×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Другата страна на монетата или как Киро тръгна да покорява Черни връх по къси гащи навръх Нова година


09 Януари 2019, Сряда, 18:12 ч.
Автор: Даниела Пенкова*

Онзиден за пореден път забравих да изключа предразсъдъците си. Побеснях, когато чух по новините за фрапиращия случай за измръзналия гол бегач, недопуснат в планинския заслон на Черни връх от хижари-непукисти.

Веднага се задейства предразсъдъкът ми, че днешната икономическа система убива човечността в хората, и заех позицията на съдия, неспазващ принципа „невинен до доказване на противното“. Харесах де що имаше изказвания в социалните мрежи, осъждащи поведението на стопанисващите заслона и малко липсваше аз самата да публикувам подобно изказване. Интересното при мен беше, че този ми предразсъдък се сблъска с няколко други, но надделя без особени усилия. Един такъв е, че отдавна в себе си съм определила Димитър Кенаров, изкарал наяве случая, като умно-красиво протеже на Прокопиев, на когото не може да се има доверие.

Друг е, че за мен човек, поставящ на изпитание собствените си физически възможности, е безразсъден егоцентрик, търсещ слава. Винаги се възмущавам, когато се тиражират подобни “ постижения“, защото смятам, че дават лош пример на младите хора и създават у тях погрешна представа за героизъм. Въпреки това, някак изолирах вътрешните си аларми, че „има нещо гнило в Дания“ и изцяло заех позицията в защита на безразсъдния, но изпаднал в нужда човек, оставен да умира в снежната стихия.

Разбира се, не всички постъпиха като мен. Още същата вечер ми попадна статия със заглавие „Каквото почукало, такова не отворило“. Тя породи в мен въпроси и в търсене на отговори попаднах на обилна информация, която, странно защо, не се появи в новините. Изчетох пак статията на Димитър Кенаров в „Дневник“, предизвикала скандала, разказите на потърпевшия планински бегач Кирил Радев и на дъщерята на хижарите, мненията на спасителите, както и на приятелите на Кирил, присъствали на събитието, всичко, което намерих по темата в интернет, а накрая изгледах отново репортажа в новинарската емисия на БНТ с други очи.

Но какво не ни показаха новините и сутрешните блокове, които с радост играха ролята на съдия в продължение на няколко дни?

Ще започна с това, че заслонът и чайната на Черни връх са две различни неща, макар и да се намират в една и съща постройка. Заслонът е винаги отворен, отворен е бил и в злочестата нощ, и представлява предверие към една по-голяма стая-трапезария, наречена в случая „чайна“. Заслонът не е и хижа, защото няма условия за нощувка, затова е погрешно да говорим за „хижари“.

Корените на тази история всъщност са отпреди 3 години, когато Димитър Кенаров и Кирил Радев са изкарали новогодишната вечер в чайната. Харесало им е дотолкова, че да решат да повторят това си преживяване и тази година.

Двамата обаче са напълно наясно, че чайната е с работно време от 8.30 до 16.30 ч., тъй като неведнъж са посещавали мястото. Чиста случайност е, че три години по-рано е била отворена в новогодишната нощ по личното решение на стопанисващите я Чавдар и Ирина.

Ето защо няколко дни преди съдбоносната вечер Кенаров се обажда в чайната, за да попита дали ще бъде отворена в нощта на 31.12, на което му е било ясно отговорено, че ще е затворена. „Хижарите“ обаче имат неблагоразумието да се оправдават защо ще е затворена, макар принципно да не дължат обяснения на никого – работното време е ясно регламентирано. И тогава му казват, че тази година няма да отварят, защото искат да празнуват семейно с приятели.

Хубаво, но за някои хора отговор „Не“ не съществува. Питам се дали точно в онзи момент Димитър и Кирил не са започнали да обмислят как да принудят Чавдар и Ирина да ги пуснат вътре и така им е хрумната гениалната идея Кирил да се представи на вратата им практически гол. Проличава си от думите на Кирил на неговата собствена стена:

„Аз дълго време след като пристигнах очаквах, че някой ще отвори и всичко ще е наред и се занимавах с това хората да разберат, че има някой и дори не се облекох, мислейки за това, как да влезнем вътре. Погълнат от тази мисъл, аз първоначално не облякох дори една дреха, прекъснах си концентрацията и си наруших дишането (при вече спряло движение). Бях подготвен за екипировката, бях подготвен за преодоляването на студа, бях подготвен за времето, но това за което не бях подготвен, е че някой ще иска да празнува в собствен кръг, вместо да отвори вратата на просторната столова за няколко човека да се сгреят за кратко на връх Новата година. “

Прочетете го отново, за да осъзнаете значимостта на тези думи. Интересно защо Кирил не е бил подготвен, че някой ще иска да празнува в собствен кръг, след като изрично им е било казано точно това няколко дни по-рано.

Едно е ясно – когато е пристигнал, празнуващите изобщо не са му отворили вратата на чайната, така че дори не са могли да видят, че е гол. В заслона е достатъчно топло – по думите на Кирил са +5 градуса – за човек с нормална зимна екипировка и просто на празнуващите не им е хрумнало, че там може да се намира гол човек.

Тук роля изиграват и техните собствени предразсъдъци – когато от 20 години в планината никога не си се сблъсквал с гол човек при минус 10 градуса, просто не ти минава през акъла, че това може да се случи. Ето как лесно може да се окаже, че си човек с ледено сърце, оставил злощастен герой (или хитрец, неприемащ някой да му казва „не“) да измръзне в снега (всъщност, вътре в заслона).

Останалата част от историята я знаете – пристигат приятелите (колко ли от тях са замесени в постановката?), обаждат се на планинската спасителна служба, Кирил е допуснат в чайната, а Чавдар и Ирина вече няма да я стопанисват. В едно можем да бъдем сигурни – оттук нататък никой няма да намери вратата на чайната затворена. Просто защото вече едва ли ще има чайна.

Вместо това, както казаха няколко планинари на стената на самия Кирил, заслонът вероятно скоро ще заприлича на другите безстопанствени заслони с четири омазани с лайна стени.

Не зная всички подробности и цялата истина около тази история и едва ли някога ще ги узная. Но зная, че никога, ама НИКОГА не бива да си вадя бързи изводи. Зная също така, че ще продължавам да го правя. Дано поне по-често да се доверявам на „правилните“ предразсъдъци.

*Коментарът е от фейсбука на Даниела Пенкова

В категории: Животът


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
4
Коментара по темата
4.
Бабо Маро
09.01.2019 17:15:13
6
2
Едно време, по комунистическо, преди 30 години имаше на пазара една Мара общата, дето празнеше ташака на който поиска. Ти още ли дремеш на тоя пазар! Вярно, че мразеше другарите, дето не ти даваха апартамент за вярната ти служба на ефтина к-ва, ама другарите вече са ГЕРБ, СДС и малко в БСП, така че айде стига си плюла и марш при бика на село да муправиш свирка!!! Не си длъжна от всичко да разбираш. Гледай си работата по специалността! :)
3.
гражданин
09.01.2019 16:46:20
0
3
Този да ходи да тропа на вратата на психиатрията....там ще го пуснат !
2.
W
09.01.2019 16:38:05
0
4
По безумния поглед на този пишлигар съдя колко е с акъла си
1.
баба Мара от пазара
09.01.2019 16:16:03
1
8
Това че, някакъв полуидиот е решил да се прави на интересен и е тръгнал по гащи (същото, като по без гащи) да изкачва планината, не е кой знае каква новина за днешната реалност. По-лошото е, че този полуидиот има много последователи и пишман адвокати, пръкнали се като резултат на 50-тина години комунизация и изпростачване на страната. Тая комунизирана сган, прикрита като "либерали", носи вината (заедно с комунистическите "къртици") за краха на СДС и изтичането му в мръсния канал. Но либерастите на мирясват, с комунистически фанатизъм хулят и заклеймяват всеки, който не споделя налудничавите им бърборения. На либерастите всеки им е длъжен за нещо! И затова с комсомолски плам (и упрек) твърдят, че полуидиотът, тръгнал по гащи посред зима да изкачва планината е в правото си да нахълта без разрешение където и да е и, че всеки е длъжен да му спасява живота, дори с риск за собствения. В нормална държава, тоя щеше да бъде арестуван и подложен най-малкото на психиатрична експертиза. Но в нашата държавица, населявана в по-голямата си част от комунистически носталгици и либерастващи интернационалисти, нещата не стоят така. И всъщност, защо комундетата и либерастите да не подкрепят кретена, тръгнал по гащи посред зима да катери планината? Те смятат, че това е редно, че така трябва да бъде. Че е редно да закараш психичноболното си дете в църква по време на богослужение, което издавало "странни звуци" (т.е. вие, пищи и скимти) и след като те помолят да не пречиш т.е. да излезаш навън, да се почувстваш обиден и репресиран от целия свят. Както смятат, че е редно да се прокарват закони (вече приети) за подпомагане на сираци "на калпак" - и на тоя, който живее под наем, и на тоя, който притежава хотелска верига - по равно. Без да има реални реформи да се раздават пари на всякаакви "с увреждания" - и в резултат вече всяка трета пенсия е инвалидна и инвалидите надминават 1 милион. Без да има реформи да се наливат пари на ченгета, лекари , учители и пр. и в резултат - полза за гражданите няма, а парите минават през червата на тарикатите и отиват в клозета. И още, и още и още...
Така че, на тоя фон защо не поредният полуидиот, тръгнал посред зима по гащи, да не направи цялата страна на маймуни и глупаци, още повече, като си има и адвокати, на същото интелектуално ниво като него. Мила родна картинка...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори