Установиха в какво количество солта не вреди на здравето
14 Август 2018, Вторник, 15:23 ч.
Източник: ДарикАко безсолните ястия не са ви по вкуса, спокойно можете да поискате солницата, когато седнете да се храните - умерената консумация на сол не представлява риск за здравето на сърцето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване, публикувано в сп. "Лансет".
Авторите му от университета "Макмастър" са установили, че приемът на натрий не крие здравословни рискове за повечето индивиди, с изключение на онези, които превишават количеството от 5 грама дневно - еквивалент на 2,5 чаени лъжички сол.
Изследването сочи, че под 5 процента от хората в развитите страни превишават този лимит. Дори и за тях обаче има добра новина. Рискът за здравето, приписван на консумацията на натрий, може да се елиминира, ако се подобри качеството на хранене с прибавянето към менюто на плодове, зеленчуци, млечни продукти, картофи и други богати на калий храни.
Проучването е обхванало 94 000 души на възраст между 34 и 70 години от 18 страни, наблюдавани средно в продължение на осем години. Изследователите са установили, че риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт съществува само ако дневният прием на натрий надвишава 5 грама.
Единствената страна, в която е отчетен повишен прием, се оказва Китай. Повечето жители на другите страни, обхванати от проучването, консумират между 3 и 5 грама натрий на ден - еквивалент на 1,5 до 2,5 чаени лъжички сол дневно.
"Световната здравна организация препоръчва с превантивна цел приемът на натрий да се ограничи до 2 грама дневно. Няма свидетелства обаче, че свеждането му до толкова ниско ниво води до съществени ползи за здравето. Само в страни, където се консумират над 5 грама натрий на ден - какъвто е случаят в Китай, открихме пряка зависимост между приема му и риска от сърдечносъдови проблеми като инфаркт и инсулт. В страните, където се употребяват под 5 грама натрий на ден, дори се наблюдава обратна зависимост. Установихме също, че сърдечносъдовите проблеми намаляват в страни, където се отчита повишен прием на калий чрез храни като плодове, зеленчуци, млечни продукти, ядки и варива", пишат изследователите в сп. "Лансет".
В категории:
Здраве






Млада жена обвини футболен ас в изнасилване, той даде друга версия
02/08/2025, Събота 19:24
0

При раздразнен стомах, пробвайте тази диета
02/08/2025, Събота 19:03
0

Мечки предизвикаха извънредно положение в Япония
02/08/2025, Събота 18:49
0

Арестуваха световната шампионка на 100 м за домашно насилие
02/08/2025, Събота 18:38
1

Този сочен сладкиш със сливи е истински хит в Турция (ВИДЕО)
02/08/2025, Събота 18:29
0

Голяма трагедия с българче в Гърция, задържани са родителите му
02/08/2025, Събота 18:25
0

В никакъв случай не изхвърляйте водата от варени макарони, а вижте тези полезни идеи
02/08/2025, Събота 18:20
0

Глоби до 350 евро за хиляди шофьори в Гърция
02/08/2025, Събота 18:00
0

Украйна твърди, че е ударила петролни съоръжения и военно летище в Русия
02/08/2025, Събота 17:49
5
Рекордна жега в Япония, от над век не е било толкова топло
02/08/2025, Събота 17:24
0

Никога не бихте се сетили да направите това с лимоните
02/08/2025, Събота 17:01
0

Преди Преображение Господне задължително изхвърлете тези три неща
02/08/2025, Събота 16:58
3