×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Митът за образованието при социализма и други легенди


Митът за образованието при социализма и други легенди
Училището ни тъпчеше с информация, без да ни учи как да я анализираме и прилагаме
28 Юли 2018, Неделя, 00:01 ч.

Комунистическото образование постигна това, което му трябваше - хора, които се страхуват да вземат решения и чакат команда отгоре


Всеки път когато чуя колко хубаво е било образованието и как всички заводи са работили, а селското стопанство било високо индустриализирано и бълвало продукция, започва да ми прилошава, казва Лилия Ланг - очевидец на социализма, цитирана от Дневник.бг

Образованието

По какви критерии то се определя като добро или лошо? Например какъв е продуктът, който дава на обществото - т.е. какви са възможностите и уменията на завършилия училище/университет да допринася за икономическото и духовното съществуване на обществото, както и да се ориентира в неговите механизми. Какъв продукт за обществото осигуряваше социалистическото образование? Завършвайки гo, ние бяхме практически неподготвени, неуверени в собствените си възможности и познания, неинициативни, непознаващи механизмите на обществото и държавата.

Учебната програма изобилстваше с ненужни предмети, чиято единствена цел беше да обърква децата и да не им оставя свободно време. Един от многото примери - "Устройство на автомобила", който май изучавахме в 9 или 10 клас. Става въпрос за общообразователни, а не специализирани училища. Самото автомобилно устройство се изучаваше по схеми, никога не отидохме да погледнем автомобил на живо. На изпита трябваше да чертаем схеми и да изброяваме с какви механизми е пълен автомобилният мотор. Курсът нямаше капчица практическа насоченост, не ставаше дума как да си поправиш автомобила, ако нещо се счупи или не работи както трябва.

Друг фамозен предмет беше "Основи на социалистическото производство", където трябваше да цитираме наизустени постулати за неясни икономически правила на планирането на "плановата" икономика. Родителите ми са ми разправяли как в 1961/2 г. в час по история са разучавали - пак наизуст - фрагменти от много важен конгрес на БКП - в различни отрасли какви количества на глава от населението ще се пада през 1981 г: стомана, мляко, вълна. Тогава май като виц е възникнал въпросът - по колко легла в лудницата ще се падат през 1981 г. и т.н. Интересно, ако се направи справка каква ще е разликата между очакванията и действителността, има ли такава статистика?

Цитирането и зазубрянето на всякакви дефиниции

бе основен принцип на социалистическото образование. Дори предмети като български език и литература и чуждите езици не бяха пощадени от този подход. Вместо да се упражняваме и да усвояваме на практика граматическите правила, ние учехме (наизуст) определенията за тях. Дори отговорите на литературен въпрос се учеха наизуст! Същото беше и по физика, математика и химия - вместо да ни учат как да извеждаме формулите сами или да ни показват опити, ние пак ги зазубряхме. Това безкрайно зубрене без връзка с някакво практическо прилагане на наученото, липсата на всякаква творческа мисъл и разнообразие в учебния процес беше потискащо и доведе до апатия, нихилизъм и объркване.

Признавам, социалистическото образование постигна това, което му трябваше - хора, които се страхуват да вземат решения и чакат команда отгоре, защото са неуверени в собствените си познания (и нямаше как да не бъдат, тъй като тези познания бяха повърхностни, обитаваха краткотрайната памет, без практическа подплата и връзка с реалността).

Училището ни тъпчеше с информация, без да ни учи как да я анализираме и прилагаме. Лошото е, че това днес рефлектира в обществото ни. Не е случайно, че образованието не се промени в своята същност за 25 г., на практика отпаднаха единствено идеологическите предмети, но безсмисленото зубрене си остана. Социалистическото образование не създаваше граждани, личности, а поданици.

Лошото е, че за 25 г. не се създаде смислена цел, идеал. Матрицата е същата, онази, която ни е излята от тоталитарнните демагози. Защото реформата в образованието се правеше и се прави от т.нар. дългогодишни опитни педагози, от хората, получили това потискащо, скучно до болка, неинициативно, непрактично и безсмислено запълване на мозъка с дефиниции.

Митът за доброто образование на социализма е много вреден и защото настройва хората срещу всеки опит за извършване на по-съществени промени в този процес. Време е да се отърсим от тоя мит и да създадем нов модел, който произвежда граждани, разбиращи механизмите на обществото и своята роля в него, които са професионално ориентирани и притежават необходимите умения и воля да създават физически и интелектуален продукт за обществото и за себе си, хора инициативни и способни да променят средата – физическа, емоционална и духовна, към по-добро за всички.

Процъфтяващото селско стопанство

- друг мит. Един малък пример: известно време след гимназия работих в зеленчукова бригада в с. Долна Малина. Имаше един трактор, който вечер паркираше надолу с главата, за да може да тръгне на сутринта. Оранжериите се оряха с магарешка тяга, поради липса на всякаква маломерна техника, бурените около тях ги надминаваха по ръст. Леля ми беше агрономка там, понякога ходеше на задължителни курсове за квалификация и побесняваше след това. Защото курсовете се провеждаха в образцови АПК-та /където обикновено водеха чуждите делегации/ и там им преподаваха върху техника, за каквато обикновените труженици дори не можеха да мечтаят.

Работещата промишленост

Тя може да се илюстрира дори само с един (мащабен) пример: комбинатът "Кремиковци".

Единственият реален и неоспорим продукт там беше отровата, която съсипа земята, въздуха и водата на цялото Софийско поле. Безспорно там работеха страшно много хора и взимаха много пари. За сметка на останалата част от населението. Защото за никого не е тайна, че тази гордост на родната индустрия - и на българо-съветската дружба - работеше с техника от времето на Пуническите войни, внасяше суровини от къде ли не по света /околовръст нямаше ни руда, ни енергийни източници като вода или гориво/, за нея работеше цялото БДЖ и Българският морски флот. И последствията от подобни "гордости" ще има да плащат много поколения след нас.

Администрацията

на заводите и ТКЗС бе огромна. Обратно на нормалната икономическа логика принципът бе да се намери работа за човека, а не човек за работата. На една позиция се назначаваха двама или трима души, които просто нямаха какво да вършат. Преди време една дама ме съжали, че отглеждам децата си в "сегашното" време. Сподели ми, че при бай Тошо били много сплотен колектив. Сутрин свършвали работата за 1-2 часа и после тръгвали по магазините, кой каквото намирал, купувал за всички, а тя отскачала до вкъщи да сготви топъл обяд на децата си след училище. А сега шефката й брояла пуш-паузите....

Лилия Ланг - очевидец на социализЪма



133
Коментара
133
Коментара по темата
133.
Ку-КУ
02.01.2019 22:34:52
4
4
Не знам коя е тая Лилия Ланг, писала статията в Дневник. Съвсем очевидно е обаче, че това е единствената статия от тази? авторка?...Няма нейна снимка, която да покаже дали е жена, мъж или нещо друго...Няма посочени никакви данни, за да се увери човек че е на възраст предполагаща да има спомени от времето на социализма.
132.
Реалист
31.07.2018 16:58:24
1
2
до Читател.Виж сега долу - горе на една вълна мислим - фактите са си факти обаче.Имало и някакво производство +внос+износ+....=икономически живот.В този ред на мисли щом мога "да продавам хладилници на ескимосите" и РЕАЛИЗИРАМ ПЕЧАЛБА ,какво ме интересува ,че те (ескимосите) били глупави,нали купуват стоката ми.Няма да ми е нужно да развивам високотехнологично произвoдство -там са необходими инвестиции и реинвестиции .За съжаление този начин на мислене е безперспективен рухването на системата го доказа.
131.
Реалист
31.07.2018 16:34:09
1
6
до 127.Случайно да си чувал за квалификация и квалифициран труд ?Вече чу ,чуй сега и останалото - тяхното ниво се определя от ОБРАЗОВАНИЕТО,ПРАВОПРОПОРЦИОНАЛНИ СА !Респективно полагайки висококвалифициран труд не ти е нужно да "махаш с кирка и лопата" цял ден за да си посрещнеш житейските потребности.Запомни ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАН ТРУД = ВИСОКОЗАПЛАТЕН ТРУД ! Сега на въпроса с приятелите ти ,тези с висшето образование не ги "мързи да гледат = работят малко " просто това им е достатъчно за да си поддържат стандарта на живот.Другите - ръководители на фирми ,там вече нещата опират до АМБИЦИИ И СЕБЕДОКАЗВАНЕ.Попитай ги обаче ,не им ли се е наложило да се дообразоват ,знай че ще им се наложи ако искат да продължат с развитието си.Това е положението СВЕТЪТ (информацията около нас)ПОСТОЯННО СЕ ПРОМЕНЯ и за да ОТРЕАГИРАШ УСПЕШНО е нужно да си добре ОБРАЗОВАН !
130.
Читател
31.07.2018 16:01:58
1
4
Самоповярвалите си пак пускат измислените статистики за стоката, която никой, освен другите червени глупаци, не искаше да купува. И като питат "А сега какво произвеждаме?" с ясната идея да натъртят на нищо, всъщност не се замислят България колко продукция произвежда, но не за глупаци като комунистите, а за интелигентни и напреднали хора като западните държави. Иди и обяснявай де, те овчарите от друго не разбират. Между другото, не искам да обидя никого. Аз съм твърдо "за" да запазим и развием животновъдското и земеделското стопанство. Но това не означава, че овчарят е грамотен, та в този контекст го казвам.
129.
бай Пешо бахура
31.07.2018 15:52:20
5
1
Маро,Мароо на к`ва са прайш ма пача такава ,кой и къде те научи на четмо и писмо Тя статията т,ва твърди ,че завършвайки училище си била сричаща пикла !
128.
баба Мара от пазара
31.07.2018 13:30:50
3
13
През скапания СОЦ всичко беше фалшиво, включително и образованието! Това че сега стана още по-фалшиво, не отрича първото. Просто комунизма мутира и подкара старата песен на нов, още по-отвратителен глас. В образованието всичко беше подчинено на комунистическата пропаганда. Кому низмът, вместо "свинщина" бе наричан "най-хуманният строй". Партизаните-терористи бяха наричани "борци за свобода". Психясали престъпници като Ленин и Димитров бяха наричани "вождове". Комунистите въведоха обръщението "другарю", сякаш комунистът психопат може да ми бъде другар! Добре, че това скверно време остана в миналото. За него се сещаме, когато психясалите комундета отидат на Бузлуджа, за да ядат кебапчета и на връщане започнат да мрат като мухи...
127.
6
31.07.2018 10:14:16
4
8
До бай Мъдьо: тази статистика си я сложи в рамка защото няма СССР, няма кои да ти купува развалените и недодялани стоки, ако бяха много качествени защо всички бягаха в Кореком. Сега има КИТАЙ, Турция....произвеждат всичко и качествено и много качествено зависи от джоба ти.Образованието не е много важно капацитета е важен и ТРУДЪТ.Имам приятели с по две висши образования инженери, икономист,прависти мързи ги да гледат и такива с СПТУ които ръководят успешни фирми с по 15-20 работника.
126.
Бай Тошо
31.07.2018 03:35:10
5
12
Това е статистиката.
Електрокари: През 1988 г. – 47 400 бр. – През 2014 г. – 180 бр.

Мотокари: През 1988 г. – 35 100 – През 2014 г. – 210 бр.

Домашни хладилници: През 1988 г. – 111 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.

Цветни телевизори: През 1988 г. – 124 300 бр. – През 2014 г. – 0 бр.

Памучни платове: През 1988 г. – 362 млн. кв. м. – През 2014 г. – 8 млн. кв. м.

Вълнени платове: През 1988 г. – 45 млн. кв. м – През 2014 г. – 2,4 млн. кв. м.

Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко

Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!!

Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона.

Ето и цифрите за нашия износ за същите произволно избрани години – 1988 г. и 2014 г.

ИЗНОС:

Електронни калкулатори: През 1988 г. – 46 700 бр. – Сега 2014 г. – 0 бр.
Електрокари: През 1988 г. – 44 700 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Телефонни апарати: През 1988 г. – 630 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Радиотелефони: През 1988 г. – 121 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Пресни плодове: През 1988 г. – 139 000 тона – През 2014 г. – 7 000 тона.
Домати: През 1988 г. – 78 900 тона – През 2014 г. – 1 100 тона.

И накрая нека сравним двата периода по показател „Потребление“. То разкрива една ужасяваща, бедствена картина на населението в съвременна България:

Консумация на:

Прясно мляко – литри на човек за 1 година:
През 1988 г. сме консумирали 195 литра мляко на година – През 2014 г. – 20 литра
Месо: През 1988 г. – 75 кг. – През 2014 г. – 32 кг.
Яйца: През 1988 г. – 263 бр. – През 2014 г. – 143 лв.
Плодове: През 1988 г. – 109 кг. – През 2014 г. – 50 кг.
Захар: През 1988 г. – 35 кг. – През 2014 г. – 7 кг.
125.
ИНТЕРЕСНО,НО....
31.07.2018 03:04:00
0
1
В предния коментар всъщност визирам не номер 118,а номер 119
124.
ИНТЕРЕСНО,НО....
31.07.2018 03:01:33
0
0
до другите двама 118,122.Първия - 118,пропусна да ме "осветлиш" за : илюминатите,масоните.... и що е то "Утопия".Втория -122, не така пич не става да ръсиш определения и епитети на поразия.Теза,аргументи не си ли чувал за тях в училище(въпросът е риторичен)?Без тях сериозен човек би ти обърнал внимание, колкото на куче лаещо край пътя.Колкото до мен достатъчно съм самокритичен, че да се опитвам да си лаская егото сам.p.s .И аз ще подкрепя колегата 120 - "Убий простака с мълчание ".
123.
ИНТЕРЕСНО,НО....
31.07.2018 01:52:09
1
0
до 120.Също ми беше приятен диспута с теб ,интелигептните хора все някак се разбират.
122.
*********
31.07.2018 00:13:36
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
121.
!!!!!!!!!!!!!!
31.07.2018 00:02:16
5
10
Какво имате в капитализма ! Платено образование а 90 % от хората не получават никакво такова. Платено здравеопазване а 90 % от хората измират от болести и невъзможност да го получат. Скъпа отрова, наречена храна, скъпа вода, скъпа топлина, скъпа, скъпа, скъпа в полза на останалите 10% които ви избиват. ЗАГРАБВАНЕТО НА КАПИТАЛИТЕ, ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ И ТЯХНОТО РАЗПРАДЕЛЕНИЕ В КАПИТАЛИЗМА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО, ГЕНОЦИД.
120.
120
30.07.2018 23:58:42
10
3
До 118.Благодаря ти за интелигентния отговор. С някои неща, казани от теб съм съгласен, с други--не, но няма лошо. Беше удоволствие за мен, но спирам до тук, защото не ми се спори с малоумници като 119.
119.
до 118
30.07.2018 23:25:02
6
12
По голяма глупост никой не може да напише. Да слагаш комунизма в едни скоби с фашизма е идиотщина. Фашизма е създаден от капитализма, спонсориран е от него за да се пребори с комунизма и срине Европа. Пресен пример са сегашните опити да го възвърнат, не само в Украйна но и в Европа, а и тук в България. Капитализма, фашизма, империализма, са пълна противоположност на комунизма. Мислете малко преди да драскате небивалици. За образованието си прав. Образованието в социализма беше стотици пъти по от този хаос и антибългарщина, от тази джендърщина. Образованието бе за всички, при това безплатно. Сега дори хората и да си плащат, няма образование, не им трябват образовани хора, трябва им нискообразована сган като идиотите псуващи по долу комунизма. Трябват им роботи, нискоинтелигентни роби които само да работят, без да разсъждават
118.
ИНТЕРЕСНО,НО.....
30.07.2018 23:04:49
5
3
До 116.Нещо се разминаваме в дебата аз не споря просто анализирам фактите.Не съм тръгнал да пиша хвалби за социализма нито пък да твърдя ,че е по-добра форма на държавно управление.Първият ми коментар (прочети го внимателно) анализираше несъответствията в статията.Подразнен бях от твърденията за образовонието.Считам че целта на едно добро образование е да научи хората да мислят логически .Оттам нататък всичко е индивидуално - сам си решаваш на кои дисциплини да наблягаш.Относно соц оброзованието,ами хората даваха едно добро начално даже и средно ниво.Наистина беше гарнирано с множество простотии целящи да внушат респект към системата (партията) .Визирам чавдарски,пионерски и комсомолски организации.Като цяло партията държеше да "вкара в пътя" човека още от ранно детство.СЕГА ОТНОСНО "СПОРА" МИ С ТЕБ писах вече ,че никъде не съм посочил предпочитанията си за форма на управление.Просто анализирах факти:Едната система (комунизъм,фашизъм) ти казва -това е света , такъв е редът ,това е законът и виждаш ,че институциите и го съблюдават.Другата система(демокрация под някаква форма) и тя това уж ти казва ,но гледаш институциите нещо не са в час - постоянно им липсват правомощия и трябвало да се реформират (визирам в България)!!!ЗА ГОЛЕМИЯ ВЪПРОС (който много пъти съм си задавал ,малко перифразиран - кое е на първо място : ПРАВАТА или ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на даден член в едно общество).ЛИЧНОТО МИ МНЕНИЕ - ВСИЧКО ЗАПОЧВА ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО.НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН РАЗНИ НЕГРАМОТНИ И НЕСПОСОБНИ (да преценят ,защо и в каква среда живеят)ИНДИВИДИ ДА ИМАТ РАВНИ ПРАВА ( говоря за избирателни )С ОСТАНАЛИТЕ.ДА СИ ГРАМОТЕН ЗНАЧИ ДА ОСМИСЛЯШ ПОЛУЧАВАНАТА ИНФОРМАЦИЯ !!!Свободна воля нека да си имат,колкото си искат-може пък да решат,че ще е добре да се образоват.ОТНОСНО ЧЕРВЕНАТА КАСТА напълно си прав бъркаш само в това от какво им липсва страх.ЛИПСВА ИМ СТРАХ ОТ НАРОДА и ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ.Относно това да се оправят нещата - има едно понятие критична маса се нарича, но за жалост нашата предпочете да емигрира....Считам че съм бил по-ясен този път.p.s..Пожеланията са взаимни.
117.
Гост
30.07.2018 19:41:24
11
10
Другари! Змии и гущерчета може да бълвате, но комунизма е най-голямото зло, което се е случило на България. Самият факт, че не го проумявате говори колко тежко е промито и закърняло мисленето ви. Бяхте си селяни, на които ви взеха поминъка и ви натъпкаха в панелките, но сте доволни, че избягахте от калта на село. Че ви пропиляха имотите, семействата, традициите и ви взеха всичко, вие не го разбирате и никога няма да го разберете, нещастници.
116.
116
30.07.2018 18:15:29
5
8
До 110.Бях решил да не споря повече, но ме предизвикваш някак си. Според теб нямало значение кое крепи държавата, стига тя функционира, нали така? Тук обаче е големия въпрос, който ти явно не си задаваш: Дали държавата се крепи на свободната воля и избор на поданиците си или на насилствено наложена диктатура или режим. В първия случай държавите процъфтяват, а в другия - примери много. То и по времето на Хитлер държавата и институциите работеха, в Италия Мусолини почти разби мафията, Сталин също здраво държеше контрола и без малко не изтреби народа си.Мога да изброя още. Общото между тях е, че са вече в историята. А относно образованието при соца, мисля че имаше добри успехи, но и страшно много излишни глупост, като започнем от История на БКП и свършим до политикономиката на социализма и другите небивалици развитото соц. общество, петилетките и какво ли не още помии . А прехвалената ни индустрия бълваше продукти с лошо качество, които се търгуваха в соцлагера по линия СИВ и чудото преводна рубла. Поради тоталното информационно затъмнение, наложено От БКП и ДС, хората или поне болшинството си мислеха, че живеят в рая. В същото време червената каста и близките до нея имаха възможността да видят реалността на свободния пазар и да усвоят най-спекулативните механизми по които той работи. И понеже не страдаха от липса на пари или страх от закона, всички видяхме какво се случи. Питай някой, който тогава е излизал навън, как живееха хората в загниващите капиталистически държави. Аз съм го виждал. Не казвам, че сега положението е много розово, но дали ще се оправи зависи от свободната воля на хората и това е най-важното. Пак ти пожелавам успех, наистина!
115.
До Лидия ланг
30.07.2018 16:00:34
1
1
Само да попитам фамилията Ви от къде идва,да не в от ланга
114.
6
30.07.2018 15:41:27
11
7
Няма по тъпо същество от комуниста.
В партийните школи ви изпиваха мозъците със сламка.Знам защото имах такива познати. Преди да влязат много хубави хора, а след това стоят и гледат в една точка или витаят някъде.
113.
Дедо Симеон
30.07.2018 15:30:38
3
10
Глупости на таркалета е тая статия! Не че ми липсва соца, ама то сега просто няма образование! 99% от децата не могат да напишат едно изречение без да направят поне 4-5 правописни грешки! Във ВУЗ-овете се приема с двойки , гледат да те избутат да завършиш че да ти вземат парите! Много от вишистите не могат да сметнат 2+2 без калкулатор! Сега има свръх неграмотност! Въобще няма база за сравнение! Едно време поне ни оставаше нещо в главите. В Университета трябваше добра диплома и висока оценка на изпита! Сега училищата бълват неграмотни деца като някой от тях са и отличници! Има 10-тина училища и 4-5 ВУЗ-а дето дават качествено образование, другото е леш- само да се усвоят парите! Но и това е целта- 99% прости хора, да слушат. Простите хора по-лесно са манипулират , и работят за малко пари , щото с това килиино образование какво да станат! Дай им чалга и билетчета да търкат и им казвай за кой да гласуват!
112.
do 92
30.07.2018 10:35:53
0
1
Викаш - прицакан си.
111.
Инджев
30.07.2018 05:46:48
3
2
Да го ду....ш,както го правеше и при соца!
110.
ИНТЕРЕСНО,НО.....
30.07.2018 01:53:02
0
2
Благодаря за пожеланието,но няма нужда ,както се вижда "митичното"образование явно ме е научило.На теб пожелавам да проумееш реалността.За съжаление фактите са си факти.
109.
!!!!!!!!!!!!!!!!
29.07.2018 23:38:44
6
18
АКО СИ ПРОТИВ ТАЗИ СГАН ИЗРОДСКА НАТИСНИ - ХАРЕСВАМ
АКО СИ ДЖЕНДЪР КАТО ДОЛУСПОМЕНАТИТЕ НАТИСНИ - НЕ ХАРЕСВАМ
АКО СИ ВАЛЕРИСИМЕОНОВСКИ ФАШИЗИРАН ПЕДЕРАСТ НАТИСНИ - НЕ ХАРЕСВАМ
АКО СИ ШИБАНА БОЙКО БОРИСОВСКА, ЕВРОПЕДАЛСКА СВИНЯ НАТИСНИ - НЕ ХАРЕСВАМ
АКО СИ НЕГРАМОТЕН СОРОСОИДЕН ТРОЛ НАТИСНИ - НЕ ХАРЕСВАМ
108.
таз пача
29.07.2018 23:33:31
6
7
лангата сигурно ще е мелез от братска дружба между народите и учила у вечерната гимназия ,затуй е толкоз проста у писането , то и едно време си имаше курви и педераси , не са от вчера
107.
101
29.07.2018 23:25:37
1
0
Успех ти пожелавам в мисленето!
106.
ИНТЕРЕСНО, НО...до 101
29.07.2018 23:20:01
5
13
Не е въпросът на какво се крепяла ДЪРЖАВАТА,системата и индустрията.ФАКТ Е ЧЕ ИНСТИТУЦИИТЕ СЪЩЕСТВУВАХА И РАБОТЕХА ! СЕГА КАКВО ИМАМЕ ?-джендъри,мендъри,гей конвенции+ олигарси купуващи си държавни отличия и "държава" допускаща нейни служители(граничари се наричаха по мое време)да ги размотават с години по съдилища ,за това че са изпълнявали службата си (пак по мое време биха ги наградили).Е....ЕМ ви и прехода,Е...ЕМ ви и "демокрацията" ,толкова са "хубави " и "прекрасни" ,че МАСАТА - половината работоспособни българи (около три милиона) ИЗБЯГАХА ОТ ТЯХ.p.sПИСАХ ВЕЧЕ - МИСЛЕЩИТЕ ХОРА САМИ ЩЕ ВИДЯТ НЕСЪОТВЕТСВИЯТА внушавани от статията.
105.
105
29.07.2018 23:17:01
16
5
За това ли другаря Сталин изтрепа повече хора от Хитлер?
104.
*********
29.07.2018 23:01:07
1
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
103.
Аз
29.07.2018 23:00:16
3
14
Може и да не е била идеална старата образователна система но явно автора няма контакти с обучаващите се по настоящата много е по-зле не че всички млади са така но неграмотността вече не е само сред част от малцинствата но и сред завършили висше образование
102.
Читател до 68. 66
29.07.2018 22:40:27
14
9
Приятел, отдавна съм се отказал да им го обяснявам. На хората с ниска летва и да им сочиш нагоре, те си знаят тяхното. Радвам се за хора като теб. От една страна на барикадата сме. За съжаление съм изхабил години и куп пари, за да се опитам да просветлявам хората по темата. Но червената сган си е свършила идеално работата - толкова ги е промила, отделно е прихванала тъпоъгълните, че просто нямаме шанс. Жив и здрав да си! Другите явно ще лаят и ще си броят стотинките, но тяхна си работа.
101.
101
29.07.2018 22:33:58
19
10
Ей кретен, цялата система и държава се крепеше от МВР и ДС и от шибаната ти Партия! А всичката ти "индустрия"- от братския Съветски съюз.
100.
ИНТЕРЕСНО, НО....
29.07.2018 22:22:10
7
19
....за жалост НЯМАЩО НИЩО ОБЩО С ИСТИНАТА (мнението на автора на статията).1 - ЩОМ НЯМАШЕ РАБОТЕЩА ПРОМИШЛЕНОСТ ,КАКВО ПРИВАТИЗИРАХА господа олигарсите ?2- ЩОМ ОБРАЗОВАНИЕТО Е БИЛО МИТ ОТ КЪДЕ СА ДОШЛИ КАДРИТЕ В ТАЗИ ПРОМИШЛЕНОСТ ??(аха май имаше профилирани технукуми) 3 - СИСТЕМАТА МОЖЕ И ДА БЕШЕ повлияна от социалистически постулати,НО РАБОТЕШЕ - СЪБЛЮДАВАШЕ ДА СЕ СПАЗВАТ И ПРИЛАГАТ ЗАКОНИТЕ(имаше работещи МВР и ПРАВОСЪДИЕ),което СЪЗДАВАШЕ ЧУВСТВО ЗА РЕД И СИГУРНОСТ В ОБЩЕСТВОТО, това от своя страна даваше възможност на хората да планират бъдещето си.ОТНОСНО ДРУГИТЕ СРАВНЕНИЯ И ГЛУПОСТИ в ПАСКВИЛА ("статията") ,НЯМАМ ВРЕМЕТО ДА ГИ ОПИСВАМ ,МИСЛЕЩИТЕ ХОРА ДОСТАТЪЧНО ЯСНО САМИ ЩЕ ВИДЯТ НЕСЪОТВЕТСВИЯТА .p.s.Самото образование даваше достатъчно обща култура (познание за света около нас,ненужните общи предмети според автора) даже и на тези ,на които не им се учеше.
99.
баба Мара от пазара
29.07.2018 22:14:03
24
10
Комунизмът е свинщина! За да има мир - комунистите в Сибир! Да ядат там лед и камъни, болните измекярски мозъци...
98.
аааа
29.07.2018 21:37:02
5
1
Я,заекващ педераст. Много си отворен .... отзад,ма. Ще ти върна всичко ....тъпкано в миризливия газ.
97.
гражданин
29.07.2018 21:30:39
13
5
Учените са го казали-последния комунист ще умре в България,даже и в Русия вече ще са свършили, когато тук още ще си искат "татовото време" !
96.
До 90
29.07.2018 19:50:26
5
3
Ако ми върнеш загубените години и пропилените възможности, ти ги подарявам на момента!
95.
До 90
29.07.2018 19:49:00
4
2
Ако ми върнеш загубените години и пропилените възможности, ти ги подарявам на момента!
94.
До 90
29.07.2018 19:47:59
6
2
Ако ми върнеш загубените години и пропилените възможности, ти ги подарявам на момента!
93.
До 90
29.07.2018 19:47:07
6
2
Ако ми върнеш загубените години и пропилените възможности, ти ги подарявам на момента!
92.
До 90
29.07.2018 19:46:13
5
4
Ако ми върнеш загубените години и пропилените възможности, ти ги подарявам на момента!
91.
Муравей до 66
29.07.2018 19:37:12
1
3
Браво,браво много точно.
90.
аааа
29.07.2018 19:28:30
6
15
Кавали,върнете си дипломите, разрушете си панелните и тогава лайте по соца.
89.
87
29.07.2018 19:12:02
0
10
Пера това ти ли си бе патриоте ? Заряза ли търговията с дървен материал след стрелбата ? Внимавай Рижата те чака
88.
87
29.07.2018 18:51:11
3
16
Пресен пример за днешния соросоиден ученик. Фен на валери симеонов, бойко борисов, кунева и плевньо
87.
До 82 педала от Балканче
29.07.2018 18:45:42
20
6
Чичо ти още ли се плякаш отзад? Не си прекъснал практиката,като вземеш пенсията да каниш млади мангали в дома ти,нали?
Чичо,ти си дърт педал отгледан по комунизма. Всичките ти съседи знаят що за стока си и как всяка седмица ходиш на минералните бани да те ”ръгат” тиляци-мангали,от 40 год. ти ”търкат гърба” здраво и дълбоко. Но с годините халката ти не държи,одъртя,за това тъгуваш по онова време. Тогава беше млад и напорист хомосексуалист.
86.
До соросоидния " учитвл "
29.07.2018 18:43:46
3
26
Вие днешните не сте учители, вие сте добре платени пропагандни гниди. За всичко обвинявате родителите ако не ви изнася. Директори голи снимки ли не разпространяваха, деца в училищата измираха и убиваха, порнография и простотия. Това вашето не е училище, това е ГЕТО. Вие не сте учител, вие сте джендър, продажник, всякакъв но не и учител.
85.
Коментатор
29.07.2018 18:42:33
25
7
Тролове на марксизма-лененизма сте вие с чугунените социалистически тикви, които не сте прочели нищо повече от Как се каляваше стоманата и Капиталът, ама и това не е сигурно дали сте чели...
84.
82
29.07.2018 18:39:53
13
4
Твоят син четеше капиталът...С това се хвалиш,но какво е разбрал?
83.
Кой, кой е?
29.07.2018 18:37:11
2
1
Само погледнете харесванията на коментарите и ще ви стане ясно дали упрекващите останалите коментатори, че са тролове, не са самите тролове.
82.
До трола коментатор
29.07.2018 18:28:23
5
25
