×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цецка Цачева, Цацаров, Горанов и Данаил Кирилов готвят спешни законодателни мерки срещу контрабандистите


Цецка Цачева, Цацаров, Горанов и Данаил Кирилов готвят спешни законодателни мерки срещу контрабандистите
Представители на прокуратурата, парламента и правителството дадоха извънредна пресконференция
25 Септември 2018, Вторник, 09:50 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Ще криминализират нелегалното производство на акцизни стоки


Представители на парламент, правителство и прокуратура се събраха извънредно на среща, инициирана от финансовия министър Владислав Горанов. Целта е приемане на спешни законодателни мерки срещу производството на контрабандни стоки.

Пресконференция в Министерството на финансите дадоха Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров, правосъдният министър Цецка Цачева и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. На събитието присъства и новият вътрешен министър Младен Маринов.

Повод за събирането са констатации от миналата седмица в парламентарната комисия за борба със сивата икономика. Една от тях е, че производството на контрабандни акцизни стоки не е престъпление, а само административно нарушение.

Според главния прокурор Сотир Цацаров са необходими спешни промени в чл. 234 от Наказателния кодекс.
„Действащата сега правна уредба преследва продажбата, както и държането на акцизни стоки без бандерол. Тезата, която бе изложена и на заседанието в парламентарната комисия, е спешна необходимост от промени”, обяви Цацаров.

Измененията, които следва да се подготвят според него, са в три посоки.
„На първо място – въвеждане на нова форма на изпълнително деяние на престъплението, а именно производство на акцизни стоки без бандерол и въобще в нарушение на лицензионния или регистрационен режим. Казано по друг начин – Наказателният кодекс следва да преследва не само държането или продажбата, а следва да преследва на първо място производството на такива стоки, т.е. нелегалното производство”, обясни главният прокурор.

Втората насока на готвените поправки ще е изменението на дефиницията „продава”.
„То трябва да бъде, според нас поне, „разпространява под каквато и да е форма”
”, заяви Сотир Цацаров.

„И най-сетне ние предлагаме въвеждането на регистрационен режим по отношение на машините и съоръженията, които са необходими за производство на такива стоки. Тъй като съществуващият абсолютно свободен пазар с тяхното производство, с тяхното възстановяване, рециклиране или прочие дава възможност това нелегално производство – било на алкохол, било на цигари – да бъде мобилно както на територията на страната, така и в чужбина”, добави шефът на държавното обвинение.

Повод за промените са и акциите срещу контрабандни производства през последния месец, стана ясно от думите на Владислав Горанов.
До края на следващата седмица се очаква да има подготвени законодателни текстове, които ще бъдат внесени през депутати, а не от правителството, за да не се бави процедурата по приемането им.

След въпрос за прословутия кран във „Винпром Карнобат”, който според Агенция „Митници” можел да се ползва за нелегално производство на спиртни напитки, Владислав Горанов коментира: „Технологичната схема не допуска съществуването на подобен кран. Категорично е доказано с лабораторни изследвания, че изведеният флуид от този кран представлява етилов алкохол с 96 градуса, как да го наречем, плътност. 96 градуса етилов алкохол е изтекъл от тази тръба с доста приличен дебит. Тук, противно на физическите закони, явно обезвъздушаването става отдолу, а не както се очаква – отгоре. Но да оставим тези закачки и спорове между контролните органи от Агенция „Митници” и икономическия оператор, които ще бъдат решени в съответните процедури на акцизното законодателство. Мога да ви уверя, че категорично говорим за нарушаване на технологичната схема на данъчния склад и ние ще си предприемем съответните действия от гледна точка на закона.”

По думите на Горанов със сигурност от този кран може да бъде извеждана акцизна стока, без тя да минава през измервателните уреди на данъчния склад.
„Дали това е правено – ще се установи. Но потенциално през този кран би могло да бъде изведено, и това, което изтича от него, е горещ спирт с много висока чистота”, добави финансовият министър.

След въпрос дали не е било прибързано затварянето на завода, след като съдът го е отворил, Владислав Горанов обясни, че затварянето за 48 часа на фабриките е свързано с процедура в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, която дава възможност за събиране на доказателства за евентуални икономически престъпления.

„Това, което съдът в Карнобат прецени, е, че няма нужда да бъда удължаван повече срокът и Агенция „Митници” си е извършила съответните проверки в рамките на предложения срок”, каза още финансовият министър.





4
Коментара по темата
4.
еми
25.09.2018 16:39:19
0
5
То те са контрабандистите
3.
Гаи Юлии Цацарутун
25.09.2018 15:42:50
1
6
Quod licot Shishi ,non licot bovi/
Каквото
е позволено на ШИШИ
НЕ е позволено
на другите
2.
А така
25.09.2018 15:28:35
0
4
Кво е туй- на който му скимне да се занимава с контрабанда!
Само ШИШИ е оторизиран и ще го опазим!
1.
ДПС-Дорожное Проверовочноя Служба
25.09.2018 15:19:08
1
5
А НЕлелегалния внос на недекларирано ГОРИВО кога
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Собственикът „Бермар инженеринг“ дава втори частен съдебен изпълнител на прокурор заради опита за неправомерна продажба Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС
Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори