×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

РИОСВ-Бургас категорични: Сладководната риба в Поморие умира от недостиг на кислород


РИОСВ-Бургас категорични: Сладководната риба в Поморие умира от недостиг на кислород
Няма екокатастрофа. Продължителният период на липса на валежи е причина таранката да измира
05 Ноември 2018, Понеделник, 11:48 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Взетите днес проби от Басейнова дирекция ще потвърдят резултатите на РИОСВ, убедени са екоекспертите на Бургас

Медийният шум, който се вдигна заради умиращи малки рибки във водоем край Поморие е неоснователен по отношение опасността за настъпваща екокатастрофа. Днес експерти от РИОСВ-Бургас и Басейнова дирекция взеха за пореден път проби от мястото – в присъствие на журналисти, за да успокоят населението. Първите резултати вече са налице и от РИОСВ-Бургас призовават да се престане със спекулацията, че се изхвърлят отровни вещества от аварирала тръба на намиращ се в близост завод.

От ОЗБГ снощи алармираха, че с отровното химическо вещество се миели бъчвите на предприятие, намиращо се в непосредствена близост до язовира, от който риба ловели и ядели циганите, част от нея дори продавали. От неправителствената организация показаха кадри от тресавище с малки умрели рибки – таранки и пяна на повърхността.

"На 1 ноември РИОСВ взе проби от мястото веднага след сигнал на 112. Това, което установихме със сигурност е недостиг на разтворен кислород, жизнено важен за рибите. Нивото на 01.11 е било 0,79mg/l при норма 6mg/l.Днешните резултати сочат двойно по-ниски нива на кислорода в сравнение с първи ноември-0,36mg/l”, заяви директорът на РИОСВ инж. Тонка Атанасова ексклузивно пред Флагман.бг.

Екоекспертите на Бургас са категорични, че необичайното за сезона топло време без валежи е причина за спада на нивото на водата, пяната се образува от умиращи живи организми, поради недостиг на свеж разтворен кислород, който идва или от дъжда, или от притоците.

При това положение никой не може да се бори с природата и да направи чудо. Днес е извършена и обстойна проверка на отпадните тръбопроводи на въпросното предприятие за производство на вино. Без да се спомена директно името на предполагаемия замърсител, за експертите е ясно, че природозащитниците от ОЗБГ са имали предвид именно Винпром Поморие. Не е констатирана никаква авария, нито пък спукана тръба, извеждаща отровни химически вещества към малкия водоем.

Очакват се утре да излязат обстойните анализи за съдържанието на водата и от Басейнова дирекция.



В категории: Поморие


13
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
13
Коментара по темата
13.
Стойко
07.11.2018 19:19:48
0
1
Ако някой вярва на тези заспали и мързеливи чиновници от РИОСВ е пълен наивник. Преди години същата ситуация се повтори - водата видимо бе с променен цвят и миришеше ужасно , а шарани и таранки умираха на повърхността. И тогава ли нямаше кислород ? Имало е горещи лета , през които не е капвала капка дъжд с месеци и това не се е отразявало по никакъв начин на рибата. Айде стига сте ни смятали за балами!!!
12.
*********
05.11.2018 23:16:57
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
do 9
05.11.2018 22:53:25
0
4
Tykmo tova shtqh da kaja ...hahahah
ne znaqt koi zamyrsqva I zatova kazvat 4e nqma kislorod ina4e stqha da si vzemat komisionnata I vsi4ko da e ok
10.
do 7
05.11.2018 22:52:29
0
2
Aide priqtelu kato si tolkoz kompetenten I mislish 4e gospojata atanasova e dobyr specialist ....iskam daq mi kajesh zashto vsqk ave4er smyrdi ujasno a spored tazi profesionalistka Atanasova ,obagazqvaneto e v normi ?
I edin elementaren vypros ...mislish li 4e izobshto si kalibrirat kakto trqbva izmervatelnite uredi v 4ista sreda?
9.
ПОЗОР
05.11.2018 21:58:16
0
5
Ако си платят в риосв Бургас, ще излезе изгодно на АЕЦ да си хвърлят радиоактивните отпадъци директно в залива. Дори срещу скромна почерпка може да се окаже и полезно.
8.
Осзбг
05.11.2018 21:08:15
0
3
Организирана група крадци ! Как ми се иска Аз да проверя работата ви
7.
Уважаеми от Щурмоваци, НСЗОБ Лизачи
05.11.2018 20:15:01
3
4
Вие сте абсолютно некадърници и вевежи, но ви е простено, все военни и милиционери стесъбрани!!! 1. Метрологичната обстановка е благоприятна, започна бавно захлаждане и затова водата е зеленикава пречупва светлината с намиращите се водорасли. 2. Липсата на естествен водосбор, каквито са и повечето водоеми засилва обстановката.3. Видно от труповете на умрялата риба / размер, консистенция, вкоченясване и т.н / е ясно ,че това са едногодишни индивиди, разполагали с богат хранителен запас. 4. Храната гние и във водните басейни причинява биологично замърсяване свързано с кръговрата на веществата.5. Директора на РИОСВ , дори сега да е инж. Атанасова не заслужава да и бъде подлагана на съмнения компетентността!!! 6. Флагман , платете ако можете на някой професионалист , за да не се излагайте, и спрете да ползвате становища на ИАРА , там отдавна няма компетентни хора, дори Доц.Николов е завършил Аграрния факултет, а не Ветеринарния и е гола вода и кал по ушите!!
6.
kak taka?
05.11.2018 19:46:22
1
5
Kak nqkoi ot tezi bezhabernici ot RIOSV si e vdignal zadnika I e otishyl da proverqva ?Spored men nalu4kvat ,samo zashtoto trqbva da kajat neshto.Nqkoi da gi e vidql tam I da vzimat probi ?
5.
RIOSV
05.11.2018 19:44:58
1
4
D akajt zashto izmirat horata na burgas syshto .Da kajat koi ve4erno vreme obgazqva bezumno
4.
Пахама дъртия швестър
05.11.2018 19:08:30
1
3
Само да разбера кой трови рибата.
3.
Imenno
05.11.2018 18:26:57
1
3
Нима при управление, което цели погубване на България и българите с лъжи и манипулации, институциите няма да прилагат същите методи за дезинформация! Бог да пази България от политиците!
2.
еколог
05.11.2018 17:04:22
2
6
Торенето с азот може да е причина за не достъпа на кислород.ако действително това са думите на госпожа атанасова значи тя нищо не знае за кръговрата в природата а иначе ще чакаме от нея да ни реши екологичните проблеми
1.
Анализата
05.11.2018 16:45:22
1
13
Стига лъгахте хората!!!
Пробите за кислород се измерват на място, а не да се пренасят сума време и после да се мерят!
В допълнение таранката е една от най- издържливите риби на липса на кислород. Дори при пресъхване на водоема се заравя на дъното и издържа до следващия дъжд.
И сега взела, че умряла изведнъж...
Никой не вярва вече на продажния РИОСВ и набедените за експерти, невежи бушончета, дето работят там!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите
Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори