×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ВСС избра най-младия съдия в Административен съд-Бургас за шеф на институцията


ВСС избра най-младия съдия в Административен съд-Бургас за шеф на институцията
Чавдар Димитров получи поздравления от Лозан Панов (долу) след гласуването. На горната снимка той е с ученици
30 Октомври 2018, Вторник, 10:46 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Третият конкурс се оказа успешен -  единственият кандидат Чавдар Димитров получи пълна подкрепа


След повече от година и половина и две неуспешни процедури Висшият съдебен съвет (ВСС) най-сетне избра нов титулярен председател на Административен съд-Бургас. Това е Чавдар Димитров, който е най-младият съдия в институцията.

Димитров бе единствен кандидат и получи пълна подкрепа от всички 14 членове на Съдийската колегия на ВСС при изслушването днес. Той впечатли кадровиците в съдебната система със задълбочена концепция, смели идеи и откровеност.

Димитров досега бе редови съдия. На изслушването получи въпрос защо не се е явил на предишните два конкурса.
„Аз бих казал, че макар и толкова млад, всъщност аз съм най-младият член на колегиума на Административен съд-Бургас, на почти 41 години съм, но така или иначе съм най-младият; от друга страна обаче съм един от колегите с най-дълъг и продължителен съдийски стаж“, коментира Чавдар Димитров.

Той обясни, че е започнал кариерата си в Окръжен съд-Ямбол, а минал и през Районен съд-Бургас - навсякъде в тези съдилища работил с професионалисти, хора с над 20 и 30 години съдийски опит.

„Именно там съм виждал подобен тип отношения – т.е. едно уважение към старшинството, което бе причина да не участвам на предишните два конкурса. От една страна на тях се явиха колеги с по-голям от мен съдийски стаж. А от друга страна се явиха и колеги, които са членове на колегиума на Административен съд-Бургас от създаването им. В този случай аз намерих, че не е необходимо действително да се конкурирам с подобни хора, от които съм се учил и към които изпитвам действително сериозно уважение“, заяви още съдия Димитров.

Той разказа за събития „от кухнята“ - че преди да обяви номинацията си, минал през досегашните кандидати и останалите си колеги в съда да ги пита дали няма да участват в третия конкурс. След като никой не изявил желание, това му дало импулс да се кандидатира.

Съдия Димитров агитирал да има поне двама кандидати, за да има по-добра възможност за избор. Никой обаче, за негово съжаление, не изявил желание да се включи в надпреварата.

Изслушването и обсъждането на кандидатурата на Чавдар Димитров продължи близо час и половина. Той изложи подробно пет основни приоритета, сред които гарантиране на независимост и съдийско самоуправление, повишаване на качеството и бързина на съдебните процеси, превенция на корупцията, участие на всички съдии в системата за случайно разпределение на делата, подобряване на материално-битовите условия.

Според съдия Димитров следва да се подобри комуникацията между колегите му във връзка с обсъждане на спорни становища по различни професионални казуси. Това според него може да стане включително и чрез система за вътрешен „чат“.

По отношение на съдийското самоуправление Чавдар Димитров смята, че Общите събрания в съдилищата трябва да имат повече правомощия. Законовите промени не били достатъчни в това отношение.

Димитров призна, че са посрещнали с ехидност и недоверие идеите на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, свързани със законови промени за облекчаване на натовареността на административните съдилища. Те обаче вече били факт.
„Дължим Ви извинение“
, обърна се кандидатът към седящия до него Чолаков.

Чавдар Димитров отхвърли съмненията, че в Адм.съд-Бургас има междуличностни конфликти. Всъщност напрежението през годините било породено от свръхнатовареността на съда, вина за което имал и самият ВСС, който не взимал мерки.
Сега положението вече било по-различно предвид запълнените щатове.


Димитров предложи и някои по-екстравагантни идеи. Една от тях е негов проект „Училище за журналисти“. Целта е запознаване на репортерите с терминологията от делата и други съдебни практики, за да може информацията в медиите да бъде поднасяна качествено.

Чавдар Димитров обърна на няколко пъти внимание, че материално-битовите условия са лоши. Той заложи на няколко опции, сред които и преместване на съда в друга сграда. Друга любопитна идея е преместване на прокуратурите от Съдебната палата на друго място. 
Според съдия Димитров в това отношение следва да помогне ВСС.

След изслушването му той бе помолен да напусне залата, каквато е практиката.
Последва дискусия между членовете на Съдийската колегия. Направи впечатление, че отрицателни мнения нямаше. Напротив – всички се изказаха със суперлативи, като се започне от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, премине се през шефа на ВАС Георги Чолаков и стигнем до бургазлийката Боряна Димитрова.

Едно от предимствата, което бе изтъкнато от член на колегията, е, че Чавдар Димитров има опит и от европейски инситуции.

При последвалото гласуване всички 14 членове на Съдийската колегия бяха „за“ кандидатурата на младия съдия. Така той бе избран за нов административен ръководител – председател на Адм.съд-Бургас.

Припомняме, че година и половина временно на поста бе командированият от ВАС Панайот Генков, станал особено известен след скандала с магистратите и техните „бедни“ роднини.



В категории: Темида , Бургас


1
Коментара по темата
1.
Пламен Найденов
30.10.2018 15:29:36
3
10
Браво на моето момче!
Сега и този съд е мой и всички са с мен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат засегнати Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Уведомени са и полицията, и прокуратурата в града за действията на лекарите от болница „Света Петка“ 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев
От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори