×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой е д-р Андрея Нидер - човекът, лекувал хората на Бургас в края на XIX век


Кой е д-р Андрея Нидер - човекът, лекувал хората на Бургас в края на XIX век
Това е единствената запазена снимка на д-р Андрея Нидер и се пази в Държавния архив - Бургас
02 Ноември 2018, Петък, 14:52 ч.
Автор: Георги ДРАКАЛИЕВ

Досега информацията за него бе изключително оскъдна - не се знаеше къде и кога е роден, как е попаднал в Бургас


Георги ДРАКАЛИЕВ, докторант по Нова и най-нова история на България (1878 – 1944 г.)

В старата част на град Бургас се намира улица „Д-р Нидер“. Това име не говори почти нищо на днешните бургазлии и само онези, които се интересуват от историята на града, знаят нещо за него. Но и то не е много, особено за човек, на когото е наречена улица в града, който освен това е обявен и за почетен гражданин на Бургас.

Наличната информация за д-р Андрея Нидер е повече от оскъдна. Не се знае къде и кога е роден и умрял, нито какъв е произходът му и какво е било поданството му. В издадените трудове и книги, касаещи историята на Бургас, са изказани само предположения, че може би е австриец(1) или италианец. Държавен архив – Бургас разполага с една-единствена негова снимка, а името му е споменато на няколко места в протоколните книги от заседанията на Бургаския общински съвет от края на XIX век.

Оттам научаваме, че започвайки oт 1872 година частна лекарска практика в Бургас, след Съединението на Източна Румелия със свободното Княжество България, той приема да бъде временно градски доктор, поради липса на такъв. Това се случва на 7 февруари 1886 година, а гласуваното му възнаграждение е 10 лири месечно.(2) Д-р Нидер изпълнява това задължение само няколко дни, до идването на титуляр на този пост. Все пак две години по-късно, на 28 януари 1888 година, той заема за постоянно тази длъжност(3), като годишната му заплата, заложена при приемането на бюджета на общината за същата година, е в размер на 3000 лева.(4) Седем години по-късно д-р Нидер подава оставка като общински лекар. На 17 март 1895 година оставката е приета от Общинския съвет с условие той временно да завежда санитарното отделение при Общинското управление, докато му се намери подходящ заместник.(5)

Кога и как на негово име е била наречена улица в града, все още не е установено. Най-вероятно това става още в края на XIX век, защото изследователи на историята на Бургас, писали през първата половина на XX век, позовавайки се на разкази на стари хора, я споменават като „Нидерни сокак“(6) и „Нидер сокак“(7). Дали докторът е живял на тази улица също не е известно, но тя е била една от първите уредени улици в града.(6)

Това, което се знае е, че на д-р Нидер е дадена титлата „Почетен гражданин на град Бургас“, към която се издава и надлежен диплом. Това става с решение на Градския общински съвет от 6 юли 1898 година, по предложение на кмета Димитър Бръкалов.* Съветът дава тази титла, като взема предвид, че „бившият градски лекар доктор Андрея Нидер е практикувал в град Бургас медицината 26 години, през което време той е бил един от най-честните почтени граждани… и е лекувал с най-голяма умелост заболелите… и е принасял с това доста огромни ползи“, както и поради „неговата неуморна 26-годишна деятелност на града в хигиенно отношение“.(8)

В диспозитива на самото решение на Общинския съвет се съдържа и отговорът на първия въпрос „Къде е роден д-р Нидер?“ В протокола изрично е записано „родом от Висалонгия, Гърция“. Досега нито веднъж не е изказвано предположение, че докторът може да има нещо общо с Гърция. Още повече, че град с такова име там не съществува. Единствената възможност е да става дума за известния „свещен град“ Мисолонги(9), намиращ се в Западна Гърция, на брега на Йонийско море, а името му да е записано погрешно в протокола от писаря на общината.

При направеното допълнително проучване установяваме, че фамилията Нидер съвсем не е непозната в град Мисолонги. През януари 1833 година в новосъздадената гръцка държава пристига нейният първи крал – Ото, принц на Бавария, син на баварския крал Лудвиг I.(10) След възкачването му на трона, в Гърция започват да пристигат от Бавария голям брой войници и специалисти в различни области, които учат и работят в младата държава. Един от тях е елинофилът Франц Ксавиер Нидер, който освен военен, е също така и лекар.(11) Темата на неговата дисертация, издадена от печатницата на доктор Карл Волф в Мюнхен през 1834 година, е „De Anencephalo Casus Singularis”.(12)

Гръцкият автор Танасис Янакопулос пише(13), че д-р Франц К. Нидер се ражда през 1812 година и умира през 1897 година. След пристигането си в Гърция той се жени за Асимина Йолдаси, дъщеря на войводата полковник Панос Йолдаси – управител и армейски инспектор към щабквартирата на сър Ричард Чърч – ирландски благородник, генерал от гръцката армия.(14) Според Георгиос Гази Делфинакиоти (биограф на гръцкия военен командир Георгиос Караискаки), тъстът на д-р Франц Нидер произхожда от областта Сули в Епир. Съществуват и източници, които твърдят, че той е братовчед на фамилията Йолдаси от Евритания, Централна Гърция. Панос Йолдаси умира от инфаркт или инсулт през 1840 година като командир на крепостта Пилос.(13)


Титулна страница на дисертацията на д-р Франц К. Нидер

В своята книга „История на Мисолонги“ Хр. Евангелатос, дългогодишен кмет на града, пише(15), че д-р Франц Нидер и съпругата му Асимина имат осем деца – четирима синове и четири дъщери. Повечето от тях показват завидни умения и кариерно развитие. Според възрастта и професиите им, това са Андреас (лекар), Панос (върховен съдия), Спирос (лекар), Елени Папаилиу, Клео Йоти, Тереза Г. Влисма (главен лекар), Деспо Папазури (професор) и Константинос (генерал-лейтенант и заместник-министър на военните дела). В лицето на първородния син на семейството намираме отговора на въпроса за произхода на почетния гражданин на Бургас д-р Андрея Нидер.

От цялото семейство най-голяма известност постига най-малкият син Константинос, роден в Мисолонги през 1865 година. Той завършва Гръцката военна академия през 1887 година като инженер, втори лейтенант. Впоследствие служи осем години в австро-унгарската геодезическа мисия в Гърция, която полага основите на географската служба на гръцката армия. През 1890 година е издигнат в лейтенант, а през 1898 година - в капитан. През 1903 година е изпратен във Франция за по-нататъшно обучение. След завръщането си той е повишен в майор и назначен в новосъздадения Генерален щаб, а след това в щаба на 3-та пехотна дивизия. През 1910-1914 г. служи като ръководител на отдел „Личен състав на армията" и като началник-щаб на тила и резерва по време на Балканските войни. През 1911 година е повишен в лейтенант-полковник.(11)


Братът на д-р Нидер - Константинос постига най-успешна кариера от цялото семейство

През 1914 година той е повишен в полковник и става началник-щаб на 1-ви армейски корпус. По време на националната схизма** той остава верен на крал Константин І. Въпреки това, тъй като не е сочен като пламенен роялист, не е отстранен от армията след изгнанието на краля през юни 1917 година и поемането на властта от премиера Елефтериос Венизелос. Победата на Венизелос води до незабавното влизане на цялата страна в Първата световна война на страната на Антантата, а Нидер получава командването на 1-ва пехотна дивизия. През декември 1918 година той получава командването на 1-ви армейски корпус, който скоро след това участва в съюзническата намеса в Южна Русия, където воюва с болшевиките в Крим и Одеса. На 2 юни 1919 година е назначен за ръководител на гръцката окупационна армия в зоната около турския град Смирна (Измир). Той заема тази длъжност до декември, след което се завръща на поста си командир на корпуса, който също е част от окупационната армия. На този пост, генерал Нидер воюва в следващите сражения от Гръцко-турската война, докато не е заменен през февруари 1922 година.(13)

След поражението на Гърция в Мала Азия през август 1922 година и повторното сваляне на краля и правителството му от верни на Венизелос офицери, Нидер е призован на активна служба и поставен начело на армията в Тракия, където остава до декември 1923 година, когато подава заявление за пенсиониране. През 1925 година той става заместник-министър на военните дела, а от април до август 1926 година е началник на военнoто ведомство на президента на Гърция, диктаторът Теодорос Пангалос (негов бивш началник-щаб). Генерал Нидер се оттегля от активна служба и обществен живот през същата година и умира през 1942 година(11) или 1943 година(13) в Атина.

А третият въпрос, какво поданство притежава бургаският градски лекар д-р Андрея Нидер, също намира своя отговор в протоколите на Бургаския градски общински съвет. С решение от 6 октомври 1882 година(16) е определен списък на 41 „еленски поданици, живущи в град Бургас“ и в този списък под номер 2 фигурира името Андрея Нидер. Т.е. най-малко 10 години след пристигането си в Бургас, той продължава да бъде поданик на Кралство Гърция и е напълно възможно да запазва гръцкото поданство до края на живота си.

*Въпреки че днес го наричаме Димитър Бракалов, по време на кметуването си, самият той се е подписвал като Бръкалов.
**Националната схизма е дълбоко разделение в гръцкото общество между роялистите и привържениците на премиера Венизелос, започнало по време на Първата световна война.

Източници:
1. Карайотов, Иван, Стоян Райчевски и Митко Иванов. История на Бургас. Бургас: Регионална библиотека „Пейо Яворов“, 2011, с. 278
2. ДАБ, Ф70, оп.1, а.е.4, л.12
3. ДАБ, Ф70, оп.1, а.е.4, л.15
4. ДАБ, Ф70, оп.1, а.е.6, л.104
5. ДАБ, Ф70, оп.1, а.е.11 л.12
6. Христов, Ат. Бургас (Юбилейна книга), изд. „Котва”, 1940 г., с. 43-44
7. http://www.burgas1.org/e107_plugins1/content/content.php?content.77
8. ДАБ, Ф70, оп.1, а.е.14 л.26
9. https://en.wikipedia.org/wiki/Missolonghi
10. Манчев, Кръстьо. История на балканските народи. Електронно издание
11. Συνοπτική Ιστορία του Γενικού Επιτελείου Στρατού 1901–2001 (Кратка история на Генералния щаб на Гръцката армия 1901–2001). Aтина: Aрмейско историческо управление, 2001. с. 137.
12. https://books.google.bg/books?id=VoxOAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=bg&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
13. http://www.epoxi.gr/persons71.htm
14. http://klepanafpaktias.blogspot.com/2009/05/blog-post_3792.html
15. Eвангелатос, Хр. История на Месолонги, 2007, с.514
16. ДАБ, Ф70, оп.1, а.е.1 л.70



Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 1
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 0
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
5
Коментара по темата
5.
Шефа
03.01.2020 14:35:04
0
0
БОЖЕ, КАКВИ ИДИОТИ ИМА КАТО НОМЕР, ХАХАХА
4.
Почакайте малко
03.11.2018 20:02:19
4
2
Ся ще излезе някой 'виден' доктор, да каже, че този нямал диплома. Също като Митето Георгиев, дето каза, че Рикардо Тоскани не бил архитект. ГЕРБерастка му работа.
3.
Ъъъъ
03.11.2018 15:16:19
7
4
1. Голям научен принос е да откриеш по Черноморието, че на някого баба му е гъркиня.
По-важно е да се издирят факти от живота и делата на Д-р Нидер в Бс.
Да се проучи дали си е позволил по силата на общественото си положение да си построи голяма къщурка, дали жена му е била на държавна ясла, и изобщо защо е станал само почетен гражданин, а не ПОЧЕТЕН СЪВЕТНИК, например....
2. Не съм чел гръцки ПАТРИОТ да хвали български генерал или гръцки УЧЕН да прави необоснонани предположения, че някой евентуално е българин...
Дано Г-н Каракачанов се самосезира и даде обективна оценка на нещата..
2.
Иванов
03.11.2018 08:20:44
4
5
Много интересна информация.
1.
.
02.11.2018 23:38:41
2
4
Този Едвин Сугарев...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1"
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори