×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаски медици подложени на ежедневен терор, търсят съдействие от прокуратурата


Бургаски медици подложени на ежедневен терор, търсят съдействие от прокуратурата
Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев(вляво) и районният Иван Кирков се срещнаха със зам.-директора на УМБАЛ Бургас д-р Светлозар Георгиев и д-р Здравка Инджова, началник на Спешната медицина
31 Януари 2019, Четвъртък, 15:15 ч.
Автор: Флагман.бг

Физически и вербални заплахи ежедневно заливат парамедиците, държавното обвинение ще гони до дупка всеки, който си позволи да тормози лекар

 

Конкретна поредица от мерки, които медицинските лица да предприемат при упражнена спрямо тях вербална или физическа агресия от страна на пациенти или придружаващи ги лица, набелязаха по време на работна среща днес прокурори и лекари от УМБАЛ – Бургас. Домакин на срещата, която се проведе по изрично настояване на медиците, бе Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев.

В дискусията участваха още прокурорът от Окръжна прокуратура – Бургас Валентина Чакърова, Административният ръководител на Районна прокуратура – Бургас Иван Кирков, зам. директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Светлозар Георгиев и д-р Здравка Инджова, която е Началник на отделение „Спешна медицина“ в университетската болница.

Д-р Георгиев изрази тревогата, която колегите му изпитват при ежедневната си работа в УМБАЛ – Бургас. Той посочи, че случаите на физически, но най-вече на вербален тормоз, спрямо работещите в здравното заведение стават почти ежедневно. Именно този факт го е накарал да поиска среща с представителите на Прокуратурата, за да могат да получат точни и конкретни насоки за действия, които най-ефективно да допринесат за реализиране на отговорност спрямо агресорите.

Думите му бяха подкрепени и от д-р Инджова, която посочи конкретни примери за получени заплахи от лекари и служители от отделението по спешна медицина.Окръжният прокурор Георги Чинев изрази пълната готовност на Прокуратурата за оказване на съдействие при упражнена агресия спрямо медицинско лице. Той окуражи лекарите да не премълчават случаите и винаги да сигнализират Прокуратурата.

Прокурор Георги Чинев добави още, че не е необходимо медицинско лице, което е станало обект на саморазправа, заплаха или закана да идва до Прокуратурата, за да подава жалба лично. Сигнали могат да бъдат подавани и на електронната поща на съответната прокуратура, която се проверява ежедневно. Окръжният прокурор на Бургас увери присъстващите, че всеки сигнал получен в магистратурата ще бъде щателно проверен и подчерта, че първата стъпка на медиците при случай на упражнена агресия е да се обърнат към представител на фирмата, която извършва физическа охрана на болничното заведение.

Наред с това е необходимо незабавно да се сигнализира на телефон 112, както и на дежурен служител в съответното районно полицейско управление. Иван Кирков запозна медиците със случаите, които законът определя като престъпления спрямо медицински лица, с предвидената в закона наказателна отговорност по тях, както и предвидените в закона правомощия на прокуратурата за предприемане на действия при подобни случаи.

Той посочи, че Районна и Окръжна прокуратура – Бургас вече са предприели стъпки, като в отчетните си доклади предлагат промени в чл.144, ал.2 от НК, където изрично, като обект на защита да се предвидят и медицинските специалисти. С тези стъпки се цели изготвяне на предложение за промяна в Наказателния кодекс, която да приравни всички медицински лица на длъжностни такива. Настоящата съдебна практика определя, че длъжностни лица са само тези, които упражняват административни правомощия в лечебните заведения, но не и останалата част от лекарския екип или служителите в болничните заведения.

В предложението на бургаската прокуратура се мотивира извод за промяна в закона, която да постави всички медицински работници под еднаква закрила от закона. Думите на магистратите бяха приети с голямо задоволство от страна на медиците. И двете страни се обединиха около идеята за подобряване на комуникацията между правоприлагащите органи и медицинските лица.


В категории: Темида


11
Коментара по темата
11.
Алъш вериш форевъ
01.02.2019 08:41:29
0
3
Интересно ЗАЩО все пак , НИКОЙ не задава НАЙ-БОЛНИЯ въпрос :
В КОЯ друга Държава , лекарите и лечебните заведения са регистрирани по търговския закон ?
В КОЯ ?????
Амиииии .... ъъъъъъ ... В НИКОЯ !
Те таково животно като доктор ЕТ с договор със 100% Държавната НЗОК НЯМА никъде по света !
А това , че министъра на здравеопазването разбира от медицина точно толкова , колкото Черната Златка разбира от Европейски столици ???
Ама хайде сега , що да издребняваме ...
10.
*********
31.01.2019 23:17:37
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
Гаг
31.01.2019 22:48:47
0
4
Завиждате на лекарите за високото образование и за заплатите и когато естественият отбор ви атакува, тръгвате да умирате и пищите. Ми виновни сте си!
8.
обективен
31.01.2019 20:23:47
2
7
Да пазим лекарите, защото рано или късно всеки от нас допира до тях! Прокуратурата заслужава адмирации!
7.
зурла
31.01.2019 20:05:45
7
3
А много от тях напълно го заслужават.
Време е прокуратурата да погне тези преоблечени в бели престилки търговци.
6.
закон
31.01.2019 18:01:46
1
10
А кога ще се приеме закона деца да нямат право да раждат деца и да има задължителни аборти ако нямат 18 г.? Стига вече сте правили законите за да може ромите да се размножават и да смучат пари от помощи от джоба на българина, който е спрял да прави деца, защото не може да ги изхранва...
5.
до 4
31.01.2019 17:32:35
4
3
абе той е длъжен да разследва престъпления ,ама ,обаче
4.
C 400
31.01.2019 17:18:23
3
4
"Законова закрила за всички медицински служители иска прокуратурата в Бургас". Това бил поискал Адм. Р-л на Прокуратурата в Бургас . Та той по Закон е длъжен да я ОСИГУРЯВА, а не да я иска.
3.
монетата има 2 страни
31.01.2019 16:57:32
4
7
Прокуратурата да запознае и пациентите с правата им и да задължи медиците да спазват лекарската тай
на.Все пак живеем в правова д-ва.
2.
Бургазлия
31.01.2019 16:31:44
5
10
Първо да се замислят за своето отношение към болния, никой не ходи там, защото няма какво да прави. Мангалите, които не плащат 1 лв. здравни осигуровки, обаче са на почест, първи влизат...
1.
*********
31.01.2019 16:30:29
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори