×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо нямаме автомобилостроене и къде се къса нишката


22 Юли 2018, Неделя, 15:24 ч.
Източник: Вестник Банкер

Не е възможно рентабилно автомобилно производство в обем под 200 000 бройки годишно
"България е член на Европейския съюз, НАТО и Световната търговска организация, валутата й е стабилна заради валутен борд, с един от най-ниските бюджетни дефицити и държавни дългове е в ЕС." Така започва представянето за потенциалните инвеститори на Automotive Cluster Bulgaria, който си е поставил за цел да привлече голям автомобилен концерн у нас.

През февруари тази година  беше взето решение с правителствена подкрепа той да организира низ от родшоута - срещи с най-големите световни производители на коли. Това е поредната надежда страната ни да навакса изоставането си в тази област - дори спрямо съседите. И най-вероятно ще се превърне в поредната приказка с разочароващ край. Защото в българската индустриална история досега четири пъти е стартирало производството на автомобили и четири пъти се е проваляло.

Първият опит е при социализма. През 1963-а се взема решение да се натоварят свободните мощности на военните заводи в Казанлък (сега "Арсенал") с автомобилно производство. Преговорите завършват през 1966-а и с постановление от 30 юли за контрагент е избрана френската компания "Рено". През есента на Пловдивския панаир са показани и първите сглобени у нас 10 коли "Рено 8". Те са гордо украсени с надписа Bulgarrenault".

През 1967-а производството е изнесено в Пловдив, а три години по-късно - през 1970-а, е закрито. Причините - липса на пазари, от една страна, а от друга - на капацитет и възможности. Държавата се оказва неспособна да произвежда възли и детайли - остават й само монтажът и боядисването.

Общо за тези години са сглобени под 4000 коли, което е крайно нерентабилно. Същевременно България се договаря със Съветския съюз за внос на започващите да се произвеждат там "Жигули" - първоначално на 15 000 с уговорката броят им да достигне 30 000, а впоследствие и 50 хиляди. Това е третата причина за развалянето на контракта с французите. И четвъртата - руснаците се съгласяват у нас да се монтира "Москвич", макар и в ограничени серии за вътрешния пазар. Така практически паралелно с "Рено"-то започва и сглобяването на руските автомобили в Ловеч, като първият от тях излиза от цеховете на 4 ноември 1966 година. Обемът е малък - по 15 000 возила годишно. И финалът, естествено, също е закономерен - субсидираното производство умира с началото на прехода и пазарните промени.

Третият опит за автомобилно производство беше на бизнесмена Атанас Тилев и неговата фирма "Дару кар". Той се бе договорил със закъсалата тогава английска компания "Роувър”, заводът беше разкрит във Варна и първите коли напуснаха конвейера през 1995-а. Но няма и година по-късно, след монтирането на само 2000 коли, и това начинание се провали с гръм и трясък.

Последният опит беше на Гриша Ганчев съвместно с най-голямата китайска компания в този бранш - Great Wall. През 2012-а лентата на предприятието беше прерязана от Бойко Борисов, само че пет години по-късно то затвори врати. 

Основният проблем при поредицата от провали не се корени в уменията или неуменията на българския мениджмънт. Той е в нагласите ни да се направи нещо по "на дребно", но специалистите знаят, че не е възможно рентабилно автомобилно производство в обем под 200 000 бройки годишно. Създаването на такъв капацитет обаче изисква не десетки милиони вложени евро, а инвестиция от няколко милиарда долара или евро.

В Румъния само до края на 2015-а за тяхната "Дачия" бяха изразходвани над 4 млрд. евро, а в следващите няколко години бяха вложени като преки инвестиции от чужбина още 3 милиарда. Общата сума е някъде около 10 млрд., за да се утвърди съседката ни като световен производител. Дори в една Сърбия за тяхната "Застава" и нейните наследници досега са вложени като капитал над 1.6 млрд. евро.

Такъв мащаб не е по възможностите дори на цялата ни държава, а и пазарът ни е крайно ограничен по своите мащаби заради ниската покупателна способност. Всъщност и при висока той няма достатъчно капацитет поради демографски причини. Затова перспективата е износ, само че той е свързан с налагане на марка, маркетинг и разходите нарастват главоломно.

Говорим за политика, която трябва да е ориентирана десетилетия напред. Но такава у нас няма и затова пропуснахме няколко златни възможности. Например "Хюндай" опипа по времето на царското управление почвата у нас за бъдещия си европейски завод, но набързо се отказа заради корупционните практики и лошите условия, които предложиха на фирмата. През октомври миналата година и вторият й опит завърши неуспешно. "Пожелавам си да дойда тук отново догодина, за първа копка на завода на "Хюндай"", заяви тогава на срещата си с Бойко Борисов гостуващият у нас премиер на Република Корея Ли Нак-Йон.

"Избягалият" навремето от нашата страна завод е базиран в Ношовице, Чехия, и бълва по 300 000 автомобила годишно, които се реализират предимно в Западна Европа. Вероятно пожеланието на корейския министър-председател няма да се сбъдне, макар че в Южна Корея е голямата ни надежда. Няма да се осъществи, защото предстои разширяване на онзи - чешкия завод, до капацитет от 600 000 коли годишно с перспектива до 1 млн., и при това положение за южнокорейците ще отпадне необходимостта от евентуален нов пристан за тяхното европейско производство.

Неотдавна и най-големият производител на автомобилни части - канадският концерн Magna International, се отказа от България. "Водим разговори, но това е нормална част от бизнес всекидневието", каза преди време говорителят му Рей Хусетович. В крайна сметка разговорите приключиха с откриването на завод в Словения, а за нас остана "бонбонче" - малко цехче за резервни части в индустриалната зона край Пловдив.

Надали и Automotive Сluster Bulgaria ще може да промени ситуацията. Идеята с клъстера е похвална - този подход има далеч по-големи възможности, но въпреки това изглежда обречена. За един чуждестранен предприемач в нашата държава не е толкова съществено на каква международна организация сме член или не сме. А прекалено стабилната ни валута  дори може да му изглежда като недостатък, понеже няма да може да печели от т. нар. инфлационна ставка на фиксирания спрямо еврото лев, което ще поевтинява производството му у нас. Не вършат много работа май и хвалбите с един от най-ниските корпоративни данъци, с изгодния режим за инвестициите и с учудващо ниските разходи за труд.

Представянето на Automotive Cluster Bulgaria е недоизпипано. Международните концерни имат друга матрица за сравняване на плюсове и минуси при вземане на решения за базиране на производствата си. Например за политическата ситуация максималният брой точки при решения за инвестиция се дават за утвърдена демокрация, а ние не сме такива. За силов, но стабилен режим (диктатура) е запазено второто място. А при нашите пъстрошарени коалиции...

Колкото до евтинията на труда, в епохата на безкрайно дългите конвейери това може и да е било предимство, но не и днес в епохата на компютрите и техническите съоръжения и агрегати с интелект. Годишното производство на 1 млн. броя автомобилни двигатели изисква не повече от 240-340 души персонал - висококвалифициран, по правило инженери и програмисти. Заваряването на рамите на колите е роботизирано, редица операции от монтажа са автоматизирани... В днешните времена няколкостотин хиляди автомобила се произвеждат с не повече от 5000 работници. Но квалифицирана и дисциплинирана работна ръка в България няма и това вече прекрасно го знаят чуждестранните инвеститори. Къде са и съпътстващите производства? Един автомобил се състои от около 4000 части. Възможността някои от тях да се правят наблизо - да речем, от дръжки за врати до електродвигатели, стартери, различни отливки и пластмасови детайли, спестява много средства. От много съществено значение за този отрасъл е и мащабната черна металургия, каквото у нас вече липсва.

Според специалистите перспективата остава единствено в специализацията в изделия с нетолкова висока принадена стойност, но в относително масови серии като кабели, автомобилни фарове и др. Тази, изглежда, ще е и автомобилната перспектива на страната въпреки амбициите на клъстера. Износът на такива детайли вече е 4% от общия български експорт (1.3 млрд. годишно), като се осъществяват и десетина нови инвестиционни проекти за 300 млн. лева.

"ДА! На Българското автомобилостроене" беше надсловът на проведената на 12 юли национална среща-дискусия. Докато обаче оптимизмът чертае перспективите, експертите се питат кой и откъде ще намери изискваните за тях 45 000 нови работници? Усещането е, че и тази сфера стига пределите на своите български възможности, както се случи с програмната индустрия и колцентровете. Ето защо надали големите автомобилни концерни биха рискували да изберат България. По-скоро би го направила относително млада компания, пробиваща на световните пазари и търсеща своята европейска площадка като изходна позиция на Стария континент.

Освен това "ДА”-то на българското автомобилостроене изисква и поне десетилетие усилена работа за подготовката му (на румънците им отне над две десетилетия). Изисква приемането на специална национална програма, включиткелно  и за съпътстващи производства. Изисква целева изпреварваща подготовка на технически кадри. Изисква поне начало на реиндустриализация на държавата в основната област като машиностроенето. Изисква приемственост в политиките на редуващите се различни правителства...

А засега от това и помен няма.

Източник: Вестник Банкер

В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
4
Коментара по темата
4.
GCHQ Chetelham
22.07.2018 13:26:24
0
2
Нишо че в Индиа ТАТА са направили автомобил които се задвижва от КОМПРЕСОР сьс СГЬСТЕН ВЬЗДУХ Бьдещето е на ЕЛЕКТРО АВТОМОБИЛИТЕ ,но там има промблем ИОНО-ЛИТИЕВИ батерии се правят от Потасиева сол суровина скоято разполагасамо БОЛИВИЯ чиито преазидент УгоЧавес е ПРОДАЛ всичко на КИТАИСКОТО ПРАВИЕЛТВО и китаиски фирми
3.
полуидиот
22.07.2018 13:25:16
0
2
Нашата работа мяза на оня свинар дето си купил мляко и докато се чуди на сирене ли да го направи или на кисело мляко,то се вкиснало и накрая го изяли свинете.
Няма твърда държавна политика не само за автомобилостроенето ами и във всеки един отрасъл на промишлеността. Всяко правителство от зората на демокрацията (тая дума все повече се изпразва от съдържание)дърпа в посока на нейните си кръгове осигуряващи му финансиране.В крайна сметка след всеки един мандат всичко започва отначало.
...и то така вече 30години.
2.
НАЙ ВАЖНОТО!!!!!!!!!
22.07.2018 12:53:42
0
0
НИЕ СМЕ НИЩОЖЕН ПАЗАР ПРИ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА НОВИ АВТОМОБИЛИ."""НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ""""ВСЕКИ КОЙТО ПРОБУТВА ТЕМАТА клъстари е измамник ЖЕЛАЕЩ ДА ДОКОПА ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА А ДЪРЖАВНИЯ ЧИНОВНИК ГИ ДАВА С ОХОТА //ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧИ ПАЙ////ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА ТЕЗИ ПРОГРАМИ ГЛАСУВАНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!""С ЧУЖДА ПИТА МАЙЧИН ПОМЕН""""!!!!!!!!!!!!!
1.
НАЙ ВАЖНОТО!!!!!!!!!
22.07.2018 12:53:42
0
2
НИЕ СМЕ НИЩОЖЕН ПАЗАР ПРИ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА НОВИ АВТОМОБИЛИ."""НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ""""ВСЕКИ КОЙТО ПРОБУТВА ТЕМАТА клъстари е измамник ЖЕЛАЕЩ ДА ДОКОПА ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА А ДЪРЖАВНИЯ ЧИНОВНИК ГИ ДАВА С ОХОТА //ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧИ ПАЙ////ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА ТЕЗИ ПРОГРАМИ ГЛАСУВАНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!""С ЧУЖДА ПИТА МАЙЧИН ПОМЕН""""!!!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори