×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман.бг: "Партизански завет" вграден в архитектурното бижу на морсикя бул. „Алеко Богориди“ (СНИМКИ)


Само във Флагман.бг: "Партизански завет" вграден в архитектурното бижу на морсикя бул. „Алеко Богориди“ (СНИМКИ)
Грамофона е символ на града – до него са разположени 2 чешми, които са изградени от ролни печатни плочи
16 Ноември 2018, Петък, 10:29 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Може би никой все още не е забелязал как патетични заглавия от вестници, възхваляващи комунистическия режим, са част от Грамофона

Наблюдателен репортер на Флагман.бг откри това, което до този момент никой не бе видял - комунистически послания са вградени в реновираната зона около емблематично за Бургас място - Грамофона. 

По идея на проектантите там бяха поставени водни атракции, за да може те да подчертават важността на градския символ, дело на Руси Стоянов. Предвидиха се и три чешмички – 2 от тях са цилиндрични с любопитен релеф (на заглавната снимка), а третата е ниска и чисто метална.

Как 8 имена, петолъчка и причина за смъртта могат да вдигнат БСП за местния вот в Бургас

По-интересен е материалът, използван за изграждането им. Явно е търсен винтидж ефект и са рециклирани оловни плочи от ролна печатарска машина за вестници. 

Малцина са тези, които въобще са обърнали внимание обаче какви извадки и от кои вестници са изографисани по двете чешми.



Репортер на Флагман.бг засне елементите и ги обърна огледално, за да прочете какво всъщност е изписано на тях.

Натъкнахме се на нещо, което едва ли някой е очаквал -

използвани са плочи от стар комунистически вестник, възхваляващ режима и партизанските движения.

Малко предистория на вестникарството в Бургаски окръг - до 1989 г. вестници тук се печатаха само в държавна печатница "Георги Кирков", която разполагаше с две ролни машини - една, ползваща като технология т.нар. "висок печат", двуцветна, а другата - по-модерна, офсетова. По-старата се намираше в района на днешния "Мосю Бриколаж", а втората - близо до някогашния завод "Камбана".

На първата се печаташе тогавашният орган на ОК на БКП и Окръжния народен съвет - в. "Черноморски фронт".  Технологията за предпечатна подготовка бе почти като тази, използвана от Христо Ботев за вестник "Дума на българските емигранти" в Букурещ през 70-те години на XIX-ти век. С тази разлика, че при "Черноморски фар" ръчно се набираха само буквите на заглавията, а за текстовете се използваха т.нар. линотипни машини. Страниците се подреждаха по предварително зададен макет от специален работник, наречен ментранпаж. Тази дума стана популярна в нашето общество, след като предаването "Ку-ку" проведе тв-анкетата: "Правите ли метранпаж?" Тогава имаше отговори от рода на: "Моля ви се, аз съм порядъчна жена" и т.н.

Офсетовата машина на "Георги Кирков" имаше по-малък капацитет и на нея се печатаха малки вестничета, органи на ОбС на БКП в общинските центрове - Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие и т.н. В Айтос вестникът се наричаше "Народен приятел", в Камено - "Червено знаме" и т.н.

Печатарските оловни плочи,  използвани за двете чешмички, са на поморийския партиен орган "Партизански завет", облъчвал народните маси с пропаганда през 60-те години. Затова и едно от заглавията, които можем да прочетем там гърми: „Гласът на разума е ориентир за моята вяра“.  Явно неизвестният автор на дизайна изобщо не е обърнал внимание какви плочи се рециклират. Така хем утоляваш жаждата си, хем се надъхваш политически - права е само тази линия, която е успоредна на Априлската, начертана от др. Тодор Живков.

Историкът Митко Иванов: Плочата с петолъчка е за музея, на Механото трябва да има паметен знак за Георги Дипчев - син на Райна Княгиня

„Партизански завет“ е ежемесечен вестник – приятел на властта след 1958 г. Редакцията се е намирала в сградата на АКП в Поморие (Аграрно-промишления комплекс). За скромното хартиено издание днес си спомнят немалко от по-възрастните поморийци.

По принцип общинските вестници се издържаха от местните АПК-та. Журналистите биваха назначавани на щат там, получаваха хубави за времето заплати и дори т.нар. "лично ползване" - зърно, олио и вино, както всички земеделци. Журналистите обикновено правеха бартер със замеделците - зърно срещу вино. За цял месец - над 170 работни часа, те подготвяха цифром и словом четири вестникарски страници, като половината от тях бяха слова на партийни величия, а останалите - дописки за това коя земеделска бригада колко домати, чушки, череши, праскови и т.н е набрала, както и кои са се отличили поименно. На последна страница имаше хумор: "Тръгнах аз за боб и газ, но се върнах с лук и праз" и подобни остроумия. Такъв обем от работа съвременния журналист днес извършва за по-малко от час. Ако журналистите от Флагман.Бг в момента работят с такива темпове, ще излиза по една новина на седмица.

Партизански завет" се разпространяваше  във всички градски институции безплатно – кметството, пощата, банките и т.н. Както добре знаем, всичко, което е безплатно, всъщност има скрита цена“, коментират за Флагман.БГ поморийци. Те припомниха за пропагандното естество на вестника, започнал съществуването си в един от най-тъмните моменти от историята на България (в началото на властването на Тодор Живков, малко след като лагерът „Белене“ отново е открит след Пражката пролет)

Мнозинството в Общинския съвет на Бургас са неофашисти и неграмотници, търсещи политическа изява

Любимата на Живков дума „партизани“, в организацията на които самият Бай Тошо до последно твърдеше, че е членувал като активист, не случайно присъства в името на вестника.

Какъв точно е „заветът“ на партизанското движение обаче може да се поспори – дали той е еволюирал в комунистическа пропаганда или е замрял тотално, а някой просто използва тленните му останки за политически цели?





И след като този очевАден символ на комунизма днес грее гордо върху чешмата в сърцето на Бургас – незабележимо, без автор на арт инсталацията и без уточнение какво представлява тя, то следва логичният въпрос.

Репресираните от комунизма изригнаха: Да се свали паметната плоча пред Механото в Бургас!

Редно ли е символ на комунизма (под формата на печатно издание от този, обявен през 1999-ата година  за престъпен режим) да е изтипосан върху двете чешми?


Но да спрем за миг.



Да, чешмите в сегашния си вид са красиви – в действителност идеята на тях да има част от историята под формата на металните плочи на печатни издания от миналото е добра. Да, статията от „Партизански завет“ е само извадка от цялостния релеф на чешмите и...



70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 2
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 3
11
Коментара по темата
11.
До наблюдателния тъпак
17.11.2018 09:36:26
1
1
Демонтират ги и сложи нови , възхваляващи Бойко . Старите ми ги дай на мен .
10.
XXY
16.11.2018 23:51:01
3
1
Веднага след като бъде съборен болшевишкия фалос "альоша" да бъдат прмахнати и тези ком символи!
9.
до наблюдателен репортер
16.11.2018 14:41:12
2
3
рециклирай други оловни плочи от ролна печатарска машина за вестници и ги замени
8.
Аман от малоумници
16.11.2018 13:55:01
5
10
И за тази глупост сте написали цяла статия. Явно няма с какво друго да се занимавате. Ма те щото всички които ще хидят до там, нямат друга работа освен да четат вестници.
7.
КОМУНИСТ
16.11.2018 13:20:40
6
6
Фашиста, капиталиста, терориста, крадеца, убиеца, разсипника винаги го е било страх от комунизма и народния съд. Страхувайте се, има защо, паникьосвайте се, народът ще ви се отблагодари подобаващо. ИДВАМЕ ЗА ВАС ИЗЗЕДНИЦИ
6.
ПОЗОР!
16.11.2018 13:11:32
4
8
За никого не е тайна, че в страната тече процес не рекомунизация, обилно подкрепяна с парите на българомразките пияндурници от Империята на злото. РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НЕ Е СЛУЧАЙНО! Тия текстове са били прочетени от тия, които са проектирали и монтирали тая свинщина. Това е направено УМИШЛЕНО, както бе направено УМИШЛЕНО вандалското оскверняване на паметника на жертвите на комунистическите уроди. Това недоразумение трябва да се ПРЕМАХНЕ или най-малкото до него да стои достатъчно голяма табела, поясняваща какво всъщност представлява комунизма. Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО според Изменение на закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен от 27,01,2016 г.
5.
аз от Бургас
16.11.2018 12:39:44
6
7
Обаче ви гони масова параноя с този комунизъм. Толкова много пишете за него, че аз вече сериозно си мисля, че усещате объркването на народа, като стремеж към ония времена. Политизирате всичко и всеки, а пропускате, че хората има за какво да се бунтуват. И забравете, че някой иска комунизма, успокойте се, Нова национализация няма да се допусне, но вижте с недоволството на хората не бива да се правят еквилибристики днес, нито пък да им се правят препратки по отминали времена. Аз и вие сигурно имаме, какво да губим, ако се повторят събития отпреди 70 и кусур години, но има хора, които явно вече няма какво да губят. И наистина, престанете да се ровите в миналото, защото тъкмо сме възпитали едно поколение да живее в свят, като днешния, и вие им захранвате любопитството отпреди. Трябва да минат поне още 50 години, за да изчезнат летално ( вкл. и аз) всички онези, които помнят оня строй за да няма сравнения с днешния ден. А започнем ли да сравняваме, значи говорим за...сравними неща. А не ви е това идеята, нали? Нямам основания да искам старото време, но слушайки по-възрастните от мен, започвам да осъзнавам, че тукашната "демокрация" не е на прав път и е започнала да се изражда. Държавата ни губи социалните си функции за защита на болни хора, новородени деца, болни деца, възрастни, инвалиди, млади майки и учещи се. Точно сега подобни заигравки с миналото не правят услуга на никого. Тази масова истерия по комунизма, освен че има политическа препратка, вярвайте че започва да чеше любопитството на сега подрастващите. Това ровене из паметници, плочи, завети е опасно. Вие и аз сме възпитавани във времена на тоталитаризъм, сегашната младеж е по-освободена, и ако вие предупреждавате за опасност, младежите виждат в нея - любопитство и стремеж. Внимавайте, младите днес не знаят надпис: Внимание. За тях всичко е предизвикателство и лишено от табу-та.
4.
gradski
16.11.2018 12:26:14
4
11
Ех тоз комунизъм... "Уж" реприсирани номенклатурчици оправдават своето съществуване....
3.
Потресен
16.11.2018 12:22:13
4
4
Това е символ от с друга идея,извън повърхностния анализ на джурналиста....
2.
az
16.11.2018 12:19:02
3
8
И тогава и сега, медиите са били и са - облъчващи. Няма медия в света, която да не обслужва интересите на управляващите. За това и викат "третата власт", а самите журналисти се влияят от повели, поръчки и прочие. Вие добре знаете, какво искам да напиша. Сигурно и ще го отречете, но тя истината не се изтрива от душата на човек. Но няма нищо ново - така е било и така ще бъде, но журналистическата етика изисква да не се коментира работата на колеги преди тях. Живеели са в друга система, с друга конюнктура. Сигурно са мечтаели за вашите условия на работа - в топъл и нов офис до тройката, интернет, бързи връзки, компютър, където можеш без проблем да променяш, изменяш, триеш, записваш. Информация във флашки, телефон, ел. поща...Пионерите в този занаят дори не са предполагали, какви времена ще настъпят. Така че, радвайте се на комфорта си, пишете си материалите, гонете интересите си, но оставете костите на отдавна починалите ви колеги в покой. Радвайте се, че не сте живели в онези времена, в които изборът за писане на теми е сведен в една единствена и тя е била за партията, БКП и водещата и сила.
1.
Пурко
16.11.2018 12:08:48
5
7
Е, стига се търси под вола....
Да работим за прогреса на общината, а не за разделението на обществото...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори