Спомени от соца: Когато битакът беше градският мол (СНИМКИ)


Спомени от соца: Когато битакът беше градският мол (СНИМКИ)
Битпазарът всъщност носи името си от „битата“ цена
12 Август 2018, Неделя
Източник: socbg.com

Много преди да се появят вносните стоки от СССР, републиките, Турция и Китай, по родните битаци се търгуваше предимно със стоки втора употреба

Не че и сега няма битаци покрай всички по-големи български градове, но тържищата от този тип избуяха във времето на социализма. Някои мурафети ги копирахме от Ориента, други – от Полша. Битаците бяха народният мол, в който човек можеше да компенсира всички дефицити от нармаговете на плановата икономика, където и с трън да се завъртиш, нямаше да закачиш много стока. Класика на класиките, разбира се, беше битакът в Димитровград. Там клиентът, който често бе и продавач, можеше да намери всичко – от игленика на бай Мюмюн от Розино до тунингованата лада седмица на старшина Рядков от Трудовец.

„Тука, бате, не е магазин. Нема етикети, нема чорбаджии. Ти си казваш цената, аз си казвам цената. И че се разбереме като братя. Ти си българин, аз съм циганин, голема работа. Важното е да се върнем вкъщи с пари в джеба. А и ти да си доволен. Дай си лапата. А така…”. Това е типичният мухабет от алъш-веришния разговор пред сергията върху походно легло или върху чердже, опнато направо върху разкаляната земя.

Битпазарът всъщност носи името си от „битата“ цена. Много преди да се появят вносните стоки от СССР, републиките, Турция и Китай, по родните битаци се търгуваше предимно със стоки втора употреба или със стегнати и отремонтирани ВиК, елчасти и уреди, които бяха дефицит.

Помня като ученик как се прехласвах по дънките „Леви Щраус“ и „Райфъл“. Тях човек можеше да ги придобие от някой роднина в западната чужбина или ако намери долари, за да влезе в магазините на „Кореком“. Трудна работа. На битака до КАТ в Пловдив обаче един тарикат, шивач от местната Аджисан махала, взе да вади копия на оригиналите, които си бяха суперменте. Меря аз едни такива гащи, а байчото вика: „Купувай бе, момче – ориджинал джинс, сам съм ги шил“.Софийският битак пък открай време си е в квартал „Малашевци”. Столичаните с по-дълъг стаж помнят обаче, че по време на реалния социализъм, преди да се определи това място в „Малашевци”, битакът се събираше между новата сграда на театър „София” в парка „Заимов” и булевард „Сливница”.

По всички родни битаци открай време има и регламентирани наеми на сергии. Те са обикновено по 2 лева уж за поддръжка на района. Над 70 процента от идващите на битака са роми, като понякога пристигат и сръбски цигани с по една кола стока. Сред множеството винаги обикаля възрастна ромка със забрадка и тика количка с термоси с кафе, чай, семки, фъстъци. Продава още кюфтета, които боде с вилица от една голяма тенджера. По кьошетата има и бира – за фон на чалгата.

Ако искаш да си разчистиш мазето или тавана, товари и право на битака. Книги, картини, стари велосипеди, фенери, обувки, чанти.Откакто избухна демокрацията обаче, пазарната икономика взе да се опитва да естетизира и тия пространства. Така оригиналният битакаджия е изтикан в ъгъла за сметка на вкарания в схема с отчисления търгаш, на когото се предлага тенекиено-алуминиева стъклена барака. А ширпотребата от Чайна и Капалъ чарши съвсем удуши родната стока.

Стоките и преди, и сега условно могат да се разделят на няколко големи групи. Първата – това са вехториите. Например железни кревати, чамово черчеве, посуда. Втората група са инструментите. Има стари и ръждясали дрелки, флексове, режещи дискове, триони, комплекти с гаечни ключове. Цени – от 4-5 до 10, най-много 15 лева. Наред с тях обаче се продават и неупотребявани инструменти.

Електрониката е отделна група. Има си и техника на пазаруването. Ако забележиш нещо интересно, отмини поне на 10 крачки, а после леко-леко се върни. Загледай стоката пак, после пак отмини на 5-6 крачки. Така привличаш вниманието на продавача. Не бързай да го заговаряш. Отначало са важни жестът и физиономията на лицето ти. Чакай, докато шаранът налапа куката!

В категории: Ретро Флагман


17
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
17.
dino
13.08.2018 22:45:49
0
1
Забрави да споменеш и за "Чернобил" т.е. за времето когато имаше радиоактивно замърсяване в БГ,а просташката БСП лъжеше,че няма проблем.

Разбрали бе умник?
16.
Зелен си още , моето момченце 1
12.08.2018 23:08:24
2
4
Първо на първо , моето момчененце - изобщо НИТО съм дядо , нито активният ми живот е минал ! Има една наука която се казва Аритметика ! Ако беше ходил на достатъчно КАЧЕСТВЕНО училище - със сигурност щеше да можеш да смяташ!
Второ на второ , моето момченце - В България комунизъм не е имало НИКОГА !
Трето на трето , моето момченце - постигнал съм достатъчно - имам ДВЕ висши образования , и в момента НЕ МИ СЕ налага да емигрирам , за да си заработвам с честен труд достатъчно добре ! Четвърто на четвърто , моето момченце - в България дънките НИКОГА и от НИКОГО НЕ СА били забранявани , щото ако не знаеш , то тогава да ти кажа , че в Народна Република България , освен всичко останало СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА И ДЪНКИ ! Даже аз самият имах такива с търговската марка "Рила" ! Само , че ти това НЯМА откъде да го знаеш ... Да ! С дънките не можеше да се отиде на училище , но проблема изобщо не беше в дънките , а в това , че при Бай Тошо училището БЕШЕ ИНСТИТУЦИЯ !!! И там се ходеше с униформа ! ( и с анцунг също не можеше да се отиде ) ! Момчетата ходехме с костюми , а как ходеха момичета - за това е по-добре да попиташ майка си !!! И ако това ти се вижда отново комунистическо , то тогава ще те светна , че към ден днешен във Великобритания например - подрастващите СЪЩО ходят на училище с униформи ! А поданиците на Кралицата може да са всичко друго , но не и комунисти ...
15.
Зелен си още , моето момченце
12.08.2018 23:04:21
3
4
Първо на първо , моето момчененце - изобщо НИТО съм дядо , нито активният ми живот е минал ! Има една наука която се казва Аритметика ! Ако беше ходил на достатъчно КАЧЕСТВЕНО училище - със сигурност щеше да можеш да смяташ!
Второ на второ , моето момченце - В България комунизъм не е имало НИКОГА !
Трето на трето , моето момченце - имам ДВЕ висши образования , и в момента НЕ МИ СЕ налага да емигрирам , за да си заработвам с честен труд достатъчно добре ! Четвърто на четвърто , моето момченце - в България дънките НИКОГА и от НИКОГО НЕ СА били забранявани , щото ако не знаеш , то тогава да ти кажа , че в Народна Република България , освен всичко останало СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА И ДЪНКИ ! Даже аз самият имах такива с търговската марка "Рила" ! Само , че ти това НЯМА откъде да го знаеш ... Да ! С дънките не можеше да се отиде на училище , но проблема изобщо не беше в дънките , а в това , че при Бай Тошо училището БЕШЕ ИНСТИТУЦИЯ !!! И там се ходеше с униформа ! ( и с анцунг също не можеше да се отиде ) ! Момчетата ходехме с костюми , а как ходеха момичета - за това е по-добре да попиташ майка си !!! И ако това ти се вижда отново комунистическо , то тогава ще те светна , че към ден днешен във Великобритания например - подрастващите СЪЩО ходят на училище с униформи ! А пшоданиците на Кралицата може да са всичко друго , но не и комунисти ... А що се отнася за краденето в несвяст - нямам спомен някой и някога да е успял да открадне по Бай Тошово време от Българската Народна Банка 4,7 милиарда , както например гореспоменатата сума беше открадната съвсем демократично от банката на Цветан Василев ! И всичко това - в днешното безкрайно демократично време ! Ти да си чул за някой виновен ??? Аз щото още не съм ! Не знам кой те е излъгал за избитите милиони граждани , но ако поне беше чувал за науката статистистика , то тогава със сигурност щеше да знаеш , че в края на Бай Тошовото управление наброявахме 9 милиона Българи , а сега едва достигаме 6 милиона барабар с евроинтегрираните братя Роми ! Ей на това се казва геноцид ! Да ГЕНОЦИД , ноооо ... ъъъъ ... ДЕМОКРАТИЧЕН !!! И накрая - спри да четеш глупостите на Другарят ти Иво Инджев , ами намери някой твой батко или чичко , да ти разкаже нещо по-истинско за лошото Бай-Тошово време , където навсичкото отгоре - даже си имахме и Българска Гражданска Авиация ...
14.
Комунизъм?
12.08.2018 22:29:35
5
6
За онова време тъгуват само нереализирани,прости и мизерни хорица мразещи прогреса и успеха!
13.
"моето момче" хаха
12.08.2018 18:20:01
6
6
само като видя колко пъти си го употребил и ми става ясно колко си закостенял и зажаднял за комунизма...срамота! Вземи и прочети историята, как на баба ти и дядо ти са им взели земите и животните насила.Как са избити милиони невинни за малоумната им кауза.Селски разсъждения как имало на масата пък сега няма не ми се слушат.И като всички са твои момчета явно си много дърт и активния ти живот е минал в комунизма.Айде сега тогава ,дядо обясни ни като беше толкова хубаво през комунизма,като си взимаше заплатата редовно и като нямаше престъпност и въобще като беше такъв "рай" тука,кажи ни-ТИ какво постигна в толкова благоприятната комунистическа среда? А? Като гледам как си дръпнал напред -стигане нямаш...Имаше повече лежане и симулиране на работа и крадене в несвяст-ей това имаше.И навсякъде наши и ваши ..тъпа робска душа си ти ,дядо..По-далеч от носа си и от парчето хляб на масата не виждаш.
12.
ДО 10
12.08.2018 16:42:08
6
3
От началото на 91 и до лятото на 92 продавах на битака, който си беше до Дома на облеклото на 9-ти Септември.Битака почваше от странджанките надолу, а по-късно даже и от механата надолу.После го преместиха в Меден Рудник.
11.
Много сме си добре ( до 10 )
12.08.2018 12:34:42
11
13
Помня моето момченце ! Помня и още как ? Отлично помня как за никой от нас НЕ БЕШЕ НИКАКЪВ проблем да брои ШЕСТ СТОТИНКИ и да се качи на автобуса за Меден Рудник ! Даже помня и номерата - 9 ; 91 и 19 ! После пуснаха 219 ! А това , че битака се запази и се РАЗШИРИ през ранните години на Мутризацията ( пардон демокрацията ) , изобщо НЕ означава , че преди го е нямало там ! Имахме моето момченце ! Имахме и още как ! За никой от нас не беше проблем да си купи долари от Виетнамците ( тогава имаше и такива , ама ти откъде да знаеш ) ? А после с купените долари помолвахме съучениците си , чиито бащи пътуват с корабите или са тексимаджии ( а такива познати имахме БОЛ ) , и корекомските стоки ставаха НАШИ ! Да, скъпичко беше , само , че ние ИМАХМЕ , защото в тогавашното соц.семейство ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и двамата родители РАБОТЕХА ! Даже нещо повече , моето момче - Социалистическите заплати ПЪРВО - винаги се плащаха и второ - това винаги ставаше БЕЗ никакво закъснение ! Безработицата , неплащането на заплатите и РЕКЕТА с битово-комуналните сметки - това са си 100% Демократични явления , за които при Бай Тошо даже не бяхме и чували ! Думата "кредит" моето момче , тогава изобщо НЕ съществуваше ! Както не съществуваше и думата "менте" , ама ти откъде да знаеш ??? Освен това , моето момче - нашите баби и дядовци взимаха пенсии , които не само , че безпроблемно им стигаха за да изкарат месеца , ами даже скришом ДАВАХА И НА НАС ! Та затова ИМАХМЕ !!! Тогава , моето момче - клошари ,бездомници , наркомани и безделници НЯМАШЕ ! Даже и Братята Роми БАЧКАХА за благото на Държавата , ама ти откъде да знаеш ???
10.
мн сте зле
12.08.2018 11:43:26
14
5
битака беше първо в центъра-в района на 1рпу..после го преместиха в меден рудник.
До номер 1- не се прави,че много разбираш и помниш! Точно в комунизма-не след '89 -няма шанс да сме имали всички всичко..кви "касетофони" ,кви "маркови маратонки" е лек!? Ти въобще чуваш ли се? По-скъпите работи пазарял от Корекома хаха..В корекома се влизаше само с долари и то определени българи-с доказан произход на доларите-тираджии,плаващи на кораб и комунистите с дебели и потомствени връзки! С дънки въобще не беше разрешено да си облечен.Айде не се правете на много "помнещи" и "разбиращи" .И статията и коментиращите(повечето )са дроп.Кви спомени по социализма е шматки!? Битака го направиха след като ПАДНА комунизма-след '90 години..и спомените ви тук са за '91-95 г ,когато битака беше вече в Меден рудник.
А колкото до това,че всички имали всичко-ходи се шибай!! Който пътуваше с кораби и тирове- семейството му и децата му имаха вносни дъвки,вносни шоколади,шоколадови яйца(повечето дори не знаехме какво е туй) и т.н...бананите ги подушихме около ' 90 и после няколко години бяха пълен дефицит-с часове на опашки,по 1-2 кг само на човек(за да има за повече хора)
Битак и комунизъм са две различни и несъвместни събития. Битаците тръгнаха в самия край на комунизма и след това...шматки
9.
Иван
12.08.2018 10:42:50
3
3
Хлебозавода го нямаше, имаше два големи дълги склада на мястото на пътя. Като направиха пътя, там беше битака..., след това го преместиха долу.
8.
Бай Тошо
12.08.2018 09:36:47
6
3
Другарки и другаре,елате при мен в комунистическия рай!
7.
До психодесния 4
12.08.2018 09:30:58
8
18
Бре ! Не знаех , че битака в Истанбул ( известен повече като Капалъ Чарши ), било точно пък "Комунистическа" свинщина !
Така ли си се родил с толкова тъпа глава , или си ходил на уроци ?
6.
До4
12.08.2018 09:26:55
10
10
По голям идиот от теб никъде няма, направо олигофрен с розови прашки и пухен сутиен. Гурлив наркоман
5.
До 3
12.08.2018 09:26:06
9
6
По всички си личи , моето момче , че по времето на Бай Тошо -ти си бил в най-добрия случай още в пелените !
( щото тогава , да те светна - памперси нямаше ) ...
4.
комунистически безродник
12.08.2018 09:24:33
17
12
Като всичко друго през соца и това си беше една свинщина, която се изчерпа във времето и изчезна като на дрът комунист ерекцията.
А смешният плач на носталгиците по комунистическата свинщина потвърждават поговорката - "Комунизмът превръща човека в шибан идиот".
3.
До 1
12.08.2018 09:22:13
15
8
Битак в Меден Рудник имаше много след преврата. През социализма там бе една гола поляна. Не лъжи хората.
2.
хааа
12.08.2018 09:21:24
4
4
Да там в комплекс " Меден Рудник" пред бл. 40 и хлебозавода, тъкмо излязоха дъвките ТУРБО събирахме картинките по номера
1.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
12.08.2018 08:44:48
18
14
Отлично си спомням социалистическият Бургаски битак в комплекс " Меден Рудник" ! Тогава бях още ученик и финансовите ми възможносто не бяха големи , но това изобщо не беше пречка да посещаваме редовно битака със съучениците си и да зяпаме . Купувахме си плакати на Сандра и други популярни западни изпълнители от тогавашното време , чисто нови вносни аудио касети ТДК Сони , Хитачи, Фуджи ... Сега със сигурност звучи смешно , но тогава да си купиш нова касета ( макар и празна) си беше цяло събитие за социалистическия тинейджър ! А иначе - по-скъпите и маркови неща си ги купувахме от Кореком-а . Колкото и сега да ни натякват колко много сме нямали при Бай Тошо , аз бих казал тъкмо обратното : Някакси , макар и по втория начин , тогава всички си имахме всичко ! И дънки и касетофони и маркови маратонки ...
Ааааааа , забравих най-важното бе - НЯМАШЕ БАНАНИ ! Даже и на Битака !


Новините
EU2018BG
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Бизнес
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство

„Браво! Отлично! Много ви благодаря!“. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер


Всичко в категорията
Защо Българското председателство е успешно Борисов представя резултатите от българското европредседателство на среща на върха Борисов към Европейския съюз: Пожелавам ви и занапред така да ни помагате! Исторически момент! Българското председателство домакин на първия дебат за кохезионните политики след 2020. Как ще се разходват 300 млрд.евро? Министрите на туризма от държавите членки на ЧИС се срещат във Варна Петър Кънев брани малкия и средния бизнес на форум от Европредседателството, приветства инициативи на ЕС Обсъждат как ще се разпределят парите на ЕС след 2020 година Бургас посреща стотици гости като домакин на Европейския морски ден Министър Павлова: Дигитализацията осигурява по-добри услуги за гражданите Стани „делегат“ на Българското председателство в Деня на отворените врати в НДК на 21 май Политическият елит на Европа се среща с лидери на Западните Балкани в София
Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки
Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки Нямам думи... Та това са нашите деца, пише уважаван бургаски психиатър
Всичко в категорията
Улиците в Черноморец са реки, шахти бълват, а колите пъплят (ВИДЕО) Красивото бургаско село Равнец заринато от боклуци (СНИМКИ) Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ) Бургазлия алармира: Асансьорът на пасарелката до „Мираж“ е опасен, притисна като в менгеме количката заедно с бебето ми! Туристи помислиха фонтана пред Община Бургас за Ди Треви, циганка обра стотинките им Извънредно! Червена Хонда пламна до Ритуалната зала в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Само във Флагман! Дърво премаза автомобил заради бурята в Бургас Огромни опашки от автомобили блокираха границата с Гърция (СНИМКИ) Вижте състоянието на плочките на най-използваната автобусна спирка в Бургас Ще можем ли да си носим туби с бензин в колата? Парламентът прие изцяло новия Закон за горивата
На 250 км от Бургас отваря най-голямото летище в света (СНИМКИ и ВИДЕО)
На 250 км от Бургас отваря най-голямото летище в света (СНИМКИ и ВИДЕО) Аеродрумът ще заема площ от 76 милиона квадратни метра северозападно от най-големия град в Турция


Всичко в категорията
Протестът срещу Симеонов прерасна в цирк. Йоло Денев легна на жълтите павета Каракачанов е против оставката на Симеонов, който пък заяви: Не съм изрод, виждам, че децата са болни Тръмп заплаши: САЩ ще увеличат ядрения си потенциал НСО отказа да даде информация на Валери Симеонов защо охранява Ахмед Доган Валери Симеонов призова да се отмени контрапротестът в негова подкрепа: Не приемам формата на уличен натиск Има ли надежда за „Обединени патриоти“? Тошо Тошев: Нека политиците не говорят в проценти, а да обещаят, че няма да сме най-бедни в Европа! (ВИДЕО) Политолог: Три леви остриета атакуват властта, шансът да бъде изкаран докрай мандатът, са 50:50 „Нощният труд е евтин ад” обявиха синдикалисти върху бели фланелки, поискаха рязък скок на добавката (снимки) Борисов в Дубай: Емиратските инвеститори са добре дошли у нас Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.
Глад за дрога! Мъж крал скъпи храни и ги продавал
Глад за дрога! Мъж крал скъпи храни и ги продавал 26-годишният сега го грози от 2 до 10 години затвор
Всичко в категорията
Екшън във влака: Мъж обижда, чупи, няма и билет Заради детска свада: Баща заплаши 10-годишно с “копеле, тъпанар, ще ти счупя главата и зъбите“ Нова версия: Хвърлили тялото на екзекутирания Хашоги в кладенец в саудитското консулство Безумие! 17-годишен бургазлия яхна мотор и блъсна ученик до Руската гимназия Легендарният бандит Лъвицата се предаде на полицията! (СНИМКИ) Ето го мъжа, отмъкнал часовник за 90 бона (СНИМКИ) Свръх наглост: Двама бургазлии отмъкнаха Фолксваген, продадоха го за старо желязо в Сливен и се озоваха в ареста Ужас! Масов погром на пътя, Георги побесня и потроши 13 коли Сексуално малтретираната адвокатка с шокиращи разкрития за нападателя: Хвана ме за бедрата и ме вдигна, а после... Задържаха каруцари, причинили катастрофа Първо във Флагман.бг: Кои са четиримата обвиняеми за печатане на фалшиви долари и евро в Слънчев бряг
Осъдиха на 7 години затвор, мъжът който уби дете при маневриране
Осъдиха на 7 години затвор, мъжът който уби дете при маневриране Мъжът е бил без книжка и не се е съобразил с наличието на деца до БМВ-то си
Всичко в категорията
Спецпрокуратурата с извънредна новина за Гаргата и аверите му Тарторът от Сл.бряг продавал фалшиви пари на агенти под прикритие, преди 12 г. бил осъден за същото престъпление Групата за фалшиви долари и евро от Слънчев бряг остава в ареста - кой е лидерът и какви са задачите на останалите (допълнена) Кои са петимата обвинени за данъчни престъпления в Бургас и Пловдив и защо пуснаха Асен Пожара Апелативният съд измени обвинението на Николай Филипов, убил бургазлиите Невен и Галин на писта "Бършен" ВАС: Данъчните могат да запечатват обекти Ето го 72-годишния психар Манол, който уби с чук съпругата си в кв. Сарафово Ще получи ли адекватна присъда убиецът на Невен и Галин от кървавата гонка на писта „Бършен“ Разследващи разкриха защо Северин мълчи за изнасилването на Виктория, но не и за убийството Извънредно! Пуснаха двама от айтоските цигани биячи под гаранция, третият е задържан за 72 часа Изненада: Прокуратурата даде на съд дългогодишния консенсусен директор на БТА
На 250 км от Бургас отваря най-голямото летище в света (СНИМКИ и ВИДЕО) Кольо Парамов: Учителите трябва да вземат не по-малко от 2000 лева на месец (ВИДЕО) Кои са петимата обвинени за данъчни престъпления в Бургас и Пловдив и защо пуснаха Асен Пожара „Нощният труд е евтин ад” обявиха синдикалисти върху бели фланелки, поискаха рязък скок на добавката (снимки) Чрез софтуер в новите фискални устройства: Крадат цели бизнеси и здравни досиета? Империята отвръща на удара: вижте за какво още се уговориха бизнесът и вицепремиерът Валери Симеонов Разрушават ли Пионерския дом - елитна сграда в аристократичната част на Бургас? КЗП тръгва по търговците на гуми и фарове Инфлацията е невиждана от 10 г. насам. Ако имате спестявания, сте на тотална загуба Народът стяга куфарите за Коледа и Нова година! Хотелите изкараха офертите, почнаха да се пълнят Ще се шокирате колко души получават заплата над 9100 лв.
Тормозен от циганчета петокласник мечтае да е магьосник, за да направи децата по-добри (ВИДЕО)
Тормозен от циганчета петокласник мечтае да е магьосник, за да направи децата по-добри (ВИДЕО) Цветан е единственото българче в класа и може би заради това го тормозят, каза кметът на Литаково
Всичко в категорията
Борисов кани араби в новото компютърно училище в Бургас - България и ОАЕ градят "мост" в цифровата сфера Последни сме в ЕС по умения за четене, ето как Еврокомисията оцени българското образование Премиерата на "Дебелянов и ангелите" в Бургас ще запали огън в душите на мнозина Премиерата на "Живот в скалите" на Мария Лалева се превърна в спектакъл Софийският университет удари дъното! Соросоиди налазиха достойния българин Александър Урумов Проф. Никулчина: „Политика на идентичността и различието” не е джендърска програма (ВИДЕО) Чудо! Цял Бургас приижда към Казиното, за да разбере кой е Пабло Езикът на технологиите стъпи в Бургас! Близо 70 деца ще учат корейски Татяна Лолова два часа разсмива публиката на представянето на автобиографичната си книга „1/2 живот“ Край на тежките раници, ученици от бургаското ОУ "Елин Пелин" вече имат собствени шкафчета (ВИДЕО) Диян Стаматов: Зимното часово време е много по-благоприятно за училища с едносменен режим (ВИДЕО)
Закриват Фонда за лечение. Вижте как ще лекуват тежко болните деца
Закриват Фонда за лечение. Вижте как ще лекуват тежко болните деца Здравното министерство обещава, че няма да намалява парите, организации обаче алармират, че лечението ще става още по-бавно
Всичко в категорията
Четиригодишната Таня се нуждае от лечение в чужбина, майка й не може дори да я прегърне (ВИДЕО)
Четиригодишната Таня се нуждае от лечение в чужбина, майка й не може дори да я прегърне (ВИДЕО) Не искам детето ми да се оперира в България и да бъде като опитно зайче, каза майката
Всичко в категорията
17-годишният Краси чака белодробна трансплантация, състоянието му се влошава Помогнете! Бургаски учител с 27-годишен стаж ослепя, нуждае се от спешна операция, за да прогледне Хирургът д-р Георги Гендов - герой за българските майки: Топлил като свое оперирано бебче в УМБАЛ-Бургас Болен мъж от Несебър иска да напусне България заради липса на лечение (ВИДЕО) 86-годишен българин живее на спирка, плаши крадците с камъни (ВИДЕО) Жестока трагедия! Откриха телата на издирваните рибари Петър и Васил 22-годишен студент се нуждае от 120 000 евро за лечение (ВИДЕО) Изповедта на бургаското златно момиче Стефани: Да се състезаваш, докато мама е в болница (ВИДЕО) Покъртително! Младата и красива съпруга на моториста Андриян предвидила смъртта му с точност до ден (СНИМКА) Трагична новина! Не успяха да спасят младия рокер, смазан при зверската катастрофа (СНИМКИ) Извънредно! Самоуби се бившият шеф на баретите Филко Славов
Астролог: Може да планирате бъдещето
Астролог: Може да планирате бъдещето Не бива да се проявяват алчност и завист, това може да стане причина за сърдечно-съдови заболявания, предупреждава Ивелина Пенчева
Всичко в категорията
Спомени от соца: Мистериозните разкопки в Странджа през 1981 г.
Спомени от соца: Мистериозните разкопки в Странджа през 1981 г. В следващите редове ще прочетете историята на забулена в тайнственост операция - търсенето на гробницата на богинята Бастет и нейните несметни богатства

Всичко в категорията
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Несебър
Репресираните от комунизма изригнаха: Да се свали паметната плоча пред Механото в Бургас!
Репресираните от комунизма изригнаха: Да се свали паметната плоча пред Механото в Бургас! Председателят на Съюза д-р Андрей Найденов по-рано днес връчи становището си на кмета Димитър Николов


Всичко в категорията
24 октомври става молитвен ден за децата с увреждания и техните семейства С концерт почитаме паметта на вокалния педагог Нина Матева, вижте кога Росен Сеновски представя емблематичните бургаски гласове в четвъртък Бургас и Великобритания с общи усилия спасиха 60 жени - жертви на сексуално насилие Кърваво меле заради скъпа проститутка в бургаски пийп бар (СНИМКИ) НХА - Бургас организира международна конференция по арт терапия Монтираха още една станция за безплатно зареждане на електромобили до Парк „Арена ОЗК“ 250 елитни канарчета "долитат" в Бургас, показват ги във "Флората" От птичи поглед! Началото на една мечта – новото футболно игрище в жк „Изгрев” (ВИДЕО) БСП-Бургас скастри Общината: Два пъти по-тесни тротоари в центъра след мощните ремонти, кой го одобри? Един бургаски ресторант заслужено се превърна в любимо място с достъпни цени, вкусна храна и отлично обслужване
Спипаха тийнейджърите, потрошили детска площадка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО)
Спипаха тийнейджърите, потрошили детска площадка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Други две момчета – на 10 и на 13 години, пък разбили осем плочки между бл. 47 и 55


Всичко в категорията
21-годишен младеж е в болница след катастрофа на бургаския бул. „Захари Стоянов” Тежка катастрофа край Меден рудник! Мерцедес помля комби, завъртя се и заби в стълб Още от подвизите на полицай Зеленков: Пребил на разпит човек заради изчезнала дамаджана с ракия ОДМВР-Бургас: Инспектор Зеленков бе дисциплинарно уволнен от Четвърто РУП преди 3 г. Извънредно! Мерцедес се вряза в такси в жк „Меден рудник”- пред пешеходна пътека (ОБНОВЕНА) Тийнейджъри-вандали потрошиха детска площадка в бургаския жк. "Меден рудник" (ВИДЕО) Ето кога ще приключи ремонтът, затапил входа към ж.к.Меден рудник Късметлията, грабнал над 7 милиона от тотото в Бургас, проговори как е нацелил джакпота 23-годишният Илиян от жк. „Меден рудник” "изгоря", спипаха го с много марихуана и пико Млада бургазлийка изчезна безследно, родителите й молят за помощ (СНИМКА) Безумна заповед не пуска децата в СУ „Петко Росен” в ж.к.”Меден рудник”, ще чакат навън, докато ги въведе класният
Протест ли е това? Едва 50 души се събраха в центъра на Айтос срещу циганските издевателства (СНИМКИ)
Протест ли е това? Едва 50 души се събраха в центъра на Айтос срещу циганските издевателства (СНИМКИ) Малцина смели айтозлии подкрепиха съгражданина си - 28-годишния Пламен Николов, който бе нападнат брутално от трима роми

Всичко в категорията
Подготвят протест в подкрепа на пребития от цигани Пламен Извънредно! Пуснаха двама от айтоските цигани биячи под гаранция, третият е задържан за 72 часа Циганин от Меден рудник провокирал кървавото меле срещу студента Пламен в Айтос Ексклузивно! Пребитият Пламен проговори: Циганите вече не пускат българи в бар „Арабски нощи” (ВИДЕО) 76-годишната Йорданка пред Флагман.бг: Циганите ще ме убият, няма да оставят и внука ми (СНИМКИ) Полицията потвърди Флагман! Трима цигани са задържани за жестокия побой над 28-годишния Пламен в Айтос Извънредно! Циганска орда в Айтос преби и ограби студент, разби къщата на баба му, жената е сама и без защита тая нощ Ексклузивно: Това ли са айтоските роми, смазали от бой Пламен? 10-годишно дете-велосипедист от Айтос е със счупен крак, след като се заби във Форд Няма прошка за шумните съседи! Солени глоби в Айтос при неспазване на обществения ред Теньо от Айтос, убил жена си, опитва да се измъкне. Обвинява Бърза помощ за смъртта на Ивета
Бургаски депутат към нов министър: На частен гард са му разрешили да носи картечница – ами ако е психично болен? Акция в Карнобат! Иван сгафи сериозно, разходи се из града с марихуана и доведе полицията до „запасите си“ вкъщи Наглата крадла Елина опоска чантата на клиентка в магазин в Карнобат, грозят я поне 8 години зад решетките Запорираха кравите на карнобатлийка заради дългове, ЧСИ ги продава на търг за по 1100 лева Дядо Иоаникий към Карнобат: Когато любовта оскудее*, идва беззаконието (ВИДЕО) Георги Димитров на празника на Карнобат: Над града ни се изви буря, хиляди човешки съдби бяха поставени под въпрос Чудат британец потроши възрастна карнобатлийка с джипа си в центъра на града (СНИМКИ) Вижте как Карнобат отбеляза празника си (ВИДЕО) Заслужил художник стана почетен гражданин на Карнобат (СНИМКИ/ВИДЕО) Директорът на Митница-Бургас: Никой не твърди, че от крана във фабриката в Церковски може да се краде (ВИДЕО) Шефът на фабриката за спиртни напитки в Церковски: Кранът е за безопасност, при взрив ще изчезне и гарата (ВИДЕО)
ФФ „Македонка“ и ТС „Месембрия“ представиха Несебър във фестивала в с. Голямо Дряново Групата за фалшиви долари и евро от Слънчев бряг остава в ареста - кой е лидерът и какви са задачите на останалите (допълнена) Първо във Флагман.бг: Кои са четиримата обвиняеми за печатане на фалшиви долари и евро в Слънчев бряг Рибният фестивал „Есенни пасажи” за шести път в Несебър Ето какво откриха разследващите в печатницата за фалшиви банкноти в Слънчев бряг (СНИМКИ И ВИДЕО) Тази корава мацка се появи в Несебър и направи за смях всички батки (СНИМКИ) Кметът на община Несебър: Готови сме за зимния сезон Кметът на Несебър Николай Димитров откри две нови съоръжения в Обзор В община Несебър се проведе поредната кампания за събиране на стари уреди Несебърските самодейци взеха участие в Международния фестивал за фолклорно и съвременно изкуство в Македония Баби продават ръчно изплетени терлици и каренца в центъра на Слънчев бряг (СНИМКА)
Готви ли се за продажба някогашната емблема на Поморие - Интерхотелът?
Готви ли се за продажба някогашната емблема на Поморие - Интерхотелът? Лично другарят Тодор Живков реже лентичката на 1.V. 1977 година, минава по бул . "Яворов" и поздравява жителите на града


Всичко в категорията
Отхвърлиха предложението на кмета Иван Алексиев за смяна на управителя на дружество „Кабланд” Иван Алексиев поиска терен от държавата, ще построят нов квартал в Поморие Поморие стана част от Европейската седмица на спорта #BeActive Ученици от Каблешково оглавиха Община Поморие за ден Олимпийската шампионка Станка Златева пристига в Поморие, за да проведе открит урок по борба Изграждат пешеходни пътеки в Ахелой, решават дългогодишен проблем Вижте наказанията на наркобандата на Тачо, ето кой единствен не се признава за виновен Безплатни прегледи на зъбките за всички първокласници в община Поморие Най-младите жители на Поморие поемат управлението на града в инициативата "Ден на отворените врати" Спипаха крадци на пясък в Поморие, разкопавали дюна на централния плаж в града Кметът на Поморие: Крадците на пясък от дюните са задържани, трябва да опазим природата си (ВИДЕО)
Започва делото срещу Хлебаря, убил с ритници сестра си Принуждават инвеститора, отрязал достъпа до „Германката” край Созопол, да премести оградата (ВИДЕО) Скандалът с „Германката” навлиза в нова фаза. Инвеститорът връща 50 кв. м на Общината Български и френски археолози откриха най-голямата фамилна гробница край Созопол (СНИМКИ) Белезници за Атанаска и Анастасия, ето какво сътвориха братовчедките от с. Габър Черноморец се включва в инициативата „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите” Абсурд: Пасарелката край Атия с неработещи асансьори, пенсионери продължават да пресичат опасния път Конкурс за странджанска песен събира изпълнители от цялата страна в созополското село Росен Включете се в кръводарителската акция в Созопол „Европейска нощ на учените” превзема Созопол в петък, пускат нов филм за древния град Справедливост за успелия българин Тони Кичуков: Кръчмата, цъфнала в басейна на ваканционния му имот - незаконна, събарят я!
Спипаха 25-годишен софиянец, задигнал каяк от к-г „Арапя” край Царево ВМС чакат млади кандидати за 32 вакантни длъжности в Бургаско при заплата поне 780 лева Огнен ад изпепели две каравани в Лозенец! Умишлен палеж или инцидент? Ето къде в Бургаска област валя най-много, но пък няма никакви поражения Ето коя е критичната точка на Бургаска област, изсипаха се 110 литра дъжд на кв.м за 3 часа Общинари от Царево направиха първа копка на Зелен парк в Турция Кой подведе премиера за "Силистар" и защо се огъна при най-слабия натиск? Кметът на Царево: План за вилно селище до Силистар няма, но хората се бият там, за да стигнат до плажа Ето как партийно-грантаджиите "зИлени" превърнаха в кенеф плажа „Корал” (ВИДЕО) БСП - Бургас настоява областният управител да се произнесе по казуса "Силистар" Борисов разпореди на Чолаков да спре решението на местната власт по казуса „Силистар“
Аложиголото Атанас ухажва две изкуфели баби - дарили го с всичките си златни накити и над 10 хил.лв.
Аложиголото Атанас ухажва две изкуфели баби - дарили го с всичките си златни накити и над 10 хил.лв. Сглупил да заложи обиците на едната в Средец, където били разпознати от полицаи
Всичко в категорията
Форд изгоря като факла в центъра на с. Голямо Буково, собственикът се втурнал да гаси пламъците Трагедия! 57-годишният Константин почина след огромен пожар в дома на чичо му в с. Голямо Буково Само във Флагман.бг: ГЕРБ и БСП гуша за гуша – предрешен ли е днешният вот в с. Орлинци БСП-Средец подари икона на св. Петка на храма в село Орлинци ГЕРБ смаза БСП на вота за кмет в с. Орлинци – 159:33 40-годишна бургазлйка с БМВ се заби в Мерцедес близо до Средец, прати свекърва си в болница Община Средец реши проблема с язовирите, отдаде на концесии всички ключови съоръжения След скандали и заплахи от инвеститор в Средец: Разделят наполовина апетитен терен в Драчево БСП срещу ГЕРБ: Шефката на читалището и бившият отговорен секретар в битка на селския вот за кмет в Средец Стартира ремонтът на ключови улици в Средец, градът придобива нов облик „Сезоните на морето” намериха своите вълни в изложбата на фотографа Тодор Ставрев (СНИМКИ)
Навръх 105-годишнината от освобождението на Малко Търново: Откриват паметник на ген.майор Алекси Попов
Навръх 105-годишнината от освобождението на Малко Търново: Откриват паметник на ген.майор Алекси Попов Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий ще извърши освещаването на монумента


Всичко в категорията
С грандиозен концерт-спектакъл Малко Търново отбеляза Европейската година на културното наследство Спомени от соца: Мистериозните разкопки в Странджа през 1981 г. И новият пътен министър обещава ремонти на „Царево – Малко Търново” - Петър Кънев не вярва, поднася съболезнования Ужас на пътя! Моторист със Сузуки Бандит се хвърли в канавката, счупи гръбнака си Петър Кънев: Единственият вариант е Малко Търново да се присъедини към Турция – това вече е откъсната община Излъга ли Николай Нанков за ремонта на пътя Малко Търново-Царево? Кметът на Малко Търново плаши да обяви автономия, вижте каква е причината Ако сте тръгнали към Турция, върнете се! Очаква ви нещо страшно на границата при Малко Търново (СНИМКА) Военният министър Красимир Каракачанов посети Малко Търново За първи път държавата отпусна 800 хил.лв. за ремонти на улици в Малко Търново Археолози пред сензационно разкритие! Светилището на богинята Бастет и акропол с хилядолетно послание заровени в Странджа
Черни връх година след потопа: Варят курбан за здраве, за да се отърсят от ужаса
Черни връх година след потопа: Варят курбан за здраве, за да се отърсят от ужаса Политици се молят заедно с местните да не се повтори стихията от 25 октомври м.г.


Всичко в категорията
Трагедията е огромна: Цялото с. Трояново тъжи за нелепо загиналия Костадин, погребват го днес Брутално! Мъж издъхна след бой в каменско село, арестуван е 35-годишният Иван Затвори врати и една от последните селски фурни в Бургаско Общинският съвет в Камено отпуска средства за процедури и пътни разходи на деца в неравностойно положение Година след потопа: Държавата все още не е почистила деретата си в Камено Камено с нова бензиностанция: Жител на града дари модерна техника за нуждите на общината Концесионер се отказа от 5 язовира в с. Винарско, Община Камено ги прехвърля на държавата Ремонтът на околовръстния път на Камено остава на хартия Жельо Вардунски скастри кметовете в община Камено заради данъците, търговците пък не плащали за уличния бизнес Камено отбеляза Независимостта с празничен концерт Вижте как откриха първия учебен ден в Камено
На прага на зимата: Община Сунгурларе бави дървата за огрев След "Винпром Поморие" днес митничарите удариха и "Винекс Славянци" Бизнесменът Кирил Кленовски наема 51 военни склада в село край Сунгурларе срещу 450 000 лв. на година Едноетажна къща се изпепели като факла в Лозарево, 31-годишният Асен е с изгаряния по лицето и тялото Кметът на Сунгурларе Васил Панделиев с поздравително писмо за първия учебен ден ГЕРБ дари средства за паметна плоча в с. Дъбовица Невръстна челяд спаси от ареста 27-годишния Христо, закопчан при полицейска блокада след бясна гонка (СНИМКА) Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп Нанков отряза Сунгурларе за ремонт на Върбишкия проход, трасето трябвало да се измести Пролетното почистване в Сунгурларе е в разгара си, общината с призив към гражданите Мъж подхвърли стотачка на катаджии в Бургаско, но вижте какво му се случи
Трагедия край Руен: Мицубиши блъсна Хонда, прати я в крайпътно дърво и уби шофьора Намериха изчезналата 17-годишната ученичка от Вресово, пила кафе на „Кашмир“-а с гаджето си Мистерията се заплита: 17-годишната синеока красавица от Вресово избягала с гаджето си? Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност е четвърти ден Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО) Румен Радев откри паметник на Левски в Руен, нарече общината пример за толерантност Историческо! Откриват паметник на Апостола на свободата в сърцето на крепостта на ДПС Руен (СНИМКИ) Кръв на пътя: Хонда се заби в мантинела край Руен, лекари се борят за живота на жена Ужасяващи подробности за сблъсъка между тир и бус на Ришкия проход Драмата след мелето на Ришкия проход е неописуема: Ниязи дошъл от Турция при болната си баба, а ще го върнат в ковчег Екшън в Руен: Маскирани "нахлуха" в СУ "Елин Пелин" и взеха заложник (СНИМКИ/ВИДЕО)
Инфлацията е невиждана от 10 г. насам. Ако имате спестявания, сте на тотална загуба Интервю Всички интервюта Финансистът Владислав ПАНЕВ пред Флагман.бг: Инфлацията е невиждана от 10 г. насам. Ако имате спестявания, сте на тотална загуба
Правителството не трябва да харчи нито един лев, а да ги вложи в резерва
Глас отвътре Всички Георги РУСЧЕВ, журналист Георги РУСЧЕВ Каква е връзката между зверското убийство на журналиста Джамал Хашоги и това на Георги Марков Разликата между покушенията е 40 години, но приликите в контекста са потресаващи


Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки Улиците в Черноморец са реки, шахти бълват, а колите пъплят (ВИДЕО) Красивото бургаско село Равнец заринато от боклуци (СНИМКИ) Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ)
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 23.10.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Имате свободата да избирате дали да вложите повече старания, за да изпълните ангажиментите си или да плувате безгрижно по течението. Не бъдете максималисти! Спомнете си съвета на Ванга, че трябва да искаме малко, за да може да платим цената! Успехите в службата и срещите с приятели ще имат позитивно въздействие върху вас. Не отлагайте днешната си работа за утре, но се опитайте да си изпълните ангажиментите до 15 часа, а после може да потънете в мисли за любимия човек! Зарадвайте го с нещо, което обича! Изключете от обкръжението си хора, които ви дърпат назад! Избягвайте срещите с познати, които ви натоварват емоционално! Не можете да помогнете на хора, които постоянно се оплакват, но пък може да използвате енергията си, за да направите щастливи тези, които обичате. Поставете си ясна цел и работете за осъществяването й! Визуализирайте успеха! Докато си представяте това, което искате да се случи, изграждате енергийна програма, която ще задейства невидимите сили. Това ще ви помогне да си изпълните мечтите. Днес е важно да сте по-старателни и добри. Ако колегите ви поискат помощ, не отказвайте! Не си позволявайте да ги одумвате, защото ще изглеждате жалки! В този ден трудно бихте могли да скриете своите недостатъци, но пък ще ви е по-лесно да се избавите от вредните навици. Реализацията на неща, за които доста сте се потрудили, ви прави по-уверени. Дава ви сили да продължите напред и да осъществите намеренията си. Здравето ви обаче се нуждае от повече грижи. Може да използвате билки или да друг вид алтернативно лечение. Сега е моментът да поработите върху проект, който ще ви помогне да спечелите добри пари. Насочете вниманието си към нещата, които са важни за вас! Не съдете хората, които ви обичат! Вслушайте се в съветите им! Това ще помогне за духовното ви израстване. Дайте път на нещата, които ви вдъхновяват да се развивате! Възможност за любовни авантюри вероятно няма да липсва, но е по-добре да насочите енергията си в друга посока. Можете да се заемете с учение, да преустроите живота си или да заздравите връзката с партньора си. Излишъкът от енергия може да предизвика неудовлетворение от постигнатите резултати или да ви подтикне към промяна. Ако имате възможност, вземете си почивен ден или се заемете със задачи, които по-лесно ще изпълните! Не избягвайте прегръдките на любимия, нуждаете се от тях! В този ден нищо не планирайте! И да имате сценарий, той ще се обърка. Внезапно може да ви предложат нова работа или човек, който харесвате, да ви покани на среща. Семейните дами да се отнасят с търпение към партньора си! Ако е допуснал грешки, простете му! Не угаждайте на всички! Научете се да казвате „не“, защото ще ви натоварят със задачи, които няма да можете да изпълните! Авантюристите да внимават! Изневерите в този ден са недопустими. Погрижете се за здравето си и не се претоварвайте! Ще съумеете да приложите минал опит в ново начинание. Добре е обаче да си наложите самоконтрол и да овладеете прибързаните реакции. Денят е благоприятен за нестандартни решения, за приложение на знания и умения. Добър е и за нови запознанства.
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип