×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лозан Панов вбеси депутатите – обвини ги в ниска институционална култура, чете им лекция по демокрация


Лозан Панов вбеси депутатите – обвини ги в ниска институционална култура, чете им лекция по демокрация
"По обясними причини нямам представа колко много се е скъсила дистанцията между властите в България", иронизира шефът на ВКС
19 Септември 2018, Сряда, 16:42 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Шефът на ВКС предизвика недоволство, след като обясни, че не е редно да го викат в парламента по телефона


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов внесе сериозен смут в Народното събрание. Миналата седмица депутатите отложиха разглеждането на Докладите за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2016 и 2017 г., тъй като Панов не се яви.

Днес обаче Панов дойде. При встъпителното си изказване пред Народното събрание той обясни, че „по-сензитивните” депутати приели отсъствието му миналата седмица като неуважение към парламента.

Да, институциите трябва да се уважават, те трябва да се почитат най-вече защото те вдъхват живот на правото. В продължение на две години, тъй като днес ще представя доклада за 2016 г., очаквам тази покана от Народното събрание. Миналата седмица получих обаждане по телефона ден преди насроченото заседание. Отговорих писмено с надеждата, че ще бъда разбран правилно, че формата ни на общуване не е допустима, но вчера отново бяха поканен по телефона за днешното заседание. Вероятно аз съм последният, който все още не е разбрал, че телефонните повиквания отдавна са заменили епистоларната форма на общуване между законодателната и съдебната власт. По обясними причини нямам представа колко много се е скъсила дистанцията между властите в България”, каза Лозан Панов.

Той видимо вбеси депутатите от ГЕРБ, които започнаха да ръкомахат, че Панов не говори по същество.
Шефът на ВКС обясни защо е решил този път да се яви в парламента: „Макар да не считам за приемливи новите форми на общуване, дойдох, за да изпълня своите законови задължения и да представя доклада на съдилищата за 2016 и 2017 г., но го направих с усещането, че днес ние напълно неоправдано легитимираме една ниска институционална култура.”

Заради недоволни депутати от първия ред на ГЕРБ председателстващият Емил Христов прекъсна Лозан Панов и го помоли да представи докладите.

Изказването на Панов предизвика вълна от коментари от народни представители от ГЕРБ, ДПС и „Атака”.

Данаил Кирилов обясни, че председателят на ВКС е бил уведомен, че следва да се яви в пленарната зала, както останалите представители на съдебната власт – главния прокурор, шефът на Върховния административен съд и т.н.

Йордан Цонев от ДПС също очаквано нападна Панов, като го обвини, че се меси в работата на другите институции, включително и прокуратурата.

Павел Шопов от „Атака” пък обясни, че Лозан Панов изобщо не трябва да бъде допускан в залата, защото той не е шеф на съдилищата и докладите са внесени от Висшия съдебен съвет.

Шопов на практика обвини шефа на ВКС, че е представител на група – полумедийна, полуполитическа и полумафиотска, която била „престъпна камарила”.
Чест правило на главния прокурор Сотир Цацаров, че успял да спре процес на превземане на съдебната система.
Павел Шопов подчерта, че ситуацията била много опасна и даде за пример Румъния, Полша и Унгария, които са обвинявани от европейските институции в погазване на демократичните правила. Според депутата тези три държави са жертви на неолиберални кръгове
, намеквайки, че Лозан Панов е част от тези кръгове.

Думата взе дори председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той каза, че било нормална практика представители на институциите да бъдат викани в парламента по телефона.
Така било и когато той бил вътрешен министър и това не му било обидно.


Лозан Панов отговори на нападките. Той обясни, че критиките и напрежението понякога са нормални и това не означава, че е налице неуважение между институциите.
Шефът на ВКС коментира: „Разделението на властите изисква взаимодействие между тях, но както вече беше казано от трибуната, цитирам – те имат и възможността да се коригират помежду си и е нормално понякога да има и напрежение между властите. Това не е политизиране. Изразяването на критика, изразяването на мнение не означава политизация. По отношение на този въпрос мога да кажа, че възпирането на властите е точно тази гаранция да не се стигне до автокрация.”

Лозан Панов добави: „Тъй като темата за Полша, Унгария и Румъния не я въведох аз, ще завърша с това, че предизвикателствата, пред които са изправени посткомунистическите държави като Полша, като Унгария, днес стоят и пред България. И България според мен отново е изправена пред цивилизационен избор.”

Ставало въпрос за това дали да подкопаем основите на общия европейски дом или да приемем неговите европейски ценности, върху които той се е изградил.

Докладите за съдилищата все пак бяха одобрени от парламента. Срещу тях гласуваха единствено депутатите от „БСП за България”, които обаче изобщо не участваха в дебата в пленарната зала.

Цветан Цветанов след това продължи  да говори в кулоарите за Лозан Панов, като обясни, че той обидил 3 милиона български граждани, които са гласували за партиите в парламента.

В категории: Темида , Политика


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
4
Коментара по темата
4.
Черните лебеди Панов и Радев
19.09.2018 22:28:34
2
3
Се правят на обидени,мислят се за богопомазани! И двамата са оцапани и корумпирани от едни и същи Апаши и Нарко разпастранители! Спонсорите им се надяват, ако Панов не ги оправдае, Радев да ги амнистира, за това инвестират в тях!
3.
БРАВО НА ПАНОВ
19.09.2018 17:52:31
5
7
ТОЧНО ЯСНО ЛАКОНИЧНО КЪМ МАФИЯТА
2.
БСП
19.09.2018 15:31:28
5
8
Цвъки, много се радваме ,че те има. Колкото повече се изказваш, клеветиш и интригантстваш, толкова повече разкриваш престъпната същност на ГЕРБ и подсилваш отвращението на хората към нея!Бъди ми жив и здрав и засили изявите!
1.
Хахаха
19.09.2018 15:25:00
5
8
След като президента им го каза , се налага и Панов да го повтори, че трудно разбират тези от ГЕРБ. Не живеем в диктатура и не сме на полето с овцете, че като подвикнат гербаджиите и да са втурнат да им отговарят.Трябва закона да се спазва , е трудно е за ГЕРБ , ама трябва!Хахаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори