×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как щеше да изглежда България, ако си беше останало "бай-Тошово време"


Как щеше да изглежда България, ако си беше останало "бай-Тошово време"
Любимият архитектурен стил на българския соц – панелните кутийки, щяха да са основната форма на строителство
01 Септември 2018, Неделя, 00:01 ч.

Няма да има Криско и Гери-Никол, но пък естрадата ще си има Кристиан Талев и Гергана Николаева Георгиева, гордо взели щафетата от Орлин Горанов и Силвия Кацарова

Години след падането на Тодор Живков у нас продължава да се говори за „бай-тошово време“ – една възвеличавана легенда за приказни времена на умерено изобилие, равенство, братство, работа за работниците, любов между хората и кавги между комшии. Човек може да се наслуша за това колко прекрасни са били онези времена и ако не е живял тогава и не е чел кой знае колко за онези времена, ще остане с впечатлението, че действително е било някаква форма на утопия, над която с топли очи и тежки ръце е бдяло едно голямо ДС. Да, тази последната част най-често я забравят в разказите, но всеки си знае, че я е имало, пише socbg.com.

Какво обаче щеше да стане ако този лидер беше продължил да властва строго над пролетариата и верните другари? Как щеше да изглежда 2018 г. под управлението на БКП и наследниците на Тодор Живков?

Любимият архитектурен стил на българския соц – панелните кутийки, щяха да са основната форма на строителство. Популацията расте, жилищата също, а какъв по-лесен начин да намериш място за всички от това да ги навреш в така познатите сиви блокове. А и си носи посланието – всички са еднакви, всички са равни.

Междувременно всички тези лъскави бизнес сгради щяха да са заменени от държавни ведомства – държавна компания за програмисти, държавна компания за колцентрове, за маркетингови изследвания. Ако си мислите, че сегашната корпоративна среда е суховато място, което те отнема от детските ти мечти, представете си само какъв бегемот ще е това, ако се слее с държавната администрация.

За сметка на това всички ще са наети на работа. Фактът, че самата работа ще се върши с интензивността на петъчен ден в държавната администрация е друга тема. Важното е да кипи труд. Или поне кротко да къкри.

В същото време младежите ще се шляят по хоремагове. Вярно, оттам няма да може да се купи кой знае какво, но ще ги има, а витрините им ще са пълни с лъскави неща… за очите на чужденците, децата на тираджиите и онези от партията.

За сметка на това на самите млади няма да им пука много, защото ще са забили очи в смартфоните си „Правец“, таблетите си „Правец“ или лаптопите си „Правец“. Една марка за всички, за да няма сърдити. Разбира се, те може и да не са чааак толкова бързи, но пък за сметка на това ще издържат на всякакви удари.

А като си вземеш една джаджа, я сменяш след около поне 10-15 години. Хем здрави, хем така или иначе ще ти се наложи да чакаш горе долу толкова, че да ти дойде пак ред за покупка. Но пък машинката ти ще си работи безотказно (с по някой друг удар в земята между другото). А и нали ти стига само да си разцъкваш профила във ВКонтакте, както и останалите руски версии на Snapchat, Twitter, Instagram и т.н.

А има ли интернет (особено ако той е цели 20 мегабита) нещата са супер. Само трябва да внимаваш какво пишеш в социалките, че чичковците от ДС пазят и то много по-добре от родната полиция. Но не си ли отваряш устата за политика и такива работи, всичко е наред. Виж, „Мелодия на годината“ е съвсем безопасна тема.

Там няма да има Криско и Гери-Никол, но пък за сметка на това естрадата ще си има Кристиан Талев и Гергана Николаева Георгиева, гордо взели щафетата от Орлин Горанов и Силвия Кацарова. Самите формати няма да са мръднали кой знае колко от 70-те насам. А някъде тайно по мазетата хора ще слушат нелегално Бийонсе и Джъстин Бийбър.

Телевизията пак ще е само една, с няколко програми, за да може да се наврат всички роднини на големите водещи и режисьори. По тях няма да върви Big Brother, че да не вземат да си помислят нещо зрителите, нито предавания от типа на „Фермата“, защото това така или иначе повечето хора ще си го изпитват и сами на село. За сметка на това „Минута е много“ ще се готви след няколко години да отпразнува 40 години на екран.

Нямаше да има „Игра на тронове“, но и без това една камара хора така или иначе харесват повече руския „Кухня“. Щяхме да си имаме руски супергерои, руски фентъзита и руска фантастика, а от Москва току виж позволят и България да си направи собствени.

Въобще идилия. А най-доброто от страната ще се представя пред света по време на „Знаме на мира“ (под патронажа на Жени Живкова). Да видят всички как в България расте здрава, социалистическа младеж… Докато всичко наоколо си върви бавно и спокойно, донякъде зациклило в средата на 80-те. Петилетка след петилетка…

В категории: Ретро Флагман


23
Коментара
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
23
Коментара по темата
23.
И аз
03.09.2018 10:51:38
0
4
Тъпа статия! Никой не знае какво е щяло да бъде. Фантазии и спекулации. Иначе вместо да се караме преди или сега трябва да работим за доброто днес: повече сигурност, всеки да си гледа работата и да не залагаме на користни и леност, че от пороците нищо добро не може да произле.
22.
До17педала
03.09.2018 06:37:03
1
1
И как завърши всичко другарю педал?
Ядрен взрив или война унищожи тази ”велика и богата държава”?
Тъпак малоумен,как така имало всичко,произвеждали всичко,всичко било ”цветя и рози” и накрая до никъде? И като толкова Ви беше мило за ”онази държава” ами да бяхте излезли по улиците и да бяхте бранили Бай Тошова България. Защото не се вдигнахте за да потърсите сметка на комунистическите си водачи,и да запазите ”великата си и богата държава” такава каквато е?
А си седнал тука да пишеш всеки път едно и също и да бленуваш по времето когато беше по-млад и ходеше при трудоваците на Капчето да ти цепят задника. Дърт комунист-педал,лапай бахура!
21.
Gotti
02.09.2018 23:31:50
2
1
Давайте комуняги, надъхвайте се и му целувайте краката на онзи тапир, същият като днешният първи. Факт е че сте крадци и демокрацията ви дойде дюшеш за да заграбите всичко което преди това сте заграбили от народа! И той, народа понеже е мазохист , ви възхвалява даже постиженията.
20.
обективна
02.09.2018 21:06:05
1
2
сърдечни поздрави на коментари 19,18,17 и 15 достойни мислещи хора тъй като флагман публикувайки статията си с която иска да ни убеди че сега ''живеем ''което е недостойно защото една статия трябва да е обективна а не подвеждаща и поради тази причина не позволява коментарите които не са и по вкуса да имат одобрение активна е само червената ръчичка
19.
Георги
02.09.2018 15:43:19
1
9
Нямаше да се притеснявам,ако детето ми се прибере в 22-23ч. и аз нямам връзка по телефона с него. Майната му на всичко друго,апартаменти,коли,пари,дрехи и др.Нямаше да има дрогирани батки и пияни шофьори.Семейството ти като е здраво,какво друго ти трябва?!
18.
Bulgar
02.09.2018 12:48:59
3
13
Много е готино сега
Сгради наблъскани .
Бои по дискотеките
Улици на дупки
Дрога къде ли не
Училища мизерни
Доктори търгаши
и т.н.
17.
Светла му памет и Вечна Слава на Бай Тошо !
02.09.2018 12:29:31
8
14
Не знам точно КОЙ и на КАКВО основание си позволява да твърди , че НРБ е била на технологично " ниско" ниво в сравнение с останалия свят !
Че ние още тогава имахме ШЕСТ ЯДРЕНИ РЕАКТОРА бе , нещастници !!!
А Съседните ни Турция и Гърция и до ден днешен няма нито един ! ( Турция в момента тепърва строи ) ...
Вие знаете ли , бе нещастници , че ПЪРВИЯТ портативен електронен калкулатор в света , който можеше да чисти корен квадратен - това беше Българската станала съществително нарицателно ЕЛКА !!!
Вие , нещастници скапани - ПОМНИТЕЛИ КОЕ беше най-високотехнологичното предприятие в Европа по онова време ? Ами .... беше ДЗУ Стара Загора ! Когато там ние правихме Компакт Дискове , за останалия свят и старите дискети бяха неописуем лукс ! А случайно някои от Вас , нещастини да помни , че тогава в НРБ се произвеждаха още : Цветни телевизори, Касетни декове , всякаква бяла битова техника , Автобуси , Кораби , Товарни камиони , че даже и леки автомобили !
Имахме си даже СОБСТВЕНА БЪЛГАРСКА гражданска авиация !
Тогава , скапаняци нещастни - НРБ произвеждаше КОСМИЧЕСКА ТЕХНИКА , за която и до ден днешен Вашите Васали ( пардон партньори) , даже НЕ СА И ЧУВАЛИ ! Да ! Съветската орбитална космическа станция "Мир" , която беше единствена в света - и надживя ТРИ ПЪТИ проектния си живот ! А вътре БЪКАШЕ от Българска специализирана космическа електроника !
Така , че приберете си жалката нискотехнологична статийка , навийте си я на руло и си я заврете ... Вие си знаете къде !
16.
обективна
02.09.2018 11:42:02
5
14
Най доброто време всичко друго е плява нищо за народа и всичко за власт имащите а панелките сега ги продавате за хиляди евро а икономическата карта със заводи и фабрики отдавна я няма защото ги продадохте за скраб пари и валута напълнихте си джобовете а хората излязоха извън граница да се мъчат да изкарат някои лев да плащат там квартири а техните домове и къщи да пустеят подпомагаме чуждите държави срещу условия и пак усилия а тук само статистики нижем и измислено увеличение на доходи и пенсии нямащи състаряващо население и само увеличение във всички сфери данъци ток вода здравеопазване ако изобщо има такова хайде сега намерете разликите съпоставете и тогава пишете
15.
Така де
02.09.2018 11:25:45
6
10
Личи си, че автора на статията е плиткоумен бездушен материалист и затова набляга на материалностите. От такива хора като автора старада БГ и те трябва да се елеминират! БГ щеше да е поне 10 пъти по-добре в здравословен план. Улиците, престъпността, бюрокрацията, работното време, качеството на храните, качеството на сградите щяха да са 10 пъти по-добре от сегашните. Нямаше да има мутри с Мерцедеси и БМВ, които да те страхуват. Иначе е факт, че технологично щяхме да сме на по-ниско ниво. Всичко зависи от Империята на Злото (Запада) и тяхната омраза към хората искащи мирен живот. Ако Запада не създаваше проблеми можеше да сме много по-напред и в материално онтошение
14.
dj
02.09.2018 11:23:52
4
9
ТЕсега тухлените кутийки са по малки от панелените преди :) и по нагъчкани, без зеленина и места за паркиране. Навремето проблема беше чакането за кола, сега е къде да се паркира :)
13.
Помните ли?
02.09.2018 10:55:13
6
4
Че никой не вярваше Бай Тошо да го сменят, само се надявахме да не живее повече от 100 години, както се хвалеше с дълголетието на рода си! Всичко за благото и в името на Човека! Всеки знаеше името на Човека - Т.Ж. Жалба за младост на Клубът на пенсионерите от БСП!Организира се лична среща с Живков и Брежнев, желаещите да се обърнат към дрогарката Нинова!
12.
баба Мара от пазара
02.09.2018 10:39:39
16
10
"Как щеше да изглежда България ако си беше останало "бай-Тошово време""

Като перифразираме известната френска поговорка "А la guerre comme а la guerre", което ще рече - "На война, като на война", ще се получи - "В кенеф, като в кенеф".
Така ще ше да изглежда комунистическата кочина, населявана от роби на комунизма и комунистически свине, които да ги "управляват" и паразитират на техен гръб!
11.
*********
02.09.2018 10:36:20
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
*********
02.09.2018 10:16:37
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
демократ
02.09.2018 09:45:40
3
12
Лиляна Павлова нямаше да се налага да завършва частният свободен университет на баща си а дядо и партизанина щеше да я изпрати да завърши "Ломоносов" в Москва. И нямаше да се влюби безумно в някакъв си селски пожарникар от шоплука. Но пак щеше да си купува скъпи западни чанти срещу валута от Кореком. А и пътищата в България нямаше да са дупка до дупка. И никой нямаше и да е чувал за таз безлична, номенклатулна, варненска мома !
8.
демократ
02.09.2018 09:43:55
3
11
Лиляна Павлова нямаше да се налага да завършва частният свободен университет на баща си а дядо и партизанина щеше да я изпрати да завърши "Ломоносов" в Москва. И нямаше да се влюби безумно в някакъв си селски пожарникар от шоплука. Но пак щеше да си купува скъпи западни чанти срещу валута от Кореком. А и пътищата в България нямаше да са дупка до дупка. И никой нямаше и да е чувал за таз безлична, номенклатулна, варненска мома !
7.
демократ
02.09.2018 09:34:25
4
15
Росен Плевнелиев щеше да се гордее с баща си от Окръжният Комитет на БКП. Плевнелиев щеше да работи по специалността си, компютри в завода за "Твърди дискови устройства" Стара Загора и току що щеше да се хвали пред първата си съпруга с избирането си за Партиен секретар на завода. Нямаше да има три брака, имение в Гърция, Резиденшъл парк и 400дка в Черноморец. Щеше чинно да чака за карта за почивка за ведомствената станция в Китен !
6.
Alito
02.09.2018 09:31:49
5
17
Мда живял съм и по времето на комунизма, най-големия проблем беше това,че не се пътуваше свободно на запад. Всичко друго си беше ок : децата бяха грамотни, младите ( сега им викаме ММА- ци или нацепени батки) възпитани, в университетите се влизаше трудно ама трудно ви казвам(турчин и ром невъзможно) всички работеха (ама не много максимум 8ч. и 5 дни в седмицата ) почивките бяха по 14 дни, ученическите лагери също, приятелствата истински. А да чакаш години за кола ама поне имаш пари да си купиш нова (апартаментите ги даваха по-лесно) ,това беше кофти .
5.
Бай Тошо
02.09.2018 09:16:39
4
8
Елате при мен в комунистическия рай на небето.
4.
До 2
02.09.2018 09:15:00
6
6
Ето дщималоумник черенмекере! Абе тъпан, напредналия социализъм "бай Тошово" време ли го наричаш, ами трудовете на Маркс и Енгелс къде ги забрави, не забравяш ли, че всичко по време на социализма се ръководеше точно от тези трудове, и вие сте едни измислени комунисти.... Боже... Всички днешни мекертеа пишман комунисти, дори не сте чели трудовете на Маркс и Енгелс и се биете в гърдите с "бай Тошово време" , глупаци! На напреднлия цоциализъм и перестройките ще викате "бай Тошово време" мда......
3.
демократ
02.09.2018 09:10:34
5
20
Бойко Борисов щеше да е все още комунист. Нямаше да е напуснал жена си. И дъщеря му нямаше да живее в Ориндж Каунти. Нямаше мтората му жена да има банки, курорта Пампорово, частно пристанище в Бургас и да изнасят оръжия за Сирия. Бойко щеше да е пенсиониран пожарникар, който щеше да ръси анекдотите си в хоремага в Банкя а не по тв. Нямаше всеки ден между 2 и 6 човека а правят опит за самоубийство а българите да сме под 5млн.....
2.
до 1
02.09.2018 09:04:53
13
14
Ти от опит ли знаеш че говориш или приказваш каквото са ти казали? То ти личи че си проста шматка ама за кво се обясняваш. При всички положения хората при бай тошо живяхме по-добре отколкото при малоумния му бодигард бате банкянски. В бойколандия хората живеят зле щото се краде лакомо като за последно
1.
Срамота!
02.09.2018 08:57:08
12
13
"Флагман", Вие се подигравете с чувствата на истинските комунисти!
Как може да нареете най-светлото комунистическо време "бай Тошово". Това е гавра с чувствата на всички селяни с раздадени апартамени и шумкари- крадци слезли от планината след обира на мадрите и станали комунисти.... Срамота! Най-светлия период на кражби и безплатен труд на целия народ за благото на търтейте от Партията! Закривай!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, тя обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, тя обявиха „готови сме за избори“ Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова Критиката не й понесе и се нахвърли на хората Критиката не й понесе и се нахвърли на хората "Миловидната" Валерия показа истинското си лице Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван  Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Отварачката бе засечена да шофира огромен джип „Кадилак” и то чисто нов, чиято цена е някъде към 300 бона Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция От 1 април става 800 евро  Маскиран обра заведение във Варна Маскиран обра заведение във Варна Откраднатите пари са около 1000 лева Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение  Жената, която ги изпратила по пощата, пожелала анонимност. Тя признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори