×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутатите удариха цигарите и бирата! IQOS и наливното пиво поскъпват


Депутатите удариха цигарите и бирата! IQOS и наливното пиво поскъпват
БСП обвини ГЕРБ в гражданско неподчинение към премиера, а Менда Стоянова избухна: Вие сте рекламна агенция на IQOS
17 Юли 2018, Сряда, 02:57 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив

Очаква се новите цигари IQOS да поскъпнат с най-малко 60 ст.

Парламентът реши: Новите бездимни цигари IQOS ще се облагат с акциз, а наливната бира вече ще е с бандерол.

Размерът на акциза за една кутия от новия тютюнев продукт ще е 40% от акциза на конвенционалните цигари, но това ще се промени между първо и второ четене на Закона за акцизите. А днес парламентът прие нагреваемите тютюневи изделия да се облагат с акциз, равен на този на цигарите.

Това предложение ще бъде променено заради протеста на браншовите организации, които са изпратили становища против изравняването на двата акциза.

В момента акцизът за кутия електронни цигари е 0,93 лв. А ако акцизът се изравни с този на цигарите, ще бъде 3, 54 лв. за кутия. Това означава, че крайната цена на една кутия ще се увеличи до над 6 лева, при 5.50 лв. в момента.

Промяната в акциза за електронните цигари ще влезе в сила от 1 октомври 2018 година.

Депутатите приеха и промяна, която засяга наливната бира, която е в опаковки над 5 литра. Тя ще има вече бандерол, а това ще влезе в сила от началото на следващата година.

„За” вдигане на акциза на бездимните цигари гласуваха 101 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, а против 63 – от БСП и ДПС.

От БСП изтъкнаха мотивите си против новирте акцизи няколко пъти. Първо в лицето на депутата Румен Гечев. Той попита от трибуната как ще се приема закон, който влиза в сила от 1 октомври и няма направена оценка на въздействие, което е тотално нарушение на законодателството.
„Няма разчети – какви ще са приходите и разходната част на бюджета. Няма и анализ как влияе върху здравето вдигането на този акциз”, каза Гечев. Той даде пример, че при нормалните цигари изгарянето на тютюна ставало при 900 градуса и имало катран , а при бездимните - изгарянето ставало при 300 градуса.  „Изгарянето на тютюна е по-опасно, следователно бездимните цигари са по-малко вредни”, каза Гечев.
Той даде пример със САЩ и Великобритания, които работели за по-бърз преход от традиционните към бездимните цигари.
„На 4 юли премиерът каза да се изтегли законът, а да видя как ще гласувате сега, приятен ден”, удари той по ГЕРБ, които са вносители на закона.

От ГЕРБ отвърнаха с невероятна информация. Депутатът Александър Иванов не стана ясно откъде е прочел, че според нови изследвания новите бездимни цигари имали много повече токсични химикали, а пластмасовият им филтър отделял цианид и формаладехид в черния дроб.
Накрая той завърши: „Пуша такива цигари, но не мога да кажа, че са безвредни”.

„Искате да опростите 50 млн. лв. на един олигарх”, не се отказа Румен Гечев от БСП, визирайки депутатът Делян Пеевски, който все още се свързва с Булгартабак. „Ние ще гласуваме, както препоръчва и премиерът Бойко Борисов, който иска оттегляне на закона”, каза в заключение той.

„Някакво гражданско неподчинение в ГЕРБ ли има, какво става тука”, каза и Георги Гьоков от БСП.

Вносителят на проекта Менда Стоянова, която е председател на бюджетната комисия, изтъкна: „Аз съм непушач, освен това съм известен лобист, но няма да бъда рекламен агент на нагреваемите цигари. Няма да се спирам на здравния аспект на проблема. За догодина дупката от нагерваемите изделия ще е огромна.
„Аз мога да кажа, че вие сте лобистите, всичките ви изказвания са все едно работите като пиар на тези цигари, в рекламната агенция на тези цигари в България. По-голяма полза и пиар за тези производители не виждам”, каза Стоянова.

ДПС извади законодателни доводи. Йордан Цонев каза, че групата няма да подкрепи законопроекта по две причини – няма как в средата на годинатада бъде направена сметка как се събира този данък, както и че според законодателството промяна в данъчните ставки се прави от началото на следващата година, и втората – не е доказано дали тези цигари са безвредни.
„Не е сега мястото и времето, дебатът трябва да продължи когато влязат данъчните закони, истината е, че ще има загуби за бюджета. Всяка купена кутия означава една кутия по малко от другите цигари, а продуктът ще печели пазарна ниша. Да помислим за това, но когато му е времето”, каза Цонев.

В края на дебата стана дума и за бирата. Драгомир Стойнев от БСП обяви от трибуната: „От ГЕРБ искат да вдигнат данъка и на наливната бира, защо посягате на хората”, каза той.

В категории: Политика


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 4
12
Коментара по темата
12.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
18.07.2018 17:28:20
1
3
Подпомагаме малкият и среден бизнес......
11.
Баси и сте апологетите на ГРОБ
18.07.2018 16:00:11
2
1
Бе това е Филип Морис. Нали ще ни смажат ако поискат, а Прасчо дори няма да го намерят. Ай, озапете се най-сетне.
10.
Явно леко се оправяме!
18.07.2018 15:26:58
2
1
Това е причината Чумата да иска да ни дооправи! Има някакви пари а тя е мераклийка, за парата може цяла България да ликвидира, както Луканов и Виденов! Много е долна и лакома Лъжливата Нинова!Дано да се отърват от нея на конгреса, че е отровна зараза!
9.
do 1
18.07.2018 14:59:25
3
1
Nomer 8 go e napisal koga.
8.
ДО ММ от Аз от Бургас.
18.07.2018 14:55:52
1
4
Много си прав. Това е начина, но...Има едно голямо НО. Никой не иска да повишава качеството на живот в България. Знаеш защо. Повишения жизнен стандарт ще доведе след себе си повишен интерес към култура и себереализация, по-правилна самооценка на възможност и перспективи, повишаване на критериите, по които сънародниците ни ще избират управляващите и политическата среда, в която да живеят...Е, точно това не искат нашите управляващи. Не искат, защото осъзнават посредствеността си и знаят, че умен, обединен и щастлив народ няма да ги остави и секунда по постове и министерства. Това е самата и единствена истина. Пари се отпускат точно толкова, колкото да си платим данъците, задълженията, таксите, колкото да си купим отровите от доверените им магазини с немско звучене и толкова. Колкото и грозно да звучи, толкова е и истина фактът, че същите тези управници днес живеят в комфорт, а мъките, недоимъка и липса на перспективи в сънародниците ни ги радва и ги кара да се чувстват, не само като феодали, ами и като собственици на . Какво не се управлява от тях, че да има контрол върху стоки и услуги ? Горива, лекарства, алкохол, цигари, хранителни продукти...Зад всяка една промишленост и стока стоят хора във властта с коректив и цел обикновения човечец да живее трудно с единствената цел да им плаща масрафите и луксовете и да мре в мъки за назидание и страх у живите. Точно тази "политика" роди в българина известната фраза " абе, майната му на всичко, да сме живи и здрави". Тази приказка е вярна и е възприета от нас, като единствена цел и смисъл на живота ни. Оставям на вас разсъждението, защо и как във фолкора ни се роди тази мисъл, която ВЕЧЕ се използва вместо довиждане. Та така ММ, много си прав, че само по този начин може да се повиши качеството на живот, но нацията ни е орисана да страда, а в последно време си мисля, че се "работи" за нейното заличаване и изчезване чрез тотални управленски действия насочени само в тази насока. Логиката на събитията и "решенията" на посредствените ни и най-вероятно "закупени" за нечия цел политици ме насочват единствено и само натам. Жал ми е за младите, жал ми е за нацията ни, но не бива да затваряме очите си пред явните неща, защото ще си загинем, като козичките на баба Дора и овцете в село Шарково.
7.
ММ
18.07.2018 13:48:59
3
10
Най-доброто решение, което някога съм чувала. Това ще ни оправи държавата. Браво! Само така, най-важните решение за държавата ни са шума от дискотеките в Сл.бряг, акциза на тези електронни цигари и бирата. Само тези три неща ни останаха да оправим в държава и всичко ще е точно.
6.
ММ
18.07.2018 13:45:37
1
9
Мили депутати, по проста логика държавата ще забогатее с едно лесно решение- вдигане на заплатите, и не става въпрос за 50 лева повече, а става въпрос средно човек да вади по 1 750 лева. Хората ще имат повече пари, следователно ще харчат повече, защото ще можат да си го позволят. Така ще ходят по културни мероприятия, театри, опери и т.н. и ще влизат пари за култура, няма да е нужно хората на изкуството да се молят за повече пари. Хората ще харчат повече пари за почивки, тоест ще стимулират туризма в България. А пък да не говорим, че ще може така и хората да стимулират земеделието и животновъдството в нашата страна, като си купуват наши качествени продукти. А вие мили депутата сте ми седнали да се мислите за някакви неадекватни неща като акциите на Валери Симеонов в Сл. бряг или вдигането на цени на някакви електронни цигари.
5.
Metin Haki
18.07.2018 13:40:59
1
1
Ahh Alie Ali veche nqma ta cherpq Heineken samo Ariana hahah
4.
Както казваше Луканов:Когато в България е добре БС
18.07.2018 12:16:59
16
4
Не ги интересува другарите логиката и истината, в момента тече поредното активно мероприятие на БСП по сценарий на ДС! Схеми познати от години, много елементарно копиране Чернобилския сценарий на ЦК на БКП -РАДИАЦИЯ от Чернобил няма, Съветската радиация е най-хуманна, пийте йод за профилактика! Наличието на Мая Костинбродска е показателен! Очаква се Бареков и Слави Трифонов за да завършат картинката! Сценаристите са същите, актьорите също, репликите дори не са нови! Искаме, искаме, искаме цялата власт без ИЗБОРИ! Искаме служебна победа на БСП ! Искаме пак да фалираме България!И Босия формулира исканията на Корнела: Програмен Парламент, Програмно,Служебно Правителство, Президентска власт, остава само Военно положение да искат БСП измекярите!
3.
Сефте
18.07.2018 11:32:21
3
25
Оха, ще налеят парички в държавната хазна, за да може прасьо да ги източи с държавните поръчки.
Така с един куршум 2 заека, хем се задушава конкуренцията на "Булгартабак", хем легално се събират парички за крадене от мутрите на герб и дпс.
2.
1
18.07.2018 11:26:53
3
23
ГЕРБ празни хазната, а българския народ я пълни.
Бреей Бойко, бащичко!!! Тато щеше да е горд
1.
ее
18.07.2018 11:21:46
3
28
а заплатите кога бе гниди мръсни!!??!?!??!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
33-годишна родилка почина, бебето й също е мъртво 33-годишна родилка почина, бебето й също е мъртво Събран е спешен екип и е взето решение за абдоминално родоразрешение по витални индикации чрез секцио – установява се мъртъв плод БФС приключи с Цър-пър от "Ергенът", изгониха я, защото не върши никаква работа БФС приключи с Цър-пър от "Ергенът", изгониха я, защото не върши никаква работа Тя е била секретарка на Борислав Попов ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори