×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безвредна ли е марихуаната?


27 Юли 2018, Събота, 01:40 ч.

Повече от 3 млн. души умират всяка година от алкохол, но никой досега не е умрял от употреба на марихуана


Според последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, приблизително 87,6 млн. възрастни между 15 и 64 години (26,3%) в Европейския съюз са пробвали канабис някога в живота си, пише Факти.бг.

17,2 млн. млади, между 15 и 34 години, хора (14,1%) са употребявали канабис през последната година.

В България малко над 10% от младите хора са употребявали канабис през последната година, пише lifestyle.bg. У нас се наблюдава и възходяща тенденция в разпространението на канабиса сред младите хора.

Мнението, че марихуаната е безвредна, е широко разпространено. Вероятно принос за това има и медийното внимание, което терминът "медицинска марихуана" получава. Ефектите на канабиса върху организма са обект на различни изследвания, а резултатите не са в полза на употребата му.

Според проучване на Изследователския институт по наркоманиите към Университета на Бъфало, САЩ, употребата на марихуана по време на бременност, особено комбинирана с тютюнопушене, води до раждане на бебе с ниско тегло и малък ръст, и може да предизвика поведенчески проблеми при детето. Установено е, че бебетата, родени с по-ниско тегло, са по-раздразнителни и по-трудно се успокояват. Този ефект на канабиса е по-силно изразен при момченцата.

Изследване на екип от Европейското общество по кардиология отчита, че хората, които употребяват марихуана, са подложени на почти 3,5 пъти по-висок риск от смърт, поради високо кръвно налягане.

Има индикации, че канабисът застрашава сърдечносъдовата система дори повече от тютюнопушенето. И това не е изненадващо, тъй като марихуаната стимулира симпатиковата нервна система, което води до повишени пулс, кръвно налягане и необходимост от кислород.

Тази година за първи път бяха установени и ефектите от пасивното пушене на канабис в комбинация с тютюнев дим върху здравето на децата. Тези деца попадат в спешното отделение и страдат от възпаления на средното ухо (отит или възпаление в областта на тъпанчето и слуховите костици) много по-често от останалите.

Редица проучвания показват, че честата употреба на марихуана, особено когато тя е започнала в по-ранна възраст, води до повишен риск от когнитивна дисфункция и психиатрични заболявания, включително депресия, биполярно разстройство и шизофрения.

Канадско изследване, публикувано в научното списание Journal of Child Psychology and Psychiatry, показва, че ежеседмичната или ежедневна употреба на канабис повишава риска от психотични преживявания при подрастващите с цели 159%. Под "психотични преживявания" се разбират отклонения в нормалните възприятия, странни идеи или усещането, че си преследван. Когато тези преживявания се повтарят често, това може да доведе до отключване на психиатрично заболяване.

Установено е, че употребата на марихуана уврежда системата в мозъка, свързана с усещането за възнаграждение и удоволствието от това. Единственият начин зависимият човек да изпита такова удоволствие се оказва поредният прием на наркотика.

И докато някои прочувания демонизират марихуаната, хиляди хора по света успешно лекуват с нея многобройни здравни проблеми, като болест на Крон, мигренно главоболие, хронична депресия, пост-травматично стресово разстройство, безсъние, деменция, епилептични гърчове, Паркинсон. Учени са открили, че тя подобрява неврогенезата в мозъка – растежа на нови нервни пътища, даже когато мозъкът е увреден от старост или травма.

През 1974г. дори е проведено изследване във Virginia Commonwealth University, което доказва, че канабиноидите от канабисовото растение намаляват туморите и убиват раковите клетки, като оставят здравите клетки непокътнати.

В щата Колорадо производството на медицинска марихуана е легално. Така се контролира продажбата, а производителите плащат високи данъци (този бизнес носи милиони долари приходи на държавата.)

Канабисът не е по-опасен от Алкохола?

Повече от 3 млн. души умират всяка година от алкохол, но никой досега не е умрял от употреба на марихуана и въпреки това алкохолът е легален, а канабисът – не.

В категории: Животът


4
Коментара
Стойте далеч от тези хора!
Стойте далеч от тези хора! 15/06/2024, Събота 21:20 0
Флагман.БГ Къпана питка от бабиния тефтер Къпана питка от бабиния тефтер 15/06/2024, Събота 20:20 0
4
Коментара по темата
4.
учител
29.07.2018 10:28:54
0
2
В България чиста марихуана не се продава. Аз съм учител в едно бургаско училище и постоянно наблюдавам учениците си. Някои от тях системно пушат "водорасли" и ефектите, особено премесени с фитнес добавките, никак не са добри. Читави момчета и момичета затъпяват от тези глупости, а родителите седят безучастни, макар че аз лично съм давал сведения.
3.
До 1-
29.07.2018 05:35:45
0
1
Да но в БГ чисто няма тя е примесена с толкова боклуци че не е верно че не се пристрастяват пристрастяват се много здраво че и сумати хора деца се самоубиха от халюцинации които предизвиква тая гадост
2.
Bai SHILE
28.07.2018 10:54:59
1
1
Marihuanata e vrag nomer 1 na chovechestvoto !! Neka piem ALKOHOL I LEKARSTVA !! PUSHETE CIGARI TE SA ZDRAVOSLOVNI !
1.
!!!
28.07.2018 10:16:01
3
4
Най-важното е пропуснато, а то е, че МАРИХУАНАТА НЕ Е НАРКОТИК, защото не предизвиква зависимост, както при алкохола и никотина!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бизнесмен загуби Ягуара си, седна да го кара надрусан с кокаин Бизнесмен загуби Ягуара си, седна да го кара надрусан с кокаин Общо с най-малко три коли е „забогатял“ автопаркът на бургаската полиция през последните няколко дни, предстои да бъдат пуснати на търг Автокъщи са на ръба на фалита след тежките градушки в последните дни, разпродават колите на безценица Автокъщи са на ръба на фалита след тежките градушки в последните дни, разпродават колите на безценица Най-тежка изглежда е ситуацията във великотърновското село Шереметя Д-р Ненков: Според политиците здравеопазването е добро, с едно обаждане те получават качествено обслужване Д-р Ненков: Според политиците здравеопазването е добро, с едно обаждане те получават качествено обслужване Негласуващите не наказват политическия език, а всички нас с това, че не заявяват своята позиция, смята той Тайната любов на Георги Парцалев, която го оставя опустошен Тайната любов на Георги Парцалев, която го оставя опустошен Георги Парцалев бил стеснителен, дискретен и сдържан човек, доста различен от образите си на екрана БСП призова Калоян Методиев да се откаже от депутатското място БСП призова Калоян Методиев да се откаже от депутатското място Това каза новоизбраният председател на парламентарната група Борислав Гуцанов Влакът Варна-Русе удари джип Влакът Варна-Русе удари джип 32-годишният водач от Ясеновец успял да излезе, преди влакът да връхлети БСП има нов лидер - бургазлия е БСП има нов лидер - бургазлия е Със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”, Националният съвет (НС) на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията От ОДМВР-Бургас с подробности за среднощната гонка, завършила с ранен полицай От ОДМВР-Бургас с подробности за среднощната гонка, завършила с ранен полицай Извършителят се издрива, но самоличността му е установена – 24-годишен криминално проявен софиянец Извънредно! Полицай под прикрите пострада тежко в Бургас след преследване на заподозрян Извънредно! Полицай под прикрите пострада тежко в Бургас след преследване на заподозрян Униформеният е командир на отделение в Пето РУ, ранен е тежко и е в болница „Славееви нощи“ за пореден път превърна Айтос в столица на фолклора (СНИМКИ/ВИДЕО) „Славееви нощи“ за пореден път превърна Айтос в столица на фолклора (СНИМКИ/ВИДЕО) Фестивалът е организира за 55-и път в парк „Славеева река“ и е второто най-значимо събитие за българския фолклор в страната
Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО По-късно двойката, която купила имота през 2020 г., узнала, че няколко от съседите й също имат подобни тунели под домовете си 60-годишният Брад Пит иска още деца 60-годишният Брад Пит иска още деца Въпреки нарастващия разрив с децата му от Анджелина Джоли „Г-7“ размаха пръст на Изток „Г-7“ размаха пръст на Изток „Великолепната седморка“ поиска с декларация примирие за Олимпиадата в Париж Голяма трагедия разтърси футбола! Внезапно почина 26-годишен талант Голяма трагедия разтърси футбола! Внезапно почина 26-годишен талант Отиде си вратарят на черногорския национален отбор „Ел Ниньо” приключи, ред е на „Ла Ниня” „Ел Ниньо” приключи, ред е на „Ла Ниня” През изминалата година бяха регистрирани рекордни температури Тази световноизвестна звезда е на ръба, животът й се превърна в ад Тази световноизвестна звезда е на ръба, животът й се превърна в ад Джей Ло се хваща за всяка възможност, която би й позволила да поправи отношенията си с любимия Какво ще променят крайнодесните от "Национален сбор" във Франция Какво ще променят крайнодесните от "Национален сбор" във Франция Социологическо проучване на “Харис” от понеделник сочи, че антимиграционният и евроскептичен “Национален сбор” ще стане най-голямата сила след изборите, но може да не получи достатъчно депутатски места за мнозинство Ориенталски лукс: Пентхаусът за $100 000 на нощ, в който отсяда Бионсе (СНИМКИ) Ориенталски лукс: Пентхаусът за $100 000 на нощ, в който отсяда Бионсе (СНИМКИ) Той се намира в хотелски комплекс с 90 басейна, СПА процедури със злато и целодневен сервиз на шампанско В Гърция било евтино... Прочетете това и преценете дали е така В Гърция било евтино... Прочетете това и преценете дали е така 4 евро струва топка сладолед Съдът на ЕС глоби Унгария с 200 млн. евро за неспазване на миграционните политики Съдът на ЕС глоби Унгария с 200 млн. евро за неспазване на миграционните политики Това е възмутително и неприемливо, отсече Виктор Орбан
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори