не можаха НИЩО да докажат , все пак е необходимо да отбележим един доказан и безспорен факт : Иванчева и заместничката и , все пак не са убили никого ! За разлика от Ивайло Московски , например ... Само , че за последния вериги нЕма ! Че даже и съд нЕма !!!
4.
Хриси
10.02.2019 10:31:49
2
16
Един ден всеки си получава заслуженото!
Тия мишки “биячите на жени”
Избиват комплекси,не им стиска да се сбият с някой мъж,и си го изкарват на жените.
Но като поостареят тогава ще им се стъжни живота,сами като вълци единаци,гладни и никой няма да ги погледне,това ги очаква,да умрат омазани в собствените си лайна!
3.
Ибрикчия
10.02.2019 08:51:06
5
12
Че аз жената не я ли зашлевя 2-3 пъти на ден и не мога да си легна. Трябва да си знае мястото
2.
Наблюдател
10.02.2019 08:45:23
5
15
Нормално е да ги полагат,то в Бургаш само миндили,коври и евтини парацали!!!
1.
Лошата кака
10.02.2019 08:36:37
4
18
Боргашките батьовци са големи биячи - мишоци с анцузи дето голям го вадят, ама само пред жени.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години
Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори