×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Когато битакът беше градският мол (СНИМКИ)


Спомени от соца: Когато битакът беше градският мол (СНИМКИ)
Битпазарът всъщност носи името си от „битата“ цена
11 Август 2018, Неделя, 00:01 ч.
Източник: socbg.com

Много преди да се появят вносните стоки от СССР, републиките, Турция и Китай, по родните битаци се търгуваше предимно със стоки втора употреба

Не че и сега няма битаци покрай всички по-големи български градове, но тържищата от този тип избуяха във времето на социализма. Някои мурафети ги копирахме от Ориента, други – от Полша. Битаците бяха народният мол, в който човек можеше да компенсира всички дефицити от нармаговете на плановата икономика, където и с трън да се завъртиш, нямаше да закачиш много стока. Класика на класиките, разбира се, беше битакът в Димитровград. Там клиентът, който често бе и продавач, можеше да намери всичко – от игленика на бай Мюмюн от Розино до тунингованата лада седмица на старшина Рядков от Трудовец.

„Тука, бате, не е магазин. Нема етикети, нема чорбаджии. Ти си казваш цената, аз си казвам цената. И че се разбереме като братя. Ти си българин, аз съм циганин, голема работа. Важното е да се върнем вкъщи с пари в джеба. А и ти да си доволен. Дай си лапата. А така…”. Това е типичният мухабет от алъш-веришния разговор пред сергията върху походно легло или върху чердже, опнато направо върху разкаляната земя.

Битпазарът всъщност носи името си от „битата“ цена. Много преди да се появят вносните стоки от СССР, републиките, Турция и Китай, по родните битаци се търгуваше предимно със стоки втора употреба или със стегнати и отремонтирани ВиК, елчасти и уреди, които бяха дефицит.

Помня като ученик как се прехласвах по дънките „Леви Щраус“ и „Райфъл“. Тях човек можеше да ги придобие от някой роднина в западната чужбина или ако намери долари, за да влезе в магазините на „Кореком“. Трудна работа. На битака до КАТ в Пловдив обаче един тарикат, шивач от местната Аджисан махала, взе да вади копия на оригиналите, които си бяха суперменте. Меря аз едни такива гащи, а байчото вика: „Купувай бе, момче – ориджинал джинс, сам съм ги шил“.



Софийският битак пък открай време си е в квартал „Малашевци”. Столичаните с по-дълъг стаж помнят обаче, че по време на реалния социализъм, преди да се определи това място в „Малашевци”, битакът се събираше между новата сграда на театър „София” в парка „Заимов” и булевард „Сливница”.

По всички родни битаци открай време има и регламентирани наеми на сергии. Те са обикновено по 2 лева уж за поддръжка на района. Над 70 процента от идващите на битака са роми, като понякога пристигат и сръбски цигани с по една кола стока. Сред множеството винаги обикаля възрастна ромка със забрадка и тика количка с термоси с кафе, чай, семки, фъстъци. Продава още кюфтета, които боде с вилица от една голяма тенджера. По кьошетата има и бира – за фон на чалгата.

Ако искаш да си разчистиш мазето или тавана, товари и право на битака. Книги, картини, стари велосипеди, фенери, обувки, чанти.



Откакто избухна демокрацията обаче, пазарната икономика взе да се опитва да естетизира и тия пространства. Така оригиналният битакаджия е изтикан в ъгъла за сметка на вкарания в схема с отчисления търгаш, на когото се предлага тенекиено-алуминиева стъклена барака. А ширпотребата от Чайна и Капалъ чарши съвсем удуши родната стока.

Стоките и преди, и сега условно могат да се разделят на няколко големи групи. Първата – това са вехториите. Например железни кревати, чамово черчеве, посуда. Втората група са инструментите. Има стари и ръждясали дрелки, флексове, режещи дискове, триони, комплекти с гаечни ключове. Цени – от 4-5 до 10, най-много 15 лева. Наред с тях обаче се продават и неупотребявани инструменти.

Електрониката е отделна група. Има си и техника на пазаруването. Ако забележиш нещо интересно, отмини поне на 10 крачки, а после леко-леко се върни. Загледай стоката пак, после пак отмини на 5-6 крачки. Така привличаш вниманието на продавача. Не бързай да го заговаряш. Отначало са важни жестът и физиономията на лицето ти. Чакай, докато шаранът налапа куката!

В категории: Ретро Флагман


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
dino
13.08.2018 22:45:49
2
0
Забрави да споменеш и за "Чернобил" т.е. за времето когато имаше радиоактивно замърсяване в БГ,а просташката БСП лъжеше,че няма проблем.

Разбрали бе умник?
16.
Зелен си още , моето момченце 1
12.08.2018 23:08:24
4
2
Първо на първо , моето момчененце - изобщо НИТО съм дядо , нито активният ми живот е минал ! Има една наука която се казва Аритметика ! Ако беше ходил на достатъчно КАЧЕСТВЕНО училище - със сигурност щеше да можеш да смяташ!
Второ на второ , моето момченце - В България комунизъм не е имало НИКОГА !
Трето на трето , моето момченце - постигнал съм достатъчно - имам ДВЕ висши образования , и в момента НЕ МИ СЕ налага да емигрирам , за да си заработвам с честен труд достатъчно добре ! Четвърто на четвърто , моето момченце - в България дънките НИКОГА и от НИКОГО НЕ СА били забранявани , щото ако не знаеш , то тогава да ти кажа , че в Народна Република България , освен всичко останало СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА И ДЪНКИ ! Даже аз самият имах такива с търговската марка "Рила" ! Само , че ти това НЯМА откъде да го знаеш ... Да ! С дънките не можеше да се отиде на училище , но проблема изобщо не беше в дънките , а в това , че при Бай Тошо училището БЕШЕ ИНСТИТУЦИЯ !!! И там се ходеше с униформа ! ( и с анцунг също не можеше да се отиде ) ! Момчетата ходехме с костюми , а как ходеха момичета - за това е по-добре да попиташ майка си !!! И ако това ти се вижда отново комунистическо , то тогава ще те светна , че към ден днешен във Великобритания например - подрастващите СЪЩО ходят на училище с униформи ! А поданиците на Кралицата може да са всичко друго , но не и комунисти ...
15.
Зелен си още , моето момченце
12.08.2018 23:04:21
4
4
Първо на първо , моето момчененце - изобщо НИТО съм дядо , нито активният ми живот е минал ! Има една наука която се казва Аритметика ! Ако беше ходил на достатъчно КАЧЕСТВЕНО училище - със сигурност щеше да можеш да смяташ!
Второ на второ , моето момченце - В България комунизъм не е имало НИКОГА !
Трето на трето , моето момченце - имам ДВЕ висши образования , и в момента НЕ МИ СЕ налага да емигрирам , за да си заработвам с честен труд достатъчно добре ! Четвърто на четвърто , моето момченце - в България дънките НИКОГА и от НИКОГО НЕ СА били забранявани , щото ако не знаеш , то тогава да ти кажа , че в Народна Република България , освен всичко останало СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА И ДЪНКИ ! Даже аз самият имах такива с търговската марка "Рила" ! Само , че ти това НЯМА откъде да го знаеш ... Да ! С дънките не можеше да се отиде на училище , но проблема изобщо не беше в дънките , а в това , че при Бай Тошо училището БЕШЕ ИНСТИТУЦИЯ !!! И там се ходеше с униформа ! ( и с анцунг също не можеше да се отиде ) ! Момчетата ходехме с костюми , а как ходеха момичета - за това е по-добре да попиташ майка си !!! И ако това ти се вижда отново комунистическо , то тогава ще те светна , че към ден днешен във Великобритания например - подрастващите СЪЩО ходят на училище с униформи ! А пшоданиците на Кралицата може да са всичко друго , но не и комунисти ... А що се отнася за краденето в несвяст - нямам спомен някой и някога да е успял да открадне по Бай Тошово време от Българската Народна Банка 4,7 милиарда , както например гореспоменатата сума беше открадната съвсем демократично от банката на Цветан Василев ! И всичко това - в днешното безкрайно демократично време ! Ти да си чул за някой виновен ??? Аз щото още не съм ! Не знам кой те е излъгал за избитите милиони граждани , но ако поне беше чувал за науката статистистика , то тогава със сигурност щеше да знаеш , че в края на Бай Тошовото управление наброявахме 9 милиона Българи , а сега едва достигаме 6 милиона барабар с евроинтегрираните братя Роми ! Ей на това се казва геноцид ! Да ГЕНОЦИД , ноооо ... ъъъъ ... ДЕМОКРАТИЧЕН !!! И накрая - спри да четеш глупостите на Другарят ти Иво Инджев , ами намери някой твой батко или чичко , да ти разкаже нещо по-истинско за лошото Бай-Тошово време , където навсичкото отгоре - даже си имахме и Българска Гражданска Авиация ...
14.
Комунизъм?
12.08.2018 22:29:35
6
6
За онова време тъгуват само нереализирани,прости и мизерни хорица мразещи прогреса и успеха!
13.
"моето момче" хаха
12.08.2018 18:20:01
6
6
само като видя колко пъти си го употребил и ми става ясно колко си закостенял и зажаднял за комунизма...срамота! Вземи и прочети историята, как на баба ти и дядо ти са им взели земите и животните насила.Как са избити милиони невинни за малоумната им кауза.Селски разсъждения как имало на масата пък сега няма не ми се слушат.И като всички са твои момчета явно си много дърт и активния ти живот е минал в комунизма.Айде сега тогава ,дядо обясни ни като беше толкова хубаво през комунизма,като си взимаше заплатата редовно и като нямаше престъпност и въобще като беше такъв "рай" тука,кажи ни-ТИ какво постигна в толкова благоприятната комунистическа среда? А? Като гледам как си дръпнал напред -стигане нямаш...Имаше повече лежане и симулиране на работа и крадене в несвяст-ей това имаше.И навсякъде наши и ваши ..тъпа робска душа си ти ,дядо..По-далеч от носа си и от парчето хляб на масата не виждаш.
12.
ДО 10
12.08.2018 16:42:08
3
6
От началото на 91 и до лятото на 92 продавах на битака, който си беше до Дома на облеклото на 9-ти Септември.Битака почваше от странджанките надолу, а по-късно даже и от механата надолу.После го преместиха в Меден Рудник.
11.
Много сме си добре ( до 10 )
12.08.2018 12:34:42
13
13
Помня моето момченце ! Помня и още как ? Отлично помня как за никой от нас НЕ БЕШЕ НИКАКЪВ проблем да брои ШЕСТ СТОТИНКИ и да се качи на автобуса за Меден Рудник ! Даже помня и номерата - 9 ; 91 и 19 ! После пуснаха 219 ! А това , че битака се запази и се РАЗШИРИ през ранните години на Мутризацията ( пардон демокрацията ) , изобщо НЕ означава , че преди го е нямало там ! Имахме моето момченце ! Имахме и още как ! За никой от нас не беше проблем да си купи долари от Виетнамците ( тогава имаше и такива , ама ти откъде да знаеш ) ? А после с купените долари помолвахме съучениците си , чиито бащи пътуват с корабите или са тексимаджии ( а такива познати имахме БОЛ ) , и корекомските стоки ставаха НАШИ ! Да, скъпичко беше , само , че ние ИМАХМЕ , защото в тогавашното соц.семейство ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и двамата родители РАБОТЕХА ! Даже нещо повече , моето момче - Социалистическите заплати ПЪРВО - винаги се плащаха и второ - това винаги ставаше БЕЗ никакво закъснение ! Безработицата , неплащането на заплатите и РЕКЕТА с битово-комуналните сметки - това са си 100% Демократични явления , за които при Бай Тошо даже не бяхме и чували ! Думата "кредит" моето момче , тогава изобщо НЕ съществуваше ! Както не съществуваше и думата "менте" , ама ти откъде да знаеш ??? Освен това , моето момче - нашите баби и дядовци взимаха пенсии , които не само , че безпроблемно им стигаха за да изкарат месеца , ами даже скришом ДАВАХА И НА НАС ! Та затова ИМАХМЕ !!! Тогава , моето момче - клошари ,бездомници , наркомани и безделници НЯМАШЕ ! Даже и Братята Роми БАЧКАХА за благото на Държавата , ама ти откъде да знаеш ???
10.
мн сте зле
12.08.2018 11:43:26
5
15
битака беше първо в центъра-в района на 1рпу..после го преместиха в меден рудник.
До номер 1- не се прави,че много разбираш и помниш! Точно в комунизма-не след '89 -няма шанс да сме имали всички всичко..кви "касетофони" ,кви "маркови маратонки" е лек!? Ти въобще чуваш ли се? По-скъпите работи пазарял от Корекома хаха..В корекома се влизаше само с долари и то определени българи-с доказан произход на доларите-тираджии,плаващи на кораб и комунистите с дебели и потомствени връзки! С дънки въобще не беше разрешено да си облечен.Айде не се правете на много "помнещи" и "разбиращи" .И статията и коментиращите(повечето )са дроп.Кви спомени по социализма е шматки!? Битака го направиха след като ПАДНА комунизма-след '90 години..и спомените ви тук са за '91-95 г ,когато битака беше вече в Меден рудник.
А колкото до това,че всички имали всичко-ходи се шибай!! Който пътуваше с кораби и тирове- семейството му и децата му имаха вносни дъвки,вносни шоколади,шоколадови яйца(повечето дори не знаехме какво е туй) и т.н...бананите ги подушихме около ' 90 и после няколко години бяха пълен дефицит-с часове на опашки,по 1-2 кг само на човек(за да има за повече хора)
Битак и комунизъм са две различни и несъвместни събития. Битаците тръгнаха в самия край на комунизма и след това...шматки
9.
Иван
12.08.2018 10:42:50
3
3
Хлебозавода го нямаше, имаше два големи дълги склада на мястото на пътя. Като направиха пътя, там беше битака..., след това го преместиха долу.
8.
Бай Тошо
12.08.2018 09:36:47
3
6
Другарки и другаре,елате при мен в комунистическия рай!
7.
До психодесния 4
12.08.2018 09:30:58
18
8
Бре ! Не знаех , че битака в Истанбул ( известен повече като Капалъ Чарши ), било точно пък "Комунистическа" свинщина !
Така ли си се родил с толкова тъпа глава , или си ходил на уроци ?
6.
До4
12.08.2018 09:26:55
10
10
По голям идиот от теб никъде няма, направо олигофрен с розови прашки и пухен сутиен. Гурлив наркоман
5.
До 3
12.08.2018 09:26:06
6
9
По всички си личи , моето момче , че по времето на Бай Тошо -ти си бил в най-добрия случай още в пелените !
( щото тогава , да те светна - памперси нямаше ) ...
4.
комунистически безродник
12.08.2018 09:24:33
12
17
Като всичко друго през соца и това си беше една свинщина, която се изчерпа във времето и изчезна като на дрът комунист ерекцията.
А смешният плач на носталгиците по комунистическата свинщина потвърждават поговорката - "Комунизмът превръща човека в шибан идиот".
3.
До 1
12.08.2018 09:22:13
8
15
Битак в Меден Рудник имаше много след преврата. През социализма там бе една гола поляна. Не лъжи хората.
2.
хааа
12.08.2018 09:21:24
4
4
Да там в комплекс " Меден Рудник" пред бл. 40 и хлебозавода, тъкмо излязоха дъвките ТУРБО събирахме картинките по номера
1.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
12.08.2018 08:44:48
14
18
Отлично си спомням социалистическият Бургаски битак в комплекс " Меден Рудник" ! Тогава бях още ученик и финансовите ми възможносто не бяха големи , но това изобщо не беше пречка да посещаваме редовно битака със съучениците си и да зяпаме . Купувахме си плакати на Сандра и други популярни западни изпълнители от тогавашното време , чисто нови вносни аудио касети ТДК Сони , Хитачи, Фуджи ... Сега със сигурност звучи смешно , но тогава да си купиш нова касета ( макар и празна) си беше цяло събитие за социалистическия тинейджър ! А иначе - по-скъпите и маркови неща си ги купувахме от Кореком-а . Колкото и сега да ни натякват колко много сме нямали при Бай Тошо , аз бих казал тъкмо обратното : Някакси , макар и по втория начин , тогава всички си имахме всичко ! И дънки и касетофони и маркови маратонки ...
Ааааааа , забравих най-важното бе - НЯМАШЕ БАНАНИ ! Даже и на Битака !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори