Ядете без хляб? Ето как се променя тялото ви
05 Септември 2018, Сряда, 13:23 ч.
Източник: azjenata.bgУханен, топъл, намазан с билково масло... вкусно
Уханен, топъл, намазан с билково масло... Хлябът присъства всекидневно на трапезата ни. Въпреки че консумацията му има редица ползи за здравето, не бива да забравяме, че от голямо значение е какво е неговото качество, както и качеството на продуктите, с които е направен.
Някои предпочитат да го месят у дома, на ръка или в хлебопекарна, залагат на висококачествени брашна, между които и такива без глутен. Разбира се, не всеки може да отдели време, за да си направи качествен домашен хляб.
В следващите редове споделяме три промени, които се случват в тялото ви, когато спрете или намалите консумацията на хляб съдържащ глутен.
Кожата ще подобри състоянието си
Със сигурност сте чували израза „красотата започва отвътре“ и това е самата истина. Храната, която консумираме всекидневно се отразява на нашето здраве, а това винаги си личи отвън. Като най-голям орган в човешкото тяло, кожата винаги подсказва, когато нещо в тялото ни е извън баланс.
Така например, някои хора имат хранителна чувствителност към хляб и тестени изделия, съдържащи пшеница и други пшенични продукти. Това състояние е известно като непоносимост към пшеница и симптомите на непоносимост към нея, могат да варират от простото подуване на корема до по-неприятни състояния като акне и дерматит.
Много хора с лактозна непоносимост се отказват от консумацията на млечни продукти, за да подобрят своето физическо състояние, включително и здравето на кожата си. Подобни ефекти върху състоянието ѝ се наблюдават и когато консумацията на бял хляб и хляб съдържащ глутен бива ограничена. Кожата има по-здрав вид, възпалението намалява.
Ще намалите обиколката на талията
Имате коремче, а бихте искали да свалите няколко сантиметра от талията си... Пробвали ли сте да изключите глутеновия хляб от менюто си? Причината много консумиращи хляб да имат мастни натрупвания в областта на талията също често се дължи на непоносимост към пшеницата, за която дори и не предполагат.
Хлябът е въглехидратна храна, с висока степен на обработка, съхраняващ се в организма като излишни мазнини. Въглехидратите имат способността да задържат вода. Затова, когато преминете на диета, в която няма от любимите ви въглехидрати, първо се разделяте с излишните течности.
Повишаване на енергийните нива
Когато консумираме въглехидрати мозъкът ни освобождава химикали, които ни карат да се отпуснем. Забелязали ли сте как след консумацията на високовъглехидратна храна като хляб, сладкиши, вафли, рязко се понижава енергията ни. Ставаме по-мудни, сънливи.
Тестените изделия, в това число и хлябът, са храни с висок гликемичен индекс. Те повишават нивата на кръвната захар, което първоначално ни кара да се чувстваме по-енергични.
Но с тези нива се покачват и стойностите на инсулина, който трябва да ги регулира. Скоро след това настъпва и умората, а също така и се увеличава желанието отново да хапнем нещо.
Изключвайки високовъглехидратните храни от менюто си, бихме могли да балансираме нивата на кръвната захар и инсулина и да запазим енергийните си нива в норма.
В категории:
Здраве
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
