×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]


Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Постановката "Моят най-добър приятел" от Ерик Асус ще бъде изнесена тази вечер в НХК, в главната роля е Краси Ранков
  • Хърватският хитов филм "Докато дишам се надявам" ще бъде представен в 18 часа в Морското казино на Бургас, събитието е част от проекта КИНЕДОК
  • Балът на бизнеселита в Бургас е тази вечер, подробности за инициативата четете ТУК
  • Искате кафе? Готово! Върнахме любимата ви кафеджийка, ще я откриете най-долу, в десния ъгъл на сайта. Успех!
НА ЖИВО

Спомени от соца: Когато битакът беше градският мол (СНИМКИ)


Спомени от соца: Когато битакът беше градският мол (СНИМКИ)
Битпазарът всъщност носи името си от „битата“ цена
12 Август 2018, Неделя, 00:01 ч.
Източник: socbg.com

Много преди да се появят вносните стоки от СССР, републиките, Турция и Китай, по родните битаци се търгуваше предимно със стоки втора употреба
Не че и сега няма битаци покрай всички по-големи български градове, но тържищата от този тип избуяха във времето на социализма. Някои мурафети ги копирахме от Ориента, други – от Полша. Битаците бяха народният мол, в който човек можеше да компенсира всички дефицити от нармаговете на плановата икономика, където и с трън да се завъртиш, нямаше да закачиш много стока. Класика на класиките, разбира се, беше битакът в Димитровград. Там клиентът, който често бе и продавач, можеше да намери всичко – от игленика на бай Мюмюн от Розино до тунингованата лада седмица на старшина Рядков от Трудовец.

„Тука, бате, не е магазин. Нема етикети, нема чорбаджии. Ти си казваш цената, аз си казвам цената. И че се разбереме като братя. Ти си българин, аз съм циганин, голема работа. Важното е да се върнем вкъщи с пари в джеба. А и ти да си доволен. Дай си лапата. А така…”. Това е типичният мухабет от алъш-веришния разговор пред сергията върху походно легло или върху чердже, опнато направо върху разкаляната земя.

Битпазарът всъщност носи името си от „битата“ цена. Много преди да се появят вносните стоки от СССР, републиките, Турция и Китай, по родните битаци се търгуваше предимно със стоки втора употреба или със стегнати и отремонтирани ВиК, елчасти и уреди, които бяха дефицит.

Помня като ученик как се прехласвах по дънките „Леви Щраус“ и „Райфъл“. Тях човек можеше да ги придобие от някой роднина в западната чужбина или ако намери долари, за да влезе в магазините на „Кореком“. Трудна работа. На битака до КАТ в Пловдив обаче един тарикат, шивач от местната Аджисан махала, взе да вади копия на оригиналите, които си бяха суперменте. Меря аз едни такива гащи, а байчото вика: „Купувай бе, момче – ориджинал джинс, сам съм ги шил“.Софийският битак пък открай време си е в квартал „Малашевци”. Столичаните с по-дълъг стаж помнят обаче, че по време на реалния социализъм, преди да се определи това място в „Малашевци”, битакът се събираше между новата сграда на театър „София” в парка „Заимов” и булевард „Сливница”.

По всички родни битаци открай време има и регламентирани наеми на сергии. Те са обикновено по 2 лева уж за поддръжка на района. Над 70 процента от идващите на битака са роми, като понякога пристигат и сръбски цигани с по една кола стока. Сред множеството винаги обикаля възрастна ромка със забрадка и тика количка с термоси с кафе, чай, семки, фъстъци. Продава още кюфтета, които боде с вилица от една голяма тенджера. По кьошетата има и бира – за фон на чалгата.

Ако искаш да си разчистиш мазето или тавана, товари и право на битака. Книги, картини, стари велосипеди, фенери, обувки, чанти.Откакто избухна демокрацията обаче, пазарната икономика взе да се опитва да естетизира и тия пространства. Така оригиналният битакаджия е изтикан в ъгъла за сметка на вкарания в схема с отчисления търгаш, на когото се предлага тенекиено-алуминиева стъклена барака. А ширпотребата от Чайна и Капалъ чарши съвсем удуши родната стока.

Стоките и преди, и сега условно могат да се разделят на няколко големи групи. Първата – това са вехториите. Например железни кревати, чамово черчеве, посуда. Втората група са инструментите. Има стари и ръждясали дрелки, флексове, режещи дискове, триони, комплекти с гаечни ключове. Цени – от 4-5 до 10, най-много 15 лева. Наред с тях обаче се продават и неупотребявани инструменти.

Електрониката е отделна група. Има си и техника на пазаруването. Ако забележиш нещо интересно, отмини поне на 10 крачки, а после леко-леко се върни. Загледай стоката пак, после пак отмини на 5-6 крачки. Така привличаш вниманието на продавача. Не бързай да го заговаряш. Отначало са важни жестът и физиономията на лицето ти. Чакай, докато шаранът налапа куката!

В категории: Ретро Флагман


17
Коментара
Турците масово разпродават лири
Турците масово разпродават лири 21/02/2019, Четвъртък 08:21 0
Милко не си дава мустака!
Милко не си дава мустака! 21/02/2019, Четвъртък 08:17 0
17
Коментара по темата
17.
dino
13.08.2018 22:45:49
1
0
Забрави да споменеш и за "Чернобил" т.е. за времето когато имаше радиоактивно замърсяване в БГ,а просташката БСП лъжеше,че няма проблем.

Разбрали бе умник?
16.
Зелен си още , моето момченце 1
12.08.2018 23:08:24
4
2
Първо на първо , моето момчененце - изобщо НИТО съм дядо , нито активният ми живот е минал ! Има една наука която се казва Аритметика ! Ако беше ходил на достатъчно КАЧЕСТВЕНО училище - със сигурност щеше да можеш да смяташ!
Второ на второ , моето момченце - В България комунизъм не е имало НИКОГА !
Трето на трето , моето момченце - постигнал съм достатъчно - имам ДВЕ висши образования , и в момента НЕ МИ СЕ налага да емигрирам , за да си заработвам с честен труд достатъчно добре ! Четвърто на четвърто , моето момченце - в България дънките НИКОГА и от НИКОГО НЕ СА били забранявани , щото ако не знаеш , то тогава да ти кажа , че в Народна Република България , освен всичко останало СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА И ДЪНКИ ! Даже аз самият имах такива с търговската марка "Рила" ! Само , че ти това НЯМА откъде да го знаеш ... Да ! С дънките не можеше да се отиде на училище , но проблема изобщо не беше в дънките , а в това , че при Бай Тошо училището БЕШЕ ИНСТИТУЦИЯ !!! И там се ходеше с униформа ! ( и с анцунг също не можеше да се отиде ) ! Момчетата ходехме с костюми , а как ходеха момичета - за това е по-добре да попиташ майка си !!! И ако това ти се вижда отново комунистическо , то тогава ще те светна , че към ден днешен във Великобритания например - подрастващите СЪЩО ходят на училище с униформи ! А поданиците на Кралицата може да са всичко друго , но не и комунисти ...
15.
Зелен си още , моето момченце
12.08.2018 23:04:21
4
3
Първо на първо , моето момчененце - изобщо НИТО съм дядо , нито активният ми живот е минал ! Има една наука която се казва Аритметика ! Ако беше ходил на достатъчно КАЧЕСТВЕНО училище - със сигурност щеше да можеш да смяташ!
Второ на второ , моето момченце - В България комунизъм не е имало НИКОГА !
Трето на трето , моето момченце - имам ДВЕ висши образования , и в момента НЕ МИ СЕ налага да емигрирам , за да си заработвам с честен труд достатъчно добре ! Четвърто на четвърто , моето момченце - в България дънките НИКОГА и от НИКОГО НЕ СА били забранявани , щото ако не знаеш , то тогава да ти кажа , че в Народна Република България , освен всичко останало СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА И ДЪНКИ ! Даже аз самият имах такива с търговската марка "Рила" ! Само , че ти това НЯМА откъде да го знаеш ... Да ! С дънките не можеше да се отиде на училище , но проблема изобщо не беше в дънките , а в това , че при Бай Тошо училището БЕШЕ ИНСТИТУЦИЯ !!! И там се ходеше с униформа ! ( и с анцунг също не можеше да се отиде ) ! Момчетата ходехме с костюми , а как ходеха момичета - за това е по-добре да попиташ майка си !!! И ако това ти се вижда отново комунистическо , то тогава ще те светна , че към ден днешен във Великобритания например - подрастващите СЪЩО ходят на училище с униформи ! А пшоданиците на Кралицата може да са всичко друго , но не и комунисти ... А що се отнася за краденето в несвяст - нямам спомен някой и някога да е успял да открадне по Бай Тошово време от Българската Народна Банка 4,7 милиарда , както например гореспоменатата сума беше открадната съвсем демократично от банката на Цветан Василев ! И всичко това - в днешното безкрайно демократично време ! Ти да си чул за някой виновен ??? Аз щото още не съм ! Не знам кой те е излъгал за избитите милиони граждани , но ако поне беше чувал за науката статистистика , то тогава със сигурност щеше да знаеш , че в края на Бай Тошовото управление наброявахме 9 милиона Българи , а сега едва достигаме 6 милиона барабар с евроинтегрираните братя Роми ! Ей на това се казва геноцид ! Да ГЕНОЦИД , ноооо ... ъъъъ ... ДЕМОКРАТИЧЕН !!! И накрая - спри да четеш глупостите на Другарят ти Иво Инджев , ами намери някой твой батко или чичко , да ти разкаже нещо по-истинско за лошото Бай-Тошово време , където навсичкото отгоре - даже си имахме и Българска Гражданска Авиация ...
14.
Комунизъм?
12.08.2018 22:29:35
6
5
За онова време тъгуват само нереализирани,прости и мизерни хорица мразещи прогреса и успеха!
13.
"моето момче" хаха
12.08.2018 18:20:01
6
6
само като видя колко пъти си го употребил и ми става ясно колко си закостенял и зажаднял за комунизма...срамота! Вземи и прочети историята, как на баба ти и дядо ти са им взели земите и животните насила.Как са избити милиони невинни за малоумната им кауза.Селски разсъждения как имало на масата пък сега няма не ми се слушат.И като всички са твои момчета явно си много дърт и активния ти живот е минал в комунизма.Айде сега тогава ,дядо обясни ни като беше толкова хубаво през комунизма,като си взимаше заплатата редовно и като нямаше престъпност и въобще като беше такъв "рай" тука,кажи ни-ТИ какво постигна в толкова благоприятната комунистическа среда? А? Като гледам как си дръпнал напред -стигане нямаш...Имаше повече лежане и симулиране на работа и крадене в несвяст-ей това имаше.И навсякъде наши и ваши ..тъпа робска душа си ти ,дядо..По-далеч от носа си и от парчето хляб на масата не виждаш.
12.
ДО 10
12.08.2018 16:42:08
3
6
От началото на 91 и до лятото на 92 продавах на битака, който си беше до Дома на облеклото на 9-ти Септември.Битака почваше от странджанките надолу, а по-късно даже и от механата надолу.После го преместиха в Меден Рудник.
11.
Много сме си добре ( до 10 )
12.08.2018 12:34:42
13
11
Помня моето момченце ! Помня и още как ? Отлично помня как за никой от нас НЕ БЕШЕ НИКАКЪВ проблем да брои ШЕСТ СТОТИНКИ и да се качи на автобуса за Меден Рудник ! Даже помня и номерата - 9 ; 91 и 19 ! После пуснаха 219 ! А това , че битака се запази и се РАЗШИРИ през ранните години на Мутризацията ( пардон демокрацията ) , изобщо НЕ означава , че преди го е нямало там ! Имахме моето момченце ! Имахме и още как ! За никой от нас не беше проблем да си купи долари от Виетнамците ( тогава имаше и такива , ама ти откъде да знаеш ) ? А после с купените долари помолвахме съучениците си , чиито бащи пътуват с корабите или са тексимаджии ( а такива познати имахме БОЛ ) , и корекомските стоки ставаха НАШИ ! Да, скъпичко беше , само , че ние ИМАХМЕ , защото в тогавашното соц.семейство ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и двамата родители РАБОТЕХА ! Даже нещо повече , моето момче - Социалистическите заплати ПЪРВО - винаги се плащаха и второ - това винаги ставаше БЕЗ никакво закъснение ! Безработицата , неплащането на заплатите и РЕКЕТА с битово-комуналните сметки - това са си 100% Демократични явления , за които при Бай Тошо даже не бяхме и чували ! Думата "кредит" моето момче , тогава изобщо НЕ съществуваше ! Както не съществуваше и думата "менте" , ама ти откъде да знаеш ??? Освен това , моето момче - нашите баби и дядовци взимаха пенсии , които не само , че безпроблемно им стигаха за да изкарат месеца , ами даже скришом ДАВАХА И НА НАС ! Та затова ИМАХМЕ !!! Тогава , моето момче - клошари ,бездомници , наркомани и безделници НЯМАШЕ ! Даже и Братята Роми БАЧКАХА за благото на Държавата , ама ти откъде да знаеш ???
10.
мн сте зле
12.08.2018 11:43:26
5
14
битака беше първо в центъра-в района на 1рпу..после го преместиха в меден рудник.
До номер 1- не се прави,че много разбираш и помниш! Точно в комунизма-не след '89 -няма шанс да сме имали всички всичко..кви "касетофони" ,кви "маркови маратонки" е лек!? Ти въобще чуваш ли се? По-скъпите работи пазарял от Корекома хаха..В корекома се влизаше само с долари и то определени българи-с доказан произход на доларите-тираджии,плаващи на кораб и комунистите с дебели и потомствени връзки! С дънки въобще не беше разрешено да си облечен.Айде не се правете на много "помнещи" и "разбиращи" .И статията и коментиращите(повечето )са дроп.Кви спомени по социализма е шматки!? Битака го направиха след като ПАДНА комунизма-след '90 години..и спомените ви тук са за '91-95 г ,когато битака беше вече в Меден рудник.
А колкото до това,че всички имали всичко-ходи се шибай!! Който пътуваше с кораби и тирове- семейството му и децата му имаха вносни дъвки,вносни шоколади,шоколадови яйца(повечето дори не знаехме какво е туй) и т.н...бананите ги подушихме около ' 90 и после няколко години бяха пълен дефицит-с часове на опашки,по 1-2 кг само на човек(за да има за повече хора)
Битак и комунизъм са две различни и несъвместни събития. Битаците тръгнаха в самия край на комунизма и след това...шматки
9.
Иван
12.08.2018 10:42:50
3
3
Хлебозавода го нямаше, имаше два големи дълги склада на мястото на пътя. Като направиха пътя, там беше битака..., след това го преместиха долу.
8.
Бай Тошо
12.08.2018 09:36:47
3
6
Другарки и другаре,елате при мен в комунистическия рай!
7.
До психодесния 4
12.08.2018 09:30:58
18
8
Бре ! Не знаех , че битака в Истанбул ( известен повече като Капалъ Чарши ), било точно пък "Комунистическа" свинщина !
Така ли си се родил с толкова тъпа глава , или си ходил на уроци ?
6.
До4
12.08.2018 09:26:55
10
10
По голям идиот от теб никъде няма, направо олигофрен с розови прашки и пухен сутиен. Гурлив наркоман
5.
До 3
12.08.2018 09:26:06
6
9
По всички си личи , моето момче , че по времето на Бай Тошо -ти си бил в най-добрия случай още в пелените !
( щото тогава , да те светна - памперси нямаше ) ...
4.
комунистически безродник
12.08.2018 09:24:33
12
17
Като всичко друго през соца и това си беше една свинщина, която се изчерпа във времето и изчезна като на дрът комунист ерекцията.
А смешният плач на носталгиците по комунистическата свинщина потвърждават поговорката - "Комунизмът превръща човека в шибан идиот".
3.
До 1
12.08.2018 09:22:13
8
15
Битак в Меден Рудник имаше много след преврата. През социализма там бе една гола поляна. Не лъжи хората.
2.
хааа
12.08.2018 09:21:24
4
4
Да там в комплекс " Меден Рудник" пред бл. 40 и хлебозавода, тъкмо излязоха дъвките ТУРБО събирахме картинките по номера
1.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
12.08.2018 08:44:48
14
18
Отлично си спомням социалистическият Бургаски битак в комплекс " Меден Рудник" ! Тогава бях още ученик и финансовите ми възможносто не бяха големи , но това изобщо не беше пречка да посещаваме редовно битака със съучениците си и да зяпаме . Купувахме си плакати на Сандра и други популярни западни изпълнители от тогавашното време , чисто нови вносни аудио касети ТДК Сони , Хитачи, Фуджи ... Сега със сигурност звучи смешно , но тогава да си купиш нова касета ( макар и празна) си беше цяло събитие за социалистическия тинейджър ! А иначе - по-скъпите и маркови неща си ги купувахме от Кореком-а . Колкото и сега да ни натякват колко много сме нямали при Бай Тошо , аз бих казал тъкмо обратното : Някакси , макар и по втория начин , тогава всички си имахме всичко ! И дънки и касетофони и маркови маратонки ...
Ааааааа , забравих най-важното бе - НЯМАШЕ БАНАНИ ! Даже и на Битака !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Милко не си дава мустака! Милко не си дава мустака!

Хората в Свиленград прочели в сайтове и вестници, че съм си обръснал мустака и ме дебнеха на главната улица на града, за да снимат новата ми визия, споделя Милко

 

Сузанита се натиска за „Гласът на България” Сузанита се натиска за „Гласът на България”

Невръстната ученичка, която предизвика бурни скандали с разкрепостеното си поведение, искала да стане още по-известна

Гледат мярката за неотклонение на Очите на втора инстанция, босът иска на свобода Гледат мярката за неотклонение на Очите на втора инстанция, босът иска на свобода

Той твърди, че обвиненията срещу него се крепят на слухове и анонимни свидетели
 

Адвокати излизат на протест пред парламента Адвокати излизат на протест пред парламента

 Юристите твърдят, че новите мерки нарушават Конституцията, тъй като застрашават адвокатската тайна

Къде в Бургаска област се женят най-много Къде в Бургаска област се женят най-много

В Айтос сключват брак средно близо 3 пъти повече в сравнение с Малко Търново

Нови разкрития за изпечената мошеничка Ирина, завлякла с милиони Мартин Петров Нови разкрития за изпечената мошеничка Ирина, завлякла с милиони Мартин Петров

Измамничката излъгала и други известни личности

Животът на Димитър Тодоранов е като филм на Тарантино - неочаквани обрати, невъзможна любов и на косъм от смъртта Животът на Димитър Тодоранов е като филм на Тарантино - неочаквани обрати, невъзможна любов и на косъм от смъртта

Един разказ за успехите, предизвикателствата и живота на човек преминал в отвъдното и завърнал се триумфално в този свят

Не е истина! Слави Трифонов слиза от екран? Не е истина! Слави Трифонов слиза от екран?

Хората от екипа на Слави са уведомени за предстоящите промени и вероятността да остават без работно място

Броят на болните от морбили расте – общо за страната са 32-ма Броят на болните от морбили расте – общо за страната са 32-ма

За последните 24 часа са регистрирани нови 5 случая

Депутат от ДПС: „България беше страната, която се славеше с гоненето на своите евреи” Депутат от ДПС: „България беше страната, която се славеше с гоненето на своите евреи”

"Въпреки че не са били депортирани в лагери, те бяха подложени на тормоз", обясни Джейхан Ибрямов

Eдин oт няĸoгaшнитe нaй-бoгaти индийци, ĸoйтo пoчти фaлиpa, ceгa мoжe дa влeзe в зaтвopa Eдин oт няĸoгaшнитe нaй-бoгaти индийци, ĸoйтo пoчти фaлиpa, ceгa мoжe дa влeзe в зaтвopa

Πpeз 2016 гoдинa тoй ocнoвa cвoя мoбилeн oпepaтop Rеlіаnсе Јіо и ycпя бъpзo дa пpивлeчe ĸлиeнти, ĸaтo пpeдлoжи шecт мeceцa бeзплaтeн 4G интepнeт и изĸлючитeлнo ниcĸи тapифи нa пoтpeбитeлитe cи

Турците масово разпродават лири Турците масово разпродават лири

Местните губят доверие във валутата си

Сърдечен удар покоси 21-годишна красавица във фитнеса заради рядко заболяване Сърдечен удар покоси 21-годишна красавица във фитнеса заради рядко заболяване

Емили била на тренажора за гребане и изпълнявала обичайните си упражнения, но внезапно й причерняло пред очите и получила сърдечен пристъп

Мениджър на Шумахер изригна с дълго чакана новина! Мениджър на Шумахер изригна с дълго чакана новина!

Нова оптимистична информация за световния шампион във Формула 1

Тя твърди, че пищните ѝ форми са естествени, но вижте я отпред! Тя твърди, че пищните ѝ форми са естествени, но вижте я отпред!

Девойката е много популярна в "Инстаграм" благодарение на ефектните ѝ форми, по които прилича на холивудската звезда

Трагедия в Бангладеш, 69 загинали при пожар Трагедия в Бангладеш, 69 загинали при пожар

Според спасителните служби броят на жертвите може да нарасне

Летяща чиния се появи над австралийски град Летяща чиния се появи над австралийски град

По време на гръмотевична буря дискообразното НЛО летяло над Брум

Загина човек в Алпите, падна лавина Загина човек в Алпите, падна лавина

В издирвателната операция участваха 8 хеликоптера, 12 кучета и над 240 полицаи

Херцогиня Меган на бебешко парти в Ню Йорк Херцогиня Меган на бебешко парти в Ню Йорк

Бебешкото парти било организирано в тесен кръг

Доживотен затвор за полицая Красимир и любовницата му Дешка за убийство Доживотен затвор за полицая Красимир и любовницата му Дешка за убийство

След 18-часово дело съдът ги обяви за виновни и им присъди доживотни присъди

Осман Октай Осман Октай Ако я няма подкрепата на ДПС, правителството на ГЕРБ отдавна да е паднало Виц на деня Виц на деня Съдията:
- Подсъдими, Вие сте ограбили банка...
Подсъдимият:
- Е па к'во от т'ва, те първи започнаха...
Виц на деня Виц на деня Фирма търси човек за работа като синоптик – заплатата е 700 лева, но се усеща като 1200. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-много ме е страх, като дойдат мигрантите, да не ни изкупят печелившите талончета от националната лотария и за нас да не остане нищо...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter