Установиха в какво количество солта не вреди на здравето
14 Август 2018, Вторник, 15:23 ч.
Източник: ДарикАко безсолните ястия не са ви по вкуса, спокойно можете да поискате солницата, когато седнете да се храните - умерената консумация на сол не представлява риск за здравето на сърцето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване, публикувано в сп. "Лансет".
Авторите му от университета "Макмастър" са установили, че приемът на натрий не крие здравословни рискове за повечето индивиди, с изключение на онези, които превишават количеството от 5 грама дневно - еквивалент на 2,5 чаени лъжички сол.
Изследването сочи, че под 5 процента от хората в развитите страни превишават този лимит. Дори и за тях обаче има добра новина. Рискът за здравето, приписван на консумацията на натрий, може да се елиминира, ако се подобри качеството на хранене с прибавянето към менюто на плодове, зеленчуци, млечни продукти, картофи и други богати на калий храни.
Проучването е обхванало 94 000 души на възраст между 34 и 70 години от 18 страни, наблюдавани средно в продължение на осем години. Изследователите са установили, че риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт съществува само ако дневният прием на натрий надвишава 5 грама.
Единствената страна, в която е отчетен повишен прием, се оказва Китай. Повечето жители на другите страни, обхванати от проучването, консумират между 3 и 5 грама натрий на ден - еквивалент на 1,5 до 2,5 чаени лъжички сол дневно.
"Световната здравна организация препоръчва с превантивна цел приемът на натрий да се ограничи до 2 грама дневно. Няма свидетелства обаче, че свеждането му до толкова ниско ниво води до съществени ползи за здравето. Само в страни, където се консумират над 5 грама натрий на ден - какъвто е случаят в Китай, открихме пряка зависимост между приема му и риска от сърдечносъдови проблеми като инфаркт и инсулт. В страните, където се употребяват под 5 грама натрий на ден, дори се наблюдава обратна зависимост. Установихме също, че сърдечносъдовите проблеми намаляват в страни, където се отчита повишен прием на калий чрез храни като плодове, зеленчуци, млечни продукти, ядки и варива", пишат изследователите в сп. "Лансет".
В категории:
Здраве






Показа безкрайни крака
16/06/2025, Понеделник 21:57
0

Стегна куфарите за Гърция
16/06/2025, Понеделник 21:40
2

Закъса много
16/06/2025, Понеделник 21:20
0

Двойка на обща възраст над 200 години се радва на първа рожба
16/06/2025, Понеделник 20:48
0

Показа се с лъскаво Ферари и...
16/06/2025, Понеделник 20:33
5

Синът й се размина на косъм от смъртта
16/06/2025, Понеделник 20:20
0

Сполетя го голям ужас
16/06/2025, Понеделник 20:00
0



Див екшън в голям роден град
16/06/2025, Понеделник 19:24
0





Заляха я с критики
16/06/2025, Понеделник 18:40
3