×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Търговските отношения САЩ-ЕС ще са барометър как ще изглежда световният бизнес


12 Декември 2018, Сряда, 12:09 ч.

Случаят Кашоги няма да повлияе сериозно върху позициите на принц Салман в саудитския кралски двор, смята водещият на "Светът е бизнес" Николай Кръстев


Как се промени светът през последните три години? На този въпрос търсим отговор от лицата на единствената бизнес телевизия в България - Bloomberg TV Bulgaria, която тази година празнува третия си рожден ден.

В поредица от специални интервюта ще представим света през очите на журналистите от екипа, които следят икономиката, финансите и пазарите 365 дни в годината.

Николай Кръстев е един от най-изявените международни репортери и редактори у нас. Започва журналистическата си кариера през 1992 година в програма „Хоризонт“ на БНР, още докато е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. В националното радио работи в областта на външната политика, отбраната, етническите въпроси и вероизповеданията. Специализира се по проблемите на Балканите и разпадането на бивша Югославия през 90-те години, както и гражданския конфликт в Македония. Работи като специален пратеник по време на военните действия в Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Македония. Бил е кореспондент на БНР за Западните Балкани, базиран в Белград от 2003 до 2011 година.


- Кои са трите ключови събития, които имаха отражение върху света на бизнеса в последните 3 години?

- Първото ключово събитие, което е свързано с посочения от вас период е подобряването на отношенията между двете корейски държави и започналото затопляне на отношенията между тях. На този фон срещата между президента на САЩ и лидера на северна Корея показа желанието на Белия дом да върви към нормализирането на отношенията в световен план. Ако се върнем по назад във времето периода 2015-2018 г. събитието, което имаше важно регионално и световно измерение беше свалянето на руския боен самолет в северна Сирия от турските ВВС през ноември 2015 год. След това последва влошаването на отношенията между Турция и Русия, което се отрази върху процесите в Сирия,  Кавказ и черноморския басейн.

Събитието, което имаше за България много сериозно измерение, беше първото председателство на страната ни на ЕС, което върна във фокуса на Брюксел проблемът с интеграцията на Западните Балкани. София върна темата след близо 15 годишно отсъствие след срещата в Солун и създадения тогава Солунски дневен ред. През 2018 г. беше поставено началото на края на продължилия най дълго балкански проблем спора за името на югозападната ни съседка Република Македония. Скопие и Атина се договориха след маратонски преговори за новото име на бившата югославска република. Всичко обаче ще зависи от това дали македонското Собрание ще приеме навреме поправките в конституцията на страната си, за да може да отвори в крайна сметка пътя на Скопие към евроатлантическата интеграция.

Пред Bloomberg TV Bulgaria премиерът на Република Македония г-н Заев обяви, че постигането на договора между Скопие и Атина е станало след подписания договор за приятелство между България и Македония, отлаган дълго време от Скопие. Това доведе и до много сериозен тласък в двустранните икономически отношения и влизането на македонски стоки на българския пазар, както и на големи техни търговски вериги. Търговията е нараснала с близо 20% за последните 12 месеца, което е сериозен индикатор.

Събитие, което в регионален план ще играе негативна роля, са лансираните предложения от президентите на Сърбия и Косово за размяна на територии и разграничения. Александър Вучич предложи разграничаването в доминираното от сърби северно Косово с останалата част на най младата балканска държава. От Прищина Хашим Тачи се обяви пък за присъединяването на трите общини с албанци в южна Сърбия към Косово. След неуспеха на Косово да бъде прието в Интерпол, Прищина наложи 100% мита на стоките от Сърбия в Косово, което поставя региона в сериозна неизвестност. това ще влияе и върху диалога между Белград и Прищина, които стартира преди пет години и постави началото на нормализацията им, но поставя под съмнение как ще завърши този процес.

- Вие следите отблизо случващото се на Балканите. Управляващите в Македония дадоха знак за проевропейско бъдеще на страната. Как това се отразява на отношенията между ЕС и Русия?

- След май 2017 г. Република Македония тръгна по пътя на успешната евроатлантическа интеграция, но трябваха почти две години това да стане факт и страната да навакса сериозното изоставане в което бе поставена от управлението на бившия македонски премиер-автократ Никола Груевски. През последните три години станахме свидетели на засиления руски интерес към съседна Македония, започнал с изказването на руския министър на външните работи Сергей Лавров пред комитета по международни въпроси в Думата през пролетта на 2015 г., когато обвини България и Албания, че искат да си поделят Македония, поставяйки София и Тирана в неудобна ситуация.

Намесата на Русия в македонските процеси доведе до активизацията на руски правителствени структури на Балканите, като запомнящ се пример от тази година беше разкритата руска шпионска мрежа в Гърция, която е трябвало да пречи на постигането на споразумение за името между Скопие и Атина. Вследствие на това разкритие за първи път в историята на гръцко-руските дипломатически отношения, които датират от 190 години, се стигна до прогонването на руски дипломати от Атина, както и отлагането на посещението на руския външен министър Лавров през август т.г.

Македония се оказа проблематична в отношенията не само между Брюксел и Москва, но и между Вашингтон и Москва. Русия се опитваше и още опитва да спре присъединяването на страната към НАТО и ЕС, смятайки това за удар срещу себе си, без да отчита вероятно, че това е волята на хората в балканската държава

- Планът на Тръмп за създаване на нов пакт за сигурност със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Кувейт, Катар и Оман, Египет и Йордания ще се справи ли с агресивната експанзия на Иран в региона? Как ще се развият отношенията с Рияд на фона на случая Кашоги?

- Опитът да се спре влиянието на Иран в Близкия изток е много сериозен, но не съм убеден, че това ще е лесно и бързо. Тест за това са процесите в Сирия, Ливан и палестинските територии, където Техеран е с много сериозно влияние. Планът на президента на САЩ заслужава сериозен анализ, защото той показва желанието на Вашингтон да прехвърли част от отговорностите за процесите в Близкия Изток на страните лидери в него, каквато е Саудитска арабия.

През последните години наблюдаваме реформите на престолонаследника принц Салман, които иска да даде нова и различна визия на страната си в икономически и социален план. Очакванията на младите хора от започналите реформи на принц Салман са много сериозни, това имах възможност да се убедя по време на посещението ми в Рияд през тази година. Скандалът с убитият журналист Кашоги, както посочи докладът на ЦРУ, който директно свърза убийството с престолонаследника, постави в деликатна ситуация отношенията между Вашингтон и Рияд и образа на страната в международен план. Пример за това беше срещата на върха на Г-20 в Аржентина, където единственият лидер поздравил принц Мохамед бин Салман бе руският президент Владимир Путин.

Въпреки обществената реакция, гледано от днешния ден, не съм убеден, че това ще повлияе сериозно върху позициите на престолонаследника в кралския двор, защото това би довело до рискове за бъдещето на Саудитска Арабия и непредвидими сценарии за нейното развитие. Конфликтът в Йемен е риск за международната и регионална сигурност, той е важен за позициите на Саудитска Арабия и съюзниците й, които искат да гарантират стабилността  в страната. Отражението на регионалните процеси в Персийския залив и Близкия залив показват колко сложен може да бъде региона, който има ключово измерение за световната икономика и гарантирането на стабилността до достъпа на енергоресурсите в него.

- Кои събития очаквате да повлияят в най-голяма степен върху развитието на бизнеса в следващите 3 години?

- Въпросът е интересен, но и много сложен. Еднозначно това са сложните и противоречиви и сигнали, които идват от Белия дом в световните търговски отношения. Примери за това през 2018 г. бяха обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин и Вашингтон и Брюксел.

Търговските войни, които предстои да се развиват през предстоящия период правят международните отношения много сложни и непредвидими. Нарушаването на НАФТА и търговският климат в Северна и Южна Америка прави много сложни икономическите контакти и отношения с такъв пазар. Европейско-американските търговски отношения ще бъдат барометър как ще изглежда световният бизнес. Влошаването на търговските контакти между САЩ и Китай може да има ефектът на пеперудата в целия свят, което би се отразило върху хода на световните бизнес отношения.

Позицията на европейските автомобилопроизводители и европейския бизнес ще бъде водеща за отношенията между Брюксели Вашингтон. Преговорите между Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Юнкер показаха, че компромис може да бъде постигнат, колкото и да е труден.

Другото важно събитие, което ще има сериозно икономическо измерение, не само в политически, но и в икономически план е Brexit. Какво ще стане с британската икономика, предстои да видим, но едно е от сега ясно, че страната навлиза в сложен период, които ще се усети след оттеглянето на европейския бизнес от Лондон.

Източник: Investor.bg

В категории: Политика , Бизнес


1
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
1
Коментара по темата
1.
RazBoiko
12.12.2018 09:27:43
0
7
Spokoino ! Idva godinata na SVINYATA hahaha !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори