×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви досиета са унищожавани в Държавна сигурност веднага след 10 ноември 1989 г.


Какви досиета са унищожавани в Държавна сигурност веднага след 10 ноември 1989 г.
Eкспертна комисия, назначена от началника на Областното управление на МВР-ДС, с предложение за унищожение на конкретни дела с мотива, че нямат научно-историческа или оперативна стойност.
03 Ноември 2018, Събота, 15:59 ч.

Ликвидирането на документите започва само ден след началото на политическите промени

Унищожаването на досиета в Държавна сигурност е започнало по места в Окръжните управления на МВР-ДС веднага след принудителното оттегляне от власт на генералния секретар на Политбюро на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г., което е началото на края на тоталитарното комунистическо управление в България. Това разкрива архивен документ от 11 ноември 1989 г. на Областно управление на МВР-ДС в Пловдив, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен протокол №1 на експертна комисия, назначена от началника на Областното управление на МВР-ДС, с предложение за унищожение на конкретни дела с мотива, че нямат научно-историческа или оперативна стойност. Изброени са шест дела (досиета), всичките заведени на лица, които са били обекти на Държавна сигурност и са следени или разработвани от репресивния апарат на БКП.

По нито едно от делата няма санкция на съдебен орган, тоест деянията, за които хората са попаднали под ударите на ДС не са стигнали до съд и очевидно преследването на конкретни жертви без те да са осъдени е бил основния мотив за унищожаване на въпросните досиета. По смисъла на Закона за личните данни Комисията по досиетата е аномизирала (заличила) имената на обектите по конкретните дела, но резюмираната информация към тях дава представа за профила на преследваните от ДС хора.

Един от проверяваните е разработван под псевдонима „ЛАБОРАНТА” през 1972 г. заради контакти с представители на западни фирми и е закупувал препарати за лабораторията, в която е бил старши научен сътрудник. Човекът е бил профилактиран (принуден да подпише декларация за преустановяване на действия, които ДС е намирала за нередни, б.а.). По друго групово дело за оперативна разработка под псевдоним „БУХАЛИТЕ” ДС през 1975 г. е следяла трима души, които на семейни тържества и сватби са пеели... „националистически македонски песни”. Обектите са също профилактирани.

По дело за оперативна проверка от 1975 г. под псевдоним „ГАВРОША” е разработван войник, за който са открити данни в бележника му, че се готви да избяга зад граница поради тежка служба. Той обаче не е бил предприел нищо и ДС е установила, че е образцов войник.

Друго дело за оперативна проверка „ГОРИЛА” ДС е завела на лице, което пред 1975 г. „по агентурни данни” бил заплашил с убийство активен борец (против фашизма и капитализма, б.а.). Обектът е бил изпратен на противоалкохолно лечение, малко след което починал.

Друга разработка „МОШЕНИК” е била образувана през 1974 г. срещу човек, който е поддържал връзка с двама избягали от НРБ българи. ДС установила, че лицето е лекувано от „психопатия и социопатия”. Последната унищожена разработка е под кодовото име „КОРЕСПОНДЕТКАТА”, също открита през 1975 г. Тя е била образувана срещу лице, което е поддържало връзка с френски гражданин.

Прави впечатление, че предложението на комисията за унищожаване на досиетата е от 11 ноември 1989 г., само ден след началото на политическите промени, довели до края на тоталитарното управление на БКП. Документът е изведен от Областното управление на МВР-ДС на 7 март 1990 г., а утвърден от началника на отдел 03-ДС (архива на Държавна сигурност) ген. Петко Кипров на 6 юни 1990 г., 4 дни преди първите демократични избори (на документа тази дата е изписана като 6 юни 1989 г., но година е сгрешена, тъй като през лятото на 1989 г. на началник на архива е ген. Нанка Серкеджиева).

За начало на официалното прочистване на досиетата се счита датата 29 януари 1990 г., когато тогавашният министър на вътрешните работи утвърждава строго секретна от особена важност докладна за прочистването на архива на ДС (виж повече за незаконното унищожаване на досиетата – ТУК).

В категории: Ретро Флагман


9
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
9
Коментара по темата
9.
GCHQ Chetelham
04.11.2018 16:39:04
0
3
Наи важния човек дьржал досиетата е ДС ген.Атанас СЕМЕРДЖИЕВ бивш партизанин от отряд АНТОН ИВАНОВЦИ/Чепинци /това е човек идеолог ,''духовен баща'' на мутеренските групировки СИК ВИС-2 АПОЛОБОЛКАН/
За този ДС ГЕНЕРАЛ е работела кати лична секретарка мин.МЕГЛЕНА КУНЕВА ,за този генерал е работел бащата/БИВШ ШЕФ НА ПОРТ ВАРНА/ на РАДАН КЬНЕВ чиито баба СОЛЧИ КОРДОВА е била заедно партизанка в отряд ЧЕПИНЦИ
ДС ГЕНЕРАЛ СЕМЕРДЖИЕВ Е ДВИЖЕЛ врьзките на НРБ с терористични ЛЕВИрежими ОРГАНИЗАЦИ И ГРУПИРОВКИ /ХАМАС ХИЗБУЛА СИНДЕРО ЛОМИНОСОО/ продаваики им ОРЬЖИЯ и КАПТАГОН през портове ВАРНА и БУРГАС .
СЛЕД 1989 ДС ген.СЕМЕРДЖИЕВ унищожава ДС ДОСИЕТА на едни /близки сьтрудници-министри премиери / друго СКРИВА А НА ТРЕТИ /МИШОЦИТЕ/ РАЗГЛАСЯ ЗА ДА ИМА ХЛЯБИ ЗРЕЛИЩА ЗА ПУБЛИКАТА
8.
Турчин
04.11.2018 08:32:27
1
2
Не на русчиите комунисти обикновени доносници от говурското дпс
7.
Какви досиета са унищожавани
04.11.2018 07:54:56
0
7
Ha Aгент Буда най-вече.
6.
М.
04.11.2018 07:17:44
0
4
Късно е либе,за китка.Кой спал,спал кой и..л,и..л и така до края на смърта.
5.
V
04.11.2018 03:15:18
1
11
Кви агенти бе. Те всички бяха агенти навремето. Унищожиха златния резерв. Парата взеха. Всичко друго е прах в очите, вече 30 години
4.
Агент иван
04.11.2018 00:30:24
0
6
Издавам паспорти, маняци, 5000 евра и дай мууу...
3.
*********
04.11.2018 00:21:33
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
БСП, ГЕРБ, ДПС и патрЕотите
04.11.2018 00:17:34
1
7
Нас ли питате?
1.
баба Мара от пазара
03.11.2018 22:24:50
4
11
Това, което е унищожено е за да не бъдат, както се казва "осветени" агентите, т.е. да се разбере, че са такива и да не могат да бъдат използвани в бъдеще. Досиетата на доносниците от ДС са филмирани и изнесени в Москва! Българските комунисти бранеха със зъби и нокти публикуването на тия досиета. Същото направи и СДС с тогавашния си лидер и министър-председател Иван Костов! Правителството на СДС не "отвори" досиетата, въпреки, ча по митингите си деряха гърлата и се правеха на големи антикомунисти и демократи. Сега тия агенти са пръснати навсякъде из българското общество, като някои от тях са направили кариера и заемат ключови места в политиката и бизнеса. За техния позор си знаят те и службите в Москва. Затова сега тия доносници са както се казва "на каишка" и треперят да не бъдат компрометирани с позорното си минало. И когато е нужно от Москва активират тия агенти, за да "клатят лодката". Затова са всичките тия "шменти капели" и когато "белите" държави (на които искаме да приличаме) гонят руски дипломати и налагат санкции на Империята на злото, ние се правим на луди, искаме още по-големи доказателства, оправдаваме се с руските туристи (с мижав принос), настояваме за вдигане на санкциите срещу Русия и не демонтираме паметниците на окупатора и на терористите-шумкари. И затова сме на последно място в ЕС, а май и на Балканите.
От позорната сага с досиетата си пролича кой какъв е от българските политици и общественици. Както е казано в една дебела книга - "По плодовете им ще ги познаете"!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори