×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Когато нямаше Коледа, а нощите около Нова година миришеха на смола


Спомени от соца: Когато нямаше Коледа, а нощите около Нова година миришеха на смола
Получавахме по един подарък от работата на мама и тате. Те обаче не бяха за Рождество Христово, а за Нова година
25 Декември 2018, Вторник, 03:34 ч.
Автор: Светлана ЧАМОВА, socbg.com

25 декември си бе един най-обикновен учебен или работен ден и очакванията ни бяха насочени към големия празник, който поглъщаше в себе си всичко – Нова година

А имаше време, когато нямаше Коледа... Не съвсем, но поне не официално. Православната църква си отбелязваше празника по всички правила на канона, но това оставаше някак си встрани, приглушено, само за най-ревностните вярващи. Въобще 25 декември си бе един най-обикновен учебен или работен ден и очакванията ни бяха насочени към големия празник, който поглъщаше в себе си всичко – Нова година. По онова време, преди повече от 30 години, моето поколение бяхме деца, безкрайно щастливи по тази най-главна причина, пише socbg.com.

А в навечерието на Нова година щастието ни се умножаваше, тъй като тогава получавахме подаръците си, не на Коледа. Задължително по един от работата на мама и на тате. Там, където работеше моят баща, не организираха новогодишни тържества за децата. Една вечер след работа татко просто ми донасяше подаръка. Беше доста прозаично, някак си анонимно, затова и не се вълнувах особено, имаше единствено малко любопитство. Оттогава знам – не е важно само какво ще подариш някому, но и как. Затова пък от работата на майка ми задължително имаше новогодишен празник за децата – с елха, Дядо Мраз с торба, от където той вадеше подаръците и Снежанка, която да краси пейзажа и да му помага.



Главните роли на белобрадия старец и принцесата с бяла рокля и корона се изпълняваха от колеги на майка ми. Обикновено тържествата се правеха в банката, където тя работеше, но една година бе в Кукления театър. За да получа подаръка си, тогава за пръв път се качих на сцена – много отговорно място в детските ми очи. Пред другите, на сцена, няма как да се скриеш. Хубаво и страшно.

Истински вълнуващият спомен от онзи новогодишен празник обаче е нещо съвсем незначително като събитие, но оставило у мен силна следа. Както често става при спомените, това не е случка, а усещане, състояние на душата. Смрачава се, вървим с майка ми към въпросния Куклен театър. Тя ме държи за ръката, прехвръкват рехави снежинки пред лицето ми. След броени дни е Нова година. Аз съм радостно развълнувана от неизвестния подарък, от празника. И обгърната от блаженото чувство на защитеност и сигурност. Това са двата детайла, които ще помня винаги – ръката на мама и снежинките.



Новата година на моето детство през 70-те – 80-те години бе немислима без украсената елха. Екологично мислещите ни съвременници може да се ужасят, че нямаше изкуствени дръвчета. Но тогава алтернатива липсваше, а и през ум не ни минаваше да щадим борчетата, които се отглеждаха специално, за да бъдат отсечени за Нова година.



Много харесвах новогодишните си играчки за елха, особено най-старите. Купувани са от мама още, като съм била съвсем мъничка, така че за мен те са били винаги у дома. Всяка година купувахме поне по една нова играчка, за да обогатим украсата, а и заради счупените – като малка обичах да ги докосвам с едно пръстче, изпънато напред. То се оказваше по-силно, а играчката по-крехка от очакваното и поразията бе на лице. Всяка играчка си имаше име: „камбанките“, дядо Мраз“, „лимончето“, „чайничето“, „гроздовете“, „бъчонката“, „елхичката“, а върхът бе „ракета“.

“Нощите около Нова година миришеха на смола, на борова гора.”

Причината бе проста – елхата стоеше в моята стая, върху масата и аз спях почти в подножието й. Чувствах се като сред боров лес. Нощем чувах как понякога игличките падат, а украсата проблясваше вълшебно в тъмнината. Бе леко загадъчно, романтично и много, много хубаво.

За бананите по онова време, за което разказвам, се е изписало много – те станаха негов символ. Само че аз свързвам Новата година не толкова с този чуждоземен плод плюс портокалите, които също се появяваха именно тогава, а с фурмите, вероятно защото съм ги обичала повече. В почти тийнейджърска възраст съм, метнала съм крака върху облегалката на фотьойла и гледам едно чешко филмче на новогодишна тематика. Помните ли чешките приказки? Едновременно с това бавно и славно ям фурми, наслаждавам се на вкуса им, на филма и на едва доловимото трополене в съседната стая – мама готви задължителните у дома за Нова година сърми. Ако блаженството може да бъде описано, това е то!

В категории: Ретро Флагман


19
Коментара
19
Коментара по темата
19.
Тука пишат само гладни и скъсани
26.12.2018 09:45:48
4
4
Панелкаджии,прости бачкатори, които си мислят,че те и децата им като са ” неуки цървули” и всички са бедни и прости като тях. Във днешното време на възможности и свобода на придвижване на хора и стоки,видиш ли някой да е ”черноглед” и плюещ по всичко,значи е много калпав и прост. Днес е последният почивен ден и ”голямото завръщане” започна. Следете новините и помислете всичките хиляди автомобили,къде са били и от къде се връщат. България никога няма да се оправи,заради вмирисани озлобени бачкатори,къпещи се само в неделя и мразещи прогреса,а бленуващи по ”мизерният фалирал строй” за който ”Баш Бай Тодор” каза : ” Социализма се оказа едно недоносче”
Тъпите бачкатори,прости селяндури разбират повече за ”дереджето на държавата” от самият управник Тодор Живков! Хахаааа. Мнооо прости чукундури ей! Демокрацията им виновна,че циганите безчинствали по селата. Ами защо сте си зарязали родителите бе и сте ги оставили сами,и не ги поглеждате с месеци? Защо сте страхливи и прости бе? Защо сте най-бедни и най-болни в Европа? Защо като беше ”вълшебен онзи строй” не се вдигнахте да излезете по улиците и да потърсите сметка на Луканов, Петър Младенов, Добри Джуров,защо свалят Бай Тошо и обръщат страната към Запада и капитализма,а ? Мрън-мрън -мрън. Комунизма направи от ганьовците най-простите и тъпи говеда,които само мрънкат и завиждат. Панелкаджии миризливи не пускащи водата в тоалетната,защото била скъпа,но за телефонните измамници все ще съберат да хвърлят нещо през балкона. Хахаааааа Мирише на пот и кисело зеле по входовете им,но демокрацията им виновна. Години и санкции бяха нужни да ги отвикнат да хвърлят торбичките с боклука през терасата. Между блоковете беше сметище,а как се крадяха едни други. Хахаа Демокрацията им виновна на ”дребните душици”. Той Господ не случайно наказва това овче стадо.
18.
До17
26.12.2018 07:43:05
0
0
Мамулите, хаха
17.
до 15
25.12.2018 16:42:32
0
4
какво ще ни конфискуват като нямаме деца ,жилище ,пари и заплата /шушоните ли?/
16.
Galio
25.12.2018 15:56:57
1
4
Много гадно беше през комунизма. Вижте сега колко е прекрасно всичко .циганите ебът насила бабите по селата, децата правят свирки и взимат хероин. Мъжете си бръснат краката и са като жени. Всичко е чудесно.
15.
до 13
25.12.2018 15:13:15
5
0
Флагман ще даде IP adresa на Полициеските власти да бъдеш установена твоята самоличност заведен на отчет и следене от власта Интернет доставчика ти ще предаде сам твоя IP адрес с твоя телефон и адрес ,чакайте си призовките за спарвки и разпити а после цацатъ ще ви подпука с КОНПИ за конфискация а лапетата ви ще изчезнат за 48 часа в тайна
14.
да бе помня
25.12.2018 14:22:39
0
3
Разрешете да припадна!
Готово - благодаря!
13.
до 9
25.12.2018 13:12:01
0
6
Ще проследиш на Марко чадъра и още нещо...
12.
до 8
25.12.2018 12:58:20
3
8
Че сега кои са ни магистралите, че не се сещам? Преди няколко дни пътувах по така наречената магистрала Тракия. Това даже не е магистрала. От Стара Загора почти до Пловдив има играничение от 90км/ч и дупка до дупка. А бат' Бойко толкова се гордее с нея.
11.
Кака Курнелия Импексова
25.12.2018 11:16:06
8
5
Кака Курнелия е активизирала червените тролове,на Станишев и Жан Виденов.
много трол много нещо
10.
до модература
25.12.2018 11:14:04
7
4
модиратура: блокирай червените тролове, дай разпечатка на IP адресите на полицията,да ги привикат за спарвка Цацатъ да се самосезира и да даде троловете на КОНПИ -подпукайте ги и им отвлечете лапетата за 48 часа в тайна...
9.
до 3 пенсията
25.12.2018 11:09:59
8
3
Ей каскет,ти кого плюеш на коледа бе червена пенсио.Внимавай да не ти проследим IP адреса и да те открием по него.Чакай си призовката
8.
верен Член на патия Герб
25.12.2018 11:04:16
12
4
момции и момии целувайте ръката на Бате ви Бойко .Без Бойко нямаше да имате пенсии ,магистрали и спортни зали.Санира ви панелките за без пари ,напълни Ви хладилниците със вносни мезета и напитки.Карате благодарение на него западни коли . Даскалите и полицайте забогатяха вземат заплати с прмиите по над 2000 лева средно на месец , държавните чиновници тънат в охолство и си правят екскурзии в чужбина, децата ви работят и учат на запад .Целувайте ръка на Бате Бойко и Цветанов
7.
е й ?
25.12.2018 10:59:54
3
8
е й и какво правят лапетата като им земете по 1 айфон и таблет-по цял ден пускат порно и се учат на мръсотиии ,да не мислите ,че на тях гледат нещо друго хахаха
6.
За сведение на авторката
25.12.2018 10:58:16
10
12
Коледа се е празнувала винаги в България, но ти като не си я празнувала, няма и да я празнуваш. Българите празнуват коледа, с коледари, вековни обичаи и традиции. Тя няма нищо общо с подаръците на американския дядо коледа, а с духовното, което в теб го няма.
5.
аз до 4
25.12.2018 10:46:33
2
9
Така е брат, днешната младеж не се задоволява с малко. Помня, колко дълго време сънувах колелото си "Балкан" и когато го получих за рождения си ден как бях убеден, че притежавам всичко на света. Радвахме си и ценяхме малкото. Днес във времена на чудовищна информация и технически чудеса, тяхното "разнообразие" вече не е какво им трябва и как ще ги радва, а каква марка е. По наше време, във фантастиката от "Седморката на блейк" имаше разговор по нещо, като телефон, в което на нещо като монитор се виждаше отсрещния. В училище си представяхме, какво би било това и си го наричахме фантасмагории, но пък играехме футбол, фунийки, разказвахме си страшни случки пред кооперацията и се натискахме със съученичките си. Днес фантасмагориите са вече реалност, а хлапаците вече имат претенции това видео-обаждане дали да стане с чрез Айфон, или чрез Самсунг и Сони. Е, с какво да им ангажираш утре интереса и мечтите на тези задоволени от живота хлапаци, за които е по-важно какъв статут ще добият, отколкото това, с какви знания ще си напълнят главиците ?
4.
Чичка
25.12.2018 10:18:55
3
12
А моя тъпън реве на 12 години за айфон, а аз на неговата възраст мечтаех за футболна топка - бразилка или колело Балкан
3.
благодаря на Бойко Борисов
25.12.2018 10:14:43
4
15
Г-н Премиер-Бойко Борисов
Благодаря ,че след като си платих новите по-високи данъци за колата и двойната Гражданска отговорност,по-скъпия ток и вода ми остана точно 1.05 лева и с тях си купих коледен подарък за внучето-марципанче...
Благодаря ти Бойко ,че не ми взе и марципанчето от 1.05 лева....
и ти пожелавам за 2019 да последващ щастливата съдба на твоя ментор другаря Тодор Живков да управляваш поне до 85г. и да завършиш кариерата си в Софийския пандиз като него....
2.
няма разлика
25.12.2018 10:00:04
4
11
няма разлика:
тогава управляваше диктатора от село Правец Тодор Живков
сега управлява неговия бодигард диктатора от село Банкя Бойко Борисов
1.
Яс
25.12.2018 09:58:13
5
14
Така си беше. Мирис на бор и много весел и щастлив народ. Не като днес - забити носове в материалностите, напрегнати и озлобени физиономиите и липса на всякакъв интерес, напротив - по скоро има напрежение и притеснение в хората, какво и как ще сколасат с бюджета след празниците, в които днес има повече комерс, а дядо Коледа вече е частен позьор на реклами и най-вече на Кола-кола.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори