×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вдигат драстично енергийните помощи и тавана на пенсиите след среща на синдикатите с Борисов, Симеонов и Горанов


Вдигат драстично енергийните помощи и тавана на пенсиите след среща на синдикатите с Борисов, Симеонов и Горанов
Вицепремиерът Валери Симеонов (вторият отдясно наляво) имал ключова роля за промените
04 Октомври 2018, Четвъртък, 06:30 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Стимулираме високодоходните групи да се осигуряват реално, обяви президентът на КНСБ


С 50% ще се увеличат средствата за енергийно подпомагане за сезона 2018/2019 г. Освен това таванът на пенсиите от догодина ще се вдигне на 1200 лева. Това стана ясно след среща между представители на синдикатите и правителството.

Идеята да се премахне таванът за новите пенсионери от 2019 г. обаче отпада.

На брифинг в Министерския съвет след срещата присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, финансовият министър Владислав Горанов и водачите на синдикати Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Източник на „Флагман” коментира, че Симеонов е имал ключова роля за приемане на облекченията за енергийно бедните и пенсионерите.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза: „Благодарим, че срещнахме разбиране в цялото правителство с разговорите, които водихме днеска от името на премиера, вицепремиера и финансовия министър”.

Димитров обясни, че малко над 40 млн. лева ще е по груби сметки увеличението на енергийните помощи. Как ще се увеличат точно помощите още не било ясно, но ресурсът бил гарантиран.

Таванът на пенсиите пък щял да се увеличи на 1200 лева заедно с увеличението с 5,7% на всички пенсии от 1 юли.
С повишаването на прага на ограничението отгоре се давал стимул на по-високодоходните групи да се осигуряват реално.

От своя страна Владислав Горанов коментира: „Промените и в пенсионната формула и всички несъвършенства в нея не ни дават основание с лека ръка да преценим, че трябва да отпадне таванът. Има изкривявания, натрупани в годините, в пенсионната формула, свързани както с индивидуалния коефициент, така и с превърнатия осигурителен стаж за някои категории работници. Периодите, от които се изчисляват пенсиите в различните години, са се променяли и са лимитирани, така че се получават едни изкривявания, които разкъсват връзката между осигурителния принос и изчисления размер на пенсиите. Увеличението до 1200 лева ще реши може би до 90% от проблема с увеличаването на размера на пенсиите, но няма да допусне неоснователно получаване на незаработени пенсии, които са изчислени на база на натрупаните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората. Тоест има едни екстремно високи пенсии, които заради метода, по който се изчисляват, заради пенсионната формула, която се е променяла през годините и спецификите в нея, може да се смята, че са необосновано високи и нямат връзка с приносите.”

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов не взе думата, но според източник на „Флагман” той имал основна роля в преговорите при премиера Бойко Борисов.

В категории: Политика


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Видо
05.10.2018 10:26:37
0
0
Дискримибационно е да отпадне тавана само на новите пенсии. От друга страна е престъпление да има таван и да не позволяваш на хората да получат тива лоето са си изработили.
13.
Аз
04.10.2018 23:16:50
1
0
Има решение на проблема и с младите хора като се запази стария таван за работещи пенсионери които заемат и високоплатени длъжности на които могат да работят млади
12.
Ф
04.10.2018 21:59:53
0
0
До №10:Абсолютно си прав!
11.
Бургазлия
04.10.2018 21:25:53
0
0
Не е ясно. Над колко пенсия е енергийната помощ. Ние с високите вноски защо да живеем
10.
Петко
04.10.2018 19:19:08
0
5
Нищо против да взимат 1200 лв, но с тия темпове на ръст на топлото, тока, водата, горивата, природен газ, продукти ....и с тези малки заплати, младите няма да можем да плащаме много много пенсии. Процедурата е ясна- 1 година в Англия или Германия сам и после цялото семейство. На частния работодател не му пука че не мога да свържа 2та края.
9.
Sv.
04.10.2018 17:44:50
2
5
Хора , чета ви коментарите и все повече не вярвам , че тая държавица ще се оправи някой ден. Излезли полицаите да стачкувам" мама им гадна ненаситна. Излезли докторите " все нямат наяване . Излезли учителите " тия хрантухници само на ромите внимание обръщат ? И т.н а сега и пенсионерите до ком. номер 4 ти от кой си бе главуняк ? Рано или късно и ти ще станеш хенсионер само хляб и кисело мляко ли ще искаш ? Прост народ сме , дори понякога се чудя дали не е трябвало да си останем под управлението на друга държава. Всеки ден се отвръщавам на това колко егоистични егоцентрици сме .
8.
Не съм законодател
04.10.2018 17:37:45
0
3
Господа да отпадне тавана на ново отпуснатите пенсии не е идея , а текст от Кодекса на социалното осугиряване КСО който Вие сте приели преди не повече от 4 години .
7.
Равносметката
04.10.2018 17:12:45
3
5
Кой ще се облажи - 1. "индианците" които само доят държавата със соц. помощи 2. Богатите пенсионери, които до сега бяха с таван 900лв а вече ще са с 1200лв. Извода ?
6.
дядо
04.10.2018 15:40:28
2
9
Драстичното вдигане, се изразява във високо навирен среден пръст, за идиотизираните избиратели на управляващата измет!
5.
*********
04.10.2018 15:38:49
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
флойд
04.10.2018 15:36:09
5
5
дойде време да се пенсионират и вдигнаха тавана на пенсиите а защо по добре не вдигнете минималната работна заплата че тия млади хора деца трябва да гледат а пенсионера какво му трябва освен един хляб и кофичка кисело мляко на ден.
3.
Вук
04.10.2018 15:33:10
1
5
Последни топли дни и после започва студ и скръб. От правителството се досещат каква народна любов ще им спретнат, когато навън завее Вук и Бате почне да маа пръжки с лук
2.
давай ВАЛЕРИ НАРОДА Е С ТЕБ
04.10.2018 14:45:59
7
7
Валери премиер
1.
ох
04.10.2018 14:44:11
6
12
Честито на богаташите и циганите. Първите цял живот са били на скъпоплатена държавна работа, а вторите са гласоподавателите Му ! Политиката на двете крайности. Напълно неадекватна Тиква ! Вредна за България !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование
Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори