×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Промените в Закона за висшето образование: Стъпка към феодализъм или невероятна възможност за реформи?


Промените в Закона за висшето образование: Стъпка към феодализъм или невероятна възможност за реформи?
Заседанието на Съвета на ректорите, провело се в БСУ вчера, е историческо, анонсираха се сериозни промени. На снимката са ректорите на водещите български ВУЗ-ове и министърът на образованието Красимир Вълчев
14 Юли 2018, Събота, 11:19 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Оценката за развитието на висшето образование през последните 25 години е лоша, сега трябва да се реформира това, което създадено в последния четвърт век, каза просветният министър Красимир Вълчев


Ректорите поискаха оперативна самостоятелност и повече права за сметка на колективните органи. Това се случи на последното за учебната година заседание на Съвета на ректорите, което се проведе в Бургаския свободен университет (БСУ).

Флагман.бг още снощи писа за революционните предложения, които ще бъде дописани към промените в Закона за висшето образование (ВИЖТЕ ТУК).

Според инициаторите това ще позволи на ректорите да предприемат необходимите реформи, които да променят висшето образование. В настоящия момент е практически невъзможно, защото ръководителите на ВУЗ-овете реално се превръщат в изпълнители на волята на колективните органи – Академичните съвети. 

Ако законът с предложените промени бъде приет, ректорите ще се избират от Академичните съвети, но ще подписват договори за управление с министъра на образованието, пред когото ще се отчитат.

Решенията за стратегическо развитие ще бъдат консултирани и на регионално ниво.

Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи пред журналисти в Бургас следния пример: „В Пловдив не е необходимо и трите висши учебни заведения да откриват направление „Икономика” и „Туризъм”, защото в момента имаме този случай, а да се съгласуват стратегическите решения”.

Красимир Вълчев подчерта, че регламентираният в момента модел на управление пречи на стратегическото управление, на оптимизирането на ВУЗ-овете и на приемането на непопулярни мерки.

„Ректорите не правят промени, защото срещат сериозен отпор от управляващите органи – Академичните съвети, а необходимостта от промени е осъзната и от самите тях”, каза министърът на образованието.

Красимир Вълчев изрази пълната си подкрепа към това предложение. Той препоръча на ВУЗ-овете да чуват по-често гласа на външните специалисти – работодателски организации, местен бизнес и Община. За последното посочи, че Бургас е добрият пример. Припомняме, че по идея на администрацията и двата ВУЗ-а в Бургас започнаха ИТ обучение на студенти.

По думите на Красимир Вълчев оценката за развитието на висшето образование в последните 25 години е „лоша и незадоволителна”, защото сега трябвало да се оптимизира това, което е създадено в последния четвърт век.

„ВУЗ-овете си имат самостоятелно управление, министерството до този момент е било дезангажирано, почти всичко, което е било предложено от висшите училища, е гласувано, нямало е селекция и днес изпадаме в ситуация, в която много висши училища да обучават в едно направление без да имаме необходимост от толкова специалисти”, допълни Вълчев.

Проф.Стати Статев, ректор на УНСС, настоя да се намалят правомощията на колективните органи и да се увеличат тези на ректорите. „Свидетели сме на ситуации, в които Академичният съвет задължава ректорите да направят нещо и после ректорът отнася глоба”, разкри проф.Стати Статев.  По думите му с повечето права за ректорите щял да се отстоява държавният интерес и в по-малка степен ректорите да се съобразяват с „частни или личности и други институционални характеристики”. 

Колегата му от СУ „Св. Климент Охридски” д-р Запрян Козлуджов даде и друг пример: Ако сега дадена катедра, която не е толкова необходима колкото преди 20-ина години, трябва да бъде закрита, то това не може да стане, ако самата катедра не поиска.

На пръв поглед идеята не е лишена от смисъл, защото ще даде възможност за по-сериозни промени и прокарването на визионерски политики от всеки ректор, но добрите намерения дават сериозна власт на ръководителите на висшите учебни заведения, които могат да се превърнат във феодали на даден ВУЗ и по никакъв начин да не може да им се противодейства. Мнозина се опасяват от тази възможност, най-вече заради публично известните практики на кариерно развитие и лобиране във ВУЗ-ове.

На вчерашното заседание на Съвет на ректорите за учебната са обсъждани две основни групи проблеми, свързани с функционирането на системата за висшето образование и кадровото израстване, казаха участниците във форума.

Обсъждан е начинът за развитие на академичния състав, утвърден с нов закон, който завишава критериите  за придобиване на научни степени. На детайлен дебат са подложени и предстоящите промени в Закона за висшето образование.

„Промените, които отправихме като жест към работодателите, са изтъкнати професионалисти да участват активно в обучението и да водят самостоятелни лекционни курсове. До 10 % от учебния хорариум в образователна степен „Бакалавър”, което е около 4 академични курса и до 20 % при „Магистър” да бъдат водени от специалисти, които ще се избират, както е постановено по закон – предложение на катедрата, избор от факултетния съвет и утвърждаване от ректора. Другата промяна е свързана с участието на работодателите в държавните изпитни комисии и за защита на магистърски тези”, обясни проф.Стати Статев, ректор на УНСС.

Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че системата на висшето образование е изправена пред поредица стратегически предизвикателства. „Намираме се в ситуация, която е свързана с глобализация на висшето образование, мащабна дигитална трансформация, която ще засегне всички сектори и демографските проблеми”, каза Красимир Вълчев.



12
Коментара по темата
12.
истината 2
14.07.2018 21:58:33
0
1
„Ректорите не правят промени, защото срещат сериозен отпор от управляващите органи – Академичните съвети"
То в хти-то академичният съвет е избиран по предварителен списък и дава сериозен отпор със свалени гащи хванат за палците.
11.
вешис
14.07.2018 21:07:19
0
9
Трябва да се анулират всички дипломи за висше птез последните 20години и се закрият всички университети защото издавТ фалшиви дипломи защото застрашават националната сигурност
10.
дебил 80%
14.07.2018 21:00:17
0
8
Ние можеме да ядем и лай......на но трябва така да гласуваме че Герб да прчелят по избори
9.
Явор
14.07.2018 19:44:39
2
3
Бургаските университети трябва да привличат учители от водещите университети в света.
Няма причини защо да уча в бургаски освен ако не прави нещо като чуждите или нещо по добро от тях.
Съшо не ви е ясно нивото на конлуренция в Щатите.
Там има маркетинг, има научни трудове, следвайте тяхната система.
8.
Истината
14.07.2018 19:41:57
0
1
Дома на Армията да тряба да се превърне във хотел.
7.
Ч11
14.07.2018 19:36:32
0
2
Мисля ако Флагман има университет - той би бил по посещаван от “Свободния”. Поне най малкото нямаше да има такива абсурдно ниски потискащи тавани на първия етаж.
6.
Наско
14.07.2018 19:35:04
0
2
Най добре питайте децата на богатите бизнесмени по света защо биха дошли да учат в Български университет!
5.
Жоф
14.07.2018 19:27:12
1
0
Пичове почнете с едно правило: 100% санирани и естетични сгради във града. 100% прави свободни красиви тротоари, 100% английски като втори официален език, 100% частно и ясно във цените на образованието и медицинските услуги, 100% повишение на директни полети до Бургас всяка година, 100% повишаване на чуждите инвеститори в Бургас, 100% повишаване на чуждите студенти, и 0% криминалност и кражби.
Айде да видим дали няма да има яснота.
4.
Напред България!!!!!
14.07.2018 19:22:42
2
0
Съгласен съм че трябва да направим интервю със 100 световни бизнесмена като Тръмп да видим как те биха искали образователната система да бъде в България —че да си пратят децата да учат тук.
Мисля образованието трябва да е много по разделено от държавата. Защото държавата е пълна със тъпизми и национализми и спира частните смесени университети. Единствено този който си плаща би ни обяснил за какво бил платил и какво иска да види насреща. На България и трябва богато студенти от чужди страни тук да идват със родителите си. Защо биха дошли? Как да привлечем този образователен туризъм? Учете се от Тръмп, дори от една скапана Австралия която е по успешна в привличането на студенти дори от Канада.
3.
vasil levski govori
14.07.2018 19:13:42
2
0
По добре феудализъм отколкото банкрутирал комунизъм. То нашто всъщност беше микс от руски геноцид и комунизъм. Най убийствената комбинация. Не ме питайте мен каква да е образователната стратегия ами отидете веднага при Тръмп и го питайте него. Човека е изградил хотели и бизнеси, не е пръцкал на столчето като чебурашка Путин да си играе на войниче. Плътно то Тръмп там да попивате истината че без труд и лидерство няма да стане. Питайте Тръмп каква трябва да е Българската образователна система за да може той да си прати децата и внуците в България. Питайте го. Не се питайте един друг някакви въшлясали писатели и учители.
2.
Истината
14.07.2018 18:27:49
0
3
Приватизирай!!!
Докато хората не се научат да си плащат няма да учат. Докато на учителите не им плащат няма да учат. Докато няма яснота колко струва НИЩО Нама да стане. Иска де политика подобна на тази в Австралия и Сингапур. Източно Европейските университети останаха кухи и слаби. Нито имат маркетинг нито имат пари. Ректорите трябва да се конкурират като в истинския живот. Стига хибриден комунизъм. Привстизирай!!!!!
1.
Неграмотен химик
14.07.2018 18:01:59
0
4
Значи ректорите искат повече свобода.Между другото следете възпитаниците си какво работят след дипломирането си.Едни учители ,едни ит специалисти .Смях над ректората живеят студенти,така беше сега незнам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори