×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как при социализма се борехме с чумата по животните


Как при социализма се борехме с чумата по животните
Правеше се опит животните да се лекуват, а не умъртвяват
13 Октомври 2018, Събота, 13:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Навремето дори армията се използваше при установен случай на зараза, а районите се охраняваха строго, спомнят си животновъди

В България протестите станаха хронични. Последният беше на животновъдите заради евтаназията на заразени от чумата стада. Опасност от такива заболявания винаги е имало и се е налагало да се вземат строги мерки. Но какъв беше подходът сега? За умъртвяването на цели стада се разбра от пресата късно.

Навремето в такива случаи поразените райони се ограничаваха и се охраняваха строго. Дори армията се използваше. Имаше НПО „Ветеринарно дело”, изградено от завидни специалисти, които стриктно следяха  здравословното състояние на животните и налагаха строг контрол. Сега такова централно учреждение няма, а има и частни ветеринари.

През 80-те години на миналия век се появи чума по дивата свиня. В ловното стопанство, в което работех, имаше около три хиляди диви свине. Доставена беше ваксина, която давахме на животните чрез храната, и чумата не стигна до нас. Можеше да се постъпи така и сега. Да се ограничат огнищата на заразата, да се умъртвят само заразените животни и да се чака следващата проба. Да се ваксинират животните въпреки европейските указания.

Ще посоча автентичен случай от 80-те години. През есента на 1980-а аз и полковник Димитров от УБО трябваше да отидем в Монголия и да докараме якове. Монголия е страна колкото дванадесет Българии. На свободно отглеждане имат милиони животни – якове, кози, овце, говеда и диви животни.  Имаха и кооперативни ферми с племенни стада. Професор ветеринар ни обясни биологията на яковете и между другото, каза, че десет процента от преживните животни са болни от бруцелоза. Обещаха да ни дадат животни от племенните стада. След резултатите от кръвните проби да вземем само здрави животни. Казаха ни и че инкубационният период на болестта е над един месец. Бях шокиран, стана ми ясно, че със сигурност ще докараме и някое болно животно. Настоях полковникът да се върне в София и да докладва за ситуацията. Но аз се съмнявах, че ще бъде точен в доклада и по хитър начин изпратих писмо до ген. Кашев, като описах обстановката. Ген. Кашев, който беше изключително добросъвестен и отговорен човек, казал на полковника: „Ние с теб не разбираме от тези работи, отиди в НПО „Ветеринарно дело”, вземи техен специалист и решете въпроса. Дойдоха с професор паразитолог, взеха нова проба и докарахме 164 животни в ловно стопанство „Кормисош”. Там ги поставихме в аклиматизационна ограда и пак взехме кръвни проби. Оказаха се четири положителни. Дадохме ги в инфекциозна кланица в Асеновград. След шест месеца пак направихме кръвна проба. Засякохме един брой с положителен резултат. След нови шест месеца, при новите проби, всичките бяха здрави. Държахме ги още шест месеца и отново пробите бяха отрицателни. Тогава ги пуснахме на свобода. Трудно се вземаха пробите – борба с бикове.

Напоследък се съобщава, че в Кюстендилско са засечени болни от бруцелоза животни. Това е нова опасност, която застрашава животновъдството в България. Съобщава се и за американски гнилец по пчелите. И това е нелечима болест. Всичко това налага незабавен и строг ветеринарен контрол.

С тези болести трябва много да се внимава, защото последствията за икономиката и равновесието в природата са непоправими. Този път беше постъпено безотговорно и непрофесионално. Дано имаме късмет да бъдат овладени тези болести от компетентните органи.

Христо Христов-Референта, Правец за вестник Ретро.

В категории: Животът


5
Коментара
Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 0
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
5
Коментара по темата
5.
До2ри малоумника
15.10.2018 00:59:23
0
1
Е как бяха педалите на изчезване? Онзи ватман от Пазарджик,как дойде в София чистач на блок на ”високопоставени другари”,за да му помогнат в израстването в обшеството? Да не би да играха ”белот”,или направо си бъркаха в ”шпионките”? А за Парцалев да знаеш нещо? Или и ти си от педуните,дето уш ги нямало по ”онова време”
Аааа,ходил си по свиждания на трудоваци-мангали,аааа Педунчо?
4.
гражданин
14.10.2018 11:29:02
0
1
Това нещо от сборник с приказки ли го взехте !?
3.
Тогава
13.10.2018 21:59:04
4
4
Имаше Чернобил
2.
Да,дааааа
13.10.2018 21:26:59
1
7
Но имаше и овце и овцеферми, кравеферми, и т.н ! Имаше и армия, педдрстите бяха на изчезване, а сега всичко е наопаки! Няма ТКЗС има ГЕРБ и то цъфнал очакваме да върже, а нежрамотници за чума пишат
1.
Doktora
13.10.2018 21:20:31
0
5
Dobra statiq.Rabotil si s umni hora i to PROFESIONALISTI.Sega sa mo mazni lizachi dupedavci i izkluchitelno TYPI i Necompetentni URODI nezavisimo ot partiinata im prinadlejnost.Prost narod , slaba dyrjava , koqto skoro shte byde napylno UNISHTOJENA!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил Партньорът ви е доказал, че няма от какво да се притеснявате, когато не сте заедно. Установили сте дълбоко доверие помежду си 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят Концентрирате се върху собствените си емоции Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба  90 на сто от обитателите на рибарското селището не са чували за нея, но Георги Димов е ловял 400-килограмови екземпляри в океана Как се забавляват зодиите Как се забавляват зодиите Водолеите обичат общуването, а Близнаците обичат шумните забавления в многолюдна компания Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Как може след 4 години ремонт, гарата все още да няма  нито едно електронно табло  показващо пристигащите и заминаващите влакове, вайка се един от потърпевшите  Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Вижте рецептата Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Кратка разходка след последното ви хранене има много положителни ефекти върху  тялото и ума Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му
Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори