×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Медици обясняват ужасяващите последици от грипа


30 Ноември 2018, Петък, 21:52 ч.
Източник: здраве.то

Вирусната пневмония
Сред усложненията на фона на остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ) най-често се развива бактериална и вирусна пневмония. Основните симптоми се появяват на третия ден след заразяването. Вирусната пневмония често се развива поради инфекция на горните дихателни пътища и е придружена от висока температура, недостиг на въздух, кашлица, храчки и дихателна недостатъчност. На фона на остри респираторни вирусни инфекции може да се развият опасни усложнения като менингит, енцефалит, гломерулонефрит и дори сепсис – инфекция на кръвта с бактериални патогени.

Ангината уврежда сърцето: без антибиотици няма да мине
Ангината може да се развие и като усложнение на ОРВИ. Това е много често срещано и добре известно заболяване. Симптомите на ангината са много подобни на грипа: висока температура, болки в тялото, главоболие, втрисане или треска, зачервяване на гърлото. Дори при неусложнено протичане болестта продължава най-малко две-три седмици. Въпреки това, подобно на грипа, самата тя е опасна поради усложненията си. Най-честите са: миокардит (възпаление на сърдечния мускул), ревматизъм, нефрит (възпаление на бъбреците) и др. Ситуацията е характерна за тези, които имат понижен имунитет, особено през студените месеци.

Ето защо, ако развиете ангина, не си струва да се самолекувате, а да потърсите помощ от лекар. Само специалист може да прецени как и с какво да се лекувате. В крайна сметка формите и типовете ангина са различни, чак до тежки язвени и гангренозни видове.

При това едновременно с ангината може да се развива и такова сериозно инфекциозно заболяване като дифтерия. Днес в нашата страна тази патология става все по-разпространена не само при деца, но и при възрастни. А процентът на смъртност от нея е доста висок. Не е лесно дори и за лекар с много опит да направи разграничение между една „обикновена” ангина и дифтерия: точна диагноза може да бъде направена само след посявка на проба от сливиците.

А ако се установи диагнозата „ангина“, е по-добре да се лекувате у дома. Усложненията като ревматичен миокардит и нефрит обикновено се развиват при тези, които са изкарали ангината „на крак”. И тъй като причинители на ангината не са само вируси, но и бактерии, за да се излекувате, ще трябва да приемате антибиотици. Но какви точно, каква да е дозировката им, колко често и колко време да ги приемате може да прецени само лекар.

Ултравиолетовото облъчване на сливиците и на задната фарингеална стена дава добър ефект при ангина.

Спомагателни средства

Тъй като огнището на възпаление е в гърлото, в този случай може да ви помогнат и домашни методи за лечение. Гаргарите с разтвори на сода, сол, екстракт от лайка, фурацилин са ефективни. Можете да ги правите по няколко пъти на ден. Също така – гаргара с топла вода и мед (1 супена лъжица мед на чаша вода), инхалации с топла вода със сода и т.н. При ангина помага и прополисът: дъвчете бавно зърната след хранене.

Направете си и противовъзпалителна билкова настойка

Рецепта: смесете по 2 супени лъжици звъника и лайка, по 3 супени лъжици лавандула и чистотел. Три супени лъжици от добре смесените билки залейте с един литър вряла вода, оставете да се запарва 40 минути. Правете гаргара с топлата настойка до 10-12 пъти на ден, в тежки случаи – на всеки 30 минути. След гаргарата приемете от настойката и вътрешно: по 1 супена лъжица, няколко пъти на ден.

Вирусният тонзилит може да удари бъбреците, белите дробове и черния дроб
Едно от усложненията на грипа е вирусният тонзилит. Това е особен вид възпаление на подчелюстните сливици, което най-често се развива след грип. Причинителите му са вируси, които са проникнали в носоглътката и са причинили възпаление в небните сливици. Както е известно, сливиците предпазват организма от инфекции, но в резултат на развитието на възпалителни процеси те губят тази си функция. По-късно към вирусната инфекция може да се насложи и бактериална – тя провокира развитието на бактериален тонзилит.

Децата са по-податливи на това заболяване, тъй като тяхната имунна система все още не се е оформила. В началото симптомите на грипа и ОРВИ са по-изразени. Но с по-задълбочено изследване на гърлото се открива възпаление на сливиците и налепи по тях.

Симптомите на вирусния тонзилит са почти същите като тези при ангината: остри болки в гърлото, зачервяване, подути лимфни възли, налеп по сливиците, висока температура. Ако не предприемете мерки още при проявата на първите признаци на заболяването, инфекцията ще проникне дълбоко в организма, което повишава риска от други усложнения: бронхит и пневмония. Ако в този случай не се лекува правилно, болестта може да премине в хронична форма: ще се появят сериозни проблеми с работата на черния дроб, бъбреците и сърцето.

В този случай е необходимо внимателно да ви прегледа специалист, като обърне особено внимание на състоянието на назофаринкса и лимфните възли. Трябва да си направите кръвни изследвания, да ви вземат намазка, да си направите ЕКГ на сърцето. Трябва да се консултирате с инфекционист и алерголог. Лечението на вирусния тонзилит в голяма степен трябва да е насочено към отстраняване симптомите на грипа, ОРВИ или други възпаления, дали тласък на заболяването.

В основата на лечението са противовирусните препарати. Антибиотиците нямат място тук – прилагат се само при бактериален тонзилит. Ако терапията е проведена правилно, симптомите ще отзвучат – както на тонзилита, така и на основното заболяване. В последно време голяма ефективност показва лечението с лазер.

Спомагателни средства

Противовъзпалителни билки за гаргара: жълт кантарион, дъбови листа, листа от диви ягоди, чистотел – по 2 супени лъжици. Залейте 3 супени лъжици от билковата смес с литър вряла вода, оставете да се запарва 40 минути. Правете си гаргара с отварата до 10 пъти на ден и приемайте вътрешно по 2 супени лъжици, до 10 пъти на ден. Може да се използва отварата и за инхалация.

Въпреки това при продължително възпаление на сливиците и особено при появата на усложнения на хроничния и вирусен тонзилит сливиците ще трябва да се отстранят.

Фарингитът и ларингитът намаляват слуха
Болката в гърлото може също така да сигнализира, че е започнало и възпаление на стените на фаринкса и ларинкса. Възпалението на фаринкса се нарича фарингит, а на ларинкса – ларингит. Тези заболявания са последица от закъсняло лечение на грипа. Те често се комбинират едно с друго или с ангина. Основните симптоми са болка при преглъщане, драскане и сухота в гърлото, както и постоянно желание за кашляне. Ако възпалението е тежко, може да се появи дрезгав глас, а понякога пълната му загуба. Когато възпалението се разпространи в евстахиевите тръби, които свързват фаринкса с ухото, слухът се влошава и може да възникнат болки в ухото.

Лечението на фарингита е същото като при ангината – с антивирусни лекарства. Прави се и гаргара (включително с 10% солен разтвор), инхалации, приемане на много течност за отстраняване на микробните токсини.

Спомагателни средства

Смес от билки: вземете 4 супени лъжици агримония от аптеката, горски слез, както и 100 г черен касис и 100 г мед. Билките се сваряват, запарват се и настойката се прецежда. Добавете към нея плодовете и меда и оставете да настоява 7 дни на тъмно място. Вземайте по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден. Използвайте я и за инхалации. Правете си гаргара на гърлото до 6 пъти на ден.

Друга билкова смес: вземете 4 супени лъжици евкалипт, лайка и мащерка, градински чай. Залейте 3 супени лъжици от сместа с литър вряла вода. Оставете да се запари. Вземайте по 2 супени лъжици от отварата по 6 пъти на ден, а между дозите си правете гаргара с нея. Преди лягане – направете инхалация. При сухо и възпалено гърло за инхалациите добавете 1 супена лъжица слънчогледово олио. След инхалациите поне един час не излизайте навън.



Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори