×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вселенският патриарх замеси България в жестока кражба


16 Декември 2018, Неделя, 15:04 ч.
Източник: канал3

Патриаршията иска ръкописи от университета в Принстън - били откраднати от българските власти

Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски подаде съдебен иск срещу Принстънския университет, с който поиска да му бъдат върнати откраднати от манастир в Северна Гърция ръкописи на 1000 години.

В продължение на десетилетия тези произведения на изкуството, които според църквата са свещени текстове, са били част от най-ценната колекция с редки ръкописи на Принстънския университет. Те са били подарени на учебното заведение от благодетел през 1942 година, който ги закупил от германски търговец около 20 години по-рано.

Според съдебния иск, подаден в районния съд в Ню Джърси в четвъртък от името на патриарх Вартоломей, четирите ръкописа са били откраднати от манастира в Кормища (село в Северна Гърция) по време на Първата световна война от българска чета, пише „Ню Йорк таймс”.

Според предоставените доказателства българска чета щурмувала манастира „Теотокос Ейкосифоиниза“ през 1917 година, убила монасите, които живеели там и откраднала древните текстове – включително ръкописите, които впоследствие се озовават в колекцията на Принстънския университет.

Сред доказателствата е и том на каталога на учебното заведение, озаглавен „Гръцки ръкописи в Принстън, VI до IX век“, който е бил публикуван през 2010 година и съдържа подробно описание на ръкописите, за които се посочва, че са били взети от гръцки манастир през 1917 година и са пренесени от българските власти.

„Това е книга на Принстън, издадена от издателството на Принстън, касае колекция на Принстън и е написана от служители на Принстън“, заяви Джордж Цугаракис, адвокат от кантората „Хюс, Хюбард и Рийд“ в Ню Йорк, който е подал съдебния иск и представлява Гръцката православна църква по делото.

„Според нас това е доста убедително доказателство“, категоричен е Цугаракис.

Въпреки доказателствата университетът не признава да е извършил нещо нередно при получаването на ръкописите и посочи в изявление, че има пълно доверие в достоверността на проведеното от служителите му проучване и е съвсем сигурно, че ръкописите не са откраднати.

„Въз основа на информацията, с която разполагаме, не открихме никакво основание да се съмняваме, че ръкописите, които притежаваме са били откраднати по време на Първата световна война или са били иззети незаконно от притежанието на патриарха“, посочва в имейл говорителят на университета Майкъл Хочкис.

Ръкописите от Византийската ера са: ръкописът на свети Йоан Златоуст „Коментар на Евангелието на Матей“, преписан през 955 след Христа от писаря Никифор, ръкописът на Свети Йоан Лествичник „Божествена стълба“, преписан през 1081 година в Константинопол от писаря Йозеф, и страници от IX век, които вероятно са били част от ръкопис на „Коментар на Евангелието на Матей“, които в някакъв момент са били добавени към „Божествена стълба“.

Освен това от патриаршията планират да поискат и връщането и на още едно резюме на Евангелието на Матей от 16 век, което също било откраднато от българските власти през 1917 г.

Вселенският патриарх първоначално изискал връщането на петте ръкописа в писмо до Принстънския университет през 2015 година, в който ги описва като „неделима и незаменима част от Византийската култура“ и „свещени писания, които все още се тачат и почитат от Източната православна църква и нейните миряни“.

В отговор от Принстън обаче обясняват, че два от въпросните ръкописа през 1917-а изобщо не са били в манастира, от който се предполага, че са откраднати. Те били дарени преди това на друг манастир, от който по-късно са продадени. От университета твърдят, че нито един от ръкописите всъщност не е в списъка на Владимир Сис – чешки журналист, който наблюдавал транспортирането на вещите и чиито записки също са използвани като доказателство от Патриаршията.

Гръцката православна църква обаче също е предоставила допълнителни доказателства по съдебното дело – включително писмо от местен официален представител от делегация на гръцкото външно министерство в София, България, в което описва нападението срещу манастира.



В писмото, което е написано на френски език, се посочва, че „банда от 60 престъпници“ насилствено е влязла в манастира и безмилостно е пребила до смърт двама мъже, за да им кажат къде са скрити ценностите на светата обител. След това нападателите прибрали ръкописите, печатните книги и други предмети, включително златни флорини.

„Бандитите, след като прибрали всички ценности на манастира, натоварили плячката на 24 мулета, които водели със себе си и напуснали необезпокоявано светата обител“, посочва в писмото гръцкият официален представител от това време Н. Бакопулос.

Откраднатите ръкописи били занесени в София, откъдето били предадени на търговци на книги и аукционни къщи в Централна Европа, се посочва в съдебния иск. Четирите ръкописа, които има Принстънският университет, са дошли от базираната във Франкфурт аукционна къща „Йозеф Баер“.

Отец Александер Карлутсос, свещеник от Ню Йорк и дясна ръка на Вселенския патриарх, който помага при делото, заяви за „Ню Йорк таймс“, че ръкописите са „част от нашата духовна и културна идентичност“. „Те са част от свещена история, която е нашата културна и духовна идентичност“, посочи той и допълни, че загубата на ръкописите и усилията по тяхното връщане е „особено болезнена“.

По думите му ищците вече преговарят и с университета в „Дюк” и „Библиотеката и музей Морган” в Ню Йорк за връщането на други ръкописи от 1917 г. От университета в „Дюк” отказаха коментар, а от „Морган” обявиха, че наистина преговарят, но са предложили свое решение на казуса.

Официални лица от Патриаршията, пък обявиха, че през 2016-а Лутеранското теологическо училище в Чикаго вече е върнало издание от 337 страници на Новия завет, написано през 9 век, именно поради притеснения, че е било откраднато от българските власти.





Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса (НА ЖИВО) Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса (НА ЖИВО) Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Той временно е отстанен от работа Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медици Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Ако действително се окаже, че това не е служебен, а партиен кабинет, подозренията към изборния процес ще стават все по-големи, обяви Илияна Йотова Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори 34-годишният криминално проявен и осъждан Александър Ф. е задържан Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма да е кандидат за Европейския парламент Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Софийската адвокатска колегия да определи резервен защитник на обвиняемата, определи САС Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ Ако се яват на изборите само, еколозите ще претърпят катастрофално поражение
Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори