×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Румен Радев спъна закона за „тайните арести”, Цветанов с нов залп срещу президента


Румен Радев спъна закона за „тайните арести”, Цветанов с нов залп срещу президента
Президентът поиска забраната за уведомяване да важи само за конкретни случаи и за конкретен кръг лица
19 Декември 2018, Сряда, 12:03 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

Държавният глава наложи вето, от БСП го подкрепиха


Президентът наложи вето върху т. нар. тайни арести. Поправката в закона бе приета на второ четене миналата седмица. Тогава в пленарна зала опонира единствено бургаският депутат Тодор Байчев, който представи позицията на „БСП за България”.

Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалния кодекс.

С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа. Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага, съобщиха днес от администрацията на президента.

Румен Радев подкрепял усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не бил съгласен с подхода на законодателя.
Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило.


Спазването на високи стандарти за защита на основните права на гражданите е неизменна насока в развитието на европейските правни системи, посочват още от президентството.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов използва случая да изстреля нов „залп” срещу Румен Радев.

Стилът на президента е да се налага вето, за да може да има дебат и да се търси поредната конфронтация или заблуждение, коментира Цветанов.
Според него всички промени били съгласно директива на ЕС. Повод за измененията пък били терористичните актове в Париж.
Цветан Цветанов припомни аргументите, че целта на ограничението е да се предотвратят тежки престъпления и уведомяване на съучастници.
Освен това решението се взимало от прокурор и можело да се обжалва пред съда.

Обвиняемият арестант щял да има и достъп до адвокат.

Крум Зарков от „БСП за България” обаче каза, че ветото на президента е основателно.
Нека управляващите, които останаха глухи за всички предупреждения, включително на експертната общност, да не се оправдават с европейски директиви, призова той.
Зарков коментира, че европейската директива ясно определя при кои тежки  престъпления  може да бъде използвано такова изключение. Според него в тази си част директивата не била задължителна.
Президентът правилно върнал закона и от БСП се надявали той да бъде чут.

В категории: Политика


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
18
Коментара по темата
18.
nedevbs
19.12.2018 18:07:49
1
4
Разбира се, че Ц.Ц., ще реве срещу Президента.За Ц.Ц. ще бъде най- добре, ако може да ни направи роби или крепости селяни и тогава да прави всичко каквото си иска.Но така е когато ни управляват пожарникари с мутрински манталитет и физкултурници.
17.
Пешо кура
19.12.2018 15:27:12
3
5
Добре че е президента иначе щяхме да сме като южна Корея
16.
БЛЯяя
19.12.2018 15:12:50
2
6
Браво на президента. гЕРБ е Гестапо
15.
hoho
19.12.2018 14:59:50
0
4
Малко прекаляват с чистенето на лични интереси. Софийска прокуратура направо ги пратиха в изпълнителната власт.
14.
Верен Гербер
19.12.2018 14:31:24
1
5
Скоро бате Бойко и Цацарков ще приемат закона за конфискации без съд и присъда .Ганя ще му увисне сопола- с батце ще му отнемем панелките и таратайките - ще ги изметем през Терминал 2 и ще си заселим нов-наш народ-македонци,албанци и африканци-верни хора на Батце и Цацъта.
Скоро ще ви конфискуваме и белите гащи, малко му остана на Ганя
13.
!
19.12.2018 14:26:28
3
9
Никой да не гласува за Б.Борисов-защото е Луд и има психични отконения-лъже като дърта циганка и сам си вярва на лъжите- психопат
12.
gradski
19.12.2018 14:25:18
2
4
Как някой имат мокри сънища да се върне Държавна сигурност от 50-ти години на миналия век..
11.
?
19.12.2018 14:24:16
2
5
Б.Борисов,Цветанов,Пеевски,Цацарков,Бориславова= Ку-Ку
10.
Карлуково
19.12.2018 14:21:33
4
7
Цветан Цветанов-цецо пъпеша и Бойко Борисов-мъхъла са избягали от Лудницата в Карлуково.Който ги види да съобщи в най-близкото поделение на милицията ....
9.
пешев
19.12.2018 13:53:32
8
5
УВЕРЕН СЪМ,ЧЕ РАДЕВ ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ.ТОЙ Е ПОСЛУШНА МАША НА КОМУНИСТИТЕ И С ЗАКЪРНЕЛИЯ СИ ,ВОЙНИШКИ МОЗЪК СЕ НАМИРА,КАТО В МЪГЛА.НАГЛИТЕ КОМУНИСТИ СА НАМЕРИЛИ ГЛУПАКА И СЕГА ГО ВОДЯТ ЗА НОСА А ТОЙ СЕ МИСЛИ ЗА ФАКТОР.. УЖАС
8.
бббб
19.12.2018 13:51:11
1
5
участваш в мирнин протести и айде изчезваш за 28 часа нали така точно за лични интереси закон и баламосват уж терророзим и като изчезнеш то там вече нямаш права и закони
7.
gafur
19.12.2018 13:43:39
1
5
KOYTO GOVORI PROTIV SVETANOV I SHTE IZCEZNE ZA 24CASA KOYTO BIZNESMEN NESE OTCITA I TOY SHTE IZCEZNE 48 CASA
6.
*********
19.12.2018 13:43:04
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
Башмаистор
19.12.2018 13:38:49
0
5
Да не стане 48 часа в неизвестното и бой, а после извинявай не си терорист. Всички любовници на полицейските жени ще са по този закон
4.
гафур
19.12.2018 13:37:45
2
6
ВИЖДАМ ДЪРЖАВНО МАФИОСКИ ПРОИЗВОЛ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАДЕ СА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА КАДЕ Е ДЕМОКАРАЦИЯТА НА ЕВРОПА НАЛИ КРИТИКУВАТЕ ЕРДОГАН ЗА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ДАЖЕ И ТУРЦИЯ НЯМА ТАКИВ ЗАКОН
3.
Деца терористи?
19.12.2018 13:36:36
0
5
Аз не знам в някой от атентатите да участвали деца,този пиян ли е? Или вместо да задържат синовете на бизнесмените,както до сега,за ДДС и пране на пари,ще ги отвличат и крият по два дена,под предлог че са терористи.
2.
Цветанов,като си знаем държавата
19.12.2018 13:19:29
3
9
Какво ме интересуват атентатите из Европа бе? Да задържате и тормозите хората,под предлог,че са терористи,а? И колко деца терористи има в България бе тъпак нагъл? Терористи ще бъдат децата на обикновенните хора,а не ваще,нали? Ваще деца са по лицеи,частни училища,по чужбина. Вие благодарете,че наистина няма терористична организация,обаче на националистически принцип,която да избива тези които ограбиха България. Нагъл физкултурник. За 6те апартамента какво стана,някакви нови заеми и дарения,не си ли получавал? Не се наядахте и навластвахте,боклуци продажни. Европейски директиви. Ами като ви казват от Европа че много крадете,що не спрете бе тъпак?
1.
така така
19.12.2018 13:08:24
0
10
аз предлагам закон за тайно двуметрово закопаване на всеки алчен политик или държавник и всеки следващ който смее да бърка в медената каца!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори