×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Народният съд от социалните мрежи лъсна по бели гащи с чумата


18 Септември 2018, Вторник, 18:47 ч.

Ако имаше чума, при Ани щеше да има умрели животни, а то толкова време няма, прозвуча гласът на народа, но се оказа... в грешка
Животни на Ани от Болярово умират. Тя няма да получи обезщетение. Милионите българи, които уж много страдаха за нея, сега спокойно могат да й станат клиенти. Охладено, замразено, прясно на място… всякак може да й купят месото, за да й помогнат. Но няма да го направят, защото между плямпането в интернет и реалния живот разликата е огромна. Никой не би сложил такова пържола в чинията на децата си, дори да е 100 процента убеден в липсата на зараза, пише Гласове.бг

Лоши новини долетяха от Странджа. В двора на Ани Петрова от Болярово измряха 11 животни. Тя бе жената, която забрани на ветеринарите от БАБХ да припарват до стадото й, след като бе констатирана положителна проба за чума. Оттогава овцете й живееха изолирано. Вестта за смъртта е лоша по принцип, лоша е за стопанката, би следвало да е неприятна и за Народния съд от социалните мрежи. Уж загрижен за поминъка в Странджа, той категорично се бе произнесъл, че чума няма. “Иначе при Ани щеше да има умрели животни, а то толкова време няма” – така звучеше последният рубеж от тази глупава война.


Е, мъртви животни има, доста са, рубежът падна.


Но Народният съд не страда, защото истината никога не го е вълнувала. Важното бе да се твърди, че някой лъже, крие, мами, световна конспирация се върти… и авторите на тези виртуални геройства да изпъкват с още по-безумни разкрития, компенсирайки лични дефицити в реалния свят.

Ани твърди, че животните умрели от преяждане. Били оставени за кратко без надзор, промъкнали се през оградата и изяли складирания фураж. Тези версия много наподобява на обясненията на моя позната вегетарианка, която изнесе цяла бременност без да хапне месо. Лекари я предупреждаваха, че вегетарианството е рисково за бременността, появи се проблем с напредването на плода, за щастие всичко мина благополучно. Но тя до днес твърди, че лекарите не са били прави, а… някаква друга биологична причина породила неприятностите. Все пак да предположим, че Ани е права и овцете наистина са умрели от преяждане.  Големият въпрос са не животните, а тя самата - какво щеше да се случи с нея, ако се бе съгласила на евтаназия, и какво се случва сега, оневинена от Народния съд.

Ако тя се бе съгласила на болезнената стъпка, щеше да получи компенсации, които са доста над пазарните цени. Точно такива обезщетения получиха другите стопани. Сега тя няма да получи.


Но по-интересно е какво ще прави със стадото от 200 животни? Ще ги изяде? Или продаде?


Още от първия миг бе ясно, че стоката й става непродаваема – и заради забраните, и защото няма кой да я купи. Никой не иска да консумира месо, за което има дори минимално съмнение, че е заразено с чума. Милионите членове на Народния съд, щом толкова много страдат за Ани, сега спокойно могат да й станат клиенти. Охладено, замразено, прясно на мястo... всякак може да купят месото, за да й помогнат. Но няма да го направят, защото между плямпането в интернет и реалния живот разликата е огромна. Макар вирусът да не се предава на човека, никой не би сложил такова пържола в чинията на децата си, дори да е 100 процента убеден в липсата на зараза.

Напълно възможно е да не става дума за преяждане, а за смърт точно поради чумата. Около 40 дни след установяването на вируса животните на Ани се разболяват, а умирането се случва към 50-ия ден. Това е доста над научно познатите срокове за проявление на чумата, но реално и много под твърденията из социалните мрежи в момента, че цели 3 месеца стадото е живяло здраво (огнището в Болярово бе обявено на 19 юли). Не бива да се забравя, че това лято чумата по дребни преживни животни за първи път влезе у нас и в ЕС, поради което е непозната на нашите и европейските учени. Изучаваха я в движение. Напълно е възможно “късната проява”, за която предупреждаваха постоянно, да се е оказала доста по-късна, отколкото са предполагали. Вирусологията и разгадаването на щамове е много сложна наука, с която дори опитни специалисти не се ангажират със 100-процентова сигурност. Сега, когато животни умират при Ани на 50-ия ден, няма честен учен или ветеринар, който да гарантира от дистанция има или не при нея чума.

Честните знаещи хора казват две неща – важни са резултатите от пробите и прегледите на животните на място.

При стопанката имаше положителна проба, но не повярва. Ветеринари пък тя и опълчението край нея не пускаха.

Така или иначе наличието на 22 положителни проби в референтната за ЕС лаборатория в Монпелие обезсмисля споровете за чумата в Странджа. Дори резултатите да са следствие от ваксинална реакция, положителните им стойности изискват евтаназия и обезщетяване на стопаните. Мярката е болезнена и несправедлива за засегнатите хора, но с оглед на икономиката е най-ефикасна и целесъобразна. Единствено тя гарантира, че заразата няма да се разпространи, поради което се и предприема. Не само в България, но навсякъде в ЕС умъртвяването се извършва за няколко вида зарази (т.нар. болести “за обявяване”, тоест страната е длъжна да сигнализира). Чумата е сред тях. Твърденията, че БАБХ следвало да изчаква, щяха да имат основание, ако страната не бе член на ЕС. Но какво да изчаква? Чумата бе потвърден първо в българската лаборатория, а след това и във френската.

Ако Ани сега все пак допусне ветеринари и те се произнесат, че животните са умрели от чума, Народният съд пак няма да повярва. “Нарочно й вкараха чума, затриват, замазват..” – обясненията са предварително известни. Но Народният съд се провали.

Той си направи лоша услуга, защото след 22 положителни проби няма нормален човек, който да вярва, че всичките власти – от Франция през Брюксел до България – лъжат.

В Народния съд останаха да членуват… предимно не много нормалните. Или специално мотивираните. Този съд лъсна по бели гащи, защото от самото начало основната му грижа следваха да са стопаните. А той се вълнуваше от съвсем други неща – да падне ГЕРБ (враговете на Борисов), да не населят Странджа с бежанци (откровените лумпени), да не им стане нещо на животинките (зоо маниаците) и т.н., и т.н. Насред тази истерия Ани сега страда.

От три седмици чумата се пренесе и на север – вече не по овце и кози, а по свинете. Избиха се животните на баба Дора от село Тутраканци, Провадийско. Хронологията е пак същата – установява се вирус в българската лаборатория, после в европейската, следва евтаназия. Но защо за свинете няма страсти? Първият отговор е, че политици не се навъртат край провадийското огнище, троловете им в интернет нямат причина да будят народа. Вторият отговор е в същината на самата глупост. Тя е алогична, неразумна, няма обяснение знае защо един път се появява, друг път не.

Парите от обезщетението отдавна са по сметката на баба Дора. Стопаните лека-полека преглъщат личната драма, само съдът от социалните мрежи не вярва и именно той я направи държавна. А истината е, че имаше чума по овце и кози в Турция, тя влезе у нас. Имаше и по свинете в Румъния, също влезе.


Влезе тъй, както проникваше и в други, доста по-напреднали в превенцията държави.


Българската власт след това реагира по единствено възможния начин. И до момента не се справя лошо, защото огнищата не се разпространяват. Светът е голям, спасение не дебне, а всичко това няма общо с Борисов, Дамян Илиев, голия бюст на дъщеря му и т.н. – това е простата истина, която Народният съд не ще да прозре. Истината е скучна, а на него му се живее интересно. Във Фейсбук и по форуми не се кисне чрез скука, нали?

В категории: Животът


4
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
4
Коментара по темата
4.
До 3
18.09.2018 18:26:59
1
4
Ти си идиот! При това завършен.
Знаеш ли какъв е инкубационния период на чумата? А колко време е минало от 17 Юни до днес. Ако бяха болни от чума, преди два месеца щяха да са отупали койрука.
А да заеш случайно, че България като държава е обезщетена от ЕС за избитте преди 2'5 месеца овце. Някой да каза каква сума получи държавата за 1-на убита овца. Ама навсякъде тръбяха, че стопаните са обезщетени с 190 лева за животн. Разликата, която е яколко пъти преписаха на разходи по унищожаването. Всичко е за пари. Никой не му пука за здравето на хората или животните им.
3.
Тъпи гяури ей!
18.09.2018 17:09:33
3
3
А сега Нинова да и плати..Цял свят така,а Бай Ганя наопаки. Ей сега да пламнат всички животни,да измрат и да мирясат тъпите бълхари.
2.
Похвално
18.09.2018 16:39:25
2
5
Абе автора Мишо тоз зелен хайвер дето го поднася да си го яде сам!Придворен "журналист"!
1.
хайде , де!
18.09.2018 16:02:36
7
3
Избийте всички животни и да се миряса! Ама, все пак да попитам , кой е причината да се внесе ваксина с чума от Турция и да се ваксинират , пък и да се разболеят животните? Ха ,сега де! За убиване за управниците , ама няма да е далеко и да, Народният съд и "милост" рано или късно ще Ви стигне!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори