×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Длъжни ли сме да платим комисионна на брокер, ако ни продаде апартамента? Вижте как бургазлия изгоря с 5 хил.лева


Длъжни ли сме да платим комисионна на брокер, ако ни продаде апартамента? Вижте как бургазлия изгоря с 5 хил.лева
В последните месеци в РС Бургас бяха разгледани няколко подобни дела и изходът е един и същ
22 Януари 2019, Вторник, 12:10 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Използвал е посредничеството на „Адрес недвижими имоти”, но не си е платил комисионната

Длъжни ли сме да платим комисионна на брокер, ако с негово съдействие продадем апартамента си? Този въпрос са си задавали мнозина, които са излезли на пазара, за да предложат жилището си.
Бургаският районен съд има практика, която се произнася в полза на агенцията за недвижими имоти.

Няколко подобни дела бяха разгледани в последните месеци и винаги резултатът е един и същ – осъжда се продавачат или купувачът да плати комисионна на брокера. Казусът е съотносим и към наемане/отдаване на жилище или покупка, когато някои купувачи, веднъж направили връзка със собственика на имота, се опитват да го купят зад гърба на агенцията.

Последният случай е от 21 януари 2019 г., когато бургазлия е осъден да плати 2495 евро комисионна на „Адрес недвижими имоти” и 805 лева разноски по делото.(ВИЖТЕ ТУК)

Между кориците по делото става въпрос, че мъж с инициали Г.Я.Я. търси агенцията за посредничество, за да продаде апартамент за 49 хил.евро. Подписва договор, с който се ангажира при осигуряването на купувач да плати 3 % от стойността на сделката, без ДДС. Брокерите му намират клиент, който закупува имота, но комисионната така и не е платена, защото и купувачът, и продавачът са решили да сключат сделката без посредничество.

Но продавачът е подписал договор, а купувачът – е парафирал, че е правил оглед на жилището със съдействието на „Адрес”. Това и свидетелските показания на брокерката са достатъчно основание съдия Асен Радев, председател на Районния съд да осъди лицето да заплати комисионната, заедно с всички неустойки предвидени по договор, а в случая това е 5 % от сумата или 2490 евро. Към сумата се прибавят и съдебните разноски  от 805 лева.

Експерти съветват купувачи/продавачи, ако подписват договор с агенция за недвижими имоти да го изпълняват, или просто да не използват услугите им, защото почти винаги се стига до подобна развръзка. Големите брокерски къщи имат юридически екипи, които проверяват всяка сделка и ако установят, че дадена продажба се е извършила зад гърба им веднага завеждат насрещен иск.

В Бургас пазарът от години е окупиран от брокери и е много трудно да си закупиш/продадеш или наемеш/отдадеш жилище без агенция. Известен пробив се прави чрез няколко фейсбук групи, които свързват продавачи и купувачи.

В категории: Бизнес , Темида


36
Коментара
36
Коментара по темата
36.
Тодор Ангелов
03.12.2021 20:40:43
0
1
Аз също бях измамен от Адрес, като ме излъгаха, че договора е хвърчаща хартийка, и ако аз си продам имота няма проблем, дотогава докато не го продадох, сега ме съдят при положение че човека няма договор с агенцията и въобще не се е срещал с тях, пълни моженници Адрес Бургас, аз лично обявявам война на брокерите и не само, че ще ги изобличавам навсякъде където мога,но и ще се държа с тях както подобава на тяхната мръсна лъжлива професия.
35.
Георги
20.10.2021 21:35:19
0
0
Фирма Адрес за недвижими имоти са същите" Хищници "като другите брокерски фирми ,имах респект и уважение към тях но, установих че ,постъпват само и единствено нелоялно.
34.
Разочарована
07.11.2020 16:04:59
0
1
И аз не съм доволна от тези брокери ,няма да кажа коя по точно брокерка но си харесах по интернет на адреса им една квартира ,викам добре ще идем да е огледаме щом е безплатно но накрая е отказахме защото не ни хареса като я видяхме на живо квартира та и казахме че не ни харесва ще си потърсим друга...брокерката като се развика нали ни била харесала на снимките ,че то на снимките с вида в които беше нямаше нищо общо...да подпишеме договор и то за една година без адресна регистрация че хазяина не е искал да плаща в общината данък...законно ли е така?!?ние отказахме, оплашихме се че нещо маи нее всичко ок... брокерката ни каза че ще и заплатим таксито в двете посоки дето сее разкарвала , защото с такси ни закара а не с собствен превоз и те така...няма голяма полза от брокер мисля, ако искам да обиколя 5 имота те парите само за ходене насам натам ще се разпилеят камо ли за квартира ,плюс капоро напред и комисионни отгоре.
33.
В недоумение
16.10.2020 19:37:51
0
5
Интересен казус: Пускаш имота си за продажба, в един момент настоятелно те търси брокер от агенция, започва да те умолява да му направиш услуга и първо него, с неговия клиент да пуснеш на оглед. И така и става - понеже е много мил и любезен и ти решаваш да му направиш услугата. Влизат и ти представяш имота си (понеже брокерът изобщо дори не си е направил труда първо да дойде да го види това жилище и нищо не знае за него).Клиентът му решава да купи имота, а след това разбираш, че брокерът всъщност иска не 3, а 6% комисионна, понеже представлявал и двете страни. Много странно! Чии интереси защитава в случая,на коя от страните? Това, извинете ме, не се ли брои за конфликт на интереси?
32.
Бай Ганьо
19.06.2020 17:27:39
0
5
За какъв труд на агенциите говорите бе хора. Говорят безсплатно по телефоните, не одговарят с нищо по зделката и договора между продавач и куповач, не носят никаква одговорност при некоректна покупко-продажба. Еденствено свързват двете страни и те да се оправят по натам и БУМ те прецакват с комисионните за нищо работа. Хванете си адвокат за зделката и той ще оправи неща и на двете страни за многократно по малко пари.
31.
Консултант
24.01.2019 13:51:11
4
1
Даааа, интересно.
Много коментари, а никой не чете. Ако тези с лошите коментари бяха прочели съдебното решение, може би нямаше да пишат подобни глупости, но това е черта на Българина, хейтва всичко и всички, без да знае колко е глупав!
30.
Въй
24.01.2019 12:30:26
5
3
Прост народ- бедна държава. Чета коментарите и недоумявам. Как може да не се заплати определен труд? Все сме тарикати, все не ни се плаща и все от всичко разбираме. Не е изгорял продавача- той сам е стигнал дотук. Прочетете съдебното решение, щеше да плати наполовина. Е, всеки си плаща за дяволъка.
29.
Gotti
23.01.2019 17:10:25
7
6
Българинът не е свикнал да плаща. Ако може ще прецака и майка си за шепа ориз.
Истината е че по-голямата част от обявите за Бургас са през агенции. Без посредници почти няма обяви. Българинът е свикнал да подписва документи без да чете условията и после реве по медийте. В тези догови най често има срок- 2,5,6 и т.н. месеца. След изтичането му можете да си правите реално каквото прецените. Не съм брокер, а според повечето от вас тук, шматка която си е платила която си е платила комисионната, в името на спокойствието!
28.
huyio
23.01.2019 16:40:36
5
9
Няма смисъл да се ползва агенция. В момента си купувам жилище и знам какво правят. Като някой си продава имота да си го качи в ало.бг и готово. Какъв е смисъла агенциите да ти вдигат цената на обявата. По-добре е тези 2500 евро да са при собственика или купувача вместо да остават за брокера който само те е завел ди имота. Другото е че брокерите не знаят нищо за имота и няма как да го знаят по-добре от продавача. Те са един кърлеж.
27.
Брокер
23.01.2019 15:54:17
11
7
Прост ама прост български манталитет. Големи продавачи станахте всички. Един няма наясно с услугата, която получавате подписвайки договор за посредничество, но изказвания хиляди. Прост прост народ.....
26.
www
23.01.2019 10:27:12
5
7
Винаги ми е било интересно защо хората търсят брокери и им дават хиляди евра комисионни, вместо, примерно, да наемат сериозен адвокат да им проучи имота за далеч по-малка сума. Явно при цялата електонизация, мобилност и достъп до информация, някой все още си мисли, че брокера държи 4-5 купувача на каишка и те по негов сигнал веднага ще му закупят имота за цени над пазарните. Или пък се надяват на много тайни оферти, в които перфектни жилища се продават на половин цена. Няма нищо подобно, само пълните джобовете на комисионерите. Повечето брокери нямат никакви познания, но са ходили няколко пъти при нотариус и живеят със самочувствието на корифеи в областта. Не носят никаква отговорност за нищо, не се заблуждавайте и не се връзвайте на номерата им!
25.
Нела
23.01.2019 09:40:40
2
11
Тези брокерски агенцци са само за проверка от НАП.Повечето са с неотговарящи снимки и не са на агенциите им.
24.
Нела
23.01.2019 09:37:51
2
8
Влизаш и започваш да питаш за даден имот и вместо да ти предложат нещо гледат в ало Бургас вестника казват ,че в момента няма на такава цена много е скъпо всичко.След това ти дават да подпишеш договор да ти търсят.Повечето агенции в Бургас искат да вземат парите,а нямат имоти насреща и слагат фалшиви снимки или с ниски цени в ало Бургас за да им звънят.Имат си и телефониски.Просто трябва да им се направи проверка от НАП.
23.
Петър
23.01.2019 06:26:52
4
7
Не разбирам каква е дилемата, та да и се обръща такова внимание?!
Трябва да е щастливец, че са го осъдили само за толкова! А, също така е ощетил и Държавата, която също може да го осъди!
От кога даден брокер е виновен за работата си?
Ако има измами, но там е малко вероятно да участва самият брокер, то доказваш измамата, и осъждат фирмата, която е наела брокера!
22.
spas
23.01.2019 04:38:43
1
6
От една страна сме клиентите, които не искаме да заплащаме комисионни. От друга страна са брокерите - които имат по няколко продажби на месец - разходи за кола, реклама, офиси, обяви и десетки празни огледи на месец. Нямам идея колко печели един брокер на имоти, но едва ли всички са добре финансово. За мен разумната сделка е да не се ползва посредник, а ако това се налага - да се договори комисионната. Вторият случай е особено наложителен, ако всички са се подписали под една пачка хартии както е в случая.
21.
Може би не с всичкия си
23.01.2019 00:14:32
8
9
Може би на мен нещо ми става, но повече от половината коментиращи в статията очевидно презират брокерите на недвижими имоти(макар и да изкарват с честен труд прехраната си). Все пак после се успокоявам, че тези хора всъщност презират и почти всички други хора, в това число и себе си. Както може би си представяте това е услуга, която като всяка друга се заплаща. Това, че ние не обичаме никъде да плащаме и бихме се радвали, ако можем да прекараме всеки, е съвсе м отделен въпрос. А че освен професионалисти има и самозвани, които вземат пари, макар и да не вършат нищо - това е повече от ясно, във всички сфери на живота е така. Истаната е, че просто не обичаме да даваме пари, даже и да са ни свършили работата съответните хора, но някои от тях няма как да заобиколите - а може би ще опитате да си изкарате сами далака или зъбите, само и само да не платите. Е, поне ще е евтино.
20.
Баи ТОШО
22.01.2019 22:57:11
4
10
Статията е менте въбще не е трудно да прескочиш тъпата агенция правил съм го няколко пъти да ма хванат за дедовия .не порписвам договори .като искат да лапатда си слагат комисионната отгоре ако могат да го набутат добре ако не духат супата и те и тъпите им адвокати.А наздрави черпя за.сметка на Агенцията
19.
Купувач
22.01.2019 22:21:23
2
5
Търся да купя двустаен в центъра до 480 000€
Надявам се продавачите да ми влязат в положение и да приемат ниския бюджет
18.
Kolevi
22.01.2019 21:58:56
1
4
Търся двустаен в центъра 55-60 евра и не мога да намеря , много са скъпи в центъра :(
17.
Пийняк
22.01.2019 20:09:25
2
0
Гришка, ти да не си отец Григорий от Столичани в повече?? Хаха, за 7К евраци и кенефа не мой си купи у Сарафово! Там цените са небесни, мой приятел!
16.
Георги
22.01.2019 20:00:15
2
3
Ексклузивния договор на адрес се прекратява с анекс иначе важи до гроб !!!!!!
15.
Grishata
22.01.2019 19:51:22
1
3
Tarsia apartament v Sarafovo s edna spalnia do 7000€
14.
123
22.01.2019 19:34:06
7
3
Аз си продадох апартамента и купих друг чрез агенция и съм доволна.Изготвиха ми всички документи и не съм подписвала договор преди да реша да купя.Няма да рекламирам агенцията ,защото тя няма нужда от реклама.Там винаги се проверява за тежести и се изчистват всички нередности.
13.
Ne SA NAQDAHA
22.01.2019 19:27:32
3
7
Samo pari iskat ni6to ne pravqt...eventualno edin dva ogleda...a kakvi sumi pribirat...basnoslovni....napravo vlizat na partiq i ot prodava4a i ot kupuva4a vzemat...ot dvete strani....preska4aite gi ..ne e vqrno 4e bez agenziq ne stava sdelka....
12.
Ха ха
22.01.2019 18:55:19
7
10
Агенциите за недвижими имоти не само не проверяват за тежести на имота, не изготвят предварителният договор за покупко- продажба и после същинският договор нито изготвят проекта за нотариален акт .За какво прибират 3% от продавача и 3 % от купувача общо 6 % просто за да свържат двете страни... 6% от стойността имота за няма нищо . В сайтовете за имоти частните обяви са видими след 15 дена . 15 дена ти звънят брокери преди да е видима за купувачите....
11.
rrr
22.01.2019 18:37:59
5
13
Трудно ми е да по вярвам, че клиента е намерен с посредничеството на Адрес.
Политика на Адрес е да принуждават клиентите да сключат ексклузивен договор, при което Адрес получава комисионната си, дори и Вие сами да намерите клиент. Много често Адрес прибират комисионни без да са довели и един клиент на оглед.
Винаги съм се чудил кой нормален човек би сключил ексклузивен догвор но това е масово. Хората се лъжат от името и очакват коректност и поток от клиенти, но не получават нито едно от двете.
10.
Продавачка плащащи си комисионна
22.01.2019 18:28:59
9
10
Е, как ще ти продадат апартамента без да си платиш за труда. Кой иска да работи цял месец и накрая да не му дадат заплата. Чудно ми е как има коментари защитаващи такива хора като въпросният продавач.Всеки труд се заплаща.
9.
Тото
22.01.2019 17:47:05
2
8
Бургаският съд осъжда и хора без договори да плащат комисионни. То и самата дума "съд" е достатъчно обезверяваща и несериозна. Явно справедливост има само по нашумелите дела. Дребните хора в съда ги мачкат като парцали.
8.
Брокерката
22.01.2019 16:20:57
1
11
Ауууу,каква реклама на АДРЕС,БРАВО,БРАВО
7.
чичо Манчо
22.01.2019 16:13:11
3
33
ох много обичам да поря брокерки.Уговарям си "оглед" на обзаведен апартамент ,на саме се брокерката. После много искам да видя спалнята ииии като влезнем Хлопвам вратата и Щурмувам от засада.После цуни-гуни ..... и без "сделка".
Утре пак ще ходя на "оглед"... ххl 18+
6.
Нисък
22.01.2019 15:59:06
3
15
Тези агенции са мега гладните, човек!! Нито стотинка на тях, мамето им гладно! Само ако дават да ги еба, инак - не!
5.
висок
22.01.2019 15:49:49
2
19
Три имота съм продал, без да подписвам с агенция, без да плащам комисион! Поне 100-тина брокера и агенции ми се изредиха.... да идват да гледат, да си водят приятели, клиенти.... аз не подписвам договор за посредничество.... и клиента сам ме намира!
4.
Hahahahahahahaahahhaah
22.01.2019 15:42:00
3
9
Даже не съм я чел статията ама сигорен съм че мафияяяяята е голяма пак
3.
1234
22.01.2019 15:32:21
4
13
Изпращате някой приятел , той взима телефона на собственика и после вие се свързвате с него. Редовна практика във Франция.
2.
гражданин...
22.01.2019 15:23:32
4
11
При оглед да ходят двама и в протокола да пишат човека, който няма да закупи имота и така...3% за едно развеждане, няма такива кожудери.....
1.
Анастас
22.01.2019 15:20:54
4
15
Немъчени пари взимат.Оставети ги гладни.Продавайте сами.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори