Установиха в какво количество солта не вреди на здравето
14 Август 2018, Вторник, 15:23 ч.
Източник: ДарикАко безсолните ястия не са ви по вкуса, спокойно можете да поискате солницата, когато седнете да се храните - умерената консумация на сол не представлява риск за здравето на сърцето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване, публикувано в сп. "Лансет".
Авторите му от университета "Макмастър" са установили, че приемът на натрий не крие здравословни рискове за повечето индивиди, с изключение на онези, които превишават количеството от 5 грама дневно - еквивалент на 2,5 чаени лъжички сол.
Изследването сочи, че под 5 процента от хората в развитите страни превишават този лимит. Дори и за тях обаче има добра новина. Рискът за здравето, приписван на консумацията на натрий, може да се елиминира, ако се подобри качеството на хранене с прибавянето към менюто на плодове, зеленчуци, млечни продукти, картофи и други богати на калий храни.
Проучването е обхванало 94 000 души на възраст между 34 и 70 години от 18 страни, наблюдавани средно в продължение на осем години. Изследователите са установили, че риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт съществува само ако дневният прием на натрий надвишава 5 грама.
Единствената страна, в която е отчетен повишен прием, се оказва Китай. Повечето жители на другите страни, обхванати от проучването, консумират между 3 и 5 грама натрий на ден - еквивалент на 1,5 до 2,5 чаени лъжички сол дневно.
"Световната здравна организация препоръчва с превантивна цел приемът на натрий да се ограничи до 2 грама дневно. Няма свидетелства обаче, че свеждането му до толкова ниско ниво води до съществени ползи за здравето. Само в страни, където се консумират над 5 грама натрий на ден - какъвто е случаят в Китай, открихме пряка зависимост между приема му и риска от сърдечносъдови проблеми като инфаркт и инсулт. В страните, където се употребяват под 5 грама натрий на ден, дори се наблюдава обратна зависимост. Установихме също, че сърдечносъдовите проблеми намаляват в страни, където се отчита повишен прием на калий чрез храни като плодове, зеленчуци, млечни продукти, ядки и варива", пишат изследователите в сп. "Лансет".
В категории:
Здраве
Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград
НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения
Увийте ябълките в тесто и пуснете във врящо олио!
Посрещаме пролетта с магнитна буря
Фънки, иди на лекар
Всеки път, когато пера, пускам по една мокра кърпичка в пералнята
19/03/2024, Вторник 13:19
0
Увийте ябълките в тесто и пуснете във врящо олио!
19/03/2024, Вторник 13:04
0
Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом"
19/03/2024, Вторник 13:00
0
Посрещаме пролетта с магнитна буря
19/03/2024, Вторник 12:44
0
Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград
19/03/2024, Вторник 12:43
0
Вижте кой има имен ден
19/03/2024, Вторник 12:33
0
В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна
19/03/2024, Вторник 12:31
1
Фънки, иди на лекар
19/03/2024, Вторник 12:31
1
Драма за Арина Сабаленка - загуби любовта на живота си 5 години след баща си
19/03/2024, Вторник 12:23
0
След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов
19/03/2024, Вторник 12:17
2
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ)
19/03/2024, Вторник 12:15
3