Днешните олигофренчета са възпитани от такива като теб. От тези които крякаха едно време " времето е наше " СДСарската измет. Повечето училища преподавателите им плащат да създават идиотчета. Променихтв история, всичко. И целта ви е налице. Докато някои олигофренчета в Нов Български например създаден от Кунева им промивахте двугънковите мозъчета, моят син четеше Капиталът на Маркс. Има надежда, не всички успяхте да залъжете. Вие сте като статията по горе, фалшиви, долни, платени плужеци
81.
Коментатор
29.07.2018 18:25:37
19
6
До 71. Това, че при социализма не е имало неграмотни не е вярно. Лично аз съм виждал как завършили 9 клас не разбираха текстове на български в учебниците, а бяха ученици, класирани в елитет техникум в голям град. Разбира се идваха от училища от близки градчета и то с отличен успех. Така че не говорете неистини. Това бяха наистина неграмотни 9-класници, уточнявам - от турски произход.
80.
Комунизъм = ЗЛО
29.07.2018 18:23:40
30
13
Чета коментарите и не ми го побира главата какви неуки и наивни олигофрени, населяват все още тази държава. Има милиони факти доказващи, че комунизма е най-пагубното ЗЛО, случило ни се след "Турското робство", но на вас промити мозъци, нежелаещи да четат , да мислят, да слушат е много трудно да ви се обясни. В думите на госпожата няма една лъжа!!! А относно демокрацията, която все повече ненавиждате, както и ЕС (само да допълня нещо изключително важно, което със сигурност не знаете, ЕС е ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ, преди всичко останало), сте виновно всички вие цървули - мързеливите ви и ограничени майки, бащи, баби, дядовци ... както и вие самите!!!
79.
Коментатор
29.07.2018 18:17:32
21
7
До 78. А даваш ли си сметка защо е така...А причината са родителите, расли през социализма и възпитали днешните олигофренчета, както казваш...
78.
до трола 77
29.07.2018 18:14:37
2
29
Сега берем плодовете на антибългарското ви, джендърско затъпяване след 89та ! Пълен идиотизъм, вече израстнали непомръднали умствено олигофренчета. Дайте им тъп рап, плейстейшън, Батман и Спайдърмен, чалга, някое потрошено 20 годишно БМВ и им гледайте сеира.
77.
Коментатор
29.07.2018 18:07:27
17
5
Напълно вярно в общи линии. Коментарите важат за средното оцразование и за част от висшето. Имаше университети, и то предимно в София, където професорите преподаваха на световно ниво, но това не важи за хуманитарните дисциплини. Средното образование беше силно политизирано, изискащо много зубрине и малко мислене. Нивото на средното образование беше смайващо различно в градовете и селата. От селата и малките градове децата бяха полуграмотни!!! Сега берем плодовете на идеологизираното и формално образование през социализма. Много от негативните процеси и неразцирането на основните ценности дължим на социалистическото средно образование.
76.
76
29.07.2018 18:06:55
11
4
Другари, нямате никакъв шанс, не се хабете!
75.
Rt
29.07.2018 18:01:42
15
7
Комуниста е като хипопотама:До шия в тиня,но устата не си затваря.
74.
КОМУНИСТ
29.07.2018 17:55:31
2
19
БСП няма нищо обшо със социализма или комунизма ! В България няма социалистическа партия, всички са десни. Наложен отвън ви бе еднопартиен модел, само имената им са различни. Всички се борят единствено за тяхното си благополучие. 30 години не го ли разбрахте
73.
За БСП
29.07.2018 17:47:46
0
6
Не разбирам какво общо има БСП изградена от милионери,със комунистическата идея?
И защо говорят за прехода и грабежа,всякаш не са част от него?
72.
66
29.07.2018 16:49:32
9
3
№70:За неграмотни си личи по писането-"финансовитв"нервен неграмотник. На такива комунизма им даваше образование
71.
Факт
29.07.2018 16:39:49
3
18
Факт е обаче, че при комунизма неграмотни нямаше. Дори турците по селата тогава знаеха как се изписва Ботев, Левски и можеха да ги цитират от учебника - иначе не минаваш в горен клас.
70.
До психоидиота 68
29.07.2018 16:25:30
3
24
Като ви виждам умните хора, като те гледам теб и идолите ти Бойко борисов, валери симеонов, касабов, станишев, костов, соломон паси, кунева и т. н. Не се очудвам че народната любов е била такава. Те поне наистина да бяха ни отървали от вас, да прекъснат гнилото ви кур.. енско семе, проблема е ча са ви пожалили. Фалира шибания ви капитализъм, затова целия свят сега плаща за финансовитв ви кризи идиот такъв.
69.
Metin Haki
29.07.2018 16:12:24
0
0
Prez komunizma nqmashe moeto razgoleno kote Alie Ali . Ah tvoita koja koteshka.
68.
66
29.07.2018 15:51:06
18
9
Комунизма се фалира сам, след като избиха една част от умните хора, други принудиха да избягат при капиталистите и там да работят и успяват.Търтеите партийни секретари си мислеха за висши същества. Те избираемо изпращаха хора да се образоват /който им снесе информация за някой враг на народа разбира се/.Мен не ме допуснаха да сe образовам /висше/защото баща ми не бил член на пикливата им партия /враг на народа/В момента имам образование, ръководя собствена фирма от 80 човека, не съм богат но съм доволен от живота без комунизъм. Работа му е майката, а не плакане. Всички искаме но нищо не даваме.Не трябва да казваме какво ни е дала държавата, а да се запитаме какво ние сме и дали!!!
67.
!!!!!!!!!!!!!!!!
29.07.2018 15:42:19
3
25
Сега ако имаш пари и дадеш на онези попове висши с лимузините могат и АРХОНТ да те направят. Масонска работа, западнокатолическа. Тоя за религия ми пише тук. Едно време беше религията, скромни попове, милеещи, наистина близо до хората и Бога. Сега окичени в злата, скрити, недостъпни, с пари ги викаш само и се явяват. Образованието е съшото, джендърско
66.
64
29.07.2018 15:24:00
3
0
Специалист по всичко
65.
Асенов
29.07.2018 15:19:07
19
10
Комунизма не бе победен от капитализма. Комунизма бе победен от комунизма. И до днес ума на обикновения човек е задръстен от скотски неясни полуидеи. Катастрофата за ума е катастрофа в бита.
64.
64
29.07.2018 15:18:38
3
1
Лилия Ланг
27/06/2018 В 14:39
С една дума няма никаква икономическа логика да стоим АЕЦ Белене.
63.
69
29.07.2018 14:50:23
2
7
Тази Ланг не живее ли в Мюнхен. Има Сороска фондация.
62.
agent 007 до 60
29.07.2018 14:45:26
3
14
герберски трол смотан-нали вашите министърки Захариева и Цачева подписаха джендърската истанбулска конвенция- за какви християни се пишете бе- антихристи!
Ами Бойко сложил икони Исус се молил на Богородица а в същото време говори да се приемела Истанбулската Сатанинска конвенция- нали знаеш ,че и Сатаната чете Евангелието
61.
До идиота валерисимеоновски 60
29.07.2018 14:41:13
2
28
То се вижда от реакцията на хората кой е психичноболния нелечим идиот. Звънни на 112 и извикай ПОМООООЩ ! Първата линейка която дойде, влез вътре и се заключи. Те хората знаят къде да те закарат. Там ще те облекат в усмирителна риза, ще ти дадат розови прашки, пухен сутиен и ще ти дават хапчетата. А ти си крещи " аз съм Адооолф " " аз съм Наполеон ". Лечение за теб няма. Освен да отворим лагерчетата отново за вас. Там не можехте да гъкнете
60.
До 59
29.07.2018 14:31:16
27
6
Казах ти че си шизофреник и да си пиеш хапчетата,но ти пак с тъпотиите ти. Хаха
Неуки глупако,толкова е близко комунизма до християнската вяра,че ако знаеш колко свещенници са избити от комунистите в СССР,колко църкви са изгорени,ще намразиш майка си че те родила такъв глупак. Същото се е случило в последствие и в останалите соцстрани. Тук в България също,избити,пращани в белени и т.н. Комунизма е отхвърлял вярата,като се е смятала за застрашаваща неговата идеология.Масите е трябвало да вярват само на лъжите на комунизма.
Взимай си хаповете или се сдобрете с хомопартньора ти,за да се поуспокоиш и да овладееш убострянето на болеста ти!
59.
КОМУНИСТ
29.07.2018 14:20:24
8
30
КОМУНИЗМА Е НАЙ БЛИЗО ДО ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА ! ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ НА ТОЗИ СВЯТ, ВСИЧКИ ИМАМЕ ПРАВО НА БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ, ХРАНА, ОБРАЗОВАНИЕ, НА БЛАГАТА КОИТО СА ЗА ВСИЧКИ ХОРА, ВОДАТА, ВЪЗДУХЪТ, ЗЕМЯТА, МОРЕТО, ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ. КАПИТАЛИЗМА Е ПЪЛНАТА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ НА ТОВА. ЗАГРАБВАНЕТО НА КАПИТАЛИТЕ И ВСИЧКО СПОМЕНАТО ПО ГОРЕ ОТ МЕН, ГЕНОЦИДЪТ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ПРАВОСЛАВНАТА РЕЛИГИЯ. В СОЦИАЛИЗМА ЦЪРКВИТЕ СЕ ПОДДЪРЖАХА, ПОПОВЕТЕ НЕ БОГАТЕЕХА, НЕ КАРАХА МЕРЦЕДЕСИ ДОКАТО НАРОДА ИЗМИРА. ТОВА Е ПРИСЪЩО НА ЗАПАДНАТА КАТОЛИСТИЧЕСКА РЕЛИГИЯ И ТЕРОРИЗМА. АКО ИМАШ ДВЕ РИЗИ, ДАЙ ЕДНАТА НА БЛИЖНИЯ СИ. ФАШИСТИТЕ ДА НЕ СЕ ПРИСТРЪВАТ НА НАБОЖНИ, ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, УБИЙЦИ.
58.
До 50
29.07.2018 14:06:44
22
4
Ттябвало е да напишеш кпмунист-глупак.Извинявай ьа сравнението,ама за друго се несещам.Сигурно и на ъм не ти е идвало да сравниш ГДР с ГФР,или пък Северна с Южна Кореии..И пак не можах да разбера защо все другите са ни виновни за дережето?
57.
до 43
29.07.2018 14:01:34
26
5
Ако става въпрос за днешната демонстрация на демокрация мисля че няма нищо общо! Демокрацията е труд. В демокрацията работливите успяват, защото са намерили своето призвание и се образоват в това което господ ги е създал. Господ е създал всеки човек и го е изпратил на земята с мисия която трябва да се труди за да се преоткрие.Комунистите не зачитат създателя за това се лутат, учат образование което не разбират, работят работа която не разбират и така 45г.
56.
До 50ти
29.07.2018 13:49:27
29
7
Айде пак Ганьовеца,разбили му икономиката! Друг му виновен. Почвам да си мисля че комунист е синоним на шизофреник.
Твърди шизофреника че имали икономика,производство,образование,армия,разузнаване и всичко най-най! По доклади на ООН и там били велики Ганьовци-комунета. Държавата била перфектна,и внимавайте сега : ”Капиталистите им разбили икономиката”
И дори капиталистите нахлуха съз свръх-модерни оръжия и армия,и така разбиха ”соц-комунистическият рай” хахахаа
Това да си прост е най-тежката диагноза,и дано медицината победи това ”най-снъртоносно заболяване” хХааа
Е ти със сигурност си генетично уреден!
55.
Какво образование
29.07.2018 13:25:36
2
32
сега,какви пет лева..
Инженер, не прави разлика между болт и шпилка. ..
Журналист, пише с правописни грешки като първолак. ...
Юрист, не познава Конституцията....
Шофьор, не познава знаците....
Стругар, то има ли вече такива?
Учител, не знае столицата на Румъния...
Полицай, страх го е от сянката му...
Граничар, 5 километра пеш не може да мине...
Е, има ли нещо за сравнение? Няма.
54.
agent 007
29.07.2018 13:23:54
3
8
още важни факти:
пропагандираната омраза на комунистите към християните е поради християнското схващане за света ,че тук на земята Няма справедливост .-справедливост и правда има само в божието царство на небесата-което ще настъпи след края на света и страшния съд на човешките души и грехове. Сам Исус казва на Пилат понтийски на въпроса му дали му оспорва властта- Исус отговаря- моето царство е на небесата,също- аз съм ловец на праведни души за божието царство на небето.
Комунистите отричат това -те искат хората да не са покорни ,да отвояват тук на земята справедливост и правда.
Разбира се чисто исторически тази различна идеология води до саморазправа със християните , които проповядват примирение и покор.- чак в разгара на великата отечествена война Сталин спира гоненията на християните и възстановява ,много църкви в СССР.
53.
КОМУНИСТ
29.07.2018 13:21:24
5
28
ДОКАТО НА СВЕТА СЪЩЕСТВУВА НЕПРАВДА, КАПИТАЛИЗЪМ, РОБСТВО, ФАШИЗЪМ, ГЕНОЦИД, ТЕРОРИЗЪМ, ИМПЕРИАЛИЗЪМ ! ЩЕ СЪЩЕСТВУВА И КОМУНИЗМА ЗА ДА МУ СЕ ПРОРИВОПОСТАВИ ! НЯМА ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ОСВЕН СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА. ДО МОМЕНТА НИКОЙ НЕ Е ИЗМИСЛИЛ ДРУГА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ. СВОБОДА ЗА НАРОДА, СМ.. Т НА РОБОВЛАДЕЛЕЦА
КАПИТАЛИСТ, ФАШИСТ
52.
КОМУНИСТ
29.07.2018 13:20:31
4
30
ДОКАТО НА СВЕТА СЪЩЕСТВУВА НЕПРАВДА, КАПИТАЛИЗЪМ, РОБСТВО, ФАШИЗЪМ, ГЕНОЦИД, ТЕРОРИЗЪМ, ИМПЕРИАЛИЗЪМ ! ЩЕ СЪЩЕСТВУВА И КОМУНИЗМА ЗА ДА МУ СЕ ПРОРИВОПОСТАВИ ! НЯМА ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ОСВЕН СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА. ДО МОМЕНТА НИКОЙ НЕ Е ИЗМИСЛИЛ ДРУГА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ. СВОБОДА ЗА НАРОДА, СМ.. Т НА РОБОВЛАДЕЛЕЦА
КАПИТАЛИСТ, ФАШИСТ
51.
agent 007
29.07.2018 13:09:36
16
18
бай тошо тъкмо беше издак указ 56 да се разрешат частните фирми и да преустрои българската икономика по китайски образец- обаче подлите американци му спретнаха един Майдан-преврат извършен от техни агенти в политбюро . -в СССР техния американски агент Горбачов без 1 куршум разби и предаде цяла империя .
Е сега в Ново село си имаме американска военна база -и нови господари. За съжаление те се оказаха много по-злокобни и пресметливи робовладелци от оплютите "зли комунисти".
богатите ще стават все по-богати , а бедните все по-бедни -това е бъдещото Ви ЗАПОМНЕТЕ го.
Русия вече няма да дойде да ви спаси- спасениети е в ръцете на самия даващ се!
50.
КОМУНИСТ
29.07.2018 13:06:35
4
35
За да създадем бъдещето си трябва да помним миналото и учим от грешките си ! Съгласен съм с теб за образователната система в миналото, със сегашната не съм. Децата ни са навън защото там вземат малко по добри пари. Тези пари които им дават там са крадени от нас. За това ни разбиха икономиката, производството, за да купуваме тяхните боклуци, при това скъпо. Техните отрови. За това не ни дават да произвеждаме. Техните фирми, корпорации печелят пари от нас тук за да може рам да са добре. Източват ни златото, елдружествата ни изпиват кръвчицата, телефонните компании също, всички те са чужди. Парите които дават там са на наш гръб, от нашата кръв. Такива се наричат КОЛОНИЗАТОРИ капиталисти. Такива са Англия, САЩ, Франция, Холандия, Белгия. Останалите в ЕС и извън него са ДОНОРИ.
49.
agent 007
29.07.2018 13:00:32
1
13
най-лошото което се случи след "демокрацията" е че вече изчезна уважението между хората!
вече важи римската трактовка- човек за човек e вълк !!!
това е най-лошото нещо - и защо защото няма значение дали си беден или богат ,дали имаш 1 лев в джоба или 1 милион накрая - всички живееем между Вълци !
колкото и да си силен здрав и богат едно е сигурно рано или късно ако не ти -то децата ти ще бъдат прецакани и унищожени от друг човек или хора - човек за човек е вълк !
липсата на хуманост , достоинство ,чест и уважение между хората - ще унищожи ВСИЧКО рано или късно за всеки ....
48.
аз от Бургас
29.07.2018 12:48:36
4
25
Социализъм, капитализъм. Ей, хора - стига сте живели само в миналото. Дайте да живеем СЕГА и да мислим за после. Какво ви топло, какво било и какво е щяло да бъде. Живял съм по двата строя. Категорично не съм съгласен със статията, че тогава образователната ни система е куцала. Завършил съм тогавашното ВНВМУ Никола Вапцаров с корабоводене. Тогава там учеха курсанти от Йемен, Сирия, Кувейт, Иран, Либия. Подготвяха ги за военни морски офицери. Нас пък ни ценяха истинските морски държави с граждански флот. От целия ни випуск, 10-ма станаха военно-морски офицери, другите отидохме в БМФ, Океански риболов. Днес, когато БМФ и Океански риболов вече са унищожени, всички плаваме под чужд флаг. В първите години на демокрацията, можехме да се пласираме под всеки чужд флаг. Страшно ни уважаваха, а ВНВМУ-то имаше страхотна тежест навсякъде по света, защото бяхме научени. Колко народ изчезна навън, научен в тогавашните ни университети. Аз не защитавам предишния и сегашни строеве, но на ония, които категорично отричат и заклеймяват онова време, а слагат на пиедестал - днешното ще им задам въпроса. Къде са днес младите българи, защо демокрацията не ги задържа, защо отидоха в забвава над 250 български села, а още толкова са с жители до 10 човека ? Колко умове създадени след 90-та година се реализират ТУК, а не навън. Така че мили ми сънародници - не плюйте миналото си, защото сте част от него, бъдете настоящето и мислете само за бъдещето, защото днес е по-опасно от вчера. Днес се ние българите сме на път да станем малцинство в родината си, днес вече сме на път да загубим ценностите си и сакралното право мъжът да е мъж, а жената - жена. И малкото, което изнасяхме е унищожено, унищожават вече и личните стопанства на хората, защото трябва да ни принудят да ядем органичните продукти на запада, чрез които ни държат във вечна болест, страх и подчинение. Мислете да се спасяваме САМИ, а не да кланяме дирници към Русия, САЩ и ЕС. Мислете за днес и утре, не въртете глави към миналото, защото от тогава монаха 30 години, и освен да сме придобили матераиални облаги - друго не сме придобили. Оня на който в главата са му само хладилниците, колите и телевизорите вече е роб на новото време. Той никога вече няма да се радва на спуснатите ни от Господ радости, като да се уважаваме, радваме на успехите си, да използваме и опазваме природата си, да се радваме на единението и факта, че благата са в душите ни, а не в дистанционното...Така че този момък най-вероятно живее етап от живота си, в който същината и смисъла на човешкото съществуване ще му се изясняват в други животи. И това е нещо нормално де, не може да сме еднакви, но можем да сме единни и да се приемаме такива, каквито сме. Само така ще успяваме, само така ще пораснем така, че да сме живи днес и сега, и да не си мислим, че зависими отпреди.
47.
ахахаха*
29.07.2018 12:17:23
5
13
41 хубави вицове разказваш. Картофи лук и чесън нямало едно време хахахаха. Кооперативните пазарчета бяха зарити със стока родно производство, всеки помни везните. Точно земеделието бе развито и този който ти го е написал да го повръщаш това тук изобщо си няма идея дори как да прави пропаганда. Жалки сте. Едно време имаше и бригади по които се събираха плодове и зеленчуци. Сега такива шльоковци като теб чакат китайците да отгледат чесъна и затова в магазина ти е 10 лева килото. Превърнали сте се в пародия на капитализма, готованци плюещи по работната сила. Ето затова ще ви се привиждат бкпта, призраците ви плашат, защото все още крадете от построеното едно време.
46.
ахахаха
29.07.2018 12:15:22
2
18
41 хубави вицове разказваш. Картофи лук и чесън нямало едно време хахахаха. Кооперативните пазарчета бяха заради съ стока родно производство, всеки помни везните. Точно земеделието бе развито и този който ти го е написал да го повръщаш това тук изобщо си няма идея дори как да прави пропаганда. Жалки сте. Едно време имаше и бригади по които се събираха плодове и зеленчуци. Сега такива шльоковци като теб чакат китайците да отгледат чесъна и затова в 2 магазина ти е 10 лева килото. Превърнали сте се в пародия на капитализма, готованци плюещи по работната сила. Ето затова ще ви се привиждат бкпта, призраците ви плашат, защото все още крадете от построеното едно време.
45.
КОМУНИСТ
29.07.2018 12:13:10
6
34
Днес една от най заплатените професии е ТРОЛ ! Видимо от някои коментари под мен, това са гнусни, страхливи, и определено нискообразовани търтеи и плужеци които спомагат на фалшивата антибългарска пропаганда спомогнала за избиването и прогонването на над 4 000 000 българи. Факт България преди 89та над 9 000 000 българи, сега 5 000 000 от които половината цигани и бежанци. Национал - фалистките тролове надупени пред Герб построиха една ограда единствено с която окрадоха пенсиите и здравните осигуровки на хората. Оградата им се разпадна, а самите те продължават да вкарват бежанци в страната ни. Сега ше оравят ограда за прасета на румънската граница от кабел. Ако случайно някое прасе преплува Дунава да го спрат. Кой е идиота ??? Патриотите национал фашисти или ние, пе не сме ги избе... сили? Тези плужеци плюят срещу социализма сега, защото ако го върнем от къде ще пият българска кръв ? А дали няма да има НАРОДЕН СЪД отново ? СТРАААААХ
44.
А бре червени тъпунгери
29.07.2018 12:12:36
21
12
Защо децата на всички БКП и БСП ръководители все на Запад се учат? Аксиния Джурува, Людмила Живкова, Рафито Нинова и ..... нямат изброяване! Защо живеехме в Социалистически ЛАГЕР и се борихме с Капиталистическия СВЯТ! В ЛАГЕРА се оцелява, в останалия СВЯТ се живее! Тези мантри са последната идея на БСП-Бузлуджа, цитират думите на Иван Славков, като думи на Тодор Живков, тъпанари сте! Всичките другари през РабФаг и с предимство са влезли в учебните заведения, защото на приемни изпити са с оценки 2 ! Няма как от тъпи и пияни родители да се съберат от чергата умни комунета! Войнстващата посредственост на Нинова и Добрев е ярък пример на неистовата, мегаломанска жажда да властват, както родителите си!
43.
Така де
29.07.2018 12:07:53
18
19
Комунизма беше смахнат, но демокрацията е тотално извратена!!! Комунизма е гаден, но демокрацията е жестока!!! Комунизма е използвачески, но демокрацията е експлоататорска!!! Комунизма е беден, но демокрацията е смъртна заплаха!!! Така че каквото и да се каже за комунизма той е в пъти по-добър от демокрацията!!! В комунизма технологиите бяха 100 пъти по-назад, а днес имаме супер технологии и ядем по-лоши храни, имаме по-лошо здравеопазване, по-лоши пътища, повече неразкрити престъплетия и така нататък. Демократичната номенклатура живее 100 милиона пъти по- луксозно и безнаказано от комунистическата номенклатура
42.
567
29.07.2018 12:04:46
19
10
Тези които сега управляват са с образование и възпитание от тогава.БСП са най -добре обучени да лъжат и крадат.Комунист е диагноза.Не можеш да ги убедиш в нищо.Не се хабете нормални хора!
41.
До №10 БСП Статистика
29.07.2018 11:59:23
27
10
Определено си облъчен(а) от Чернобил! Дори картофи,лук и чесън в РСО се внасяха от чужбина! В магазините имаше табели: Рафтовете не се продават! Стоки имаше единствено в "Специализираните магазини" за БКП ръководни кадри, Електрокарите и струговете се купуваха за скраб, защото се продаваха на 10% от себестойността си, заради валута второ направление!За периода описван от Вас телевизори Велико Търново - с части на Тошиба, се купуваха със записване, подобно на автомобилите, за след 8-10месеца! Наистина кипеше безсмислен труд! Жалбата за младост Ви обърква понятията, но е нормално състояние при деменция !
40.
6
29.07.2018 11:44:44
4
8
До Коко, те са от онези дето им набиваха в главите УЧИ ЗА ДА НЕ РАБОТИШ ако разбираш същността.
Това е комунистическа глупост, учи там нещо пък партията все ще ти намери някое местенце. Затова са такива управляващи, журналисти. А така наречените випове са готованковци демек търтей те са хора не техни пари и си са паразити на общиството.
39.
Кую
29.07.2018 11:29:36
1
5
Е,сега нали държиш Ланга.
38.
koko
29.07.2018 11:16:15
2
3
Ам нашите оправляващи,журналисти и Випове на коя образователна система са плод че се отнасят към нас като лош човешки материал
37.
6
29.07.2018 11:05:29
25
15
Статисти, май не сте живели през така наречения социализъм. По магазините нямаше нищо, оженихме се събрахме някой лев но: една година няма от къде да си купим телевизор/с така наречените връзки за които си плащаш от товарна гара от вагоните ми продадоха един/ две години бяхме без хладилник /голямо производство но го няма по магазините/...то таолетна хартия нямаше ....А икономиката и цъфтеше защото имаше СССР но и те се разпаднаха защото им свърши лимити. Уважаеми статисти вижте България как се е развивала преди да ни превземат БКП /1944г/.Работливите българи докато са създавали икономиката тези мушмороци са ги издебнели и им откраднали или заграбили всичко.
И така БКП стартира властта си с икономика която не може да управлява. След като се усещат че не могат да се справят започват да тормозят народа:първо отстраняват умните хора да не им пречат да не им казват колко са некадърни, създават предприятия които са не рентабилни, изкараха работливия селянин от нивата за да го направят мързелив оператор в някое такова предприятие........Статисти май само си чешите езиците!
36.
Читател
29.07.2018 11:01:51
26
9
Мед ми капе от сърцето като гледам комунистите и червените предатели как се ежат и се надъхват с измислената си статистика, която не мога да твърдя убедено, но силно вярвам, че дори не е и на 20% реална. До толкова им ниското ниво на умствения капацитет, че не могат, а и явно не искат, да приемат фактите и да видят света в перспектива. Доставяте ми удоволствие, благодаря ви, червени тролчета и безплатни глупаци работещи за червените тролчета. :)
35.
Българи
29.07.2018 11:01:17
6
20
Драги хора! И комунизма и мутро-капитализма в България са за да се разбие вярата на народа в Бога. Западните общества са едни добре нахранени зомбирани хора, които без да се замислят, след като са извратили вярата си са загубили представата си за нормалност и нравственост. Именно от тях тръгва сексуалната "революция", живот без брак, повсеместен разврат, хомосексуализма, педофилията, еднополови бракове, кръвосмешения, наркоманията и всички извращения над човешката душа. Нас все още ни пази православието, въпреки че голяма част от християните в България живеят противно на Божиите заповеди. Но това е до време, младите поколения се нагълтват с посочените по-горе западни ценности и ще станат също така толерантни и хуманни към безнравствеността, която се превръща в норма! Бог да вразумява българите!
34.
До 30ти
29.07.2018 10:59:23
9
5
Не вярвам да си нормален,луд си нали? Във психото ли си в момента?
От какво полудя- алкохол,наркотици или от това че интимния ти партньор те заряза,и хомосексуалният ти свят се срина?
А колко добре си бил по ”онова време” тогава такива като теб и Евгени Минчев бяхте ватмани,и не се афиширахте,бяхте добре прикрити и имаше много поделения на ”строителни войски” където ходихте да ви лекуват ”сърбежа” Оправяй се по-бързо и като те изпишат,пий си хапчетата редовно.
33.
До 30ти
29.07.2018 10:58:19
7
4
Не вярвам да си нормален,луд си нали? Във психото ли си в момента?
От какво полудя- алкохол,наркотици или от това че интимния ти партньор те заряза,и хомосексуалният ти свят се срина?
А колко добре си бил по ”онова време” тогава такива като теб и Евгени Минчев бяхте ватмани,и не се афиширахте,бяхте добре прикрити и имаше много поделения на ”строителни войски” където ходихте да ви лекуват ”сърбежа” Оправяй се по-бързо и като те изпишат,пий си хапчетата редовно.
32.
Живял и тогаз и сегас
29.07.2018 10:54:06
24
12
Да . Произвеждаха. Бълваха боклуци за СИВ. Япония изкупи мотокарите заради метала. Магазините празни. Добре , че параходчиите носеха някакви неща от загнилия капитализъм, та да видим за какво става въпрос. Най вярно е ,, на всеки човек намираха работа, но за работата не намираха човека '' Всеки крадеше, мързелуваше.
31.
КОМУНИСТ
29.07.2018 10:53:31
3
29
Сега виждате ли какви патриоти са национал _ фашистите ? Обвързали се с Герб, влачат, смучат, пият българска кръвчица. А до вчера се плюха. Днес тези плмят социализма и възхваляват геноцида над българите. Седнали да ми пропагандират в полза на капитализма / робството, фашизма / Погледнете коментарите им, четете статията им, има ли по нискообразовани същества от тях кажете ? НЕ. Има ли по фалшиви нищожества от тях ?! НЕ. Тези статийки няма да ви спасят, и вие го знаете. Разбираме че ви е страх, но това няма да помогне. Народът български ще ви търси сметка. Ще си платите
30.
---
29.07.2018 10:44:22
7
21
25 пишеш глупости наизуст като папагал спуснати познай от къде. Нищо не знаеш за северна корея. Населението на корейците се е увеличило двойно, а ние двойно сме намалели. Корееца има космическа програма и даже плаши америката с ракети. Кванмьонсон-4 e е севернокорейски наблюдателен спътник, запуснат от КНДР на 7 февруари 2016 г. В Пхенян има повече небостъргачи отколкото в София и е в пъти по-чисто и подредено. В северната произвеждат и автомобили и заедно с южната и китайците, а тук се произвеждат анимационни герои като теб, нищо не свършили цял живот неграмотни поплювковци.
29.
Така е
29.07.2018 10:43:23
7
17
На всеки му липсва нормален живот в България! Това сега не е капитализъм, а мутренизъм! При социализма комунистите използваха безплатно цялата енергия на народа за да построят тежка и лека промишленост, енергетика, да развият селското стопанство, туризма. Образованието беше на ниво за всички, които ходеха на училище. Здравеопазването също не беше толкова калпаво като днешното. Моралът, който се опитваха да изградят у хората беше такъв, че народът да ги боготвори и да не търси Бог, който те ненавиждат! Днес, бидейки в ЕС сме с напълно разрушена икономика, тук-там партийни другари от новата-стара комунистическа гЕРБ-БС(К)П и сателити прослойка въртят бизнес с големи печалби и монополизъм. И отново народът брои жълтите си стотинки като заплати и пенсии. А Бог, колкото и да строят храмове е все загърбен от политическата ни клоака. Народе, без вяра в истинния Бог ни чакат тежки скърби и изпитания! Дано се вразумиш и влезеш в храма не да запалиш свещ, а да заживееш достойно според Божиите закони!
28.
Тъпи като комуняги
29.07.2018 10:27:06
32
17
Седнали тука разни галфони да ми пишат данни. Абе галфон-комуняга,кой ще ти каже истината бе цървул комунистически? Чернобил гръмна и още се раждат деца с увреждания,но големците да не би да Ви казаха?
Колко сте тъпи бе цървули,чак да Ви съжали човек. Какви преврати,какви трети световни войни,фалшивият Ви ”социализъм” -комунизъм-диктатура. Се срина като картонена кула и се видя къде е ”загниващият капитализъм” и до къде е. И не стига това,ами и всичко което можеше се открадна от същите комуняги и отрочетата им,за да може сега да се гаврят с тъпите малоумници бленуващи за ”онова време”. Като искате ”онова време” има лесно-изхвърляш от къщи всичко което е придобивка на ”омразната ви демокрация” - компютър,климатик,микровълнова,плазми,цифровата телевизия,хладулници,перални! Спираш да пътуваш в чужбина,да ходиш на плаж до ГЪРЦИЯ,Турция,,по наще курорти. Слизай от сегашният автомобил и си вземи Москвич или Лада. И си намери празен магазин в който да пазариш нещо само с връзки. Тъпаци малоумни,нали пътуваме свободно,нали чрез тв каналите и интернет можем да видим за какви инженерни постижения на Запад става дума,пътища,небостъргачи,мостове,свръхскоростни влакове,университети със студенти от цял свят,мединицина удължила живота на западния пенсионер и позволила му да си обикаля света и да живее достойно старините си( а не да е свит,злобен,сприхав и без зъби,като наще) Смешни тъпаци мразещи прогреса,да видяхте някой от глемите комуняги или децата им да бленува по онова време,или големите ченгета от службите? Не,разбира се. Те са новите капиталисти заграбили с пълни шепи от ”денокрацията” ,а малоумниците с мизерните пенсии ограбени от същите големци-комуняги тръгнали да бленуват. Тотални тъпаци и мазохисти,да си мизерстват със смешните пенсии и да случат милионерката Биволица Импексова.
27.
Иван
29.07.2018 10:25:08
3
13
Ееех, хубаво беше едно време...
26.
Значи
29.07.2018 10:21:05
18
6
Явно че комунистите са в последна фаза умиране ЩОМ почнаха пак да си носят червенити фанелки.
Лустрация.
Който не работи няма да яде!!!!
25.
napred
29.07.2018 10:19:08
21
7
Любителите на комунизма прав им път в Северна Корея която вече се готви да става капиталистическа държава между другото. Sorry!!
24.
професия - плюене по това че все още имаш
29.07.2018 10:15:42
2
9
до 18 на теб май нищо не ти е ясно и живеш от статии като тази, в панелката построена преди 30г от "фалшиви цифри" защото дори не можеш да я санираш с "истинските"
23.
Хора!!!!!
29.07.2018 10:15:27
24
5
Айде кумунистите с фалшивите новини и ниските чела скоро ще ядат търкала. Ще ги правим пак партизани на решето.
22.
taka e
29.07.2018 10:13:47
1
10
Dnes sa nai nai prostite xora ako nqkoga se govori za obrazovanie po prost narod ot sega nqma
21.
Комунист
29.07.2018 10:07:29
8
36
Образование в днешно време няма ! На окупаторите не са им нужни образовани хора. Трябват им зомбита, зомбират ги по подобен начин, с подобни статии. Днес имате най ненужните професии ! Всеки втори е финансит, напълно ненужно. Работят каквото намерят. Финансовата ни система е пълен провал от толкова много финансисти. Правист ! Всеки трети правист. Правист по чуждо право, диктувано от вън. Адвокати, прокурори, съдии и пълен хаос в България. Икономист ! А икономиката на България е разбита. Това е днешния ви капитализъм, подпомаган от национал - фашизма
20.
Radin Go6ev
29.07.2018 10:06:30
4
19
И коя е ная Ланг че дава толкова тежка диагноза на образованието ни преди този страшен капитализъм. Затова запада ни взе всички специалисти с предложению за големи заплати . Сега всеки който се мисли за преуспял и твърде интелигентен умен и талантлив и дава оценка на гърба на историята за да блесне като диямант. Самодоволни тъпаци нищо повече.
19.
Ебах мързела
29.07.2018 10:05:05
24
11
Ок дядките комунистически тролове почнаха да драскат глупости форума стана бавно-развиващ.
Който иска кумунизма да ходи в Северна Корея.
18.
До 13-15 кумуно лъжеца Тишев
29.07.2018 10:03:05
24
11
До 13-15: пич нямаше статистика по времето на комунистическата диктатура. Ако имаше такива числа нямаше да банкрутира дъежават през 1989 и да падне комунизма. Фалшиви новини. Ходи ги разправяй тези цифри на бедните пенсионери.
17.
Ха ха ха
29.07.2018 10:02:47
7
28
Гарантаджиите на Сорос, всеки ден във всеки сайт заработват предателските си кинти ! Просто младите трябва да слушат какво им разказват родителите и това е ! В никакъв случай социализЪмЪт не беше добър строй. В никакъв случай не беше и справедлив строй НО В СРАВНЕНИЕ С ТОВА В КОЕТО НИ НАБУТАХА ДА ЖИВЕЕМ Е НАПРАВО КЛАСА ! Но тогава имаше Свободна Европа и надежда, че нещо ще се промени. Сега да очакваме Борисов да изгуби "избори" е наивно. А дори и да се случи да чакаме БСП да промени нещо .... БЕЗНАДЕЖНОСТ това е сегашното ни време !
16.
Комунист
29.07.2018 10:01:14
13
39
Няма по глупава и фалшива статия от тази. Сравнете българското производство сега и преди ! Не можете, защото такова сега НЯМА ! Убито е с помощта на тези пишмян патриоти които продадоха всичко българско и бълват такава евтина пропаганда
15.
за 12
29.07.2018 09:55:39
7
12
По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).

Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на "съвета за икономическа взаимопомощ".

В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия - 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.

Данните са взети от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. Статостока в България по индустриални и селскостопански отрасли за периоди преди 10 ноември, 89 г. и миналата 2014 г. Крайния резултат от изследването е потресаващ!
14.
до 12
29.07.2018 09:54:23
6
12
По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).

Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на "съвета за икономическа взаимопомощ".

В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия - 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.

Данните са взети от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. Статостока в България по индустриални и селскостопански отрасли за периоди преди 10 ноември, 89 г. и миналата 2014 г. Крайния резултат от изследването е потресаващ!
13.
легенди са, да, не можете да ги боядисате
29.07.2018 09:53:45
10
21
По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).

Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на "съвета за икономическа взаимопомощ".

В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия - 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.

Данните са взети от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. Статостока в България по индустриални и селскостопански отрасли за периоди преди 10 ноември, 89 г. и миналата 2014 г. Крайния резултат от изследването е потресаващ!
12.
До 10
29.07.2018 09:52:26
22
11
До 10: каква статистика във условия на диктатура ве тъпанар!!! Това са всичко измислици на БСП.
11.
Часовникар
29.07.2018 09:47:52
8
26
Сравнение не може да става за образованието преди и след преврата. За това и всички западни фирми питат по време на интервюто за работа: Вие кога сте завършили образованието си? Ако е преди преврата, работата ти е сигурна. Ако е след, не се знае.
10.
статистика
29.07.2018 09:46:47
9
32
ПРОИЗВОДСТВО:
Първа група показатели: Какво е произвеждала България през 88 г. Това е последната нормална година, преди да дойде така наречената псевдодемокрация. Сравнявам 1988 г. с миналата 2014 г. И ето какъв е резултата по отрасли:
Металообработващи машини: През 1988 г. сме произвели 17 440 броя. За сравнение, през цялата 2014 г. сме произвели едва 1930 броя.

Електрокари: През 1988 г. – 47 400 бр. – През 2014 г. – 180 бр.
Мотокари: През 1988 г. – 35 100 – През 2014 г. – 210 бр.
Домашни хладилници: През 1988 г. – 111 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Цветни телевизори: През 1988 г. – 124 300 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Памучни платове: През 1988 г. – 362 млн. кв. м. – През 2014 г. – 8 млн. кв. м.
Вълнени платове: През 1988 г. – 45 млн. кв. м – През 2014 г. – 2,4 млн. кв. м.
Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко
Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!!
Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона.

ИЗНОС:

Електронни калкулатори: През 1988 г. – 46 700 бр. – Сега 2014 г. – 0 бр.

Електрокари: През 1988 г. – 44 700 бр. – През 2014 г. – 0 бр.

Телефонни апарати: През 1988 г. – 630 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Радиотелефони: През 1988 г. – 121 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
Пресни плодове: През 1988 г. – 139 000 тона – През 2014 г. – 7 000 тона.
Домати: През 1988 г. – 78 900 тона – През 2014 г. – 1 100 тона.
9.
Джордж Майкъл
29.07.2018 09:46:35
18
6
Ясни са троловете на БСП са активирани до max.
Затова Бойко заговори за пускаме на Radio Free Europe. Гледам Флагман няма да може да се оправите със БСП. Те да ви атакували.
8.
ot buroto na Robert lord
29.07.2018 09:44:36
24
5
Скъпа редакция,
Пак объркана работа.
Във момента това е периода на соца. Няма предприятие което да не играе по свирката на държавата, и парите отиват за бедните. Това в момента е соца.
Делим училища и субсидираме повечето индустрии.

Комунизма е 100% държавна собственост тоест периода на 1944-1989. Само че ние имахме и геноцид през този период от СССР.

Ние не сме имали чист капитализъм от 1914-1938та. Към края на тоя период дъежсват почна да дава права на жените и да се разлигавяме към соц.
Но искам да подчертая че по времето на капитализма, богатите даваха на църквата към 10-20 от парите си за да подпомага бедните и надниците бяха необременени от държВата — тоест хората получаваха повече пари през калитализма.

Нашия капитализъм винаги си беше също и със монархията.

Най прогресивния период винаги е бил капитализма защото няма лигавения и силните оцеляват.
7.
6
29.07.2018 09:28:46
16
5
До №1 това бяха соц дънки и боди - дочен панталон и бял потник дар от партията
6.
Маняк
29.07.2018 09:26:54
1
36
важното е финикийки да има е маняк
5.
Също очевидец
29.07.2018 09:03:17
10
38
Явно г- жа Ланг е завършила с 3- ка образованието- дотолкова е неграмотно писанието й.Освен някои идеологически залитания образованието ни беше сериозно, задълбочено.Имаше респект и уважение към училището и учителите.Сега, даже завършващите филология пишат в голяма степен неграмотно и със будещи смях и тъга грешки.Същото се отнася до здравеопазването- преди и сега.Явно госпожатй не е наясно , че по производство на селскостопанска продукция сме били водещи не само в СИВ, но и света.А, сега домати от Турция, боб от Египет, чесън от Китай...Заводите и фабриките даващи работа и продукция тънат в забвение и разруха.Нека бъдем обективни.
4.
Брест Литовск
29.07.2018 08:56:56
29
11
На който му липсва социализъма,да отива при румънския циганин Замфиркьов!
3.
Читател
29.07.2018 08:53:23
33
13
Много добре. :) Още един повод да се посмеем за миналото. Но колко ни забави в развитието е само въпрос ирония дали е смешно и не. Иначе комунистическите предатели ще скочат да защитават с нелогични аргументи всичко добре описано.
2.
конкурс за простотия
29.07.2018 08:49:40
5
27
аха, да, дневник, на прокопиев медията, хрантутника на сорос
1.
конкурс за простотия
29.07.2018 08:47:53
14
38
Като гледам картинката на жени с дънки и бодита е ясно що за очевидец е някаква ланг.
Флагман, защо пълните с баластра сайта? Няма нищо истинско в статията. После ревете от джендъризми, а това е точно с такава основа.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Училището страда от най-големия дефицит – спазване на правила Училището страда от най-големия дефицит – спазване на правила Днес е все по-трудно за учителите и все по-лесно за учениците Готова ли е България за еврозоната - очерта се основен проблем Готова ли е България за еврозоната - очерта се основен проблем Инфлацията се оказва основната пречка пред влизането на България в еврозоната Двама тийнейджъри са с алкохолно отравяне след абитуриентски купон, единият е в кома Двама тийнейджъри са с алкохолно отравяне след абитуриентски купон, единият е в кома Не е ясно какво е състоянието им Шофьори са бесни на новата организация на движение край НДК, но промяна няма да има Шофьори са бесни на новата организация на движение край НДК, но промяна няма да има Поставянето на колчета и на друга маркировка в района на НДК продължи Тя не иска да чуе за партньора си от "Денсинг старс" Тя не иска да чуе за партньора си от "Денсинг старс" С Димитър дори стигнали до безкрайно критичен момент, когато русокоската вече била на косъм да си тръгне Той събра 800 гости за юбилея си, а сега разпродават имотите му в Бургас за милионни дългове Той събра 800 гости за юбилея си, а сега разпродават имотите му в Бургас за милионни дългове Разпродажбата на активите е предприета заради дългове за десетки милиони към НАП и банки на дружеството и други свързани фирми, които се ръководят от Димитър Бичев Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Валерия е категорична, че ѝ е било много трудно да се впише сред останалите участнички Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“ е сред най-добрите преподаватели от региона  Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Много е опасно изказването й, защото става въпрос за един чужд геополитически проект, коментира Любчо Нешков  Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Задигнали му джипа, обрали го в супермаркет...
Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори