×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поколението, израснало с мама и тате по Skype! Какви ще са последствията?


04 Януари 2019, Петък, 14:49 ч.

Всяко четвърто дете у нас – с поне един родител зад граница

Проучването, което установи, че всяко четвърто дете у нас е с поне един родител на работа зад граница, е не само шокиращо, но и страшно. Масовата имиграция през изминалите десетилетия създаде ситуация, към която всички ние малко или много се приобщихме, но тя е абсурдна.

По време на прехода България се превърна във фабрика за имигранти. Приятелят, комшийката, братовчедката, съученичката, вместо да се разхождат по улиците на нашия град, бързат по пътя си някъде в Гърция, Италия, Испания, Англия и Германия, Холандия. Рядко вече чуваме за тях, още по-рядко ги виждаме.

Масовата имиграция 1990 - 2000 г. създаде българското Skype –семейство. Създаде нация, напускана от своите най-млади и дееспособни хора – нещо като организъм с отворена вена, от която се излива кръв.

Пpeз пъpвoтo дeceтилeтиe oт влизaнeтo нa Бългapия в Eвpoпeйcкия cъюз (EC) бългapcкитe eмигpaнти – гурбетчии изпратиха нaд 8 милиapдa eвpo в poдинaтa cи. Те продължават да изпращат пари, но бъдещето на една страна зависи първо от нейните хора и после място от парите, пише "Труд".

Кой е пресметнал психологичните и възпитателни последствия на това масово явление? Никой. Но ние всички ще видим травмите на въпросното Skype -поколение, когато стане пълнолетно и се влее в обществото и производството.

Страна, в която всяко четвърто дете расте без ежедневна топлина и майчина грижа, без бащина защита и контрол и не може да има добро бъдеще. Мислите в главите на малките деца, които не израстват в естествени условия, са направо плашещи.

Естествен еволюционен процес е всяко поколение да се възпитава от следващото. Българчето на 2019 година обаче не научава за света от родените през 1989 г. негови родители, от поколението на родените през 1958 г. – това на бабите и дядовците. Така едно на четири деца живее и да се възпитава в България на Живков.

Възрастни хора, които почти нямат представа от съвременния свят, се наемат да възпитават деца, които трябва да оцелеят в сложното и електронно световно село на 2030 г. Хора, които са живели в затворено общество без контакт с външния свят зад граница, които не могат да схванат функцията на компютъра и терминологията на тийнейджъра, могат ли да бъдат полезни на децата, които отглеждат?

Разбира се, дядовците и бабите гледат децата с грижи и обич, но това не е достатъчно. Тези деца изпитват едно постоянно чувство на липса и един абсолютно разбираем комплекс спрямо другите техни връстници, които живеят с родителите си. Всички тези неща някога ще дадат видим резултат.

Ако през 1990 г. беше логично да се излива емигрантска вълна от България в чужбина поради икономически причини, то през 2018 г. това вече не важи. Нашата страна е в икономически подем. Бизнесът се развива. Защо един българин трябва да живее в Гърция, където надниците са ниски, а цените високи, когато може да намери работа в България, където е обратното? Защо трябва да оставя децата си на бабата и да търси работа в Атина, когато в София работодателите търсят работници, но не намират?

За съжаление, поколението българи, заминали в чужбина, в зората на демокрацията продължават да пазят спомена за предишната България? Те не са разбрали, че страната им се променя, че е заличила голяма част от разликата, особено в сравнение с Южна Европа, в която пребиваваме.

Продължаваме като народ да страдаме от синдрома на чуждопоклонничеството, свързан със стария комунистически режим. Тази жажда, която изпитвахме някога да излезем от нашите граници и да отидем там, където има светлини, витрини, живот, консумация, свобода, продължава да съществува дълбоко в нашето ДНК. Продължаваме да култивираме лъжливата илюзия, че добрият живот се намира на всяко друго място в света, но не и в нашата родина. Това е остатък от миналото, който не искаме да преодолеем.

България се готви да внася работна ръка поради липса на такава, а самите българи отказват да се завърнат в своята родина. Гръцките предприемачи или пенсионери идват в страната ни за работа и по-добър живот, докато българите остават да живеят в Гърция, която продължава да се намира в икономически крах.

Родителите виждат децата си през Skype, а когато се върнат в България, ще ги посрещнат чужденци. Защото техните деца знаят, че родителите им са избрали някоя чужда страна и дълбоко в себе си смятат, че тя е по-добра от тяхната. Напускаме родината си и след това я обвиняваме, че няма живот в нея. Ако българите не се върнат в България, няма да се съживят улиците и магазините, защото живот има там, където има хора.


В категории: Животът


16
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
16
Коментара по темата
16.
baihui
04.01.2019 20:51:35
0
0
Познавам хора които преди "промените" бяха "велики", а след това отидоха на Запад да станат теляци на малоумните протестанти. "На лакомо дупе-два хуя"(народна поговорка).
15.
Гошо
04.01.2019 15:45:38
0
0
Вярно е, че навсякъде си има проблеми, обаче ключовият момент е процентът нормални хора, които живеят в съответната страна. Във Франция примерно вече е малък. В големите градове в Германия също. За острова е ясно - Лондон, Манчестър, Ливърпул и прочее големи градове са отдавна извън класацията.
Но все пак има достатъчно много места, на които може да се почувстваш европеец без да се налага да се съобразяваш с "културни особености" на прииждащите азиатци, африканци и източноевропейци.
14.
_nib_
04.01.2019 15:44:46
1
0
Кой е тоа румпел.Кви 5 лева.Какъв икономически подем.Каунь.
13.
?
04.01.2019 15:35:21
0
1
Да ви кажа честно те белите страни страдат да не кажа бедстват точно от такива умни и интелигентни имигранти. И с това слагам точка по казуса.
12.
Гошо
04.01.2019 14:57:18
0
1
И още нещо - разликата е в това, че в България такова поведение, за което говориш се толерира и се приема едва ли не за нормално. Ако направиш забележка на някой може и да лежиш после в болницата.

В нормалните държави няма такива работи - правилата се спазват и хората осъзнават, че живеят в общество и имат както права, така и задължения.
11.
до 6? и 7Гошо
04.01.2019 14:56:14
0
1
Проблема е че е ПРАВИЛО да са невежи и дебилни//ГЕНЕТИЧНО И ВЪЗПИТАНИЕ с основа личния ПРИМЕР/ .И ИЗКЛЮЧЕНИЕ са НОРМАЛНИТЕ в малцинство ПОСТАВЕНИ В НЕИЗГОДНАТА ПОЗИЦИЯ ДА БЪДАТ ПОДВЛАСТНИ НА ТОВА ДЕБИЛНО МНОЗИНСТВО ИЗБИРАЩО ПРАВИТЕЛСТВО НА ПРИНЦИПА ""И АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ"".ЕФЕКТА ОТ ТОВА Е НАЙ ВИДИМ ЧРЕЗ ПОНЯТИЕТО ""СТАНДАРТ НА ЖИВОТ–НЕЩО МНОКОКОМПОНЕНТНО КОЕТО ЗА КРАЙНИТЕ ДЕБИЛИ СЕ СВЕЖДА ДА МАКСИМАТА ""КОРЕМА ДА Е ПЪЛЕН И МЪДЕТЕ ПРАЗНИ""
10.
до 6? и 7Гошо
04.01.2019 14:56:13
0
1
Проблема е че е ПРАВИЛО да са невежи и дебилни//ГЕНЕТИЧНО И ВЪЗПИТАНИЕ с основа личния ПРИМЕР/ .И ИЗКЛЮЧЕНИЕ са НОРМАЛНИТЕ в малцинство ПОСТАВЕНИ В НЕИЗГОДНАТА ПОЗИЦИЯ ДА БЪДАТ ПОДВЛАСТНИ НА ТОВА ДЕБИЛНО МНОЗИНСТВО ИЗБИРАЩО ПРАВИТЕЛСТВО НА ПРИНЦИПА ""И АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ"".ЕФЕКТА ОТ ТОВА Е НАЙ ВИДИМ ЧРЕЗ ПОНЯТИЕТО ""СТАНДАРТ НА ЖИВОТ–НЕЩО МНОКОКОМПОНЕНТНО КОЕТО ЗА КРАЙНИТЕ ДЕБИЛИ СЕ СВЕЖДА ДА МАКСИМАТА ""КОРЕМА ДА Е ПЪЛЕН И МЪДЕТЕ ПРАЗНИ""
9.
Гошо
04.01.2019 14:52:52
0
0
Точно така - за 30 години болшинството хора си останаха същите пълни тъпанари, които искат да живеят добре, но отказват да се променят.
Тези, които бяха достатъчно светнати да прозрат това се изнесоха навреме. Останалите се чувстват като чужденци в собствената си страна.

За пример ще ти дам забраната за пушене на закрито. Там където живея я въведоха през 2011-та. Никой не се възпротиви - беше посрещната нормално от всички и след това всички спазваха правилата почти без изключения.

Тук пушачите категорично отказаха да се откажат от удобствата си за да запазят гадната си наркоманска зависимост. И понеже болшинството са тъпанари това отново беше използвано от управляващите да раздели хората и да ги противопостави един срещу друг.
8.
?
04.01.2019 14:43:53
1
2
Еми нещо се бъркаш през 90-те псувахме много повече и бяхме по-големи диваци, просто ти удъртяваш и вече всичко ти се струва простащина. Народа се е интегрирал от тогава много ама много. Спомням си през 90-те как всичко живо си хвърляше боклука през балконите, вървяха и плюеха като лами по пътя. Каквито бяха преди и сега са си същите, разликата не е голяма общо взето.
7.
Гошо
04.01.2019 14:22:50
0
4
До No 6
Тъпанарите отглеждат тъпанари. Може да не е политкоректно но е самата истина. Мини покрай която и да е детска площадка и се загледай в поведението и разговорите на малолетните. После направи същото с родителите им, които викат и псуват и си хвърлят фасовете по земята на същите тези площадки.
После иди в двора на произволно училище в някое междучасие и пак се загледай и заслушай.

Има останали читави хора в България, но са огромно и безгласно малцинство.

Почти няма културни, интелигентни и възпитани хора, които да отгледат културни, интелигентни и възпитани деца. И тези, които са останали не се чувстват на мястото си - затова бягат в чужбина.

И така, нещата си вървят по една стръмна, низходяща спирала, от която няма измъкване.
6.
?
04.01.2019 14:12:13
2
2
Ами искаш да кажеш, че само по твоето време са се раждали умни, кадърни, широко скроени и пр. хора, избягали са, останали са само тъпанари и се раждат само тъпанари. И логически като влязахме в ЕС бягат само тъпанари. Това е кето разбрах от теб а относно годините си прав, само на 35 години съм.
5.
Българин
04.01.2019 13:57:26
0
4
И кое му е хубавото в България. Да, работа има, но за без пари. Един инженер в България повече от 1000 лева не може да вземе, а за същата работа в чужбина получава минимум 4000 лева. В България не се спазват правилата, а навън се спазват. В България не можеш да разчиташ на институциите, а навън те те търсят. Има ли смисъл да продължавам да изреждам. За жалост все повече ще са имигрантите.
4.
Гошо
04.01.2019 13:26:40
0
1
До No2
Явно си доста млад. Неграмотните и бесни кючекчии заминаха предимно след като приеха България в ЕС. Преди това заминаваха умните, кадърните, широко-скроени хора, които са готови да се интегрират навсякъде и сега уменията им допринасят за просперитета на чужди държави.
Да не говорим в началото на 90-те как се обезкърви нацията. Съжалявам, че не заминах с първата вълна а проспах почти 15 години преди да видя, че положението е неспасяемо и качествени хора почти не са ни останали.
Ами вижте ни политиците - те са огледало на нацията в момента. "Пълни тъпанари" (По Теди Москов)
3.
до 1 Гошо
04.01.2019 13:03:11
1
5
Абсолютна истина –с малки изключения СА НЕВЕЖИ И ЗА МОДЕЛ НА ЩАСТИЕ ИМ СЛУЖАТ МУТРИ ЧАЛГА И АГРЕСИВНАТА НАГЛОСТ//която в тези условия на БЕЗЗАКОНИЕ Е ПЕЧЕЛИВШ МОДЕЛ НА ПОВЕДЕНИЕ///И са крайно нещастни ако ни са в ИГРАТА!!!!
2.
?
04.01.2019 12:40:14
5
3
Ами аз повечето които познавам и заминаха от страната ни са неграмотни, така че извода ти не се приема. Опп забравих, че са и бесни кючекчии :)
1.
Гошо
04.01.2019 12:15:03
5
10
Аз съм един от тези, които прекарват повечето си време извън България и мога да споделя няколко неща:
Винаги ще обичам страната си. Тук съм роден, тук са ми корените. Обаче...
Аз не съм в чужбина заради повечето пари - мога да ги вадя навсякъде.
Аз съм в чужбина заради хората, които останаха в България. Можещите и знаещите се изнесоха отдавна - от приятелите ми са останали няколко човека - всички други се пръснаха по света. Тези, които останаха тук (с много малки изключения) са нещастни, прости и неграмотни хора, които се възхищават от мутри и чалга.
Ежедневието е подчинено на една агресивна простотия, която те дебне на всяка крачка.
Е, не виждам защо децата ми трябва да живеят в такава среда след като мога да си позволя много по уредена и приятелска обстановка.
На всичките "патреоти", които ще ме оплюят искам да кажа само да поживеят няколко месеца в бяла държава, да видят разликата и тогава пак да коментираме. Или поне да пуснат децата си като навършат 18 години да видят за какво става въпрос.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори