Еврика! Отриха ново неподозирано свойство на кафето!
26 Декември 2018, Сряда, 19:49 ч.
Проучванията при мишки са показали, че веществото предотвратява натрупването в мозъка на специален протеин, който предизвиква стареене
Кафето е втората най-консумирана напитка от хората след водата, като тази конкуренция му прави единствено чаят. Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект.Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче използването на кафето остава твърде ограничено, пише zdrave.to
Днес кафето е една от най-популярните напитки за събуждане в цял свят. Има толкова различни вариации на тонизиращото питие, че може да бъде задоволен всеки вкус. А освен това учените все повече му обръщат внимание.
Така експерти от университета "Рутгерс" в САЩ установили, че активно здравословно действие върху мозъка има ейкозаноил-5-хидрокситриптамид (EHT) - производно на мастната киселина на серотонин, което се намира в големи количества в зърната кафе.
Проучванията при мишки са показали, че веществото предотвратява натрупването в мозъка на специален протеин, който предизвиква стареене на мозъка и е "задействащ" механизъм за невродегенеративни заболявания.
Изследователите са установили, че пиенето на кафе редовно намалява риска от развитие на невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон, Алцхаймер и старческа деменция.
Освен това, невролози са открили, че пиенето на кафе стимулира мозъка, въпреки това не го заставя да работи непрекъснато. Мастните киселини, според учените, позволяват да "поддържате" мозъка в състояние на повишена активност в продължение на няколко дни.
Освен това учени доказаха, че човек може да понижи риска от заболяване от диабет втори тип, ако пие достатъчно кафе.
Оказва се, че за да намалим риска от диабет, не само е полезно да пием кафе, но количеството всеки ден трябва да е три - четири чашки. При това няма никакво значение дали става въпрос за обикновено кафе или безкофеиново.
Професор Келд Хермансен, който е изследвал задълбочено връзката между кафето и диабета, предполага, че за намаляването на риска влияят антиоксидантните, противовъзпалителните и термогенни ефекти на ароматната напитка.
В категории:
Животът
82 кг марихуана заловени на Дунав мост - наркотикът бил скрит в климатични панели
Стилиян Петров с тежка изповед: Българският футбол е обречен
Как да премахнем миризмата на канализация в банята - ефективни методи у дома
Божидар Андреев: Взех веществото, за да може жена ми да забременее
Карлос Насар и Александра Костадинова избягаха в природата - романтика на коне под открито небе
Декемврийско чудо за Лъв и Козирог: една мечта се сбъдва преди Коледа
България отново влиза в радара на глобалните инвеститори в имоти
Мирослав Боршош очерта стабилна рамка за развитието на туризма през 2026 година
Опасна схема с фалшиви обяви за коли удря български купувачи в мрежата
Защо не бива да мием пода в петък - традицията, която крие мъдрост, а не суеверие
Вселената се усмихва на Рак и Скорпион: съдбата им се обръща от 18 декември
Как се съставят годишни финансови отчети за 2025 г. следното въвеждане на еврото от 1 януари 2026 г.
