×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Денят, в който Хитлер трябваше да бъде убит


Денят, в който Хитлер трябваше да бъде убит
Ключови думи: заговор, убийство, хитлер
20 Юли 2018, Петък, 19:47 ч.
Източник: vesti.bg

На този ден преди 74 години офицери от Вермахта правят опит да го ликвидират, но Хитлер оцелява


Покушението срещу Адолф Хитлер, извършено на 20 юли 1944 година, е най-значимият опит за преврат по време на нацистката диктатура.

Организаторите на атентата са от високопоставените офицери от Вермахта. Висш офицер е и Клаус фон Щауфенберг, който поставя взривното устройство в главната квартира на Хитлер.

При експлозията Хитлер е ранен, но оцелява.

Заговорът се проваля, а Щауфенберг е заловен и екзекутиран още на следващия ден. По-късно са убити и всички останали участници в опита за ликвидирането на Хитлер.

Те са обявени за държавни предатели, изменили на офицерската клетва за вярност към Хитлер. Дори и след края на Втората световна война голяма част от германците продължават да ги смятат за изменници.

Първият президент на Федералната република Теодор Хойс е на съвсем друго мнение.

През 1954 г., в реч по повод 10-годишнината от атентата, той се опитва да разбуди германците, че съпротивата срещу Хитлер е не предателство, а заслуга.

“Речта на Теодор Хойс предизвиква обрат в нагласите на германците по този въпрос”, казва Рюдигер фон Фос в интервю за "Дойче Веле".

Неговият баща е бил участник в заговора срещу Хитлер, а самият той е юрист, посветил живота си на една задача - да поддържа буден спомена за германската съпротива срещу Хитлер. Издал е книга с речи, държани в Германия по повод чествания на годишнини от атентата.

“Когато човек чете тези речи, получава цялостна представа за дебата около духовната и политическата същност на съпротивата, а и вижда как в съзнанието на германците значението на датата 20 юли 1944 постепенно се променя”, отбелязва Фос.

Основната заслуга за това е именно на президента Теодор Хойс - и на неговите решителни думи, благодарение на които атентатът срещу Хитлер постепенно бива осъзнат като бунт на съвестта.

"Теодор Хойс беше първият, който заговори за провала на политическите елити в Германия", посочва Рюдигер фон Фос.

Убийството на тиранина е морален дълг, заявява през 1958 година и социалдемократът Карло Шмит. Негови са и тези паметни думи:

"Когато няма друг път за измъкване от злото, морална повеля е да бъде убит онзи, опитал се да тласне към безчовечност цял един народ".

Много години минават, преди заслугите на участниците в съпротивата да заемат подобаващо място в колективната памет.

За това допринасят оратори като писателя Карл Цукмайер, който през 1969 година казва следното за Щауфенберг и неговите съмишленици:

“Тези мъже осъзнаваха, че шансът им да успеят е нищожен, но че въпреки това са длъжни да го сторят. И те рискуваха - с надеждата, че дори и да се провали, делото им ще бъде мощен сигнал за утрешния ден”.

Днес някогашните "предатели" са герои, пише "Дойче веле".

"Само че в училище все още се научава твърде малко за германската съпротива", казва Рюдигер фон Фос и добавя: "Липсата на достатъчно гражданска смелост винаги вреди на демокрацията". Или както казва Теодор Хойс през 1954 година: "Още не сме изпълнили дълга си".

Шест години след края на Втората световна война, през лятото на 1951, демоскопският институт "Аленсбах" прави анкета.

Въпросът, отправен към германците, е какво мислят за събитията от 20 юли 1944 година.

Едва една трета от участниците в допитването изразяват положително мнение за организаторите на неуспешния опит за сваляне на Хитлер от власт. Още шест години по-късно германците продължават да мислят по същия начин - повечето от тях се противопоставят на решението едно училище да бъде кръстено на името на главния организатор на атентата - Клаус фон Щауфенберг.

Така и сега с Меркел, която като Хитлер е на път да унищожи Германия - но не с бомби и автомати, а чрез етнически геноцид над собствения си народ, все още се радва на почит и подкрепа. След години, когато коренното населени стане малцинство в Германия, ще се види съдбовната грешка, допусната от нея. Но ще бъде късно. След Хитлер Германия успя да се съвземе, но след Меркел вероятно няма да може.

В категории: Крими , Политика


7
Коментара
Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
7
Коментара по темата
7.
Григоров
21.07.2018 12:08:28
0
1
Модераторите, ако ви има, трийте постове не свързани с настояща статия. Омръзна ми от тоя да го чета под всяка публикация
6.
ВАНЯ ПЕТРОВА
21.07.2018 09:57:12
0
2
Престанете с този гр. Айтос, кервана си върви , кучето си лае. И да пишеш и да не пишеш винаги си прекаран.
5.
5
21.07.2018 08:57:13
1
1
---- Прикрепено писмо (667/16) ----

Подател: milen petrov <[email protected]>
До: [email protected]
Относно: 667/16
Дата: 20.07.2018 10:31

Уважаема ,г-жо Главен инспектор на ИВСС
Предполагам,че прокурор Милена Стойчева ГЕНЧЕВА от РП-Айтос ....НАРОЧНО или по-точно УМИШЛЕНО допуска грешки и нередности в хода на педварителната проверка по пр.пр Вх.№ 667/16 от 16.06.2016г по описа на РП-Айтос ....с една единствена крайна цел ,а именно ТЪЩАТА на сержант Янко ТОДОРОВ от РПУ-Айтос към МВР да може да ПОЛЗВА И ВЛАДЕЕ придобитият от Сийка Вълкова Танева НЕЗАКОННО ,чужд наследствен имот ,но придобит с помоща на ОТКРАДНАТА ЛИЧНА КАРТА от РПУ-Айтос ,която е била предоставена за УНИЩОЖЕНИЕ на 15.05.2010г
Също така прокурор Милена Стойчева Генчева ,беше СЕЗИРАНА да установи с пр.667/16 следното цитирам " МОЛЯ ПРОКУРАТУРАТА ДА УСТАНОВИ КАКВО НАСЛЕДЯВА Г-ЖА ТАНЕВА В с.ЧЕРНА МОГИЛА И ОТ КОГО? КАКВО Е ПРИТЕЖАВАЛ СЪПРУГАТ И ТОДОР КОСТАДИНОВ ТОДОРОВ ПРЕЗ 2010г В с.ЧЕРНА МОГИЛА И ЗАЩО ОТ СПРАВКА ОТ СЛУЖБАТА ПО ВПИСВАНИЯТА НА ИМЕТО НА ЦВЕТАНКА КОСТАДИНОВА ТОДОРОВА СЕ ВИЖДА ,ЧЕ СИЙКА ВЪЛКОВА ТАНЕВА Е СОБСТВЕНИК НА 1/3 НА ЦЕЛИЯ ИМОТ И ОТ КЪЩАТА В СЕЛО ЧЕРНА МОГИЛА,А ЦВЕТАНКА ТОДОРОВА И ВЕЛИЧКА ТОДОРОВА ИМАТ ПО 1/6 ЗА ВСЯКА. КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА .
СИЙКА ВЪЛКОВА ТАНЕВА НЕ Е НАСЛЕДНИЧКА .....как се прави доброволна делба без удостоверение за търпимост и с влязла съдебна делба за имота?.....моля да ми бъде отговорено как е отразена тази промяна в скицата на имота през 1986г от ОбНС гр.Айтос без да са запознати с решението на съда. От кого Гина АТАНАСОВА купува 51 кв.м. от двора .От заповед на Министерския съвет на скицата се вижда ,че от 14.02.1986г кварталът е вече с №113,а не №121. Защо в разрешителното за строеж с Вх.№9 от 14.05.1986г липсват другите двама съсобственици ,а именно баба ми -Петра Цвяткова Костадинова и дядо ми - Костадин Тодоров Костадинов и ВАЛИДНО ЛИ Е разрешителното за строеж към днешна дата,тоест 30 г. по-къстно. Може ли да бъде документ за собственост при положение,че Тодор Костадинов Тодоров не е имал сключен граждански брак със Сийка Вълкова Танева и тя не е негова наследничка ......Как се строи с разрешително за строеж което е фалшиво и е на името на мъртвец.....ЗАКОННО ЛИ Е ТОВА ? Защо Сийка Вълкова ТАНЕВА твърди ,че е придобила етаж от къщите като СИО, при положение ,че когато строежът се строеше ,Сийка Вълкова Танева имаше сключен граждански брак от 1988г с Таню Танев.....как ставаш собственик на неща на човек който не е бил жив да построи или купи ....и от наследодател на когото Сийка Вълкова Танева не е наследник дори и по заместване......моля прокуратурата да установи валидни ли са тези строителни документи и на кого е била тази /тези две огромни къщи в Айтос и с.Черна могила ,които са били придобити НЕЗАКОННО от тъщата на служителя от МВР Янко Тодоров от РПУ-Айтос
Моля да бъде извършена проверка на лицето Тодор Костадинов Тодоров починал на 30.05.1987г ,какви недвижими имоти е имал вписани в СВ към АВ на РС-Айтос и съответно как и с кого /коя друг/друга ги е придобил до 29.07.2010г и ЗАКОННО ли е придобитото чрез заблуда и измама недвижимо имущество от ОПГ - Сийка Вълкова Танева и децата и.Трябва ли да замълчим и да се прикриват имотните измами с наследствени имоти на Сийка Вълкова Танева само защото зет и е служител от МВР ,сержант Янко Тодоров от РПУ-Айтос -
4.
Заслужавате си съдбата,клозетници!
20.07.2018 23:19:17
1
2
Измет,не коментирайте хора много над вас.Вие сте по-долни от барабонките по руските задници които лижете!
3.
пророка
20.07.2018 18:12:44
2
6
И България ще се оправи след една оставка .
2.
Гост
20.07.2018 18:06:27
4
8
Жалко,че не са успели.Войната е можело да свърши,още през 1944г.
Без толкова много излишни жертви.
На един болен социопат!!!
1.
мариета
20.07.2018 17:16:06
0
12
хората са се борили а тук се пази и възхвалява тиквата , свинята и поган.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Тя обяви, че лидерът на ГЕРБ и Пеевски и добави, че след изборите нямало да управляват с него, но с партията на Борисов можело, ако поемат ангажимент за реформи Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Не става ясно нито къде се е случило то, нито с кого, но подозренията, естествено, падат върху настоящата й половинка Стефан
Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори