Установиха в какво количество солта не вреди на здравето
14 Август 2018, Вторник, 15:23 ч.
Източник: ДарикАко безсолните ястия не са ви по вкуса, спокойно можете да поискате солницата, когато седнете да се храните - умерената консумация на сол не представлява риск за здравето на сърцето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване, публикувано в сп. "Лансет".
Авторите му от университета "Макмастър" са установили, че приемът на натрий не крие здравословни рискове за повечето индивиди, с изключение на онези, които превишават количеството от 5 грама дневно - еквивалент на 2,5 чаени лъжички сол.
Изследването сочи, че под 5 процента от хората в развитите страни превишават този лимит. Дори и за тях обаче има добра новина. Рискът за здравето, приписван на консумацията на натрий, може да се елиминира, ако се подобри качеството на хранене с прибавянето към менюто на плодове, зеленчуци, млечни продукти, картофи и други богати на калий храни.
Проучването е обхванало 94 000 души на възраст между 34 и 70 години от 18 страни, наблюдавани средно в продължение на осем години. Изследователите са установили, че риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт съществува само ако дневният прием на натрий надвишава 5 грама.
Единствената страна, в която е отчетен повишен прием, се оказва Китай. Повечето жители на другите страни, обхванати от проучването, консумират между 3 и 5 грама натрий на ден - еквивалент на 1,5 до 2,5 чаени лъжички сол дневно.
"Световната здравна организация препоръчва с превантивна цел приемът на натрий да се ограничи до 2 грама дневно. Няма свидетелства обаче, че свеждането му до толкова ниско ниво води до съществени ползи за здравето. Само в страни, където се консумират над 5 грама натрий на ден - какъвто е случаят в Китай, открихме пряка зависимост между приема му и риска от сърдечносъдови проблеми като инфаркт и инсулт. В страните, където се употребяват под 5 грама натрий на ден, дори се наблюдава обратна зависимост. Установихме също, че сърдечносъдовите проблеми намаляват в страни, където се отчита повишен прием на калий чрез храни като плодове, зеленчуци, млечни продукти, ядки и варива", пишат изследователите в сп. "Лансет".
В категории:
Здраве
Огромен екшън в Пловдив! Прекъснаха Локо-Ботев
01/11/2025, Събота 16:08
0
От 4 ноември: Промяна в организацията на движение на АМ „Тракия“ в област Бургас
01/11/2025, Събота 16:00
0
10-годишно дете почина в двора на училище
01/11/2025, Събота 15:48
1
Ники от Калофер: Господа управляващи, спрете да крадете, живее ми се!
01/11/2025, Събота 15:29
3
Бащата на Мъск със сензационно твърдение за отменената среща Тръмп-Путин
01/11/2025, Събота 15:15
0
Ако имаш 3 ябълки и малко канела, направи този сочен сладкиш (ВИДЕО)
01/11/2025, Събота 15:00
0
Хакери откраднаха суперколата на спортна звезда
01/11/2025, Събота 14:48
1
Година от трагедията на жп гарата в Нови Сад, отнела 16 млади живота
01/11/2025, Събота 14:30
0
Древни ритуали срещу уроки и зли сили
01/11/2025, Събота 14:15
4
Родовото проклятие обърква живота ни! Как да разпознаем симптомите
01/11/2025, Събота 14:00
0
Почина легендарен актьор
01/11/2025, Събота 13:45
0
Хората полудяха по печената тиква на фурна с мед и сушени плодове
01/11/2025, Събота 13:29
0
